Ухвала
від 06.04.2018 по справі 607/5971/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.04.2018 Справа №607/5971/18

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши клопотання прокурора відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_6 , про продовження строку обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України щодо підозрюваного

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та зареєстрованого у м.Ковель Волинської області, проживаючого по АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з вищою освітою, керівника ГО "Міжнародний Антикримінальний Альянс", не депутата, раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190 та ч.2 ст.209 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Прокурор відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_6 , в межах кримінального провадження №12016210010000181 від 18 січня 2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190 та ч.2 ст.209 КК України, звернувся до слідчого судді із клопотанням про зміну обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України та продовження строку обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України щодо підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів: слідчим управлінням ГУНП в Тернопільській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016210010000181 від 18 січня 2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190 та ч.2 ст.209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» в особі ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , яке має ознаки фінансової піраміди, починаючи з 2014 року здійснювали свою діяльність на території Тернопільської області та інших областях України по залученню грошових коштів від фізичних осіб, обіцяючи останнім отримання надприбутків, оскільки грошові кошти в подальшому наче інвестуються в групу іноземних інвестиційних компаній «Helix», хоча вказане товариство не набуло статусу фінансової установи, що не дозволяло здійснювати інвестиційну діяльність на території України, і таким чином отримані шляхом обману кошти в особливо великих розмірах від фізичних осіб незаконно ними привласнювалися та легалізовувалися.

01 грудня 2016 року о 23 годині 50 хвилин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,затриманий в порядку ст. 208 КПК України, за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.190 КК України.

02 грудня 2016 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у скоєнні ним злочинів, передбачених ч.4 ст.190 та ч.2 ст.209 КК України, а саме в тому, що у середині 2014 року в ОСОБА_4 виник злочинний намір направлений на вчинення умисного, корисливого злочину пов`язаного із незаконним заволодінням чужого майна шляхом обману, в особливо великих розмірах за наступних обставин.

Так, у вказаний період часу, ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_8 з метою незаконного заволодіння чужого майна шляхом обману та отримання незаконного прибутку вирішили створити організацію - «фінансову піраміду», яка полягала у залученні грошових коштів громадян України (вкладників), шляхом повідомлення їм неправдивих відомостей про виплату кожного місяця високих дивідендів, які начебто надходять в результаті інвестування в групу іноземних компаній, що отримують надприбутки. У подальшому отримані кошти, ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 мали намір виплачувати обмеженій кількості осіб за рахунок надходжень від нових вкладників, а решта грошей незаконно привласнювати для власного збагачення.

Для реалізації свого злочинного наміру, 22 вересня 2014 року, ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 з метою надання своїй діяльності нібито законного вигляду та полегшення вчинення злочинів, створили суб`єкт господарювання юридичну особу у виді товариства з обмеженою відповідальністю «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» (ЄДРПОУ 39403996, місце знаходження юридичної особи вул. Свободи, 1а м. Хмельницький), після чого повідомляв майбутнім вкладникам неправдиві відомості про те, що вказане товариство представляє іноземну інвестиційну компанію «HELIX Capital Investments LTD» (номер компанії 09082357, Office 11/43, Bedford Street, London WC2E 9HA із статутним капіталом 500 фунтів стерлінгів), яка отримує надприбутки, хоча дана компанія немає жодного юридичного відношення до діяльності ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» і не виступає його дочірнім засновником. Окрім цього, створене товариство «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» не набуло статусу фінансової установи, та не отримувало ліцензій або інших дозволів на надання фінансових послуг, що не дозволяло здійснювати інвестиційну діяльність на території України.

У цей самий час, ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , для виконання свого злочинного наміру та плану злочинних дій, направленого на незаконне заволодіння грошовими коштами осіб, шляхом їх обману, оприлюднили через всесвітню мережу Інтернет, а також через відповідні презентації, семінари та зустрічі із вкладниками неправдиву інформацію про інвестиційну діяльність ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», отримання ним надприбутків та виплати дивідендів, з метою залучення в товариство грошових коштів фізичних осіб, які незаконно привласнювались ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

Реалізуючі свій злочинний намір, ОСОБА_4 за попередньою змовою разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , з метою приховування своїх шахрайських дій, здійснювали зарахування грошових коштів від фізичних осіб на електронні гаманці, через незаконну створену в мережі Інтернет електронну платіжну систему «HELIXMONEY», реєстрація якої відсутня у відповідному реєстрі Національного банку України, і яка фактично є офшором та не прив`язана до жодного офіційного банківського рахунку України, що не дає змогу відслідковувати рух грошових коштів, але дає можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 через вказану систему самостійно проводити будь які фінансові операції з грошовими коштами та приймати рішення про виплату дивідендів з метою залучення нових вкладників.

Таким чином, ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», яке діяло в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , набувши ознаки фінансової піраміди, залучали в діяльність вказаного товариства шляхом обману грошові кошти громадян України, обіцяючи їм виплати у вигляді дивідендів, однак не укладали із фізичними особами фінансових договорів, діяли без передбачених законом дозволів, не отримували ніяких реальних прибутків, що не дозволяло виплачувати відсотки по коштам, які виступали як інвестиції в товариство, незаконно заволодівали грошовими коштами вкладників, які у подальшому витрачали на власні потреби.

Зокрема, в листопаді 2015 року ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману переконали ОСОБА_9 у вигідності вкладення грошових коштів в діяльність ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», яке начебто займається різними інвестиційними бізнес-проектами та отримує надприбутки. Також не повідомляючи своїх справжніх намірів направлених на незаконне заволодіння грошовими коштами ОСОБА_9 , запропонували їй ознайомитись із діяльністю товариства у всесвітній мережі Інтернет через відеохостинг «YouTube» та взяти участь у презентації, яку проводив ОСОБА_4 , тим самим схилили її до інвестування в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», пообіцявши отримання прибутку у розмірі 17-19 відсотків в місяць від вкладеної суми. ОСОБА_9 , будучи введена в оману та нічого не підозрюючи, в період з листопада 2015 року по квітень 2016 року передала через посередника ОСОБА_10 для ОСОБА_7 , який діяв з відома ОСОБА_8 та ОСОБА_4 грошові кошти в загальній сумі 48 500 доларів США, що виступали як інвестиції в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА». У свою чергу ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не укладали із ОСОБА_9 ніяких договорів, які б підтверджували отримання готівки та поступлення грошей на рахунок товариства, а лише за допомогою електронної платіжної системи «HELIXMONEY» зареєстрували на її ім`я електронний гаманець, в якому відображалась сума вкладених коштів. Однак протягом 2016 року, ОСОБА_9 обіцяних прибутків з інвестування в товариство не одержала, а на неодноразові звернення до ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 про виплату дивідендів, останні повернули їй 3 960 доларів США. Таким чином, представники товариства «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману, незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_9 в сумі 44 540 доларів США, що станом на 01.04.2016 року згідно офіційного курсу гривні до долара США встановленим Національним банком України становить 1167839 гривень, чим завдали їй матеріальної шкоди на вказану суму.

Окрім цього, в листопаді 2015 року ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману переконали ОСОБА_11 у вигідності вкладення грошових коштів в діяльність ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», яке начебто займається різними інвестиційними бізнес-проектами та отримує надприбутки. Також не повідомляючи своїх справжніх намірів направлених на незаконне заволодіння грошовими коштами ОСОБА_11 , запропонували їй ознайомитись із діяльністю товариства у всесвітній мережі Інтернет через відеохостинг «YouTube», та схилили її до інвестування в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», пообіцявши отримання прибутку у розмірі 17-19 відсотків в місяць від вкладеної суми. ОСОБА_11 , будучи введена в оману та нічого не підозрюючи, в листопаді 2015 року передала через посередника ОСОБА_12 для ОСОБА_7 , який діяв з відома ОСОБА_8 та ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 600 доларів США, що виступали як інвестиції в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА». У свою чергу ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не укладали із ОСОБА_11 ніяких договорів, які б підтверджували отримання готівки та поступлення грошей на рахунок товариства, а лише за допомогою електронної платіжної системи «HELIXMONEY» зареєстрували на її ім`я електронний гаманець, в якому відображалась сума вкладених коштів. Однак протягом 2016 року, ОСОБА_11 обіцяних прибутків з інвестування в товариство не одержала, а на неодноразові звернення до ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 про виплату дивідендів, останні повернули їй 464 доларів США. Таким чином представники товариства «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману, незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_11 в сумі 136 доларів США, що станом на 30.11.2015 року згідно офіційного курсу гривні до долара США встановленим Національним банком України становить 3 248 гривень, чим завдали їй матеріальної шкоди на вказану суму.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, в листопаді 2015 року, ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману переконали ОСОБА_13 у вигідності вкладення грошових коштів в діяльність ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», яке начебто займається різними інвестиційними бізнес-проектами та отримує надприбутки. Також не повідомляючи своїх справжніх намірів направлених на незаконне заволодіння грошовими коштами ОСОБА_13 , запропонували йому ознайомитись із діяльністю товариства у всесвітній мережі Інтернет через відеохостинг «YouTube» та взяти участь у презентації, яку проводили ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , тим самим схилили його до інвестування в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», пообіцявши отримання прибутку у розмірі 17-19 відсотків в місяць від вкладеної суми. ОСОБА_13 , будучи введений в оману та нічого не підозрюючи, передав 17 листопада 2015 року через посередника ОСОБА_14 для ОСОБА_7 , який діяв з відома ОСОБА_8 та ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 4000 доларів США, а також у січні 2016 року 2000 доларів США, що виступали як інвестиції в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ Україна». У свою чергу ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не укладали із ОСОБА_13 ніяких договорів, які б підтверджували отримання готівки та поступлення грошей на рахунок товариства, а лише за допомогою електронної платіжної системи «HELIXMONEY» зареєстрували на його ім`я електронний гаманець, в якому відображалась сума вкладених коштів. Однак протягом 2016 року, ОСОБА_13 обіцяних прибутків з інвестування в товариство не одержав, а на неодноразові звернення до ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 про виплату дивідендів, останні повернули йому 3 525 доларів США. Таким чином представники товариства «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману, незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_13 в сумі 2 475 доларів США гривень, що станом на 29.01.2016 року згідно офіційного курсу гривні до долара США встановленим Національним банком України становить 62246 гривень, чим завдали йому матеріальної шкоди на вказану суму.

В грудні 2015 року, ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману переконали ОСОБА_15 у вигідності вкладення грошових коштів в діяльність ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», яке начебто займається різними інвестиційними бізнес-проектами та отримує надприбутки. Також не повідомляючи своїх справжніх намірів направлених на незаконне заволодіння грошовими коштами ОСОБА_15 , запропонували йому ознайомитись із діяльністю товариства у всесвітній мережі Інтернет через відеохостинг «YouTube» та взяти участь у презентації, яку проводили ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , тим самим схилили його до інвестування в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», пообіцявши отримання прибутку у розмірі 17-19 відсотків в місяць від вкладеної суми. ОСОБА_15 , будучи введений в оману та нічого не підозрюючи, передав в грудні 2015 року через посередника ОСОБА_16 для ОСОБА_7 , який діяв з відома ОСОБА_8 та ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 1 500 доларів США, а також 27 січня 2016 року 10 000 доларів США, що виступали як інвестиції в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА». У свою чергу ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не укладали із ОСОБА_15 ніяких договорів, які б підтверджували отримання готівки та поступлення грошей на рахунок товариства, а лише за допомогою електронної платіжної системи «HELIXMONEY» зареєстрували на його ім`я електронний гаманець, в якому відображалась сума вкладених коштів. Однак протягом 2016 року, ОСОБА_15 обіцяних прибутків з інвестування в товариство не одержав, а на неодноразові звернення до ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 про виплату дивідендів, останні повернули йому 4 000 доларів США. Таким чином представники товариства «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману, незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_15 в сумі 7 500 доларів США, що станом на 27.01.2016 року згідно офіційного курсу гривні до долара США встановленим Національним банком України становить 186 375 гривень, чим завдали йому матеріальної шкоди на вказану суму.

Надалі, в грудні 2015 року ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману переконали ОСОБА_17 у вигідності вкладення грошових коштів в діяльність ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», яке начебто займається різними інвестиційними бізнес-проектами та отримує надприбутки. Також не повідомляючи своїх справжніх намірів направлених на незаконне заволодіння грошовими коштами ОСОБА_17 , запропонували їй ознайомитись із діяльністю товариства у всесвітній мережі Інтернет через відеохостинг «YouTube», та схилили її до інвестування в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», пообіцявши отримання прибутку у розмірі 17-19 відсотків в місяць від вкладеної суми. ОСОБА_17 , будучи введена в оману та нічого не підозрюючи, у вказаний період часу передала через посередника ОСОБА_18 для ОСОБА_7 , який діяв з відома ОСОБА_8 та ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 1 500 доларів США, а також в березні 2016 року 1 515 доларів США, що виступали як інвестиції в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА». У свою чергу ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не укладали із ОСОБА_17 ніяких договорів, які б підтверджували отримання готівки та поступлення грошей на рахунок товариства, а лише за допомогою електронної платіжної системи «HELIXMONEY» зареєстрували на її ім`я електронний гаманець, в якому відображалась сума вкладених коштів. Однак протягом 2016 року, ОСОБА_17 обіцяних прибутків з інвестування в товариство не одержала, а на неодноразові звернення до ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 про виплату дивідендів, останні повернули їй 900 доларів США. Таким чином представники товариства «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману, незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_17 в сумі 2 115 доларів США, що станом на 01.03.2016 року згідно офіційного курсу гривні до долара США встановленим Національним банком України становить 57 295 гривень, чим завдали їй матеріальної шкоди на вказану суму.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, в грудні 2015 року ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману переконали ОСОБА_12 у вигідності вкладення грошових коштів в діяльність ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», яке начебто займається різними інвестиційними бізнес-проектами та отримує надприбутки. Також не повідомляючи своїх справжніх намірів направлених на незаконне заволодіння грошовими коштами ОСОБА_12 , запропонували їй ознайомитись із діяльністю товариства у всесвітній мережі Інтернет через відеохостинг «YouTube», та схилили її до інвестування в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», пообіцявши отримання прибутку у розмірі 17-19 відсотків в місяць від вкладеної суми. ОСОБА_12 , будучи введена в оману та нічого не підозрюючи, у вказаний період часу передала через посередника ОСОБА_18 для ОСОБА_7 , який діяв з відома ОСОБА_8 та ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 2 184 доларів США, що виступали як інвестиції в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА». У свою чергу ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не укладали із ОСОБА_12 ніяких договорів, які б підтверджували отримання готівки та поступлення грошей на рахунок товариства, а лише за допомогою електронної платіжної системи «HELIXMONEY» зареєстрували на її ім`я електронний гаманець, в якому відображалась сума вкладених коштів. Однак протягом 2016 року, ОСОБА_12 обіцяних прибутків з інвестування в товариство не одержала, а на неодноразові звернення до ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 про виплату дивідендів, останні повернули їй 800 доларів США. Таким чином представники товариства «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману, незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_12 в сумі 1 384 доларів США, що станом на 31.12.2015 року згідно офіційного курсу гривні до долара США встановленим Національним банком України становить 33 216 гривень, чим завдали їй матеріальної шкоди на вказану суму.

Окрім цього, в січні 2016 року, ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману переконали ОСОБА_19 у вигідності вкладення грошових коштів в діяльність ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», яке начебто займається різними інвестиційними бізнес-проектами та отримує надприбутки. Також не повідомляючи своїх справжніх намірів направлених на незаконне заволодіння грошовими коштами ОСОБА_19 , запропонували їй ознайомитись із діяльністю товариства у всесвітній мережі Інтернет через відеохостинг «YouTube» та взяти участь у презентації, яку проводив ОСОБА_4 , і тим самим схилили її до інвестування в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», пообіцявши отримання прибутку у розмірі 17-19 відсотків в місяць від вкладеної суми. ОСОБА_19 , будучи введена в оману та нічого не підозрюючи, передала 02 січня 2016 року через посередника ОСОБА_10 для ОСОБА_7 , який діяв з відома ОСОБА_8 та ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 20 000 доларів США, а також 03 квітня 2016 року 29032 доларів США, що виступали як інвестиції в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА». У свою чергу ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не укладали із ОСОБА_19 ніяких договорів, які б підтверджували отримання готівки та поступлення грошей на рахунок товариства, а лише за допомогою електронної платіжної системи «HELIXMONEY» зареєстрували на її ім`я електронний гаманець, в якому відображалась сума вкладених коштів. Однак протягом 2016 року, ОСОБА_19 обіцяних прибутків з інвестування в товариство не одержала, а на неодноразові звернення до ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 про виплату дивідендів, останні повернули їй 7287 доларів США. Таким чином представники товариства «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману, незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_19 в сумі 41 745 доларів США, що станом на 01.04.2016 року згідно офіційного курсу гривні до долара США встановленим Національним банком України становить 1094 554 гривень, чим завдали їй матеріальної шкоди на вказану суму.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, в кінці січня 2016 року, ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману переконали ОСОБА_20 у вигідності вкладення грошових коштів в діяльність ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», яке начебто займається різними інвестиційними бізнес-проектами та отримує надприбутки. Також не повідомляючи своїх справжніх намірів направлених на незаконне заволодіння грошовими коштами ОСОБА_20 , запропонували їй ознайомитись із діяльністю товариства у всесвітній мережі Інтернет через відеохостинг «YouTube», тим самим схилили її до інвестування в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», пообіцявши отримання прибутку у розмірі 17-19 відсотків в місяць від вкладеної суми. ОСОБА_20 , будучи введена в оману та нічого не підозрюючи, у вказаний період часу передала через посередника ОСОБА_21 для ОСОБА_7 , який діяв з відома ОСОБА_8 та ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 1 500 доларів США, що виступали як інвестиції в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА». У свою чергу ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не укладали із ОСОБА_20 ніяких договорів, які б підтверджували отримання готівки та поступлення грошей на рахунок товариства, а лише за допомогою електронної платіжної системи «HELIXMONEY» зареєстрували на її ім`я електронний гаманець, в якому відображалась сума вкладених коштів. Однак протягом 2016 року, ОСОБА_20 обіцяних прибутків з інвестування в товариство не одержала, а на неодноразові звернення до ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 про виплату обіцяних дивідендів, останні повернули їй 600 доларів США. Таким чином представники товариства «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману, незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_20 в сумі 900 доларів США, що станом на 29.01.2016 року згідно офіційного курсу гривні до долара США встановленим Національним банком України становить 22 635 гривень, чим завдали їй матеріальної шкоди на вказану суму.

Надалі, в лютому 2016 року ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману переконали ОСОБА_22 у вигідності вкладення грошових коштів в діяльність ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», яке начебто займається різними інвестиційними бізнес-проектами та отримує надприбутки. Також не повідомляючи своїх справжніх намірів направлених на незаконне заволодіння грошовими коштами ОСОБА_22 , запропонували їй ознайомитись із діяльністю товариства у всесвітній мережі Інтернет через відеохостинг «YouTube» та взяти участь у презентації, яку проводив ОСОБА_4 , тим самим схилили її до інвестування в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», пообіцявши отримання прибутку у розмірі 17-19 відсотків в місяць від вкладеної суми. ОСОБА_22 , будучи введена в оману та нічого не підозрюючи, передала 12 лютого 2016 року через посередника ОСОБА_10 для ОСОБА_7 , який діяв з відома ОСОБА_8 та ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 3 000 доларів США, а також 20 лютого 2016 року 1 200 доларів США, що виступали як інвестиції в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА». У свою чергу ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не укладали із ОСОБА_22 ніяких договорів, які б підтверджували отримання готівки та поступлення грошей на рахунок товариства, а лише за допомогою електронної платіжної системи «HELIXMONEY» зареєстрували на її ім`я електронний гаманець, в якому відображалась сума вкладених коштів. Однак протягом 2016 року, ОСОБА_22 обіцяних прибутків з інвестування в товариство не одержала, а на неодноразові звернення до ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 про виплату дивідендів, останні повернули їй 1 600 доларів США. Таким чином представники товариства «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману, незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_22 в сумі 2 600 доларів США, що станом на 20.02.2016 року згідно офіційного курсу гривні до долара США встановленим Національним банком України становить 68 796 гривень, чим завдали їй матеріальної шкоди на вказану суму.

У лютому 2016 року, ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , шляхом обману переконали ОСОБА_23 у вигідності вкладення грошових коштів в діяльність ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», яке начебто займається різними інвестиційними бізнес-проектами та отримує надприбутки. Також не повідомляючи своїх справжніх намірів направлених на незаконне заволодіння грошовими коштами ОСОБА_23 , запропонували йому ознайомитись із діяльністю товариства у всесвітній мережі Інтернет через відеохостинг «YouTube» та взяти участь у презентації, яку проводили ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , тим самим схилили його до інвестування в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», пообіцявши отримання прибутку у розмірі 17-19 відсотків в місяць від вкладеної суми. ОСОБА_23 , будучи введений в оману та нічого не підозрюючи, передав в лютому та березні 2016 року через посередника ОСОБА_24 для ОСОБА_7 , який діяв з відома ОСОБА_8 та ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 2 950 доларів США, що виступали як інвестиції в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ Україна». У свою чергу ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не укладали із ОСОБА_23 ніяких договорів, які б підтверджували отримання готівки та поступлення грошей на рахунок товариства, а лише за допомогою електронної платіжної системи «HELIXMONEY» зареєстрували на його ім`я електронний гаманець, в якому відображалась сума вкладених коштів. Однак протягом 2016 року, ОСОБА_23 обіцяних прибутків з інвестування в товариство не одержав, а на неодноразові звернення до ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 про виплату дивідендів, останні повернули йому 400 доларів США. Таким чином представники товариства «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману, незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_23 в сумі 2 550 доларів США, що станом на 01.03.2016 року згідно офіційного курсу гривні до долара США встановленим Національним банком України становить 69079 гривень, чим завдали йому матеріальної шкоди на вказану суму.

Окрім цього, в лютому 2016 року, ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману переконали ОСОБА_25 у вигідності вкладення грошових коштів в діяльність ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», яке начебто займається різними інвестиційними бізнес-проектами та отримує надприбутки. Також не повідомляючи своїх справжніх намірів направлених на незаконне заволодіння грошовими коштами ОСОБА_25 , запропонували йому ознайомитись із діяльністю товариства у всесвітній мережі Інтернет через відеохостинг «YouTube» та взяти участь у презентації, яку проводили ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , тим самим схилили його до інвестування в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», пообіцявши отримання прибутку у розмірі 17-19 відсотків в місяць від вкладеної суми. ОСОБА_25 , будучи введений в оману та нічого не підозрюючи, передав 09 лютого 2016 року через посередника ОСОБА_12 для ОСОБА_7 , який діяв з відома ОСОБА_8 та ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 300 доларів США, що виступали як інвестиції в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ Україна». У свою чергу ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не укладали із ОСОБА_25 ніяких договорів, які б підтверджували отримання готівки та поступлення грошей на рахунки товариства, а лише за допомогою електронної платіжної системи «HELIXMONEY» зареєстрували на його ім`я електронний гаманець, в якому відображалась сума вкладених коштів. Однак протягом 2016 року, ОСОБА_25 обіцяних прибутків з інвестування в товариство не одержав, а на неодноразові звернення до ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 про виплату дивідендів, останні постійно змінювали умови вкладу і таким чином представники товариства «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману, незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_25 в сумі 300 доларів США, що станом на 09.02.2016 року згідно офіційного курсу гривні до долара США встановленим Національним банком України становить 7 764 гривень, чим завдали йому матеріальної шкоди на вказану суму.

Також, продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману переконали ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_35 , ОСОБА_36 , ОСОБА_37 , ОСОБА_38 , ОСОБА_39 , ОСОБА_40 , ОСОБА_41 , ОСОБА_42 , ОСОБА_43 , ОСОБА_44 , ОСОБА_45 та ОСОБА_46 у вигідності вкладення грошових коштів в діяльність ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», яке начебто займається різними інвестиційними бізнес-проектами та отримує надприбутки. Також не повідомляючи своїх справжніх намірів направлених на незаконне заволодіння їх грошовими коштами, запропонували ознайомитись із діяльністю товариства у всесвітній мережі Інтернет через відеохостинг «YouTube» та взяти участь у презентації, яку проводили ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , тим самим схилили їх до інвестування в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА», пообіцявши отримання прибутку у розмірі 17-19 відсотків в місяць від вкладеної суми. ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_47 , ОСОБА_48 , ОСОБА_49 , ОСОБА_50 , ОСОБА_51 , ОСОБА_52 , ОСОБА_53 , ОСОБА_54 , ОСОБА_55 , ОСОБА_56 , ОСОБА_57 , ОСОБА_58 , ОСОБА_59 , ОСОБА_60 , ОСОБА_61 , ОСОБА_62 та ОСОБА_63 будучи введені в оману та нічого не підозрюючи, протягом 2016 року передали через посередників для ОСОБА_7 , який діяв з відома ОСОБА_8 та ОСОБА_4 грошові кошти в загальній сумі 76 155 доларів США, що виступали як інвестиції в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА». У свою чергу ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не укладали із ними ніяких договорів, які б підтверджували отримання готівки та поступлення грошей на рахунки товариства, а лише за допомогою електронної платіжної системи «HELIXMONEY» зареєстрували на їх ім`я електронний гаманець, в якому відображалась сума вкладених коштів. Однак протягом 2016 року, вищезазначені вкладники обіцяних прибутків з інвестування в товариство не одержали, а на неодноразові звернення до ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 про виплату дивідендів, останні постійно змінювали умови вкладу і таким чином представники товариства «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом обману, незаконно заволоділи грошовими коштами потерпілих на загальну суму 76 155 доларів США, що згідно офіційного курсу гривні до долара США встановленим Національним банком України становить 1980 030 гривень, чим завдали їм матеріальної шкоди на вказану суму.

Загалом ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , усвідомлюючи протиправний характер своєї діяльності, діючи без наміру виконання взятих на себе зобов`язань, внаслідок своїх протиправних дій заволоділи грошовими коштами потерпілих на загальну суму 7404175 гривень.

Також, ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 залучали в діяльність ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» шляхом обману грошові кошти громадян України, обіцяючи їм виплати у вигляді дивідендів, однак не укладали із фізичними особами фінансових договорів, діяли без передбачених законом дозволів, не отримували ніяких реальних прибутків, що не дозволяло виплачувати відсотки по коштам, які виступали як інвестиції в товариство, та незаконно заволоділи грошовими коштами потерпілих на загальну суму 7404175 гривень, які легалізували шляхом купівлі нерухомого майна та транспортних засобів, зокрема ними було придбано житловий будинок в Республіці Кіпр.

Окрім цього, 30 жовтня 2015 року ОСОБА_4 , з метою легалізації грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, придбав автомобіль «ACURA MDX», 2007 року випуску, сірого кольору, номер кузова НОМЕР_1 , вартість якого згідно довідки-рахунок серії ААЕ №903855 становить 363600 гривень. Надалі, ОСОБА_4 вчинив дії спрямовані на приховування незаконного походження майна та володіння ним, оформивши право власності на даний автомобіль на підставну особу - ОСОБА_64 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , і тим самим легалізував незаконно отримані кошти в сумі 363600 гривень.

Органом досудового розслідування дії ОСОБА_4 кваліфікуються за ч.4 ст.190 КК України - заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб та в особливо великих розмірах, а також за ч.2 ст.209 КК України вчинення правочину з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, за попередньою змовою групою осіб.

Достатніми підставами підозрювати ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованих йому злочинах є зібрані у кримінальному провадженні докази, а саме: показаннями потерпілих ОСОБА_20 , ОСОБА_19 , ОСОБА_9 , ОСОБА_23 , ОСОБА_25 , ОСОБА_11 , ОСОБА_17 , ОСОБА_12 , ОСОБА_22 , ОСОБА_15 , ОСОБА_13 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_65 , ОСОБА_48 та інших потерпілих, які стверджують, що ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , шляхом обману, під приводом інвестування грошових коштів в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» з метою отримання прибутків, шахрайським шляхом заволоділи їхніми грошовими коштами; протоколами огляду; протоколами про наслідки здійснення негласних слідчих (розшукових) дій, що проводились відносно ОСОБА_4 , показаннями свідків та іншими матеріалами кримінального провадження.

Водночас, допитаний як підозрюваний ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 та ч.2 ст.209 КК України, свою вину не визнав.

04 грудня 2016 року, Тернопільським міськрайонними судом задоволено клопотання слідчого та застосовано стосовно підозрюваного ОСОБА_4 запобіжний захід у виді тримання під вартою. При цьому слідчим суддею, визначено заставу у розмірі 1000 000 гривень та обов`язки, передбачені ч.5 ст.194 КПК України, а саме: з`являтися до слідчого, прокурора та суду за першою вимогою; не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування із потерпілими, а також з підозрюваними ОСОБА_7 і ОСОБА_8 та свідками у даному кримінальному провадженні; здати на зберігання органу досудового розслідування свій паспорт громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; носити електронний засіб контролю.

12 грудня 2016 року визначену слідчим суддею заставу в розмірі 1 000 0000 гривень внесено та підозрюваного ОСОБА_4 звільнено з-під варти. Цього ж дня ОСОБА_4 роз`яснено обов`язки, які покладено на нього ухвалою Тернопільського міськрайонного суду від 04 грудня 2016 року, термін дії якої закінчується в 00 год. 28 січня 2017 року.

25 січня 2017 року Тернопільським міськрайонним судом задоволено клопотання прокурора відділу прокуратури Тернопільської області та продовжено строк дії покладених обов`язків підозрюваному ОСОБА_4 до 00 год. 24 березня 2017 року.

21 березня 2017 року Тернопільським міськрайонним судом задоволено клопотання прокурора відділу прокуратури Тернопільської області та продовжено строк дії покладених обов`язків підозрюваному ОСОБА_4 до 00 год. 20 травня 2017 року.

16 травня 2017 року Тернопільським міськрайонним судом частково задоволено клопотання прокурора відділу прокуратури Тернопільської області та продовжено строк дії покладених обов`язків підозрюваному ОСОБА_4 до 00 год. 15 липня 2017 року.

13 липня 2017 року Тернопільським міськрайонним судом задоволено клопотання прокурора відділу прокуратури Тернопільської області та продовжено строк дії покладених обов`язків підозрюваному ОСОБА_4 до 00 год. 06 вересня 2017 року.

01 вересня 2017 року Тернопільським міськрайонним судом задоволено клопотання прокурора відділу прокуратури Тернопільської області та продовжено строк дії покладених обов`язків підозрюваному ОСОБА_4 до 00 год. 19 жовтня 2017 року.

17 жовтня 2017 року Тернопільським міськрайонним судом задоволено клопотання прокурора відділу прокуратури Тернопільської області та продовжено строк дії покладених обов`язків підозрюваному ОСОБА_4 до 23 год. 03 грудня 2017 року.

29 листопада 2017 Тернопільським міськрайонним судом задоволено клопотання прокурора відділу прокуратури Тернопільської області та продовжено строк дії покладених обов`язків підозрюваному ОСОБА_4 до 00 год. 12 січня 2018 року.

22 грудня 2017 Тернопільським міськрайонним судом задоволено клопотання прокурора відділу прокуратури Тернопільської області та продовжено строк дії покладених обов`язків підозрюваному ОСОБА_4 до 23 год. 02 лютого 2018 року.

26 січня 2018 Тернопільським міськрайонним судом задоволено клопотання прокурора відділу прокуратури Тернопільської області та продовжено строк дії покладених обов`язків підозрюваному ОСОБА_4 до 00 год. 07 березня 2018 року.

05 березня 2018 Тернопільським міськрайонним судом задоволено клопотання прокурора відділу прокуратури Тернопільської області та продовжено строк дії покладених обов`язків підозрюваному ОСОБА_4 до 00 год. 14 квітня 2018 року.

24 січня 2017 року, першим заступником прокурора Тернопільської області продовжено строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні до чотирьох місяців, тобто до 01 квітня 2017 року, а постановою від 21 березня 2017 року строк досудового розслідування продовжено до шести місяців.

29 березня 2017 року кримінальне провадження було зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 15 квітня 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які цього ж дня були проведені та 15 квітня 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 24 квітня 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 27квітня 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 15 травня 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 17 травня 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 01 червня 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 02 червня 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 22 червня 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 23 червня 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 11 липня 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 13 липня 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 21 липня 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 21 липня 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 31 липня 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 01 серпня 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 09 серпня 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 10 серпня 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 16 серпня 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 18 серпня 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 31 серпня 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 01 вересня 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 04 жовтня 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 04 жовтня 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 17 жовтня 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 18 жовтня 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 16 листопада 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 17 листопада 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 28 листопада 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 29 листопада 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 20 грудня 2017 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 22 грудня 2017 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 24 січня 2018 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 26 січня 2018 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. 05 березня 2018 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій, які були проведені та 05 березня 2018 року кримінальне провадження зупинене у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва.

05 квітня 2018 року досудове розслідування кримінального провадження відновлено у зв`язку з потребою у проведені слідчих дій та строк закінчується 14 травня 2018 року.

Закінчити досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016210010000181 від 18 січня 2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190 та ч.2 ст.209 КК України, внаслідок його складності неможливо, оскільки виконуються процесуальні дії у межах міжнародного співробітництва та в подальшому необхідно провести необхідні слідчі (розшукові) дії, направлені на встановлення інших учасників даних злочинів; виконати вимоги ст. 290 КПК України; скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування.

Виконання вищевказаних слідчих та процесуальних дій необхідне для забезпечення прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожен, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, а також для збирання додаткових доказів.

Водночас, ризики, передбачені ст.177 КПК України, які стали підставою для застосування стосовно ОСОБА_4 запобіжного заходу на даний час не зменшилися та продовжують існувати. У зв`язку з цим, виникла необхідність у продовженні строку дії покладених на підозрюваного ОСОБА_4 ухвалою слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 04 грудня 2016 року, змінених ухвалою слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 25 січня 2017 року, обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України з метою запобігання спробам підозрюваного ухилитися від слідства та суду, перешкоджати встановленню істини у кримінальному провадженні та забезпечення швидкого, повного і неупередженого дослідження обставин вчинення злочину і завершення досудового розслідування у розумний строк.

Так, метою застосування запобіжного заходу, у тому числі і обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, стосовно ОСОБА_4 , є забезпечення виконання підозрюваним (обвинуваченим) покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватись від органів досудового розслідування та суду; незаконно впливати на потерпілих, свідків, підозрюваних та інших учасників кримінального провадження; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; вчиняти інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення у якому підозрюється та перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Зокрема, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні умисних, корисливих злочинів, за які передбачено покарання у вигляді позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років, з конфіскацією майна. Відповідно до ст.12 КК України вказані злочини відноситься до категорії особливо тяжких. А тому, усвідомлюючи тяжкість вчинених злочинів і міру покарання, що загрожує підозрюваному ОСОБА_4 у разі визнання його винуватим у кримінальних правопорушеннях, у вчиненні яких він підозрюється, може будь-який час та спосіб переховуватись від органів досудового розслідування та суду, у тому числі шляхом виїзду за межі території України, з метою уникнення від кримінальної відповідальності.

Також, у підозрюваного ОСОБА_4 наявні документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну, що також дає йому можливість у будь-який момент покинути територію України та таким чином ухилитись від слідства та суду.

ОСОБА_4 внаслідок незаконного збагачення, володіє значними сумами грошових коштів, за допомогою яких у будь-який спосіб може впливати на потерпілих та свідків у даному кримінальному провадженні, у тому числі шляхом їх підкупу, повернення вкладів та виплати дивідендів в замін на дачу ними неповних або неправдивих показів чи їх зміни у даному кримінальному провадженні, що дасть йому можливість уникнути покарання за вчинені злочини.

Окрім цього, органом досудового розслідування вживаються заходи щодо встановлення місця знаходження та вилучення речей та документів з приводу діяльності ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» та інших пов`язаних із ним юридичних осіб. Водночас, підозрюваний ОСОБА_4 знаючи місце знаходження цих речей та документів може самостійно або через третіх осіб може знищити, сховати або спотворити їх, що негативно вплине на стан досудового розслідування та його результати.

Крім того, у кримінальному провадженні, внаслідок його складності, не проведено усіх необхідних слідчих дій та не прийнято усіх необхідних процесуальних рішень, у тому числі не встановлено та не допитано всіх осіб, які потерпіли від злочину, осіб, які були очевидцями вчинення злочину чи володіють даними про обставини його вчинення та осіб, які були причетні до вчинення цих злочинів чи були його співучасниками.

Вказані обставини в цілому свідчать про наявність вищезазначених ризиків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України і у випадку скасування обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_4 , останній матиме можливість перешкоджати повному, всебічному та неупередженому проведенню досудового розслідування у кримінальному провадженні та прийняття за його результатами законного і обґрунтованого рішення у розумний строк, тому просить клопотання задовольнити.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав з підстав, викладених у ньому.

Підозрюваний ОСОБА_4 у судовому засіданні вказав, про відсутність обґрунтованої підозри про вчинення ним кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190 та ч.2 ст.209 КК України. Також, вказав, що, працює керівником ГО "Міжнародний Антикримінальний Альянс", що зумовлює необхідність участі у конференції за межами України.

Просить врахувати те, що не порушував покладених на нього ухвалою слідчого судді обов`язків, та відмовити у задоволенні клопотання прокурора в частині покладення обов`язку здати на зберігання органу досудового розслідування свій паспорт громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Захисник ОСОБА_5 у судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечив, та вказала, що у межах кримінального провадження тривалий час не проводяться слідчі дії, що, із врахуванням продовження дії обов`язків, передбачених ст.194 КПК України, підозрюваному ОСОБА_4 , який їх не порушував протягом усього строку досудового розслідування, обмежує його права, в тому числі і щодо участі у конференції за межами України. Просить відмовити у задоволенні клопотання прокурора в частині покладення обов`язку здати на зберігання органу досудового розслідування свій паспорт громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну

Перевіривши надані матеріали, клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши пояснення, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно ч.6 ст.194 КПК України, обов`язки, передбаченічастиною п`ятоюцієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченомустаттею 199цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються

Відповідно до ч.ч.3 ст.199 КПК України, клопотання про продовження строку тримання під вартою, крім відомостей, зазначених устатті 184цього Кодексу, повинно містити: 1) виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою; 2) виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

Вивченням особи ОСОБА_4 встановлено, що він зареєстрований у м.Ковель Волинської області, проживає по АДРЕСА_1 , має вищу освіту, керівник ГО "Міжнародний Антикримінальний Альянс", раніше не судимий.

На думку слідчого судді, ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190 та ч.2 ст.209 КК України, що наступними матеріалами, зокрема: показаннями потерпілих ОСОБА_20 , ОСОБА_19 , ОСОБА_9 , ОСОБА_23 , ОСОБА_25 , ОСОБА_11 , ОСОБА_17 , ОСОБА_12 , ОСОБА_22 , ОСОБА_15 , ОСОБА_13 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_65 , ОСОБА_48 та інших потерпілих, які стверджують, що ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , шляхом обману, під приводом інвестування грошових коштів в ТОВ «ХЕЛІКС КЕПІТАЛ УКРАЇНА» з метою отримання прибутків, шахрайським шляхом заволоділи їхніми грошовими коштами; протоколами огляду; протоколами про наслідки здійснення негласних слідчих (розшукових) дій, що проводились відносно ОСОБА_4 , показаннями свідків, іншими матеріалами кримінального провадження.

Встановлено, що закінчити досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016210010000181 від 18 січня 2016 року, на даний час неможливо, оскільки виконуються процесуальні дії у межах міжнародного співробітництва та в подальшому необхідно провести необхідні слідчі (розшукові) дії, направлені на встановлення інших учасників даних злочинів; виконати вимоги ст. 290 КПК України; скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування.

Таким чином, необхідність проведення вказаних процесуальних дій, обґрунтовано перешкоджає завершенню досудового розслідування у кримінальному провадженні до закінчення дії попередньої ухвали слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області.

Згідно ст. 178 КПК України обставиною, яка враховується при обранні запобіжного заходу, крім ризиків, зазначених у ст. 177 цього Кодексу, які зобов`язаний слідчий суддя оцінити при постановленні ухвали є, зокрема тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання підозрюваного, обвинуваченого винним у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, обвинувачується.

Оцінивши обставини, передбачені ч.1 ст.178 КПК України, з врахуванням особи підозрюваного, сімейного стану, соціальних зв`язків підозрюваного, характеру вчинення кримінального правопорушення, тяжкості покарання, що загрожує особі у випадку визнання підозрюваного винуватим у кримінальних правопорушеннях, у вчиненні яких він підозрюється, за які законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до 12 років, слідчий суддя вважає, що ОСОБА_4 може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, вчинити інше кримінальне правопорушення, чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, знищити, приховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на потерпілих, свідків ті інших підозрюваних у цьому ж кримінальному провадженні або перешкодити кримінальному провадженню іншим чином.

Наведене свідчить про те, що заявлені ризики, передбачені ст. 177 КПК України, не зменшилися, а застосування менш суворих запобіжних заходів не буде достатнім для запобігання вищевказаним ризикам та забезпечення належної поведінки підозрюваного ОСОБА_4 .

З огляду на вищевикладені встановлені обставини у їх сукупності, слідчий суддя критично оцінює доводи підозрюваного та його захисника, та вважає, що продовження лише в частині покладених на підозрюваного обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, також не буде достатнім для запобігання вищевказаним ризикам та забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного ОСОБА_4 , тому клопотання слідчого про продовження строку обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, слід задовольнити.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 177, 178, 184, 193, 194, 196, 197, 199, 376 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_6 , про продовження строку обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України щодо підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити.

Продовжити строк дії обов`язків підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , передбачених ч.5 ст.194 КПК України, покладених ухвалою слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 04 грудня 2016 року, змінених ухвалами слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 25 січня 2017 року, 21 березня 2017 року, від 16 травня 2017 року та від 05 березня 2018 року, а саме:

повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

утримуватися від спілкування із потерпілими, а також з підозрюваними ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та свідками у даному кримінальному провадженні;

здати на зберігання органу досудового розслідування свій паспорт громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Встановити строк дії ухвали до 00 год. 00 хв. 14 травня 2018 року.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_6 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.04.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73523485
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України щодо підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та зареєстрованого у м.Ковель Волинської області, проживаючого по АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з вищою освітою, керівника ГО "Міжнародний Антикримінальний Альянс", не депутата, раніше не судимого, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190 та ч.2 ст.209 КК України

Судовий реєстр по справі —607/5971/18

Ухвала від 06.04.2018

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дуда О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні