Рішення
від 29.03.2018 по справі 925/1411/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2018 року

м. Черкаси справа № 925/1411/17

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого - судді Довганя К.І., при секретарі Дяченко Т.В. за участю прокурора - Бутар В.С. , представників: першого позивача - Троян Н.Ю. за довіреністю, другого позивача - не з'явився, третього позивача - Мащенко С.М. за довіреністю, Бакаєва Т.А. за довіреністю, відповідача - не з'явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом керівника Уманської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі відділу культури Маньківської районної державної адміністрації, Маньківського районного центру культури і дозвілля та Маньківської районної ради до фізичної особи - підприємця Рябокінь Валентини Миколаївни про розірвання договору оренди комунального майна, стягнення заборгованості до бюджету та повернення приміщення

ВСТАНОВИВ:

Прокурор звернувся до суду із позовом у якому просив стягнути з відповідача 8303 грн. 57 коп. заборгованості з яких 5733грн. 46 коп. заборгованість по орендній платі, 136 грн. 41 коп. - 3% річних, 1902 грн. 13 коп. комунальні платежі та 531 грн. 57 коп. пені. Крім того, керівник прокурора та позивачі просять розірвати договір оренди комунального майна №11 від 01.10.2005р. та зобов'язати відповідача повернути Маньківському районному центру культури та дозвілля частини приміщення Маньківського районного будинку культури, що знаходиться за адресою : вул.. Шевченка, 21, смт. Маньківка, Черкаської області, площею18 кв.м.

В ході розгляду справи прокурор зменшив свої вимоги та просив стягнення 4390 грн. 22 коп. заборгованості з яких 3675грн. 67 коп. заборгованість по орендній платі та 714 грн. 55 коп. комунальні платежі. Крім того, прокурор та позивачі просять розірвати договір оренди комунального майна №11 від 01.10.2005р. та зобов'язати відповідача повернути Маньківському районному центру культури та дозвілля частини приміщення Маньківського районного будинку культури, що знаходиться за адресою : вул.. Шевченка, 21, смт. Маньківка, Черкаської області, площею 8 кв.м.

В обґрунтування позову позивачі вказали на систематичне порушення відповідачем умов спірного договору, щодо повної та своєчасної оплати орендної плати.

Відповідач проти позову заперечив, з підстав його необґрунтованості.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявність в справі письмові докази та оцінивши їх у сукупності, судом було встановлено наступне:

Маньківським районним будинком культури та ФОП Рябокінь В.М. (орендар) 01.10.2005 укладено договір оренди № 11 нерухомого майна, що належить до районної комунальної власності.

Відповідно до п. 1.1 Договору орендодавець зобов'язується передати орендареві, а орендар зобов'язується прийняти у строкове платне користування нерухоме майно, з метою розміщення торгівельного кіоска площею 8 кв.м.

Пунктом 3.1 договору визначено, що орендна плата становить 50 грн. за місяць з урахуванням ПДВ. Орендна плата перераховується Орендарем Орендодавцеві на розрахунковий рахунок не пізніше 19 числа місяця наступного за звітним, згідно виставлених Орендодавцем рахунків. За кожен послідуючий місяць орендна плата перераховується з урахуванням індексу інфляції.

Згідно п. 5.2 договору Орендар зобов'язується своєчасно і в повному обсязі вносити Орендодавцеві орендну плату та комунальні платежі.

Договір укладено з 01.10.2005 до 31.09.2006 (п. 10.6 Договору).

Пунктом 10.6 Договору визначено, що у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну договору після закінчення його строку протягом одного місяця, він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Відповідно до п. 10.9 Договір може бути розірваний на вимогу однієї із сторін рішенням господарського суду у випадках, передбаченим чинним законодавством, а також може бути достроково розірваний при порушенні умов Договору.

На підставі акту прийому-передачі від 01.10.2005 частина приміщення будинку культури, що за адресою вул. Шевченка, 22, смт. Маньківка, Черкаської області, Орендодавцем передана Орендарю.

Рішенням Маньківської районної ради Про створення Маньківського районного центру культури і дозвілля № 18-9/V від 06.12.2007 створено Маньківський районний центр культури та дозвілля, який є юридичним правонаступником всіх прав та обов'язків Маньківського районного будинку культури, та зареєстровано статут Маньківського районного центру культури і дозвілля.

Як визначено у ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічні положення викладені у ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України.

Згідно ч. 6 ст. 283 ГК України до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу з урахування особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Як визначено у ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно зі ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору.

Відповідно до ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно з ч. З ст. 26 Закону України Про оренду державного та комунального майна на вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 773 ЦК України наймач зобов'язаний користуватися річчю відповідно до її призначення та умов договору. Якщо наймач користується річчю, переданою йому у найм, не за її призначенням або з порушенням умов договору найму, наймодавець має право вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

Статтею 762 ЦК України передбачено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України Про оренду державного та комунального майна орендар за користування об'єктом оренди повинен вносити орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

У разі, якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд, наймодавець має право відмовитися від договору найму вимагати повернення речі (ч. 1 ст. 782 ЦК України).

У п. 5. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №12 ві; 29.05.2013 р. роз'яснено, що вирішуючи питання щодо дострокового розірвана договору оренди у зв'язку з несплатою орендарем (наймачем) платежІЕ господарським судам слід враховувати наступне. Законом (частина третя статі

291 ГК України, частина друга статті 651, стаття 783 ЦК України) передбачено можливість розірвання договору найму (оренди) за рішенням суду на вимогу однієї з сторін, а статтею 782 ЦК України - право наймодавця на односторонню відмову від такого договору у разі невнесення наймачем плати за користування річчю протягом трьох місяців підряд. Відповідне право наймодавця на відмову від договору найму не є перешкодою для звернення наймодавця (орендодавця) до суду з вимогою щодо розірвання договору в разі несплати наймачем (орендарем) платежів, якщо має місце істотне порушення умов договору.

Так, згідно інформації відділу культури Маньківської РДА фізична особа-підприємець Рябокінь В.М. не сплачує орендну плату за вказаним Договором з березня 2016 року. Вказане свідчить про порушення вимог Договору та в силу вимог ст. 782 ЦК України, ст. 26 Закону України Про оренду державного та комунального майна є підставою для розірвання Договору.

Згідно ч. 1 ст. 785 Цивільного кодексу України, у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана.

Відповідно до ч. 2 ст. 795 Цивільного кодексу України повернення наймачем предмета договору найму оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Тобто, спірне приміщення площею 8 кв. м., що за адресою вул. Шевченка, 22, смт. Маньківка, Черкаської області підлягає поверненню ФОП Рябокінь В.М. Маньківському районному центру культури та дозвілля.

Водночас, згідно розрахунку заборгованості по орендній платі відділу культури Маньківської районної державної адміністрації заборгованість Орендаря перед Орендодавцем з березня 2016 року по вересень 2017 року включно становить 3675,67 грн.

Крім того, сторонами договору 01.10.2005 укладено угоду про надання комунальних та інших послуг у зв'язку з орендою. Згідно умов якої орендар зобов'язується оплачувати плату за комунальні послуги та інші послуги щомісячно не пізніше 10 числа кожного місяця. У разі несвоєчасної сплати буде стягуватись пеня відповідно до чинного законодавства в розмірі подвійної облікової ставки НБУ.

Так, згідно розрахунку відділу культури Маньківської РДА, у орендаря перед орендодавцем виникла з березня 2016 року заборгованість по комунальним платежам у розмірі 714,55 грн.

Крім того, відповідно до ст. 129 ГК України судові витрати, понесені прокурором у зв'язку з оплатою позову судовим збором, підлягають відшкодуванню позивачу за рахунок відповідача.

Також прокурором в зв'язку із зменшенням позовних вимог подано суду заяву про повернення судового збору в сумі 1124,90 грн.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом.

За таких обстави суд вважає задовольнити заяву прокурора та повернути зайво сплачений судовий збір в сумі 1124,90 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 129, ст. ст.232, 233, 236-241 ГПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ФОП Рябокінь Валентини Миколаївни (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) на користь відділу культури Маньківської районної державної адміністрації (вул. Леонтовича, 22, смт. Маньківка Черкаської області, 20100, код 02231407) заборгованості по орендній платі 3675 грн. 67 коп. та боргу по комунальним платежам 714 грн. 55 коп. на р/р 35429203003393, МФО 854018, ГУДКСУ в Черкаській області.

Розірвати договір оренди комунального майна № 11 від 01.10.2005, укладений між Маньківським районним будинком культури в особі директора

Квітченко B.C. та ФОП Рябокінь Валентиною Миколаївною.

Зобов'язати ФОП Рябокінь Валентину Миколаївну ((АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) повернути Маньківському районному центру культури та дозвілля (вул. Шевченка, 22, смт. Маньківка, Маньківський район, Черкаська область, код 35108529) приміщення для розміщення торгівельного кіоску (торгівельний кіоск) площею 8 кв.м. в будівлі загальною площею 3007 кв.м., що за адресою вул. Шевченка, 22, смт. Маньківка, Маньківський район, Черкаська область, вартістю 84429 грн. 14 коп.

. Стягнути з ФОП Рябокінь Валентини Миколаївни (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) на користь прокуратури Черкаської області (бул. Шевченка, 286, м. Черкаси, 18000, ЄДРПОУ 02911119) на розрахунковий рахунок 35212034003751, Державна казначейська служба України у м. Київ, код банку 820172, код класифікації видатків бюджету - 2800 судовий збір в розмірі 4800 грн. 00 коп.

Повернути прокуратурі Черкаської області (бул. Шевченка, 286, м. Черкаси, 18000, ЄДРПОУ 02911119) на розрахунковий рахунок 35212034003751, Державна казначейська служба України у м. Київ, код банку 820172 із Державного бюджету України 1124 грн. 90 коп. судового збору, сплаченого за платіжним дорученням від 24.10.2017 №1759 як зайво сплачений.

Це рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду у порядку та строки, передбачені розділом ХІІ Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 18 квітня 2018р.

СУДДЯ К.І. Довгань

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення29.03.2018
Оприлюднено18.04.2018
Номер документу73441214
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1411/17

Рішення від 29.03.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 27.02.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 30.01.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 04.01.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 07.12.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 21.11.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 06.11.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні