Рішення
від 18.04.2018 по справі 903/186/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ



ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

18 квітня 2018 р.

Справа № 903/186/18

Господарський суд Волинської області у складі судді Якушевої І.О. за участю секретаря судового засідання Хомич О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження справу №903/186/18

за позовом першого заступника керівника Ковельської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Ковельської районної державної адміністрації

до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Зоря”, с. Велицьк, Ковельського району, Волинської області

про розірвання договору оренди земельної ділянки (невитребуваних паїв) від 26.12.2016р. та повернення земельної ділянки,

за участю представників:

від позивача: н/з,

від відповідача: н/з,

В судовому засіданні взяла участь прокурор відділу прокуратури Волинської області ОСОБА_1 (посв. № 036269 від 12.11.2015р.),

в с т а н о в и в:

перший заступник керівника Ковельської місцевої прокуратури звернувся в інтересах держави в особі Ковельської районної державної адміністрації з позовною заявою до господарського суду, в якій просить розірвати договір оренди земельної ділянки (невитребуваних паїв) від 26.12.2016р. та зобов’язати відповідача повернути земельну ділянку площею 64,1095 га.

На обґрунтування позовних вимог прокурор посилається на порушення відповідачем умов договору оренди землі та вимог чинного законодавства щодо її використання.

Ухвалою суду від 26.03.2018р. було відкрито провадження у справі; постановлено справу розглядати за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 18.04.2018 року.

18.04.2018р. від Ковельської районної державної адміністрації надійшла заява в якій позивач просив проводити розгляд справи без участі представника та зазначив, що позовні вимоги підлягають до задоволення.

18.04.2018р. на адресу суду надійшла заява сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Зоря”, в якій товариство позовні вимоги визнає, просило суд позов задовольнити, розгляд справи проводити без участі представника.

Оскільки визнання позову відповідачем, викладене у заяві від 18.04.2018р., не суперечить вимогам законодавства, не порушує прав та інтересів інших осіб, визнання позову відповідачем судом прийнято.

В судовому засіданні прокурор позовні вимоги підтримала з підстав, викладених у позові.

Враховуючи подану відповідачем заяву про визнання позову, заслухавши думку та пояснення прокурора, дослідивши письмові докази по справі, суд на підставі ч. 3 ст. 185, ч. 4 ст. 191 Господарського процесуального кодексу України за результатами підготовчого провадження ухвалив рішення про задоволення позову повністю з огляду на таке.

09.08.2016 року розпорядженням Ковельської районної державної адміністрації Волинської області № 241 «Про надання в оренду невитребуваних земельних часток (паїв) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» СТзОВ «Зоря» надано невитребувані земельні частки (паї) КСП «Волинь» за межами населених пунктів в межах Велицької сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 64,1095 га, згідно додатку в оренду терміном на 10 років, але не більше ніж до моменту отримання їх власниками правовстановлюючих документів на земельні ділянки.

26.12.2016 року між Ковельською районною державною адміністрацією як орендодавцем та сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «Зоря» як орендарем було укладено договір оренди землі.

30.12.2016 договір зареєстровано у книзі реєстрації договорів Велицької сільської ради (запис №8). Земельні частки (паї) передано орендарю відповідно до акту приймання- передачі земельної ділянки.

Відповідно до п. 1 договору оренди орендодавець надає, а орендар на підставі розпорядження голови Ковельської райдержадміністрації від 09.08.2016 року № 241 «Про надання в оренду невитребуваних земельних часток (паїв) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» приймає в строкове платне користування земельну ділянку із земель невитребуваних земельних часток (паїв) КСП «Волинь», яка знаходиться за межами населених пунктів в межах Велицької сільської ради Ковельського району, Волинської області.

Відповідно до п. п. 15, 16 договору земельна ділянка передається в оренду - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Цільове призначення земельної ділянки - землі сільськогосподарського призначення.

Землями сільськогосподарського призначення згідно з положеннями ч. 1 ст.22 ЗК України визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково- дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків, сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

Відповідно до ч. 3 ст. 22 Земельного кодексу України землі сільськогосподарського призначення, зокрема, можуть передаватися у власність та надаватися у користування громадянам для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськог осподарського виробництва.

Відповідно до ч. 5 ст. 20 Земельного кодексу України земельні ділянки сільськогосподарського призначення використовуються їх власниками або користувачами виключно в межах вимог щодо користування землями певного виду використань, встановлених статтями 31, 33-37 цього кодексу.

Згідно із п. 17 договору оренди умовою використання земельної ділянки є її використання за цільовим призначенням та відповідно до умов чинного законодавства.

Разом з цим, 21.07.2017р. управлінням контролю за використанням та охороною земель Головного Управління Держгеокадастру у Волинській області було складено акти № 132-ДК обстеження земельної ділянки та перевірки дотримання вимог земельного законодавства за об’єктом – земельної ділянки, наданої відповідачу в оренду.

Як вбачається із змісту актів, державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель у присутності директора СТзОВ «Зоря» встановлено, що частина земельної ділянки (невитребуваних паїв) площею 34 га, надана за договором оренди як сіножать (загальна площа сіножаті 47, 3801 га), є розораною, використовується та обробляється СТзОВ «Зоря» як рілля, а також засіяна зерновими культурами.

Згідно з актом обміру земельної ділянки, складеного 21.07.2017р., всього зерновими культурами із числа, наданих в оренду невитребуваних паїв, засіяно 34 га, а саме: 57 ділянок (сіножаті) розорано та засіяно зерновими культурами (земельні частки на 210 кварталі поля - № 298, на 209 кварталі поля - № 260, на 208 кварталі поля № 223, 206 238, на 205 кварталі - № 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, на 204 кварталі - № 173, 176, 177, 178, 179. 180; на 203 та 202 кварталах поля земельні ділянки з № 63 по № 85 включно).

Таким чином, актами обстеження земельної ділянки та перевірки від 21.07.2017р. встановлено, що землі площею 34 та з цільовим призначенням сіножать, надані із числа невитребуваних наїв для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, використовуються СГТзОВ «Зоря» з порушенням умов режиму використання землі, оскільки використовуються як рілля для вирощування жита, що суперечить вимогам земельного законодавства.

Виходячи з принципу раціонального використання та охорони земель, закріпленого в Земельному кодексі України, зміна виду використання землі в межах її цільового призначення повинна проводитися у порядку, встановленому для зміни цього цільового призначення землі.

Згідно з частиною третьою статті 20 Земельного кодексу України зміна цільового призначення земельних ділянок здійснюється згідно з Порядком зміни цільового призначення земель, які перебувають у власності громадян або юридичних осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2008 року № 502 та за ініціативою власників.

Обов'язковою умовою дотримання встановленої процедури зміни цільового призначення земельної ділянки є складання або перепогодження (у випадку, якщо зміні цільового призначення підлягає вся земельна ділянка, а не її частина) проекту відведення земельної ділянки з місцевими органами виконавчої влади (районним (міським) органом земельних ресурсів, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органом містобудування й архітектури та охорони культурної спадщини), а також підлягає державній землевпорядній експертизі.

Зміна виду цільового призначення (використання) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, встановленого законодавством та конкретизованого уповноваженим органом державної влади у рішенні про передачу її у власність або надання у користування та в документі, що посвідчує право на земельну ділянку, потребує обов'язкового дотримання механізму такої зміни.

Відповідно до листа Ковельської районної державної адміністрації від 20.03.2018р. № 465/24/2-18 СТзОВ «Зоря» не зверталося з листами про використання зазначеної земельної ділянки як ріллі, або ж з клопотаннями на розробку еколого - економічного обгрунтування сівозміни та впорядкування угідь.

За приписами ч. 5 ст. 20, ст. 34 ЗК України земельна ділянка для сінокосіння може використовуватися лише у межах вказаного виду використання, тобто відповідач зобов'язаний був використовувати земельну ділянку виключно як сіножать, тобто в межах виду користування, передбаченому умовами договору.

Орендована СТзОВ «Зоря» земельна ділянка сільськогосподарського призначення площею 34 та з видом використання як сіножать у 2017 році використовувалася як рілля.

Таким чином, СТзОВ «Зоря» допустило порушення використання земельної ділянки.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно із ст. 526 ЦК України зобов'язання мас виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов га вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Як вбачається із положень ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору.

За змістом ч. 1 ст. 6 Закону України «Про оренду землі» орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Згідно з ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених ст. сг. 24, 25 цього закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об‘єкту оренди, яке істотно перешкоджає передбаченого договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Згідно із ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Використанням не за цільовим призначенням СТзОВ «Зоря» наданої в оренду землі спричинено шкоду інтересам Ковельської РДА, оскільки згідно договору оренди зазначених невитребуваних паїв нормативно - грошова оцінка 47, 3801 га сіножатей становить 256344,2 грн. Разом з тим, нормативно грошова оцінка 8, 5507 га ріллі становить 190260, 2 грн. Відповідно нормативно-грошова оцінка 1 га ріллі становить 6952, 4 грн., тоді як оцінка і га сіножатей становить - 5410, 38 гри. У випадку сплати орендної плати відповідно до фактичного використання райдержадміністрація отримала б більшу орендну плату за використання зазначеної земельної ділянки.

Згідно із п. «г» ст. 141 Земельного кодексу України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є використання земельної ділянки не за цільовим призначенням.

Отже, відповідачем порушуються істотні умови п.17 договору, а саме: 34 га із числа сіножатей, що перебувають в оренді у СТзОВ «Зоря», використовуються всупереч умовам договору оренди та чинного законодавства - як рілля, а тому договір оренди земельної ділянки (невитребуваних паїв) від 26.12.2016р. підлягає розірванню.

Відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Беручи до уваги викладене, прокуратурі Волинської області слід повернути з Державного бюджету України 1762 грн. 50 коп. судового збору (50 відсотків від судового збору, сплаченого при поданні позову).

Відповідно до ст. 129 ГПК України решта судових витрат, пов’язаних з оплатою судового збору, у зв’язку із задоволенням позову покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 526, 611, 651 Цивільного кодексу України, ст.ст. 20, 22, 31, 33-37, 141 Земельного кодексу України, ч. 1 ст. 6, с. 24, ст. 25, ч. 1 ст. 32 Закону України “Про оренду землі”, ст.ст. 129, 236-242 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Розірвати договір оренди земельної ділянки (невитребуваних паїв) загальною площею 64,1095 га від 26.12.2016р., укладений між Ковельською районною державною адміністрацією (45000, Волинська область, м. Ковель, вул. Незалежності, 73, код ЄДРПОУ 04051402) та сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю “Зоря” (45081, Волинська область, Ковельський район, с. Велицьк, вул. Перемоги, 89, код ЄДРПОУ 03736960).

3.Зобов’язати сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю “Зоря” (45081, Волинська область, Ковельський район, с. Велицьк, вул. Перемоги, 89, код ЄДРПОУ 03736960) повернути Ковельській районній державній адміністрації (45000, Волинська область, м. Ковель, вул. Незалежності, 73, код ЄДРПОУ 04051402) земельну ділянку (невитребувані паї) площею 64,1095 га, надану в користування за договором оренди від 26.12.2016р. для ведення товарного сільського господарського виробництва.

4. Стягнути із сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Зоря” (45081, Волинська область, Ковельський район, с. Велицьк, вул. Перемоги, 89, код ЄДРПОУ 03736960 на користь прокуратури Волинської області (43000, м. Луцьк, вул. Винниченка, 15, код 02909915) 1762 грн. 50 коп. витрат, пов’язаних з оплатою судового збору.

5. Головному управлінню Державної казначейської служби України у Волинській області повернути прокуратурі Волинської області (43000, м. Луцьк, вул. Винниченка, 15, код 02909915) 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову платіжним дорученням № 420 від 15.03.2018р. в сумі 1762 грн. 50 коп. (оригінал платіжного доручення № 420 від 15.03.2018р. знаходиться в матеріалах справи № 903/186/18).

          Повне рішення складено: 20.04.2018р.          

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги це рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

          Рішення може бути оскаржено до Рівненського апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Суддя                                                                                                     І. О. Якушева

Дата ухвалення рішення18.04.2018
Оприлюднено22.04.2018
Номер документу73518278
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди земельної ділянки (невитребуваних паїв) від 26.12.2016р. та повернення земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —903/186/18

Судовий наказ від 11.05.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Судовий наказ від 11.05.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Рішення від 18.04.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 26.03.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні