Ухвала
від 18.04.2018 по справі 711/3099/18
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

УХВАЛА

Номер провадження 1-кс/711/1149/18

Справа № 711/3099/18

18 квітня 2018 року

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси клопотання слідчого в ОВС СУ ГУ НП в Черкаській області капітана поліції ОСОБА_3 , за погодженням прокурора відділу прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , винесеного у кримінальному провадженні №42017251010000214 від 12.09.2017 року, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів, -

в с т а н о в и в:

Слідчий в ОВС СУ ГУ НП в Черкаській області капітан поліції ОСОБА_3 звернувся до Придніпровського районного суду м. Черкаси з клопотанням, погодженим прокурором відділу прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , винесеного у кримінальному провадженні №42017251010000214 від 12.09.2017 року, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів, мотивуючи його тим, що в ході досудового розслідування встановлено, що 08.09.2017 до Черкаської місцевої прокуратури з УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України надійшли матеріали перевірки щодо законності отримання та використання бюджетних коштів службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » м. Черкаси (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які з метою привласнення бюджетних коштів залучили до злочинної схеми підприємства транзитно-конвертаційної групи.

12.09.2017 Черкаською місцевою прокуратурою відомості по даному факту внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017251010000214 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що на території області здійснює свою діяльність фінансово-промислова група до якої входять ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (м. Київ код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (м. Київ код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_4 » (м. Київ, код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » м. Київ, код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), засновником яких являється ОСОБА_5 . Основним видом діяльності яких є оптова торгівля хімічними продуктами (аміачна селітра, КАС, сульфат амонію).

З метою мінімізації податкових зобов`язань з податку на додану вартість зазначених підприємств їх посадовими особами до злочинної схеми залучено підприємство транзитно- конвертаційної групи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), співзасновником якого являється ОСОБА_5 .

У відповідності до пункту 3 статті 200 1 розділу V Податкового кодексу України від 02.12.2010, № 2755-VI ОСОБА_5 для отримання можливості реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних необхідної для подальшого формування податкового кредиту підконтрольним підприємствам з метою збільшення реєстраційної суми без поповнення свого електронного рахунку грошовими коштами, а отриманням від постачальників зареєстровані в ЄРПН податкові накладні, залучили до злочинної схеми ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », с. Федорівка, Волинської області, код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », м. Кременчук, код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », с. Дем`янці, Київської області, код ЄДРПОУ НОМЕР_9 , ДП « ІНФОРМАЦІЯ_10 », смт. Ружин, Житомирської області, код ЄДРПОУ НОМЕР_10 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » с. Хотів, Київської області, код ЄДРПОУ НОМЕР_11 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », с. Ташлик, Смілянського р-ну, Черкаської області, код ЄДРПОУ НОМЕР_12 , фактично формуючи від вказаних суб`єктів господарювання податковий кредит з ПДВ від придбання м`ясомолочної продукції, яка реалізується не платникам податку (населенню) за готівку без сплати податкового зобов`язання.

Таким чином, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », код ЄДРПОУ НОМЕР_6 формувало необгрунтований «податковий кредит» від вищевказаних суб`єктів господарювання за рахунок придбання масла солодковершкового, свинном`ясної та курячом`ясної продукції, а здійснювало реалізацію нетипової продукції (аміачна селітра, КАС, будівельні матеріали).

Послугами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », код ЄДРПОУ НОМЕР_6 з метою легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом, користується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » м. Черкаси, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , засновником якої являється ОСОБА_6 .

Так, протягом 2016-2017 років ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке займається прибиранням території та ремонтом зупинок громадського транспорту, перерахувало на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » більше 12 млн. грн. за нетипову продукцію, а саме свином`ясну та курячом`ясну продукцію, таким чином є достатні підстави вважати, що проведені операції з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » мають ознаки фіктивності, що в свою чергу призвело до привласнення бюджетних коштів в сумі 12 млн. грн., чим завдано збитків державним інтересам на вищевказану суму.

В ході досудового розслідування виникла необхідність дослідити матеріали реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » м. Черкаси, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 .

Згідно ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» реєстраційні справи юридичних осіб зберігаються у ІНФОРМАЦІЯ_13 , вони мають обмежений доступ, тому ознайомитись з вказаними документами можливо лише шляхом отримання дозволу слідчого судді на тимчасовий доступ до них.

Приймаючи до уваги вищевикладене, враховуючи тяжкість даного злочину та той факт, що дослідження документів має суттєве значення для досягнення дієвості цього провадження, необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » м. Черкаси, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , яка знаходиться в ІНФОРМАЦІЯ_14 , що за адресою: АДРЕСА_2 , тому слідчий звернувся до суду з даним клопотанням.

Слідчий написав заяву про неможливість взяти участь у судовому засіданні та просив провести розгляд даної справи провести без його участі на підставі обґрунтування, викладеного у клопотанні з урахуванням доданих до нього доказів.

Особа, у володінні якої знаходяться вищевказані документи в судове засідання не викликалася відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України.

Згідно із нормами ч. 1 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду слідчим суддею клопотання за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою у володінні, якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити з їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно із п.п. 1, 2. ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей, документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Дослідивши матеріали внесеного клопотання та кримінального провадження, враховуючи тяжкість даного злочину та той факт, що дослідження документів має суттєве значення для досягнення дієвості цього провадження, враховуючи, що іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів є неможливим, слідчий суддя вважає, що необхідно надати дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » м. Черкаси, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , яка знаходиться в ІНФОРМАЦІЯ_14 , що за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю вилучення завірених належним чином копій зазначених документів, тому клопотання як обґрунтоване підлягає до задоволення.

На підставі вище викладеного, керуючись ст.ст. 3, 9, 107, 159, 163-165, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС СУ ГУ НП в Черкаській області капітану поліції ОСОБА_3 , або за його дорученням, в порядку ст. 41 КПК України, оперативним працівникам УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України дозвіл на тимчасовий доступ до документів а саме: оригіналів документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » м. Черкаси, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , яка знаходиться в ІНФОРМАЦІЯ_14 , що за адресою: АДРЕСА_2 .

Зобов`язати відповідальну особу ІНФОРМАЦІЯ_14 надати завірені належним чином копії: реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » м. Черкаси, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , з можливістю їх вилучення.

Копію ухвали надати слідчому, в провадженні якого знаходиться справа для виконання та вручення її відповідальній особі, на яку покладено обов`язок по її виконанню, роз`яснивши їй, що в разі невиконання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів будуть застосовані положення ст. 166 КПК України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала не оскаржується та підлягає до виконання протягом одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.04.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —711/3099/18

Ухвала від 18.04.2018

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Михальченко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні