Рішення
від 29.03.2018 по справі 925/1533/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2018 року

м. Черкаси справа № 925/1533/17

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого - судді Довганя К.І., із секретарем Дяченко Т.В. за участю представників: позивача - ОСОБА_1М за довіреністю, відповідача - ОСОБА_2 за довіреністю, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом приватного підприємства "Кліщинський щедрий лан" до Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області про визнання додаткової угоди укладеною

ВСТАНОВИВ:

По справі оголошувалась перерва з 13 по 29 березня 2018 року.

Позивач звернувся з позовом, в якому просить визнати укладеною додаткову угоду до договору оренди змеленої ділянки площею 22,0400 га від 17.10.2007 року.

Позов вмотивовано тим, що відповідач протиправно ухиляється від підписання додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки.

Відповідач у відзиві на позов проти його задоволення заперечив. Заперечення вмотивовано тим, що сторонами не досягнуто згоди щодо істотних умов додаткової угоди, що є предметом спору.

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін встановив наступне.

17.10.2007 року між Чорнобаївською районною державною адміністрацією Черкаської області, як орендодавцем, та Приватним підприємством Кліщинський щедрий лан (далі - Позивач), як орендарем, було укладено договір оренди землі (далі - Договір), за умовами пунктів 1, 2 якого орендодавець зобов'язався надати, а орендар прийняти в строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 22,0400 га, яка знаходиться в адміністративних межах Кліщинської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області.

Вказаний Договір зареєстрований у Чорнобаївському районному відділі Черкаської регіональної філії ДП Центр державного земельного кадастру , про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 17.10.2007 за №040779700151.

Згідно з п. 8 Договору (Розділ Строк дії договору ), він укладений на 10 років. Після закінчення строку орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Позивач належно виконував свої обов'язки за Договором та маючи намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, у відповідності до умов Договору та вимог ст. 33 Закону України Про оренду землі , 12.09.2017 року звернувся до Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області (далі - Відповідач), як розпорядника земель державної форми власності сільськогосподарського призначення, з листом-повідомленням щодо поновлення договору оренди землі та долучив до нього проект додаткової угоди до Договору, витяги з Державного земельного кадастру на орендовані земельні ділянки, витяги про нормативну грошову оцінку земельних ділянок, агрохімічний паспорт земельних ділянок, довідку Золотоніської ОДГД ГУ ДФС у Черкаській області щодо відсутності заборгованості з орендної плати.

Згідно надісланої додаткової угоди Позивачем було запропоновано наступні умови:

1. Поновити термін дії договору оренди земельної ділянки (державна реєстрація від 17 жовтня 2007р № 040779700151) на 7 років.

2. Розділ 9 викласти в наступній редакції:

Річна орендна плата вноситься Орендарем виключно у грошовій формі у розмірі вісім відсотків (8 %) нормативно-грошової оцінки земельної ділянки .

У місячний термін Відповідач в будь-якій формі та спосіб не повідомив Позивача про прийняте рішення за результатами розгляду клопотання.

В подальшому Позивачем отримано листа від Відповідача за вих. № 9014/2-17 від 17.10.2017 (відправлено згідно відбитку календарного штемпелю на поштовому конверті 07.11.2017), яким Відповідач заперечив проти поновлення Договору на підставі недотримання вимог ст.ст. 15,33 Закону України Про оренду землі та статті 18 Закону України Про оцінку земель .

Відповідачем вказано, що в проекті додаткової угоди не зазначається нормативна грошова оцінка орендованої земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації - 4,796 станом на 01.01.2017, а також в поданих на розгляд документах відсутні: витяг з нормативної грошової оцінки земельних ділянок та рішення районної ради про затвердження технічної документації з нормативної оцінки земельних ділянок. Крім того, зазначено, що частина орендованих земельних ділянок складають лісосмуги.

Вказані обставини сторонами не оспорюються.

Спеціальним законом, що регулює суспільні відносини в Україні з питання оренди землі є Закон України Про оренду землі . Згідно з ч. 1 ст. 2 Закону України Про оренду землі , відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Статтею 33 Закону України Про оренду землі визначено умови поновлення договору оренди землі, зокрема:

По закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі) (ч. 1)

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. У разі смерті орендодавця до спливу строку дії договору оренди землі орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це спадкоємця земельної ділянки протягом місяця з дня, коли йому стало відомо про перехід права власності на земельну ділянку. (ч.2)

До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди. (ч.3)

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється. (ч.4)

Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення. (ч.5)

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір

вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із:

власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності);

уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування без прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності) (ч.6).

Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу. (ч.7)

Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку. (ч.8)

Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді.

У разі зміни межі або цільового призначення земельної ділянки поновлення договору оренди землі здійснюється у порядку одержання земельної ділянки на праві оренди.

Фактично, заперечення Відповідача не відповідають фактичним обставинам справи та вимогам чинного законодавства. Так індексація нормативної грошової оцінки земельних ділянок є вимогою Податкового кодексу України, статтею 289 якого визначено порядок проведення такої

індексації. Тому, укладені договори оренди не потребують внесення змін в частині зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки, яка індексується у відповідності до вимог законодавства.

Відсутність в поданих документах витягів з нормативної грошової оцінки земельних ділянок не відповідає дійсності та підтверджується описом документів, що були додані Позивачем до клопотання від 12.09.2017.

Щодо рішення районної ради про затвердження технічної документації з нормативної оцінки земельних ділянок, то таке рішення було прийняте Чорнобаївською районною радою 18.10.2017 за № 20-17/VII Про затвердження матеріалів нормативної грошової оцінки земельних ділянок , згідно якого нормативна грошова оцінка 9 земельних ділянок загальною площею 22,0400 га на дату оцінки становить 803386 грн. 23 коп.

В той же час, 05.10.2017 року Відповідачем в порядку проведення державної експертизи землевпорядної документації було розглянуто Технічну документацію з нормативної грошової оцінки орендованої Позивачем земельної ділянки площею 22,0400 га та надано висновок, згідно якого зауважень до вказаної технічної документації не має. Тобто, Відповідачу було відомо про проведення нормативної грошової оцінки орендованої Позивачем земельної ділянки з 05.10.2017р.

Щодо тверджень відповідача про те, що частина орендованих земельних ділянок складають лісосмуги, то відповідно до витягів з Державного земельного кадастру, наданих Відповідачу при поданні клопотання, всі 9 земельних ділянок, з яких складається орендована площа 22,0400 га за категорією земель відносяться до земель сільськогосподарського призначення та є державною власністю. Саме розпорядження вказаною категорією земель входить до повноважень Відповідача відповідно до вимог ч.4 ст. 122 Земельного кодексу України.

Позивач вважає, що вказаними діями Відповідач безпідставно не визнає переважне право Позивача на поновлення договору оренди землі, визначене ч. 1- 5 ст. 33 Закону України Про оренду землі з огляду на наступне.

З перших п'яти частин ст. 33 Закону України Про оренду землі випливає, що реалізація передбаченого ними переважного права на поновлення договору оренди, можлива лише за умови дотримання встановленої цими нормами процедури поновлення та наявності на це волевиявлення сторін. Для застосування частини першої ст. 33 Закону України Про оренду землі та визнання за орендарем переважного права на поновлення договору оренди необхідно встановити такі юридичні факти: орендар належно виконує свої обов'язки за договором; орендар до закінчення строку дії договору повідомив орендодавця в установлені строки про свій намір скористатися переважним правом укладення договору на новий строк; до листа-повідомлення орендар додав проект додаткової угоди; орендодавець протягом місяця не повідомив орендаря про наявність заперечень та своє рішення.

Аналогічний підхід до застосування норм права, які регулюють відносини щодо поновлення договорів оренди висловлює Верховний Суд України у постановах: від 25.05.2016 у справі № 911/1707/15, від 25.02.2015 у справі № 6-219цс14, від 18.03.2015 у справі № 6-3цс15 та у справі № 6-4цс15.

З врахуванням вказаних норм права, Позивач повністю дотримався вимог ст. 33 Закону України Про оренду землі та є таким, що має переважне право на поновлення Договору оренди. Зокрема, це підтверджується наступними обставинами:

Позивач належним чином виконував і виконує свої обов'язки за Договором оренди. Це підтверджується довідкою Чорнобаївської районної державної адміністрації від 27.03.2017 № 124/01/01-38, довідкою Кліщинської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської

області від 16.11.2017 року № 733. У Позивача відсутня заборгованість з орендної плати та він продовжує її платити і по закінченню Договору оренди.

Порушень вимог земельного законодавства Позивачем за період використання земельних ділянок по Договору оренди допущено не було.

На виконання вимог Закону України Про охорону земель Позивачем виготовлено агрохімічний паспорт поля, земельних ділянок.

Відповідно до вимог Закону України Про оцінку земель виготовлено технічну документацію з нормативної грошової оцінки дев'яти земельних ділянок загальною площею 22,0400 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані в адміністративних межах Кліщинської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, яка в порядку ст. 23 вказаного Закону 18.10.2017 затверджена Чорнобаїївською районною радою;

- в установлені строки, до закінчення строку дії договору 12.09.2017 Позивач повідомив орендодавця - Відповідача про свій намір скористатися переважним правом на укладення договору на новий строк;

- до листа-повідомлення Позивач додав проект додаткової угоди;

- Відповідач протягом місяця не повідомив орендаря про наявність заперечень та своє рішення.

Відповідно до вимог ч.5 ст. 33 Закону України Про оренду землі Відповідач зобов'язаний був у місячний термін розглянути лист Позивача від 12.09.2017 і доданий до нього проект додаткової угоди та вчинити передбачені цією нормою дії щодо узгодження істотних умов договору та укладення додаткової угоди про його поновлення на новий строк або ж повідомити позивача про наявність заперечень та своє рішення про це.

В той же час, Відповідач зробив це з порушенням місячного терміну, надавши відповідь Позивачу на його лист від 12.09.2017 лише 17.10.2017, а направлено його лише 07.11.2017. Тим самим Відповідач порушив передбачене частинами 1-5 ст. 33 Закону України "Про оренду землі" переважне право позивача перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк у місячний термін з дня повідомлення позивачем про свій намір скористатися цим переважним правом.

Із закінченням встановленого ч. 5 ст. 33 Закону України "Про оренду землі" місячного терміну не припинилось переважне право орендаря на укладення договору оренди землі на новий строк і зобов'язання орендодавця щодо укладення додаткової угоди про поновлення договору оренди землі на новий строк у разі досягнення між сторонами договору згоди за усіма його істотними умовами і відсутності інших обґрунтованих заперечень проти цього.

В той же час, до даного часу запропонована Позивачем до укладення додаткова угода Відповідачем не підписана. Жодні заперечення щодо її умов, змісту, тощо Відповідачем у встановленому діючим законодавством порядку не висловлені, отже дії Відповідача щодо ухилення від підписання додаткової угоди є протиправними.

Згідно з ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Відповідно до ст. 15 Закону України Про оренду землі в редакції чинній на сьогоднішній день істотними умовами договору оренди землі є:

об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);

строк дії договору оренди;

орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

На день укладення Договору оренди від 17.10.2007 частина 1 статті 15 Закону України "Про оренду землі" визначала такі істотні умови договору оренди землі:

об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки);

строк дії договору оренди;

орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату;

умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду;

умови збереження стану об'єкта оренди;

умови і строки передачі земельної ділянки орендарю;

умови повернення земельної ділянки орендодавцеві;

існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки;

визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини;

відповідальність сторін.

Стаття 30 Закону України "Про оренду землі" передбачає, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Таким чином, оскільки домовленість щодо істотних умов договору була досягнута сторонами в попередній редакції договору, що підтверджується державною реєстрацією Договору та відсутністю пропозицій Відповідача, як сторони по Договору щодо внесення змін до нього та на запропоновані Позивачем зміни в додатковій угоді, надісланій на адресу Відповідача 12.09.2017р., від нього не отримано заперечень в частині істотних умов Договору, обґрунтованим є твердження позивача, що сторони досягли згоди за усіма істотними умовами згідно Договору оренди і відсутні обґрунтовані заперечення проти поновлення цього договору на новий строк.

Крім того, ст. 204 ЦК України встановлена презумпція правомірності правочину, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Договір оренди землі від 17.10.2007, відповідав усім вимогам законодавства на час його укладення про що свідчить, зокрема його державна реєстрація.

Так, само запропонована додаткова угода та сам договір оренди землі відповідає вимогам діючого законодавства та має усі передбачені ст. 15 Закону України Про оренду землі істотні умови.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Тобто, з огляду на те, що сторони домовились про право орендаря поновити договір (п. 8 договору оренди), орендодавець не має права безпідставно, фактично в односторонньому порядку відмовитися від взятих на себе договором зобов'язань.

Всі вимоги щодо дотримання порядку поновлення договору встановленні в ст. 33 Закону України Про оренду землі орендарем виконані у встановлені договором та законом строки.

Поряд з цим, орендар, протягом усього часу, належно виконував умови договору оренди та вчасно сплачував орендну плату і на сьогоднішній день продовжує відкрито користуватися земельною ділянкою та сплачувати за неї орендну плату.

Отже, відмова в поновленні договору є необгрунтованою, не виповідає вимогам ст. 33 Закону України Про оренду землі та порушує умови самого договору оренди землі в частині права Позивача на його поновлення.

Відповідно до ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів зокрема можуть бути визнання права, зміна правовідношення тощо.

Також, ч 2 ст. 20 Господарського кодексу України одним із способів захисту порушених прав і законних інтересів суб'єктів господарювання визначає установлення, зміну і припинення господарських правовідносин.

Згідно ч.3 ст.179 Господарського кодексу України: укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований недержавному замовленні, виконання якого є обов'язком для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Оскільки за змістом ст.33 Закону України Про оренду землі , підписання додаткової угоди, яка має оформлювати факт поновлення договору, є обов'язковим, то до відносин щодо її підписання підлягають застосуванню спеціальні норми Господарського кодексу України щодо порядку обов'язкового укладення чи зміни договорів.

За змістом ст.187 Господарського кодексу України, спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. День набрання

чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Відповідно до частин 4, 5 ст.188 Господарського кодексу України, у разі, якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду. Якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим або розірваним з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

Відтак, нормами законодавства України прямо встановлена обов'язковість оформлення додаткової угоди до договору оренди землі для оформлення факту поновлення договору (ст. 33 Закону України Про оренду землі ) та передбачена можливість укладення правочинів про зміну договору за рішенням суду (ст.ст. 187, 188 ГК України).

Згідно з ч. 3 ст. 653 Цивільного кодексу України якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили. Відповідно до ч. 2 ст. 187 Господарського кодексу України, день набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Судова практика у зазначених правовідносинах є усталеною. Зокрема, Вищий господарський суд України у справах № 5021/1851/12 та № 5011-47/11944-2012 дійшов висновків щодо належного за таких обставин способу захисту шляхом визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі з викладенням її повного тексту в резолютивній частині судового рішення. У постанові Верховного Суду України від 25.02.2015 ці висновки підтверджені.

Таким чином, законною є вимога щодо визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки площею 22,0400 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в адміністративних межах Кліщинської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області за межами населеного пункту від 17 жовтня 2007 року, зареєстрованого у Чорнобаївському районному відділі Черкаської регіональної філії ДП Центр державного земельного кадастру , про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 17.10.2007 за № 040779700151, у відповідній редакції.

За таких обставин суд приходить до висновку про задоволення позову.

Відповідно до ст.. 129 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягають до стягнення витрати останнього на оплату судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст. 129, ст. ст.232, 233, 236-241 ГПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати укладеною додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки площею 22,0400 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в адміністративних межах Кліщинської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області за межами населеного пункту від 17 жовтня 2007 року, зареєстрованого у Чорнобаївському районному відділі Черкаської регіональної філії ДП Центр державного земельного кадастру , про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 17.10.2007 за № 040779700151 в такій редакції:

ДОДАТКОВА УГОДА

про поновлення договору оренди землі від 17 жовтня 2007 року,

зареєстрованого у Чорнобаївському районному відділі Черкаської

регіональної філії ДП Центр державного земельного кадастру , про що

у Державному реєстрі земель вчинено запис від 17.10.2007 за

№040779700151

Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області (18008, м.Черкаси, вул. Смілянська, 131, ідентифікаційний код 39765890), ( Орендодавець ), та

Приватне підприємство Кліщинський щедрий лан (19971 Черкаська обл.., Чорнобаївський район, с Кліщинці, вул.. Фрунзе, 65 , код ЄДРОУ 33409128 ), ( Орендар ),

керуючись ст. 33 Закону України Про оренду землі уклали дану угоду про нижченаведене:

1. Поновити термін дії договору оренди земельної ділянки на 7 років.

2. Пункт 2 викласти в наступні редакції:

В оренду передається земельна ділянка площею 22,0400 га, в тому числі рілля - 16,0 га (площею 9,5045 га, кадастровий номер земельної ділянки 7125183200:02:000:6057, площею 6,4955 га, кадастровий номер земельної ділянки 7125183200:02:000:6058), господарські двори - 3,34 га (площею 1,0400 га, кадастровий номер земельної ділянки 7125183200:02:000:6045, площею 2,3000 га, кадастровий номер земельної ділянки 7125183200:02:000:6044), польові шляхи - 1,65 га (площею 0,4881 га, кадастровий номер земельної ділянки 7125183200:02:000:6177, площею 0,5900 га, кадастровий номер земельної ділянки 7125183200:02:000:6167, площею 0,5719 га, кадастровий номер земельної ділянки 7125183200:02:000:6178), лісосмуги - 1,05 га (площею 0,6500 га, кадастровий номер земельної ділянки 7125183200:02:000:6180, площею 0,400 га, кадастровий номер земельної ділянки 7125183200:02:000:6226).

3. Пункт 9 викласти в наступній редакції:

Річна орендна плата вноситься Орендарем виключно у грошовій формі у

розмірі вісім відсотків (8 %) нормативно-грошової оцінки земельної

ділянки .

4.Інші умови договору зберігають чинність.

5.Ця додаткова угода є невід'ємною частиною вищевказаного договору,

складена у двох примірниках, по одному примірнику для кожної із сторін.

Орендодавець: Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області, 18000, м. Черкаси, вул. Смілянська, 131, код 39765890.

Орендар: Приватне підприємство Кліщинський щедрий лан (19971 Черкаська обл., Чорнобаївський район, с Кліщинці, вул. Фрунзе, 65 , код ЄДРОУ 33409128)

Стягнути з Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області (вул. Смілянська, 131, м. Черкаси, код 39765890) на користь приватного підприємства "Кліщинський щедрий лан" (вул.. Фрунзе, 65, с. Кліщинці, Чорнобаївський район, Черкаська область, 19971, код 33409128) - 1600,00грн. судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 20.04.2018р.

СУДДЯ К.І.Довгань

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення29.03.2018
Оприлюднено22.04.2018
Номер документу73519756
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1533/17

Ухвала від 26.06.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 06.06.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Рішення від 29.03.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 13.02.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 23.01.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 30.11.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні