Рішення
від 17.04.2018 по справі 826/3812/18
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

17 квітня 2018 року № 826/3812/18

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Патратій О.В., розглянувши в спрощеному позовному провадженні без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) адміністративну справу

за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до Товариства з обмеженою відповідальністю ІТС Україна ЛТД

про стягнення штрафних санкцій в сумі 2 500,00 грн.

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом в якому просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ІТС Україна ЛТД до Державного бюджету України штраф у сумі 2 500,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач послався на подання ТОВ ІТС УКРАЇНА ЛТД не в повному обсязі інформації до Комісії, за що пунктом 7 частини 1 статті 11 Закону України Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні передбачена відповідальність юридичних осіб.

Відповідач у визначений судом строк відзив на позовну заяву не надав, заява про визнання позову також суду не надходила.

Ухвала про відкриття спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи (у письмовому провадженні) направлялася на адресу відповідача, однак поштова кореспонденція повернулася на адресу суду не врученою та з відміткою пошти за місцем обслуговування не значиться .

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Товариство з обмеженою відповідальністю ІТС Україна ЛТД не перебуває в процесі припинення, адреса місцезнаходження юридичної особи відповідає адресі, на яку судом було направлено копію ухвали про відкриття провадження у справі.

При цьому, судом враховується, що ухвала розміщена в Єдиному державної реєстрі судових рішень.

Станом на час розгляду справи до суду будь-які відомості про зміну місцезнаходження відповідача не надходили.

Дослідивши обставини справи та оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд зазначає наступне.

У відношенні Товариства з обмеженою відповідальністю ІТС Україна ЛТД уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку було складено акт про правопорушення на ринку цінних паперів від 18.092017 №493-ЦА-УП Е, відповідно до якого встановлено, що рішеннями Комісії від 30.12.2016р. №1303 (на строк з 30.12.2016р. по 30.03.2017р.) та від 21.03.2017р. №185 (на строк з 30.03.2017р. по 30.06.2017р.) було зупинено торгівлю цінними паперами ТОВ ІТС Україна ЛТД на будь-якій фондовій біржі.

В ході контролю за достовірністю і розкриттям інформації, що надається емітентом, Комісією було направлено запит про надання інформації до ТОВ ІТС Україна ЛТД від 28.02.2017 №13/05/3787.

Відповідно до вказаного запиту ТОВ ІТС Україна ЛТД необхідно було у термін до 20.03.2017 надати до Комісії:

- копію річної фінансової звітності за 2016 рік у повному обсязі разом із копією аудиторського висновку щодо річної фінансової звітності за 2016 рік (у разі відсутності - надати до Комісії річну фінансову звітність та аудиторський висновок за 2016 рік у п'ятиденний термін після дати затвердження фінансової звітності);

- копії документів, які містять детальне розкриття інформації, відповідно до вимог МСФЗ щодо таких статей річної фінансової звітності за 2015 рік, як: 1) основні засоби у розмірі 450 000,00 тис.грн.; 2) дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи у розмірі 476 585,00 тис.грн.; 3) статутний капітал у розмірі 450 000,00 тис.грн., а саме інформацію щодо формування та сплати статутного капіталу із зазначенням переліку внесків;

- копії документів, які містять детальне розкриття інформації щодо суттєвих облікових політик товариства, відповідно до вимог МСФЗ.

На запит Комісії від 28.02.2017р. №13/05/3787 ТОВ ІТС УКРАЇНА ЛТД було надано копії документів, які містять детальне розкриття інформації відповідно до вимог МСФЗ; копії документів, які містять детальне розкриття інформації щодо суттєвих облікових політик товариства відповідно до вимог МСФЗ та повідомлено (лист від 20.03.2017 №20/03.2017), що станом на 20 березня 2017 року, річна фінансова звітність за 2016 рік та аудиторський висновок щодо огляду річної фінансової звітності за 2016 рік не виготовлені. Товариство зобов'язується надати відповідним чином засвідчену копію фінансової звітності за 2016 рік разом із копією аудиторського висновку щодо річної фінансової звітності за 2016 рік, протягом п'яти робочих днів з моменту виготовлення та затвердження таких документів.

На підставі аналізу інформації встановлено, що ТОВ ІТС УКРАЇНА ЛТД у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів http://stockmarket.gov.ua річна фінансова звітність за 2016 рік розміщена (19.04.2017), проте копію річної фінансової звітності за 2016 рік разом із копією аудиторського висновку щодо річної фінансової звітності за 2016 рік ТОВ ІТС УКРАЇНА ЛТД до Комісії не надало.

Вказане свідчить про подання ТОВ ІТС УКРАЇНА ЛТД не в повному обсязі інформації до Комісії.

На дату розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів ТОВ ІТС УКРАЇНА ЛТД не усунуло вищезазначене правопорушення.

12.10.2017 року уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку - членом Комісії ОСОБА_1 на підставі статті 11 Закону України Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні , пункту 1 розділу ХVІІ Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 16.10.2012 року № 1470, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 05.11.2012 року за № 1855/22167, та вказаних актів про правопорушення на ринку цінних паперів була винесена постанова № 493-ЦА-УП-Е про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів на відповідача у загальній сумі 2 500,00 грн.

Вищевказана постанова надіслані відповідачу, про що свідчить копія поштового відправлення та фіскального чеку ПАТ Укрпошта . Вказана постанова у встановленому законом порядку не оскаржена, фінансові санкції відповідачем не сплачені.

Правові засади здійснення державного регулювання ринку цінних паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні визначено в Законі України Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні від 30 жовтня 1996 року № 448/96-ВР, з змінами і доповненнями (далі - Закон № 448/96-ВР).

Відповідно до статей 5, 6 Закону № 448/96-ВР державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, яка виконує свої повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку згідно з пунктами 8, 14 статті 8 Закону № 448/96-ВР, серед іншого, має право здійснювати контроль за достовірністю і розкриттям інформації, що надається емітентами та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, і саморегулівними організаціями, та її відповідністю встановленим вимогам; накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку відповідно до покладених на неї завдань встановлює вимоги, порядок та стандарти щодо обов'язкового розкриття інформації емітентами та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, забезпечує створення інформаційної бази даних про ринок цінних паперів відповідно до чинного законодавства (пункт 15 частини другої статті 7 Закону № 448/96-ВР).

Склад, порядок і строки розкриття на фондовому ринку регулярної (квартальної, річної), особливої інформації, інформації про іпотечні цінні папери, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, інформації в повідомленні про проведення загальних зборів (далі - Інформація) емітентами цінних паперів та подання її до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі - Комісія) регулюється Положенням про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженим рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 03.12.2013 року №2826, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24.12.2013 року за № 2180/24712.

Відповідно до пункту 3 розділу І Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів емітенти цінних паперів у випадках, передбачених цим Положенням, зобов'язані розкривати на фондовому ринку у такій послідовності Інформацію шляхом: розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів; опублікування в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Комісії; подання до Комісії.

Пунктом 4 глави 4 розділу ІІ Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів визначено, що розкриття регулярної річної інформації має здійснюватись шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії, опублікування в офіційному друкованому виданні, розміщення на сторінці в мережі Інтернет та подання до Комісії. Розкриття регулярної річної інформації здійснюється у такі терміни: розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії - у термін не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; опублікування у офіційному друкованому виданні - у термін не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; подання до Комісії - не пізніше 01 червня року, наступного за звітним.

Як встановлено судом, ТОВІ ІТС Україна ЛТД не було у встановленому порядку, який наведено вище, розкрито річну інформацію за 2016 рік, зокрема, копію річної фінансової звітності за 2016 рік разом із копією аудиторського висновку щодо річної фінансової звітності за 2016 рік до Комісії не надано.

Відповідно до пункту 14 статті 8, пунктів 5-7 статті 11 Закону № 448/96-ВР Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб, зокрема, фінансові санкції у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за:

неопублікування, опублікування не в повному обсязі інформації та/або опублікування недостовірної інформації;

нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів;

неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно зі статтею 12 вказаного Закону № 448/96-ВР санкції застосовуються Головою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, уповноваженими Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку посадовими особами після розгляду документів, що підтверджують факт правопорушення.

Частиною третьої статті 11 Закону № 448/96-ВР визначено, що у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Таким чином, постанова уповноваженої особи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку - члена Комісії ОСОБА_1 від 12.10.2017 року № 493-ЦА-УП-Е прийнята з дотриманням чинного законодавства, у встановленому законом порядку не скасована. Разом з тим, відповідач добровільно санкції не сплатив, письмових заперечень проти позову не подав, а тому, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів в розмірі 2 500,00 грн. підлягають до задоволення.

Відповідно до частини другої статті 139 КАС України, при задоволенні позову суб'єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб'єкта владних повноважень, пов'язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Враховуючи відсутність таких заходів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, судовий збір на їх користь стягненню з відповідача не підлягає.

Керуючись статтями 77, 139, 241-246, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ІТС Україна ЛТД (01035, м. Київ, пр-кт. Перемоги 5-А, код ЄДРПОУ 33194878) до Державного бюджету України (який слід перерахувати на рахунок відкритий в управлінні Державної казначейської служби України за балансовим рахунком 3111 Надходження до загального фонду державного бюджету , по коду бюджетної класифікації 21081100 Адміністративні штрафи та інші санкції , символ звітності 106) штраф у сумі 2 500,00 грн. (тринадцять тисяч шістсот грн. 00 коп.).

Рішення суду набирає законної сили в строк і порядку, передбачені статтею 255 Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення суду може бути оскаржено за правилами, встановленими ст. ст. 293, 295 - 297 КАС України.

Суддя О.В. Патратій

Дата ухвалення рішення17.04.2018
Оприлюднено22.04.2018
Номер документу73517088
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/3812/18

Ухвала від 12.07.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Ухвала від 12.07.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Ухвала від 10.07.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Ухвала від 01.06.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Рішення від 17.04.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Ухвала від 12.03.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні