Ухвала
від 20.04.2018 по справі 638/5201/18
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/5201/18

Провадження № 1-кс/638/1453/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 квітня 2018 року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

Слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши в залі судового засідання в приміщенні Дзержинського районного суду м. Харкова клопотання старшого слідчого СВ Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 про проведення огляду нежитлових приміщень, погоджене прокурором Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню №12018220480000644 від 15.02.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.270 КК України, -

в с т а н о в и в:

До Дзержинського районного суду м.Харкова звернувся слідчий з клопотанням про проведення огляду нежитлових приміщень за адресою: м.Харків, вул.Сумська буд.1, в обґрунтування якого зазначає, що слідчим відділом Шевченківського відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Харківській області здійснюється досудове розслідування в рамках кримінального провадження № 12018220480000644 від 15.02.2018р. за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки посадовими особами Державної установи «Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень» ЕДРПОУ 00190325, внаслідок чого на мансардному поверсі будівлі за адресою: м. Харків, вул. Сумська, буд. 1 виникла пожежа, за попередньою правовою кваліфікацією складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 1 ст. 270 КК України.

Проведеними слідчими діями у кримінальному провадженні встановлено, що 10.02.2018р. близько 10:30 на шостому поверсі (мансардний поверх), даху нежитлової будівлі за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 1, яку займає ДУ «ДІП СЕД» виникла пожежа. Зоною ураження вогню явились дерев`яні перегородки шостого поверху, дерев`яні елементи даху, площа ураження близько 300 м2. На місці виникнення пожежі працювали автомобіль першої допомоги АППД-2; автоцистерна 17 ДПРЧ; 2 АЦ 3-ДПРЧ; автодрабина АД та 2 АЦ 1 ДПРЧ; 2 АЦ 5-ДПРЧ; АД18-ДПРЧ; автомобіль бази газо димозахисної служби та АЦ Університету цивільного захисту України. Пожежа виявлена о 10:38, локалізовано о 12:24, ліквідовано о 15:08 10.02.2018. На місці пожежі проведено першочергові слідчі дії.

Відповідно технічного висновку № 31/В-2018 від 19.02.2018р. проведеного Дослідно-випробувальною лабораторією Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Харківській області встановлено, що осередкова зона пожежі, що виникла 10.02.2018р. за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 1, знаходиться в мансардному поверсі будівлі, в об`ємі пустоти стіни, обмеженої залізобетонної стіною та облицювання з гіпсокартону по дерев`яним дошкам. Джерелом запалювання є «Теплові прояви іскор, що утворюються під час температурної обробки металів» або «Тепло, отримане від більш розігрітого або розжареного предмета», що могли утворитись внаслідок проведення газозварювальних робіт. Первинне горіння виникло внаслідок дії одного з вищезазначених джерел запалювання на дерев`яні елементи стіни в осередковій зоні пожежі.

Проведеними слідчими діями, підтверджено, що поруч з осередком виникнення пожежі, на мансардному поверсі, були розташовані металеві труби, на яких виявлені сліди зварювальних робіт, з відсутністю елементів корозії у місці їх проведення, що свідчить про недавність проведення таких робіт по відношенню до часу виникнення пожежі. Вказані відомості свідчать про те, що особами, які мали доступ до мансардного поверху будівлі, проводились деякі види зварювальних робіт, що в подальшому явилось причиною виникнення пожежі. Окрім того, слідчими діями встановлено, що у день, який передував пожежі, охоронець інституту був відсутній на робочому місці (зміні).

Відповідно показами співробітників ДСНС та дослідно-випробувальної лабораторії ДСНС у Харківській області підтверджено, що осередок виникнення пожежі є дерев`яні конструкції мансардного поверху, поруч з якими виявлено металеві труби зі слідами зварювальних робіт, без слідів корозії, що свідчить про недавність виконання робіт, основною причиною пожежі є саме виконання вказаних робіт в порушення протипожежних норм та правил, інша причина виникнення пожежі виключена.

Під час проведення слідчий дій у кримінальному провадженні на адресу ДУ «ДІП СЕД» направлено вимоги в порядку ст.40, 93 КПК України з метою витребування документів, що мають значення у кримінальному провадженні, у тому числі відомості про осіб відповідальних за пожежну безпеку у приміщенні, відомості про працівників установи, орендаторів приміщень з метою встановлення осіб, що мали доступ до приміщення (слід зазначити, що установа не веде діяльність як Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень, а тільки надає у оренду приміщення будівлі), документів, що складені з метою фіксації пошкодженого вогнем майна (акти огляду, дефектні акти), угоди, що складені з підрядними організаціями на проведення ремонтно-відновлювальних робіт наслідків пожежі, інші документи. Окрім того до ДУ «ДІП СЕД» направлено лист з вимогою повідомити, яка сума спричиненої матеріальної шкоди, внаслідок виникнення пожежі на мансардному поверсі, даху.

Відповідно отриманого листа повідомлення від 02.04.2018р. за вихідним № 38, документи не надані у зв`язку з відсутністю фінансування «здійснення копіювання документів», окрім того посадовими особами ДУ «ДІП СЕД» не надано відомості, щодо спричинених збитків Установі (відповідно до тексту: «збитки встановлюються»), при чому не зазначено які саме дії вживаються на протязі двох місяців з моменту пожежі, не надано документів, щодо працівників установи, осіб відповідальних за пожежну безпеку будівлі. Одночасно відповідно наданого листа встановлено, що «Відновлення даху будівлі здійснюється за дорученням Установи орендарем приміщення».

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно, нежитлове приміщення, що розташоване за адресою: м. Харків, вулиця Сумська, 1, є державною власністю, належить державі Україна в особі Міністерства промислової політики України, ЕДРПОУ 38612280.

Підставою для проведення огляду є достатні відомості, зібрані у ході досудового розслідування, про те, що пожежа на шостому поверсі (мансардному поверсі) будівлі за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 1 виникла внаслідок порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки службовими особами Державної установи «Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень», у власності яких знаходяться документи, що мають значення до розкриття злочину, повідомлення про підозру у кримінальному провадженні.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав суду заяву про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримав.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, вважає, що воно є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.237 КПК України встановлено, що огляд при досудовому розслідуванні проводить прокурор, слідчий або за його дорученням співробітник оперативного підрозділу за наявності фактичних даних, які вказують на необхідність проведення огляду, про що зазначається в протоколі слідчої (розшукової) дії.

Окремі вимоги встановлено для огляду житла чи іншого володіння особи, проведення якого здійснюється згідно з правилами, передбаченими ст.233 КПК, якою встановлено, що проникнення до житла чи іншого володіння особи проводиться і що може бути здійснено лише на підставі ухвали слідчого судді. Слідчий суддя приймає рішення про проведення огляду в житлі або іншому володінні особи з додержанням порядку, встановленого ч. З ст.233 КПК.

Загальною метою проведення огляду є встановлення фактичних даних, що мають значення для кримінального провадження, а тому будь-які дії з боку будь-кого, що перешкоджають досягненню цієї мети, слід вважати спробами перешкоджання правосуддю.

При необхідності провести огляд у житлі чи іншому володінні особи слідчий за погодженням з прокурором або особисто прокурор звертається з відповідним клопотанням до слідчого судді за місцем проведення досудового розслідування. Закон передбачає, що огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно правил КПК, передбачених для обшуку чи іншого володіння особи.

Необхідність проведення огляду у службових, нежитлових приміщеннях за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 1, обґрунтована можливістю знаходження відомостей та документів, щодо причин та наслідків виникнення пожежі 10.02.2018р. на мансардному поверсі, документи щодо відповідальних за пожежну безпеку. Документи, щодо осіб, які мали доступ до приміщень знаходяться у нежитлових приміщеннях за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 1. Ця слідча дія обґрунтована також необхідністю встановлення вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 270 КК України, а саме порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки посадовими особами, з метою підтвердження відомостей, отримання додаткових доказів вини фігурантів. У ході огляду планується виявити за зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукати документи, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення і можуть бути використані в якості доказів в ході розслідування та під час судового розгляду.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 237, 309 КПК України, -

постановив:

Клопотання слідчого задовольнити.

Дозволити старшому слідчому СВ Шевченківського відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Харківській області майору поліції ОСОБА_3 , слідчому СВ Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 , прокурору Харківської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_4 проведення огляду нежитлових приміщень за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 1, що належить на праві власності державі Україна в особі Міністерства промислової політики України, ЕДРПОУ 38612280, яку займає Державна установа «Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень», з метою виявлення та фіксації доказів вчинення злочину службовими особами вказаної державної установи, фіксації факту проведення ремонтно-відновлювальних робіт сторонніми особами, виявлення та вилучення речей та документів, що мають значення у кримінальному провадженні, що дійсні протягом 2018 року, містять відомості щодо осіб, що мали доступ до приміщень, займані ними посади, розмежування відповідальності протипожежного призначення, документи, щодо причин виникнення пожежі, її наслідків, у тому числі:

1)Належним чином завірені уставні, реєстраційні документи, положення Державної установи «Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень».

2)Наказ про призначення на посаду, контракт, посадову інструкцію директора Державної установи «Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень», що дійсні у 2018 році.

3)Штатний розпис Державної установи «Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень», протягом 2018 року;

4)Особові картки працівників Державної установи «Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень», накази про призначення, посадові інструкції усіх працівників, які працювали у 2018 році, чи були звільнені з займаної посади.

5)Графік роботи, чергувань охоронців Державної установи «Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень» на січень-лютий 2018 року.

6)Наказ про призначення відповідальної особи з числі співробітників інституту за пожежну безпеку, чи розпорядження про призначення, посадову інструкцію вказаного співробітника, що дійсні у лютому 2018 року.

7)Журнал інструктажів з охорони праці, пожежної безпеки за 2017-2018 роки;

8)Журнал виходу на роботу працівників Державної установи за січень-лютий 2018 року;

9)Журнал (зошит), що ведеться співробітниками (охоронцями) на першому поверсі нежитлового приміщення, за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 1 за період з 01.01.2018 по теперішній час.

10)Дефектні акти, акти огляду, інші документи, що складені за результатами пожежі, у яких зафіксовано знищення майна Державної установи «Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень», внаслідок пожежі, що сталася 10.02.2018 на мансардному поверсі.

11)Офіційну довідку про вартість знищеного майна Державної установи «Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень», внаслідок пожежі, що сталася 10.02.2018 на мансардному поверсі будівлі за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 1.

12)Дозвіл на проведення у лютому 2018 року ремонтно-відновлювальних робіт на мансардному поверсі будівлі за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 1.

13)Договори, угоди з додатками специфікаціями, актами виконаних робіт з усіма додатками, що укладені та складені з підрядними організаціями на виконання ремонтно-відновлювальних робіт мансардного поверху будівлі Державної установи «Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень», за наслідками пожежі, що сталася 10.02.2018.

14)Довідку, щодо взаєморозрахунків з підрядною організацією, якою проведено ремонтно-відновлювальні роботи після пожежі 10.02.2018.

15)Офіційну довідку, щодо джерела фінансування проведених ремонтно-відновлювальних робіт на наслідками пожежі.

16)Копію службового розслідування з висновками, щодо пожежі, що сталася 10.02.2018 на мансардному поверсі за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 1.

17)Договори оренди приміщень, усіх орендаторів будівлі за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 1, з актами приймання передачі приміщень, довідку, щодо взаєморозрахунків з орендарями за 2018 рік.

18)Договори, що укладені, складені та діють між Державною установою «Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень» та операторами мобільного зв`язку, обладнання яких розташовано на мансардному поверсі, кровлі, даху будівлі за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 1 та довідку, щодо взаєморозрахунків з ними, документи на підставі яких співробітники операторів мобільного зв`язку мають доступ до приміщень за вказаною адресою.

19)Заявки на виконання робіт операторів мобільного зв`язку, обладнання яких розташовано на даху будівлі, за 2018 рік;

20)Договори, що укладені складені та діють між Державною установою «Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень» та іншими СПД, фізичними особами, щодо розміщення рекламних оголошень на стінах, фасадах будівлі за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 1, у тому числі з зовнішньої сторони та всередині приміщення, акти взаєморозрахунків з вказаними суб`єктами за 2018 рік.

21)інші предмети та документи, що мають значення для встановлення об`єктивних даних кримінального правопорушення, та містять відомості, щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1, ст. 270 КК України.

Строк дії ухвали 1 (один) місць із дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.04.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —638/5201/18

Ухвала від 20.04.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні