Ухвала
від 12.03.2018 по справі 308/2376/18
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/2376/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2018 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого в ОВС 1-го відділення СВ Управління СБ України в Закарпатській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №42017070000000251, про тимчасовий доступ до документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий в ОВС 1-го відділення СВ Управління СБ України в Закарпатській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області із клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з можливістю вилучення їх оригіналів.

В обґрунтування клопотання слідчий вказує, що в рамках даного кримінального провадження досліджуються обставини заволодіння протягом 2015-2016 років службовими особами ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) бюджетними коштами у сумі 8 886 770,28 грн.

Зокрема, протягом 2015-2016 років ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " для виконання укладених договорів підряду з ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 отримало 76 523978 грн. коштів місцевих бюджетів.

Однак, проведеною перевіркою Міжрегіональним управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ДФС України встановлено, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " протягом 2015-2016 років документально оформлювало закупівлю послуг з ремонту фасадів будівель, внутрішньоквартальних ремонтів, бітуму дорожнього, бруківки та інших будівельних матеріалів від ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 ", ПП " ОСОБА_5 ", ПП " ОСОБА_6 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 ", ПП " ОСОБА_7 ". Разом з цим, в ході перевірки встановлено, що перераховані вище суб`єкти відображали в ІС "Єдиний реєстр податкових відомостей" інформацію щодо імпорту та закупівель товарів широкого вжитку: молочних продуктів, слабоалкогольних та алкогольних напоїв, тютюнових виробів, текстилю в асортименті тощо. Фактів придбання вказаними підприємствами товарів/робіт/послуг щодо реконструкцій дорожніх покриттів, улаштування внутрішньоквартальних територій, будівельних матеріалів тощо, які у подальшому реалізовувалися на адресу ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " не встановлено.

Під час здійснення досудового розслідування вказаного кримінального правопорушення виникла необхідність у огляді та дослідженні оригіналів договорів з усіма наявними додатками до них, актів виконаних робіт, рахунків, накладних, а також інших документів, пов`язаних з укладенням та виконанням протягом 2015-2018 років договорів, сторонами у яких є ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " та вищевказані суб`єкти господарювання.

Враховуючи, що зазначені документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідні для проведення судово-економічної та почеркознавчої експертизи, з метою недопущення внесення будь-яких змін до них, слідчий просить надати тимчасовий доступ до вищевказаних документів з можливістю вилучення їх оригіналів.

Слідчий у судове засідання не з`явився, однак подав заяву, у якій просить клопотання задовольнити та розглянути у його відсутності.

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на розгляд клопотання не викликався у відповідності до ч.2 ст. 163 КПК України.

Дослідивши клопотання та матеріали додані до нього, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

Витягом з кримінального провадження №42017070000000251 від 10.07.2017 р. підтверджено, що органом досудового розслідування СВ УСБУ в Закарпатській області здійснюється розслідування кримінального провадження за попередньою правовою кваліфікацією за ч.3 ст.191 КК України.

З клопотання та доданих до нього матеріалів вбачається, що протягом 2015-2016 років ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " для виконання укладених договорів підряду з ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 отримало 76 523 978 грн. коштів місцевих бюджетів.

Слідчим суддею встановлено, що проведеною перевіркою Міжрегіональним управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ДФС України встановлено (лист № 73/16-04/32556142 від 03.04.2017 року), що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " протягом 2015-2016 років документально оформлювало закупівлю послуг з ремонту фасадів будівель, внутрішньоквартальних ремонтів, бітуму дорожнього, бруківки та інших будівельних матеріалів від ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 , ПП " ОСОБА_5 ", ПП " ОСОБА_6 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 ", ПП " ОСОБА_7 ". Разом з цим, в ході перевірки встановлено, що перераховані вище суб`єкти відображали в ІС "Єдиний реєстр податкових відомостей" інформацію щодо імпорту та закупівель товарів широкого вжитку: молочних продуктів, слабоалкогольних та алкогольних напоїв, тютюнових виробів, текстилю в асортименті тощо. Фактів придбання вказаними підприємствами товарів/робіт/послуг щодо реконструкцій дорожніх покриттів, улаштування внутрішньоквартальних територій, будівельних матеріалів тощо, які у подальшому реалізовувалися на адресу ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " не встановлено.

Також у матеріалах провадження наявні дані про те, що директор ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " ОСОБА_8 , мешканець АДРЕСА_2 , є працівником залізничного депо у м. Харків та не має відношення до жодної господарської діяльності, в тому числі і ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 ", та відомості про те, що протягом 2015-2016 років на ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " та ПП " ОСОБА_6 " не працювало жодного працівника.

Поряд з цим, з клопотання вбачається, що директорами ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " є підставні особи ОСОБА_9 та ОСОБА_10 відповідно, які у 2014 році отримали громадянство РФ та виїхали з України. Також встановлено, що ПП " ОСОБА_5 " зареєстровано групою осіб з метою прикриття незаконної діяльності із переведення безготівкових коштів у готівку, а директором підприємства є громадянин РФ ОСОБА_11 , який подав для реєстрації підприємства підроблену посвідку на постійне проживання серії НОМЕР_2 , та наявні відомості, що ПП " ОСОБА_6 " зареєстровано організованою групою з метою прикриття незаконної діяльності із переведення безготівкових коштів у готівку, а директор підприємства ОСОБА_12 погодилась зареєструвати на себе зазначене підприємство за матеріальну винагороду без мети здійснення підприємницької діяльності.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Статтею 132 КПК України передбачено, що застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до документів, не допускається, якщо сторона кримінального провадження не доведе, що потреби судового розгляду виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який ідеться в клопотанні. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведене наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Таким чином, беручи до уваги те, що оригінали договорів з усіма наявними додатками до них, актів виконаних робіт, рахунків, накладних, а також інших документів, пов`язаних з укладенням та виконанням протягом 2015-2018 років договорів, сторонами у яких є ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " та вищевказані суб`єкти господарювання, мають значення для забезпечення всебічного, повного і неупередженого розслідування, з`ясування обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, необхідні для призначення в ході проведення досудового розслідування судово-економічної та почеркознавчої експертизи документів, а у відповідності до науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 №53/5, для проведення експертизи експерту надаються оригінали досліджуваних документів, для запобігання ризикам внесення змін, підміни чи знищення документації, слідчий суддя приходить до висновку, що внесене клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.40, 131, 132, 159, 163-165 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого в ОВС 1-го відділення СВ Управління СБ України в Закарпатській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №42017070000000251, про тимчасовий доступ до документів задовольнити.

Надати стороні кримінального провадження слідчому в ОВС 1 відділення слідчого відділу УСБУ в Закарпатській області ОСОБА_3 дозвіл на проведення тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), що розташоване за адресою АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення їх оригіналів, а саме: договорів з усіма наявними додатками до них, актів виконаних робіт, рахунків, накладних, а також інших документів, пов`язаних з укладенням та виконанням протягом 2015-2018 років договорів, сторонами у яких є ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " та наступні суб`єкти господарювання:

- ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код НОМЕР_3 , АДРЕСА_3 );

- ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код НОМЕР_4 , АДРЕСА_4 );

- ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (код НОМЕР_5 , АДРЕСА_5 );

- ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код НОМЕР_6 , АДРЕСА_6 );

- ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " ( АДРЕСА_7 );

- ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код НОМЕР_7 , АДРЕСА_8 );

- ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код НОМЕР_8 , АДРЕСА_9 );

- ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код НОМЕР_9 , АДРЕСА_10 );

- ПП " ОСОБА_5 " (код НОМЕР_10 , АДРЕСА_11 );

- ПП " ОСОБА_6 " (код НОМЕР_11 , АДРЕСА_12 );

- ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код НОМЕР_12 , АДРЕСА_13 );

- ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (код НОМЕР_13 , АДРЕСА_14 );

- ПП " ОСОБА_7 " (код НОМЕР_14 , АДРЕСА_15 ).

Наслідки невиконання ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів передбачені ст. 166 КПК України.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.03.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73550638
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів

Судовий реєстр по справі —308/2376/18

Ухвала від 12.03.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні