Ухвала
від 05.04.2018 по справі 910/21849/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

м. Київ

05.04.2018Справа № 910/21849/17

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кристал-Інвест-Україна"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ріелті Інжініринг"

про розірвання договору та зобов'язання вчинити дії

Суддя Маринченко Я.В.

Представники сторін:

від позивача - Філоретова М.В. (представник за довіреністю);

від відповідача - не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Ухвалою господарського суду міста Києва від 07.12.2017 порушено провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кристал-Інвест-Україна" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ріелті Інжініринг" про розірвання договору та зобов'язання вчинити дії.

03.04.2018 позивачем через загальний відділ канцелярії господарського суду міста Києва подано клопотання про залучення до участі у справі Приватного підприємства "Гал-Ексім" в якості співвідповідача, в обгрунтування якого позивач вказує на те, що останній на підставі договору купівлі-продажу відчужив свою частку в статутному капіталі Приватного підприємства "Гал-Ексім" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Ріелті Інжініринг", що було оформлено Протоколом загальних зборів Приватного підприємства "Гал-Ексім" від 05.09.2012 та Рішенням загальних зборів засновників (власників) Приватного підприємства "Гал-Ексім" від 25.12.2012. Оскільки відповідачем не було виконано свого обов'язку щодо оплати переданої йому частки, позивач вважає, що договір підлягає розірванню, а вказані рішення власників Приватного підприємства "Гал-Ексім" мають бути визнані недійсними.

В судовому засіданні 05.04.2018 представник позивача підтримав подане вищевказане клопотання, просив суд його задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання 05.04.2018 не з'явився, про причини неявки суд не повідомив хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

За приписами ст. 47 Господарського процесуального кодексу України позов може бути пред'явлений спільно кількома позивачами або до кількох відповідачів. Кожен із позивачів або відповідачів щодо іншої сторони діє в судовому процесі самостійно.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 48 Господарського процесуального кодексу України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Частиною 3 ст. 48 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що після спливу строків, зазначених в частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

В судовому засіданні представник позивача вказав, що помилково не зазначив Приватне підприємство "Гал-Ексім" як відповідача.

Враховуючи те, що позивачем заявлено у позові, в тому числі, вимоги про визнання недійсними протоколу та рішення загальних зборів засновників (власників) Приватного підприємства "Гал-Ексім", при цьому не вказавши зазначене підприємство відповідачем та подання в подальшому клопотання про залучення до участі у справі Приватного підприємства "Гал-Ексім" в якості співвідповідача, з метою повного та всебічного розгляду всіх заявлених позовних вимог та недопущення порушення права позивача на судовий захист, суд вважає за можливе залучити до участі в справі Приватне підприємство "Гал-Ексім" в якості співвідповідача.

Відповідно до ч. 4 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала.

Водночас, ч. 6 ст. 30 Господарського процесуального кодексу України визначено, що спори, які виникають з корпоративних відносин, в тому числі спори між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів, а також спори, що виникають з правочинів щодо корпоративних прав (крім акцій) в юридичній особі, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням юридичної особи.

Відомості про офіційну адресу місцезнаходження юридичної особи, зазначені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, відповідно до ст.17 та ч.1 ст.18 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців є відкритими та достовірними.

Як вбачається з відомостей, зазначених в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців місцезнаходженням Приватного підприємства "Гал-Ексім" є - 79024, Львівська обл., м. Львів, вул. Промислова, буд. 50/52.

Згідно з ч.2 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України, справа, прийнята судом до свого провадження з додержанням правил підсудності, повинна бути ним розглянута і в тому випадку, коли в процесі розгляду справи вона стала підсудною іншому суду, за винятком випадків, коли внаслідок змін у складі відповідачів справа відноситься до виключної підсудності іншого суду.

З огляду на викладене, оскільки у зв'язку зі зміною у складі відповідачів, справа стала підсудною іншому суду відповідно до положень ч. 6 ст. 30 Господарського процесуального кодексу України, матеріали справи №910/21849/17 підлягають направленню до господарського суду Львівської області за територіальною підсудністю.

Ураховуючи викладене, керуючись п. 9 ч. 1 Перехідних положень, ст. 30, ст.47, ст.48, ст.182, ст. 232, ст. 233, 234 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання позивача про залучення співвідповідача.

Залучити до участі у справі Приватне підприємство "Гал-Ексім" (79024, Львівська обл., м. Львів, вул. Промислова, буд. 50/52; ідентифікаційний код 22421378) в якості відповідача 2.

Передати матеріали справи №910/21849/17 за територіальною підсудністю до господарського суду Львівської області (79000, м. Львів, вул. Личаківська, 128).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає оскарженню в передбаченому законом порядку.

Дата підписання: 16.04.2018.

Суддя Я.В. Маринченко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.04.2018
Оприлюднено18.04.2018
Номер документу73440613
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/21849/17

Рішення від 04.09.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Рішення від 20.08.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 19.07.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 03.07.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 18.06.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 21.05.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 05.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 29.03.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 01.03.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 23.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні