Ухвала
від 20.04.2018 по справі 810/309/18
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

20 квітня 2018 року м. Київ №810/309/18

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Басая О.В.,

за участю секретаря судового засідання Радевича В.О.,

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області - не прибув,

відповідача - головного інспектора будівельного нагляду інспекційного відділу Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області ОСОБА_2 - не прибув,

представника відповідача - Державної архітектурно-будівельної інспекції України - ОСОБА_3,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Калинівської селищної ради до Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області, головного інспектора будівельного нагляду інспекційного відділу Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області ОСОБА_2 та Державної архітектурно-будівельної інспекції України про скасування припису,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулась Калинівська селищна рада з позовом до Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області, головного інспектора будівельного нагляду інспекційного відділу Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області ОСОБА_2 та Державної архітектурно-будівельної інспекції України, в якому просить суд визнати незаконним та скасувати припис від 17.11.2017 №С-1711/7 про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил.

25 січня 2018 року Київський окружний адміністративний суд постановив ухвалу, про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначив недоліки позовної заяви, спосіб і строк для усунення недоліків. Позивач усунув недоліки позовної заяви у встановлений судом строк.

Згідно з ухвалою від 22.02.2018, суд відкрив провадження в адміністративній справі №810/309/18, визначив, що справа буде розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження та призначив судове засідання.

18 квітня 2018 року суд постановив ухвалу про перехід із спрощеного позовного провадження в загальне позовне провадження, а також, призначив підготовче засідання.

За змістом статті 173 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС), завданням підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з'ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Частиною другою статті 180 КАС визначений перелік питань, які з'ясовуються у підготовчому засіданні.

Суд зазначає, що представник позивача 20.02.2018 надав уточнену позовну заяву, в якій відсутні позовні вимоги до Державної архітектурно-будівельної інспекції України. Також, 30.03.2018 до суду від представника позивача надійшла заява про виключення з числа відповідачів Державної архітектурно-будівельної інспекції України, оскільки належними відповідачами у справі є Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області та головний інспектор будівельного нагляду інспекційного відділу Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області ОСОБА_2.

У підготовчому засіданні представник позивача підтримав вказане клопотання та просив задовольнити, а представник відповідача - Державної архітектурно-будівельної інспекції України, заперечив проти зазначеного клопотання представника позивача.

Розглянувши зазначене клопотання, заслухавши думку представника позивача та представника відповідача, дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Згідно з частиною першою статті 47 КАС, крім прав та обов'язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п'ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

У ході підготовки справи до судового розгляду, суд з'ясував склад учасників судового процесу. У зв'язку з тим, що у позовній заяві відсутні вимоги до Державної архітектурно-будівельної інспекції України, суд вважає, що клопотання представника позивача слід задовольнити та виключити Державну архітектурно-будівельну інспекцію України зі складу учасників справи (відповідачів).

Окрім цього, суд зазначає, що 12.03.2018 представник позивача подав до суду клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Товариство з обмеженою відповідальністю "Енерджі Сервіс Компані" (ЄДРПОУ 40291762, юридична адреса: 04053, м. Київ, провулок Бехтерівський, будинок 4). Клопотання мотивоване тим, що згідно з акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб'єктами містобудування вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил №1-1711/3, виконавцем будівельних робіт по реконструкції об'єкту (підрядник) є ТОВ "Енерджі Сервіс Компані". Тобто, у ТОВ "Енерджі Сервіс Компані" може бути в розпорядженні технічна та інша будівельна документація та пояснення щодо виконаних будівельних робіт на об'єкті, за результатами перевірки якого прийнято припис, що оскаржується.

Також, 16.04.2018 до суду від представника позивача надійшло клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Відділ освіти Васильківської районної державної адміністрації (ЄДРПОУ 02143637, юридична адреса: 08600, Київська область, м. Васильків, вул. Грушевського, 2). Клопотання мотивоване тим, що замовником будівництва об'єкту, за результатами перевірки якого прийнятий припис, що оскаржуються є Відділ освіти Васильківської районної державної адміністрації, тому, прийняте рішення у справі може вплинути на його права, інтереси або обов'язки. Крім того, у Відділу освіти Васильківської районної державної адміністрації можуть бути в розпорядженні договори, технічна та інша будівельна документація та пояснення щодо виконаних будівельних робіт на вказаному об'єкті.

У підготовчому засіданні представник позивача підтримав вказані клопотання та просив задовольнити, а представник відповідача - Державної архітектурно-будівельної інспекції України, заперечив щодо задоволення клопотань.

Розглянувши зазначені клопотання, заслухавши думку представника позивача та представника відповідача, дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини другої статті 49 КАС, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Згідно з частиною п'ятою статті 49 КАС, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

З огляду на те, що припис від 17.11.2017 №С-1711/7 про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил прийнятий стосовно Калинівської селищної ради, суд вважає, що рішення у даній справі не вплине на права, обов'язки та інтереси Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерджі Сервіс Компані", чи Відділу освіти Васильківської районної державної адміністрації, а тому, у задоволенні клопотань представника позивача слід відмовити.

При цьому, суд зазначає, що згідно з частиною першою статті 72 КАС, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до статті 77 КАС, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Частиною третьою статті 80 КАС встановлено, що про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

З огляду на наявні матеріали справи, для об'єктивного, повного і всебічного розгляду справи, суд дійшов висновку про необхідність витребування додаткових доказів з власної ініціативи.

Суд зазначає, що відповідно до частини четвертої статті 173 КАС, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Відповідно до пункту 3 частини другої статті 181 КАС, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

У зв'язку з необхідністю витребування додаткових доказів по справі, що наразі виключає можливість розгляду питань, визначених частиною другою статті 180 КАС, а строк підготовчого провадження спливає 22.04.2018, тому, суд вважає, що необхідно продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів та відкласти підготовче засідання.

Беручи до уваги зазначене, керуючись статтями 49, 80, 173, 179, 181, 243, 248 КАС, суд,

у х в а л и в:

Клопотання представника позивача задовольнити. Виключити Державну архітектурно-будівельну інспекцію України зі складу учасників адміністративної справи 810/309/18.

Відмовити у задоволенні клопотання представника позивача про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, Товариство з обмеженою відповідальністю "Енерджі Сервіс Компані" та Відділ освіти Васильківської районної державної адміністрації.

Витребувати докази по справі від Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерджі Сервіс Компані":

- письмові пояснення та належним чином засвідченні копії документів, які були підставою для виконання будівельних робіт по реконструкції (роботи по влаштуванню твердопаливної котельні) введеного в експлуатацію об'єкту "Калинівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2" за адресою вул. Пушкінська, 23, смт Калинівка, Васильківський район, Київська область.

Витребувати докази по справі від Відділу освіти Васильківської районної державної адміністрації:

- письмові пояснення щодо того, чи був Відділ освіти Васильківської районної державної адміністрації замовником виконання будівельних робіт по реконструкції (роботи по влаштуванню твердопаливної котельні) введеного в експлуатацію об'єкту "Калинівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2" за адресою вул. Пушкінська, 23, смт Калинівка, Васильківський район, Київська область.

Витребувані документи надати суду у строк протягом трьох днів з дня вручення даної ухвали.

Попередити Товариство з обмеженою відповідальністю "Енерджі Сервіс Компані" та Відділ освіти Васильківської районної державної адміністрації, що у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені статтями 147, 149 Кодексу адміністративного судочинства України.

Продовжити строк підготовчого провадження у справі №810/309/18 на 30 днів.

Відкласти підготовче засідання в адміністративній справі №810/309/18.

Призначити підготовче засідання на 15 травня 2018 року о 13 год., яке відбудеться в приміщенні Київського окружного адміністративного суду (адреса: м. Київ, бульвар Лесі Українки, 26, 1-й під'їзд, 6-й поверх).

У підготовче засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

Копію ухвали суду надіслати (надати) учасникам справи (їх представникам).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Басай О.В.

Дата ухвалення рішення20.04.2018
Оприлюднено22.04.2018
Номер документу73507227
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування припису

Судовий реєстр по справі —810/309/18

Ухвала від 02.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 13.05.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 07.03.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Постанова від 24.01.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Постанова від 24.01.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 26.11.2018

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 26.11.2018

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 02.11.2018

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Рішення від 13.06.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Басай О.В.

Рішення від 13.06.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Басай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні