Ухвала
від 23.04.2018 по справі 712/4471/18
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Ухвала

Іменем України

про тимчасовий доступ до речей і документів

Справа № 712/4471/18

Номер провадження1-кс/712/1924/18

23 квітня 2018 року

Слідчий суддя Соснівського районного суду міста Черкаси ОСОБА_1 , за участю:

секретаря судових засідань ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню №32018250000000003, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.01.2018р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

23.04.2018р. прокурор звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтування клопотання зазначено, що в СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №32018250000000003, яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.01.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що згідно акту документальної позапланової невиїзної перевірки №436/23-00-13-0214/2438719881 від 18.10.2017 встановлено, що ФОП ОСОБА_4 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 ) перебуваючи на загальній системі оподаткування, без реєстрації платником ПДВ, отримавши кошти за виконані роботи (послуги) та перевищивши ліміт оподаткованих операцій без реєстрації платником ПДВ, не зареєструвалась як платник податку на додану вартість, в наслідок чого умисно ухилилась від сплати податку на додану вартість в сумі 1342459 грн., умисно ухилилась від сплати єдиного податку у сумі 65256,71 та шляхом перевищення граничного розміру отриманого доходу, умисно ухилилась від сплати податку з доходів фізичних осіб від здійснення підприємницької на загальну суму 730425,31 грн., а всього за період з 01.01.2015 року по 31.12.2016 року податків на загальну суму 2138 тис. грн.

Враховуючи вищевикладене, в діях ФОП ОСОБА_4 вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України, кваліфікованого як умисне ухилення від сплати податків, зборів (загальнообов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене особою, що займається підприємницькою діяльністю, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах.Також, для проведення документальної перевірки працівникам ГУ ДФС у Черкаській області ФОП ОСОБА_4 документи фінансово-господарської діяльності не надано.

Разом з цим, в ході огляду роздруківки руху коштів по розрахунковому рахунку ФОП ОСОБА_4 , № НОМЕР_2 відкритому в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_3 ) встановлено, що в період за який проводилась перевірка, ФОП ОСОБА_4 проводила фінансово-господарські взаємовідносини із ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

На підставі вищевикладеного, для з`ясування обставин нібито проведених фінансово-господарських взаємовідносин між ФОП ОСОБА_4 та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " на даний час виникла необхідність у тимчасовому доступі з можливістю вилучення оригіналів документів вказаного підприємства, підтверджуючих проведення вказаних фінансово-господарських взаємовідносин за період з 01.01.2015 по 31.12.2016 (включно).

Вказані документи перебувають у володінні службових осіб ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", так як відповідно до ст. 44 Податкового кодексу України платники податків зобов`язані забезпечити зберігання документів, пов`язаних із веденням господарської діяльності, не менш як 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складання якої використовуються зазначені документи.

Вказані фінансово-господарські документи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " у кримінальному провадженні мають доказове значення, так як за допомогою них можливо перевірити та відслідкувати дату та обсяги проведених операцій, найменування наданих послуг, підписи осіб, які склали вказані документи та проведення в подальшому комплексу експертиз вичерпний перелік яких на даний час назвати не представляється можливим.

В судове засідання прокурор звернувся з заявою, в якій клопотання підтримала та просила суд його розглянути в його відсутність та задовольнити з викладених підстав на підставі наданих документів.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України з метою недопущення зміни або знищення речей та документів, що містять інформацію, доступ до якої є предметом клопотання слідчого, судове засідання проводиться без виклику особи, у володінні якої знаходиться така інформація.

Перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.4, 8 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваною законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю та інформація про персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, окрім обставин, передбачених частиною пятою цієї статті доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає частковому задоволенню, оскільки аналіз доданих до клопотання документів підтверджують наявність достатніх даних, які свідчать про те, що було вчинене кримінальне правопорушення, відомості, що містяться в документах, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, мають суттєве значення для встановлення обставин події кримінального правопорушення, оскільки можуть підтвердити або спростувати такі обставини та на підставі цих відомостей можливо встановлення осіб, причетних до вчинення злочину, що на теперішній час неможливо довести іншим способом.

Отже з огляду на потреби досудового розслідування по даному кримінальному провадженню, вважаю, що заходи щодо обмеження права на таємницю охоронюваної законом інформації є виправданими, а тому клопотання підлягає до задоволення.

Разом з тим, прокурором не доведено необхідності вилучення оригіналу документів реєстраційної справи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " саме те, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів. Враховуючи викладене,слідчий суддя не вбачає підстав для вилучення оригіналу документів реєстраційної справи, а тому в даній частині клопотання задоволенню не підлягає.

На підставі вищевикладеного і керуючись ст.159-166 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора задовольнити частково.

Зобов"язати керівника ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) надати прокурору відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 та уповноваженим ним працівникам ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області дозвіл та тимчасовий доступ з можливістю вилучення належним чином завірених копій всіх документів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", підтверджуючих проведення фінансово-господарських взаємовідносин з ФОП ОСОБА_4 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 ), а саме: договорів, угод, додатків до них, специфікацій, актів прийому передачі, актів здачі-прийняття виконаних робіт (наданих послуг), податкових накладних, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, накладних, рахунків-фактур, платіжних доручень, банківських документів, виписок банків, листів (поштової переписки) та будь-яких інших документів за період з 01.01.2015 по 31.12.2016 (включно), які перебувають у володінні службових осіб ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ".

Виконання даної ухвали покласти на прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 або інших співробітників ДФС.

Строк дії ухвали до 23 травня 2018 року включно.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її постановлення, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.04.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73575851
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню №32018250000000003, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.01.2018р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —712/4471/18

Ухвала від 23.04.2018

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні