Ухвала
від 26.02.2018 по справі 569/2753/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/2753/18

26 лютого 2018 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянув клопотання старшого слідчого з ОВС другого ВРКП СУФР ГУ ДФС у Рівненській області майора податкової міліції ОСОБА_3 про арешт майна,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС 2-го ВРКП СУФР ГУ ДФС у Рівненській області майор податкової міліції ОСОБА_3 за погодженням із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на банківських рахунках: № НОМЕР_1 (долар США), № НОМЕР_1 (ЄВРО), № НОМЕР_1 (українська гривня) ТОВ «Фолміо» (код 41266077), відкриті у АТ«ТАСКОМБАНК» (МФО 339500) м. Київ, вул. С.Петлюри, 30, зупинити видаткові операції з грошовими коштами, що надходять на адресу ТОВ «Фолміо» в банківській установі АТ «ТАСКОМБАНК» м. Київ, вул.С.Петлюри, 30, на внутрішньобанківські рахунки та зупинити видаткові операції з коштами, які надійшли на рахунки: № НОМЕР_1 (долар США), № НОМЕР_1 (ЄВРО), № НОМЕР_1 (українська гривня) клієнта ТОВ «Фолміо» та вже знаходяться на рахунках, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів, Зобов`язати службових осіб АТ «ТАСКОМБАНК» надати довідку про залишок коштів на рахунках: № НОМЕР_1 (долар США), № НОМЕР_1 (ЄВРО), № НОМЕР_1 (українська гривня) при накладанні арешту на грошові кошти клієнта ТОВ «Фолміо».

В обґрунтування клопотання вказав, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом фіктивного підприємництва вчинене групою осіб ТОВ «Укр Конект Груп» код 41189155 м. Рівне, вул. Соборна, б.112 кв.11, ТОВ«ТП«Бізнеском» код 41195153 м.Рівне, вул. Кн. Ольги, б.5 кв.19, ТОВ«Укрбуд Констракшн» код 41449123 м. Київ, вул. Ямська б.41 кв.4, ТОВ «БК «Метрополіс» код 41211101 м. Київ, вул. Вільямса Академіка, б.6-Д, кв.43, ТОВ«Еліат Інжиніринг» код 40739874 АДРЕСА_1 , згідно звітності АДРЕСА_2 , ТОВ «Мельтекс» код 41501298 м. Київ, вул.Васильківська б.14 кв.207, ТОВ «Орієнт Трей» код 41501460 м. Київ, вул.Голосіївська, б.15 Б, кв.207, ТОВ «Трін Торг» код 41225234 м. Одесса, Приморський р-н., вул.Приморська, б.47 кв.24, згідно звітності АДРЕСА_3 , ТОВ «Атлент Груп» код 41575684 м. Київ, вул. Деміївська, б.51, кв.22, ТОВ «Будівельна Група «Мегаполіс» код 41685040 м. Київ, вул. Вільямса Академіка, б.6-Д, офіс 43, ТОВ «Рузвельт Групп» код 41640150 м. Київ, Проспект Голосіївський, б.42, офіс 301, ТОВ «Фолміо» код 41266077 м. Київ, вул.Васильківська, б.32, офіс 411 за ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.28 ч.2 ст.205 КК України, що внесено до ЄРДР №32018180000000012 від 08.02.2018р.

Із матеріалів клопотання вбачається, що громадяни ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 ), ОСОБА_6 (ІПН НОМЕР_3 ), ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_4 ) ОСОБА_8 (іпн. НОМЕР_5 ), з метою прикриття незаконної діяльності, в 2017 році створили вищевказані фіктивні товариства від імені яких документально відображають фіктивні фінансово-господарські операції з суб`єктами реального сектору економіки щодо псевдо постачання/придбання товарів за рахунок підміни номенклатури товару.

Так згідно письмового пояснення ОСОБА_9 , який згідно реєстраційних та установчих документів є керівником та головним бухгалтером ТОВ«Укр Конект Груп», товариство не створював та не здійснював жодної фінансово-господарської діяльності. Крім того, за адресою реєстрації м. Рівне, вул.Соборна, б.112 кв.11 товариство не знаходиться.

ТОВ «БК «Метрополіс» зареєстровано за адресою м. Київ, вул. Вільямса Академіка, б.6-Д, кв.43 де знаходиться «бізнес центр «Віртуальний офіс», працівник якого повідомив, що з ТОВ «БК «Метрополіс» укладено договір на право використання юридичної адреси, фактично товариство за даною адресою не знаходилось.

ТОВ «ТП «Бізнеском» зареєстровано за адресою м. Рівне, вул. Кн. Ольги, б.5 кв.19 де знаходиться ТОВ «Офісний центр «Паркове», згідно відповіді (№6/06 від 22.06.2017) догори оренди приміщення з ТОВ«ТП«Бізнеском» не укладались. Крім того, ОСОБА_10 який згідно реєстраційних та установчих документів є керівником та головним бухгалтером даного товариства з 29.04.2016 по даний час відбуває покарання у Божковській виправній колонії №16.

Згідно висновку дослідження ГУ ДФС у Рівненській області №22 від 20.11.2017 фінансово-господарської діяльності вказаних встановлено: у ТОВ «Укр Конект Груп», ТОВ «ТП Бізнеском», ТОВ «Еліат Інжиніринг», ТОВ «БК «Метрополіс»», ТОВ «Твін Торг», ТОВ «Мельтекс», ТОВ «Орієнт Трейд» та ТОВ «Укрбуд Констракшн» відсутні засоби для здійснення самостійної фінансово-господарської діяльності, а саме: офісні та складські приміщення, транспортні засоби, банківські рахунки, наймані працівники, непричетність до створення та ведення фінансово-господарської діяльності посадових осіб, що вказує лише на документальне оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій з суб`єктами господарської діяльності реального сектору економіки. За результатами проведеного дослідження Єдиного реєстру податкових накладних встановлено придбання та реалізацію протягом 2017 року товарів різної номенклатури, що вказує також про відображення в бухгалтерському та податковому обліку безтоварних господарських операцій, оскільки вони не містять у суті своїй розумних економічних або інших причин (ділової мети) систематичного (протягом місяця) придбання та продажу товарів, що суперечить пп.14.1.36 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України. Дані товариства шляхом маніпулювання податковою звітністю, з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, використання всупереч інтересам юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми службовою особою такої юридичної особи своїх повноважень, якщо це завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам або інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, здійснювали операції, що мали сумнівний характер. В діяльності даних товариств встановлені протиправні дії, які полягають у фіктивному формуванні податкового кредиту для реального сектору економіки.

Також встановлено, що ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 й надалі продовжують створювати нові фіктивні товариства від імені яких документально відображають фіктивні фінансово-господарські операції з суб`єктами реального сектору економіки.

Відповідно до АІС «Податковий блок» ТОВ «Фолміо», володіє рахунками: № НОМЕР_1 (долар США), № НОМЕР_1 (ЄВРО), № НОМЕР_1 (українська гривня), відкритими у АТ «ТАСКОМБАНК» (МФО 339500) м. Київ, вул.С.Петлюри, 30, які використовуються для протиправної діяльності з переведення безготівкових коштів підприємств легального сектору економіки у готівку, без здійснення товарних операцій, а також переведення грошових коштів з готівкової форми у безготівкову, з метою легалізації доходів одержаних від незаконної діяльності.

На вказані рахунки надходять кошти від підприємств різноманітних форм власності реального сектору економіки, які в подальшому переводяться в готівку. Вказані грошові кошти є засобом чи знаряддям, або матеріальним забезпеченням вчинення кримінального правопорушення, та які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюється під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні, а також є предметом протиправних дій та набуті кримінально протиправним шляхом, оскільки безпосередньо вказують на проведення безтоварних операцій. Крім того вказані грошові кошти, які надходять і знаходяться на вказаних розрахункових рахунках без прийняття відповідного рішення про арешт, будуть безпідставно та незаконно переведені в готівку або на рахунки інших підприємств.

Тому, на підставі ч.2 ст.172 КПК України, у зв`язку з тим, що це є необхідним для забезпечення арешту майна, враховуючи, що воно не було тимчасово вилучене, прошу здійснити розгляд даного клопотання без виклику власника майна.

Таким чином, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, у ході досудового розслідування виникла необхідність у накладенні арешту на вищевказане майно, оскільки незастосування вказаних заходів може призвести до знищення, відчуження відповідного майна або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Заслухавши слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, оцінивши їх у сукупності з іншими доказами, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч.3 ст.170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Статтею 98 КПК України регламентовано, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Крім того відповідно до ст.96-2 КК України спеціальна конфіскація застосовується у разі, якщо гроші, цінності та інше майно одержані внаслідок вчинення злочину та/або є доходами від такого майна, призначалися для схиляння особи до вчинення злочину, фінансування та/або матеріального забезпечення злочину або винагороди за його вчинення; були підшукані, виготовлені, пристосовані або використані як засоби знаряддя вчинення злочину.

Як убачається із п.7 ч. 2 ст.131 КПК України, що заходом забезпечення кримінального провадження для досягнення його дієвості є арешт майна.

В частині 10 ст.170 КПК України визначено, що арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Враховуючи те, що слідчим доведено, що грошові кошти ТОВ «Фолміо», які знаходяться на рахунках відкритих у АТ «ТАСКОМБАНК» є доказом злочину, а також відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу, тому з метою збереження речових доказів, спеціальної конфіскації, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення даного клопотання та накладення арешту до прийняття процесуального рішення у даному кримінальному провадженні, оскільки це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 131-132, 170-173, 174, 175 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти, що знаходяться на банківських рахунках: № НОМЕР_1 (долар США), № НОМЕР_1 (ЄВРО), № НОМЕР_1 (українська гривня) ТОВ «Фолміо» (код 41266077), відкриті у АТ«ТАСКОМБАНК» (МФО 339500) м. Київ, вул. С.Петлюри, 30.

Зупинити видаткові операції з грошовими коштами, що надходять на адресу ТОВ «Фолміо» в банківській установі АТ «ТАСКОМБАНК» м. Київ, вул.С.Петлюри, 30, на внутрішньобанківські рахунки та зупинити видаткові операції з коштами, які надійшли на рахунки: № НОМЕР_1 (долар США), № НОМЕР_1 (ЄВРО), № НОМЕР_1 (українська гривня) клієнта ТОВ «Фолміо» та вже знаходяться на рахунках, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів.

Виконання ухвали про арешт грошових коштів що знаходяться на банківських рахунках здійснити у: АТ «ТАСКОМБАНК» (МФО 339500) м. Київ, вул.С.Петлюри, 30 або Рівненському відділенні, а в разі відсутності в Рівненській області найближчому відділенні іншої області.

Зобов`язати службових осіб АТ «ТАСКОМБАНК» надати слідчим слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області, що входять до складу групи слідчих по кримінальному провадженню №32018180000000012 від 08.02.2018, старшому слідчому з ОВС ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС ОСОБА_11 , старшому слідчому з ОВС ОСОБА_12 , старшому слідчому з ОВС ОСОБА_13 , старшому слідчому з ОВС ОСОБА_14 , старшому слідчому з ОВС ОСОБА_15 , старшому слідчому з ОВС ОСОБА_16 , заступнику начальника 2го відділу ОСОБА_17 , старшому слідчому з ОВС ОСОБА_18 , або працівникам податкової міліції за їх дорученням: постанова про проведення процесуальних дій на іншій території відповідно до ст.218 КПК України, постанова про проведення слідчих (розшукових) дій відповідно до ст.40-41 КПК Українидовідку про залишок коштів на рахунках: № НОМЕР_1 (долар США), № НОМЕР_1 (ЄВРО), № НОМЕР_1 (українська гривня) при накладанні арешту на грошові кошти клієнта ТОВ «Фолміо».

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Рівненської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення26.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу73573502
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —569/2753/18

Ухвала від 26.02.2018

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні