Вирок
від 19.04.2018 по справі 603/117/18
БУЧАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Бучацький районний суд Тернопільської області

11 м. м. Бучач Бучацький район Тернопільська область Україна 48400

Справа № 603/117/18

Провадження 1-кп/595/70/2018

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.04.2018

Бучацький районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Бучач матеріали кримінального провадження, внесеного в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12017210140000134 від 27 серпня 2017 року, по обвинувальному акту щодо ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Тернопіль, громадянина України, жителя АДРЕСА_1 , з середньою освітою, неодруженого, який не працює, раніше не судимого,

про обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України,

В С Т А Н О В И В:

27 серпня 2017 року, приблизно о 15 год. 40 хв., водій ОСОБА_4 , перебуваючи в стані тяжкого отруєння алкоголем (5,03 % (проміллє), керував технічно-справним автомобілем «VOLKSWAGEN Golf», реєстраційний номер НОМЕР_1 , та рухався автомобільною дорогою «Бережани-Підгайці-Монастириська» в с.Доброводи Монастириського району, правою смугою в напрямку м.Бережани.

Під час руху ОСОБА_4 не враховував дорожні умови та обстановку, не обрав такі прийоми керування транспортним засобом та безпечну швидкість, щоб мати змогу постійно контролювати рух автомобіля та безпечно керувати ним і в такий спосіб своїми діями не створювати небезпеку чи перешкоду для руху, загрозу життю і здоров`ю громадян, завдавати матеріальних збитків.

Внаслідок цього, водій ОСОБА_4 , через стан алкогольного сп`яніння, не був уважним, не стежив за дорожньою обстановкою, відповідно не реагував на її зміну. У цей час на правому узбіччі знаходився припаркований автомобіль «АЗЛК-2141», р.н. НОМЕР_2 , біля лівої передньої частини якого стояв ОСОБА_5 . У ході подальшого такого руху ОСОБА_4 , наближаючись до ОСОБА_5 , в денну пору доби мав об`єктивну можливість його завчасно виявити та можливість уникнути наїзду на нього продовжуючи рух в межах своєї смуги руху. Однак, ОСОБА_4 в порушення п.10.1. ПДР України, перед зміною напрямку руху, не переконався, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху, а виїхав на виділений конструктивно елемент дороги не призначений для руху транспортних засобів - праве узбіччя.

Своїми діями, які не відповідали вище вказаним вимогам пунктів Правил ОСОБА_4 , рухаючись правим узбіччя поставив себе в такі умови, що не зміг забезпечити безпеку дорожнього руху та скоїв наїзд на даному узбіччі на ОСОБА_5 .

У результаті дорожньо-транспортної пригоди ОСОБА_5 отримав тілесні ушкодження у вигляді: закритої травми грудей із переломами 4,5,6,7,8 правих ребер з великим зміщенням, забоями легень, явищами правобічного гемо пневмотораксу та лівобічного гемотораксу; закритого вивиху лівого плечового пневмотораксу та лівобічного гемотораксу; закритого вивиху лівого плечового суглобу; закритого вивиху лівого колінного суглобу з пошкодженням зв`язкового апарату; ран обличчя; саден обличчя та грудей, які за ознакою тривалого, понад 3 тижні (більш як 21 день), розладу здоров`я відносяться до середнього ступеня тяжкості.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 суду показав, що дійсно 27 серпня 2017 року, приблизно о 15 год. 40 хв., він, керуючи автомобілем «VOLKSWAGEN Golf», реєстраційний номер НОМЕР_1 , рухався автомобільною дорогою «Бережани-Підгайці-Монастириська» в с.Доброводи Монастириського району, правою смугою в напрямку м.Бережани. Однак, через стан алкогольного сп`яніння, не був уважним, не стежив за дорожньою обстановкою, відповідно не реагував на її зміну. У цей час на правому узбіччі знаходився припаркований автомобіль «АЗЛК-2141», біля лівої передньої частини якого стояв ОСОБА_5 . Однак, він виїхав на праве узбіччя та скоїв наїзд на даному узбіччі на ОСОБА_5 . В результаті дорожньо-транспортної пригоди ОСОБА_5 отримав тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості.

Оскільки обвинувачений в судовому засіданні повністю визнав вину в скоєнні кримінального правопорушення, дав показання згідно змісту пред`явленого йому обвинувачення, погодився зі всіма доказами по справі, відмовившись від їх дослідження в судовому засіданні, суд вважає, що в силу ст.349 КПК України слід обмежити дослідження фактичних обставин справи допитом обвинуваченого.

Оцінюючи в сукупності докази, здобуті в судовому засіданні, з матеріалами справи суд прийшов до переконання, що вина обвинуваченого в скоєнні кримінального правопорушення доведена повністю, а його дії за ч.1 ст.286 КК України органом досудового розслідування кваліфіковано вірно, як порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

При призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_4 суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного, який вперше вчинив кримінальне правопорушення, позитивно характеризується по місцю проживання, обставину, яка пом`якшує покарання, щире каяття, обставину, яка обтяжує покарання, вчинення кримінального правопорушення особою, що перебуває у стані алкогольного сп`яніння,і приходить до переконання, що йому слід призначити основне покарання у виді штрафу та додаткове - позбавлення права керувати транспортними засобами, що таке покарання необхідне й достатнє для його виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень.

В ході судового розгляду справи знайшла своє підтвердження майнова шкода, завдана державі в особі управління фінансів Монастириської районної ради кримінальним правопорушенням, у виді витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення, а тому цивільний позов прокурора Монастириського відділу Теребовлянської місцевої прокуратури про стягнення з обвинуваченого ОСОБА_4 3403,91 грн. витрат на стаціонарне лікування потерпілого підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.368,370,374 КПК України, суд

З А С У Д И В:

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, і призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 500 (п`ятсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот) гривень, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь місцевого бюджету для перерахування фінансовому управлінню Монастириської районної ради (р/р 35413075264109, ГУДКСУ в Тернопільській області, код ЄДРПОУ 36338715, МФО 838012, призначення платежу інші надходження) 3403,91 гривень витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення ОСОБА_5 .

Стягнути з ОСОБА_4 в користь державного бюджету 742,20 гривень витрат на проведення судової автотехнічної експертизи №5-504/17 від 17.11.2017 року та 989,60 гривень витрат на проведення судової транспортно-трасологічної експертизи №5-661/17 від 22.11.2017 року.

Скасувати арешт автомобіля «VOLKSWAGEN Golf», реєстраційний номер НОМЕР_1 , накладений згідно ухвали слідчого судді Монастириського районного суду Тернопільської області від 06 вересня 2017 року.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до судової палати в кримінальних справах апеляційного суду Тернопільської області через Бучацький районний суд протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його оголошення.

Учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, копія судового рішення надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.04.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73492062
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —603/117/18

Вирок від 19.04.2018

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Федорончук В. Б.

Ухвала від 30.03.2018

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Федорончук В. Б.

Ухвала від 19.03.2018

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Федорончук В. Б.

Ухвала від 23.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Тернопільської області

Стадник О. Б.

Ухвала від 22.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Тернопільської області

Стадник О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні