Рішення
від 04.04.2018 по справі 755/10285/17
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/10285/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"04" квітня 2018 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Катющенко В.П.

при секретарях - Чуб Н.С., Красновій І.В., Сіренко Д.В.

за участю: представника позивача Олейнік Н.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва, цивільну справу за позовною заявою ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ПРИВАТБАНК до ОСОБА_3, третя особа ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СТАНДАРТ ЯКОСТІ про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В

Позивач, ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ПРИВАТБАНК , звернувся до Дніпровського районного суду м. Києва з позовом, в якому просить суд: стягнути із ОСОБА_3 на користь ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ПРИВАТБАНК заборгованість за договором № б/н від 18 липня 2014 року в розмірі 12 801,83 гривень (2281,41 гривень - заборгованість за кредитом; 3008,69 гривень - заборгованість по процентам за користування кредитом; 4050,19 гривень - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором; 3461,54 гривень - заборгованість по комісії за користування кредитом); стягнути відповідача судовий збір.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що 18 липня 2014 року Товариством з обмеженою відповідальністю Європейський стандарт якості було підписано заяву про відкриття поточного рахунку. Згідно заяви ТОВ Європейський стандарт якості приєднався до Умов та правил надання банківських послуг, Тарифів Банку, що розміщені в мережі Інтернет на сайті http://privatbank.ua, які разом із заявою складають договорі банківського обслуговування № б/н від 18 липня 2014 року та взяв на себе зобов'язання виконувати умови договору. Відповідно до договору ТОВ Європейський стандарт якості було встановлено кредитний ліміт на поточний рахунок НОМЕР_2 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку банку і клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших), що визначено і врегульовано Умовами та правилами надання банківських послуг . Зобов'язання за вказаним договором забезпечено договором поруки № POR1417600079171 від 03 грудня 2014 року, укладеним з поручителем ОСОБА_3 в забезпечення виконання зобов'язань за кредитним договором ТОВ Європейський стандарт якості . Свої зобов'язання за договором позивач виконав в повному обсязі, надавши ТОВ Європейський стандарт якості кредитний ліміт в розмірі 10 000,00 гривень. У зв'язку з порушеннями зобов'язань за договором обслуговування кредитних лімітів на поточному рахунку ТОВ Європейський стандарт якості станом на 09 червня 2017 року має заборгованість - 12 801,83 гривень,яка складається з наступного: 2281,41 гривень - заборгованість за кредитом; 3008,69 гривень - заборгованість по процентам за користування кредитом; 4050,19 гривень - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором; 3461,54 гривень - заборгованість по комісії за користування кредитом.

Представник позивача ПАТ КБ ПРИВАТБАНК - Олейнік Н.О. в судовому засіданні заявлені позовні вимоги підтримала в повному обсязі, з підстав викладених у позовній заяві, просила позов задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечувала.

Відповідач ОСОБА_3, представник відповідача ОСОБА_6, в судове засідання не з'явилися, про день, час та місце судового розгляду були повідомлені належним чином. Представник відповідача подав до суду письмові заперечення на позов, у яких просив суд справу розглядати за їх відсутності.

Представник третьої особи ТОВ Європейський стандарт якості в судове засідання не з'явився, про день, час та місце судового розгляду повідомлявся належним чином.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність відповідача та третьої особи.

Вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази, суд приходить до наступного.

Відповідно до ст. 1054 Цивільного кодексу України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплачені відсотки.

Згідно ч. 1 ст. 634 Цивільного кодексу України, договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Як вбачається з матеріалів справи, 18 липня 2014 року третьою особою ТОВ Європейський стандарт якості складена та підписана Заява про приєднання до умов та правил надання банківських послуг, за якою підписавши дану заяву ТОВ Європейський стандарт якості погодився з Умовами та Правилами надання банківських послуг (знаходяться на сайті банку www.pb.ua), Тарифами банку, які разом з даною заявою складає договір банківського обслуговування. Своїм підписом він приєднується та зобов'язується виконувати умови, викладені в Умовах та Правилах надання банківських послуг, Тарифах ПриватБанку - договорі банківського обслуговування в цілому (а.с.9).

Частинами 1, 2 статті 553 Цивільного кодексу України, визначено, що за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі.

Як роз'яснено в п. 2 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 березня 2012 року № 5 Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин , договір поруки має додатковий (акцесорний) до основного зобов'язання - кредитного договору - характер і укладається саме для забезпечення виконання останнього, а поручитель згідно з частиною першою статті 554 ЦК відповідає перед кредитором, за загальним правилом, солідарно із позичальником, якщо договором поруки не встановлено його додаткову (субсидіарну) відповідальність. Неможливість окремого розгляду цих договорів може бути пов'язана, зокрема, із визначенням суми заборгованості, способу виконання зобов'язання та іншими умовами договорів.

В забезпечення виконання умов за договором від 18 липня 2014 року з боку позичальника ТОВ Європейський стандарт якості , 03 грудня 2014 року між ОСОБА_3 та ПАТ КБ ПРИВАТБАНК було укладено договір поруки № POR1417600079171, предметом якого є надання поруки поручителем ОСОБА_3 перед кредитором за виконання ТОВ Європейський стандарт якості зобов'язань за угодами-приєднання до розділу 3.2.1. Кредитний ліміт Умов та правил надання банківських послуг, по сплаті: процентної ставки за користування кредитом: за період користування кредитом згідно п. 3.2.1.4.1.1. Угоди 1 - 0% річних; за період користування кредитом згідно п. 3.2.1.4.1.2. Угоди 1 - 36% річних; за період користування кредитом згідно п. 3.2.1.4.1.3. Угоди - 56% річних; комісійної винагороди згідно п. 3.2.1.1.17. Угоди 1 в розмірі 3% від суми перерахувань; винагороди за використання ліміту відповідно до 3.2.1.4.4. Угоди 1 1-го числа кожного місяця у розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, що існувало на кінець банківського дня за попередній місяць; кредиту в розмірі 10 000 гривень (а.с.28-29).

За умовами п. 1.2. Розділу 1 даного договору, поручитель відповідає перед кредитором за виконання зобов'язань за Угодою 1 та Угодою 2 в тому ж розмірі, що і боржник, включаючи сплату кредиту, процентів, нарахованих за користування кредитом, винагород, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків.

Відповідно до п.п. 3.2.1.1.1., 3.2.1.1.3. п. 3.2.1.1. Витягу із Умов та правил надання банківських послуг, кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення оборотних коштів і здійснення поточних платежів клієнта, в межах кредитного ліміту. Кредит надається в обмін на зобов'язання клієнта з повернення кредиту, сплаті відсотків та винагороди.

Згідно з Витягу із Тарифів банку, щоденне нарахування відсотків при наявності дебетового сальдо на поточному рахунку позичальника при закритті банківського дня становить 32% річних. Списання нарахованих відсотків проводяться першого числа кожного місяця за попередній місяць. При безперервному користуванні не більше 30-ти днів. Крім того, також встановлено комісію за користування кредитним лімітом (сплата щомісячно 1-го числа) від суми максимального сальдо кредиту, що існував на кінець банківського дня у будь-який з днів за попередній місяць становить 0,9%.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Статтею 628 Цивільного кодексу України визначено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Сторони мають право укласти договір, в якому містяться елементи різних договорів (змішаний договір). До відносин сторін у змішаному договорі застосовуються у відповідних частинах положення актів цивільного законодавства про договори, елементи яких містяться у змішаному договорі, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті змішаного договору.

За вимог ст. 638 Цивільного кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Частиною 1 та 2 ст. 639 Цивільного кодексу України визначено, що договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом.

Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Таким чином, підписана ТОВ Європейський стандарт якості заява, разом з Умовами та Правилами надання банківських послуг, а також Тарифами банку становить між ПАТ КБ ПРИВАТБАНК та ТОВ Європейський стандарт якості договір банківського обслуговування.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Як вбачається з довідки про розміри встановлених кредитних лімітів від 15 червня 2017 року, виданої ПАТ КБ ПРИВАТБАНК , 03 грудня 2014 року на рахунку № 26005056201323 банком було встановлено кредитний ліміт на рівні 10 000,00 гривень (а.с.24), що свідчить про те, що позивачем виконані умови договору в частині надання клієнту картки із встановленим кредитним лімітом.

При цьому, позичальником ТОВ Європейський стандарт якості не були виконані умови договору від 18 липня 2014 року в частині повернення кредиту та сплати відсотків за користування кредитом, у зв'язку з чим станом на 09 червня 2017 року має заборгованість за кредитом, яка згідно розрахунку заборгованості становить: заборгованість за наданим кредитом - 2281,41 гривень, заборгованість по процентам за користування кредитом - 3008,69 гривень, пеня за несвоєчасне виконання зобов'язань за договором - 4050,19 гривень, а також заборгованість по комісії за користування кредитом - 3461,54 гривень.

Положенням статті 611 Цивільного кодексу України, визначено правові наслідки порушення зобов'язання. Так, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов'язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Відповідгно до п.п. 3.2.1.5.1. п. 3.2.1.5. Витягу із Умов та правил надання банківських послуг, при порушенні клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п. 3.2.1.2.2.2., 3.2.1.4.1., 3.2.1.4.2., 3.2.1.4.3., термінів повернення кредиту, передбачених п.п. 3.2.1.1.8., 3.2.1.2.2.3., 3.2.1.2.3.4. винагороди, передбаченої п.п. 3.2.1.2.2., 3.2.1.4.4., 3.2.1.4.5., 3.2.1.4.6. клієнт виплачує банку за кожний випадок порушення пеню (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу.

Згідно Витягу із Тарифів банку, розмір пені встановлений за укладеним договором 0,2%, але не вище подвоєної % ставки НБУ за кожен день прострочки.

Відповідно до п.п. 3.2.1.5.4. Розділу 3.2.1.5. Витягу із Умов та правил надання банківських послуг, нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань, передбаченої п. 3.2.1.5.1., 3.2.1.5.2., 3.2.1.5.3., здійснюється протягом 15 років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано клієнтом.

Цивільно-правова відповідальність - це покладення на правопорушника основаних на законі невигідних правових наслідків, які полягають у позбавленні його певних прав або в заміні невиконання обов'язку новим, або у приєднанні до невиконаного обов'язку нового додаткового.

Відповідно до статті 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання (частина друга статті 549 ЦК України). Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання (частина третя статті 549 ЦК України).

За вимог ч. 2 ст. 551 Цивільного кодексу України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства. Розмір неустойки, встановлений законом, може бути збільшений у договорі.

Частиною 3 цієї ж статті визначено, що розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, та за наявності інших обставин, які мають істотне значення.

Згідно ст. 258 Цивільного кодексу України, позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог: про стягнення неустойки (штрафу, пені).

Так, позивачем у зв'язку з порушенням з боку позичальника умов кредитного договору, нараховано до сплати 4050,19 гривень пені.

Подані представником відповідача заперечення в частині застосування до пені позовної давності в один рік, суд не приймає до уваги, оскільки за умовами договору поруки (п.5.1) сторони домовились про збільшення встановленої законом позовної давності, встановивши її тривалістю 15 років.

Щодо посилань представника відповідача у запереченнях на зменшення розміру неустойки, то суд зазначає наступне.

Як роз'яснено в п. 27 Постановою Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин від 30 березня 2012 року № 5, істотними обставинами в розумінні частини третьої статті 551 ЦК можна вважати, зокрема, ступінь виконання зобов'язання боржником; майновий стан сторін, які беруть участь у зобов'язанні; не лише майнові, але й інші інтереси сторін, що заслуговують на увагу (наприклад, відсутність негативних наслідків для позивача через прострочення виконання зобов'язання).

Частиною третьою статті 551 ЦК України, зокрема передбачено, що розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків.

Отже, частина третя статті 551 ЦК України з урахуванням положень статті 3 ЦК України щодо загальних засад цивільного законодавства та частини четвертої статті 10 ЦПК України щодо обов'язку суду сприяти сторонам у здійсненні їхніх прав дає право суду зменшити розмір неустойки за умови, що він значно перевищує розмір збитків.

Аналізуючи вищевикладене, та враховуючи, що нарахована позивачем пеня за неналежне виконання умов договору, значно перевищує суму заборгованості за кредитним договором по тілу кредиту, суд вважає за наявним застосування вимог ч. 3 ст. 551 ЦК України, та зменшити розмір пені до розміру заборгованості за кредитним договором, а саме, зменшити пеню нараховану на прострочену заборгованість по кредиту за період з 04 березня 2015 по 09 червня 2017 року, зарахувавши пеню за період з 04 березня 2016 року по 24 червня 2016 року, з 4050,19 гривень до 2092,72 гривень.

Відповідно до ч. 1 ст. 543 Цивільного кодексу України, у разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

23 травня 2017 року позивачем на адресу відповідача було направлено претензію про сплату заборгованості за договором, проте заборгованість відповідачем погашена не була (а.с.30).

Згідно ч. 1 ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 89 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

З огляду на вищевикладене, беручи до уваги всі встановлені судом факти і відповідні їм правовідносин, належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, суд приходить до висновку про часткове задоволення позову ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ПРИВАТБАНК до ОСОБА_3, третя особа ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СТАНДАРТ ЯКОСТІ про стягнення заборгованості, та стягнення з ОСОБА_3 на користь ПАТ КБ ПРИВАТБАНК суми заборгованості за договором від 18 липня 2014 року у розмірі 10 844,36 гривень, яка складається з: суми заборгованості за кредитом - 2281,41 гривень; заборгованості по процентам за користування кредитом - 3008,69 гривень; 2092,72 гривень - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором; 3461,54 гривень - заборгованість по комісії за користування кредитом.

В порядку ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України, з відповідача на користь позивача підлягає до стягненню судовий збір, що був сплачений позивачем при зверненні до суду у розмірі 1600,00 гривень.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 258, 526, 543, 549, 551, 553, 610, 611, 626, 628, 634, 638, 639, 1054 Цивільного кодексу України, п. п. 2, 27 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 березня 2012 року № 5 Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин , ст.ст. 2, 10, 49, 76, 77-81, 89, 141, 209, 210, 223, 265, 280, 354, 417 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В

Позов ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ПРИВАТБАНК (м. Дніпро вул. Набережна Перемоги, 50, код ЄДРПОУ 14360570) до ОСОБА_3 (АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1), третя особа ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СТАНДАРТ ЯКОСТІ ( м. Київ вул. Інститутська, 16, код ЄДРПОУ 39290053) про стягнення заборгованості - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ПРИВАТБАНК заборгованість за договором б/н від 18.07.2014р. в сумі 10 844 гривні 36 копійок та судовий збір в сумі 1 600 гривень, а всього 12 444 (дванадцять тисяч чотириста сорок чотри) гривні 36 (тридцять шість) копійок.

В решті позовних вимог - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а саме Дніпровський районний суд м. Києва.

Повне судове рішення складено 13 квітня 2018 року.

Суддя:

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.04.2018
Оприлюднено20.04.2018
Номер документу73489019
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —755/10285/17

Рішення від 04.04.2018

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Катющенко В. П.

Рішення від 04.04.2018

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Катющенко В. П.

Ухвала від 16.01.2018

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Катющенко В. П.

Ухвала від 25.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Вербова Ірина Михайлівна

Ухвала від 05.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Вербова Ірина Михайлівна

Ухвала від 05.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Вербова Ірина Михайлівна

Ухвала від 25.07.2017

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Катющенко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні