Ухвала
від 02.02.2018 по справі 761/2745/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/2745/18

Провадження № 1-кс/761/2038/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2018 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києв клопотання старшого слідчого з ОВС 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про призначення позапланової документальної перевірки у кримінальному провадженні № 32017100000000024 від 13.02.2017 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212, ч.2 ст. 205 КК України,

в с т а н о в и в :

Старший слідчий з ОВС 1 ВР КП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням, відповідно до вимог якого просив надати дозвіл на проведення документальної позапланової невиїзної перевірки фінансово-господарської діяльності підприємства ТОВ «Міленіум Інвест» (код ЄДРПОУ 40101408) з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства при здійснені фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Праймкорп» (код ЄДРПОУ 40800168), ТОВ «Статус Альянс» (код ЄДРПОУ 40517333), ТОВ «Дженерал-Спейс» (код ЄДРПОУ 40101462), ТОВ «Селінкс Україна» (код ЄДРПОУ 40086172), ТОВ «Брокс Інвестмент» (код ЄДРПОУ 39526679) та ТОВ «Новохмельницьке» (код ЄДРПОУ 40990138);

Клопотання мотивовано тим, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017100000000024 від 13.02.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 КК України.

В ході здійснення досудового розслідування даного кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ «Міленіум Інвест» (код ЄДРПОУ 40101408), в період 2016-2017 років, здійснювали безтоварні фінансово-господарські операції із приводу поставки імпортованих товарно-матеріальних цінностей (мототехніки) в адресу підприємств, які мають ознаки фіктивності, а саме: ТОВ «Праймкорп» (код ЄДРПОУ 40800168), ТОВ «Статус Альянс» (код ЄДРПОУ 40517333), ТОВ «Дженерал-Спейс» (код ЄДРПОУ 40101462), ТОВ «Селінкс Україна» (код ЄДРПОУ 40086172), ТОВ «Брокс Інвестмент» (код ЄДРПОУ 39526679) та ТОВ «Новохмельницьке» (код ЄДРПОУ 40990138) на загальну суму більше 7 млн. грн.

Встановлено, що у вказаний період ТОВ «Праймкорп», ТОВ «Статус Альянс», ТОВ «Дженерал-Спейс», ТОВ «Селінкс Україна», ТОВ «Брокс Інвестмент» та ТОВ «Новохмельницьке» не здійснюють реалізацію в адресу підприємств реального сектору економіки по ланцюгу постачання номенклатури товарів, придбання яких документально оформлене від ТОВ «Міленіум Інвест».

Також, в ході проведення огляду фактичних та юридичних адрес реєстрації вказаних підприємств з ознаками фіктивності встановлено відсутність офісних та складських приміщень, виробничих потужностей та трудових ресурсів для здійснення будь-якого виду господарської діяльності. Дані підприємства, а також ТОВ «Міленіум Інвест», подають свою звітність засобом електронного зв`язку із спільної ІР-адреси: НОМЕР_1 , що свідчий про здійснення контролю за їхньою діяльністю одними особами.

Крім цього, допитані як свідки засновники та директори ТОВ «Праймкорп» гр. ОСОБА_5 , ТОВ «Селінкс Україна» гр. ОСОБА_6 та ТОВ «Статус Альянс» гр. ОСОБА_7 надали показання, що не мають жодного відношення до фінансово-господарської діяльності даних підприємств, не здійснювали їх реєстрацію та перереєстрацію, а також фінансово-господарські взаємовідносини з іншими контрагентами від імені даних підприємств. Також, допитаний як свідок колишній засновник та директор ТОВ «Новохмельницьке» ОСОБА_8 показав, що він зареєстрував дане підприємство за грошову винагороду, на прохання невстановлених осіб, без мети ведення фінансово-господарської діяльності даного підприємства і ніколи її не здійснював.

Відповідно до клопотання, зазначена вище інформація дає достатні підстави вважати, що невстановлені на даний момент особи, встановивши контроль над зазначеними суб`єктами господарської діяльності, отримали у володіння установчі, реєстраційні документи, документи про відкриття банківських рахунків даних підприємств, ключі доступу до системи електронних платежів «Клієнт-Банк», печатки та інше, з метою складання та видавання від їхнього імені підробленні первинні фінансово-господарські документи з приводу відображення безтоварних операцій, що на даний момент дало можливість підприємствам реального сектору економіки занизити грошове зобов`язання зі сплати податків та митних платежів в особливо великих розмірах.

Окрім цього встановлено, що фактично імпортована ТОВ «Міленіум Інвест» продукція, а саме мотоцикли, квадроцикли, човни, одяг та взуття торгових марок «YCF» та «KYMCO», зберігалася у складському приміщені за адресою: м. Київ, вул. Деревообробна, 5, а також у салоні магазину «Вояж Спорт» за адресою: м. Київ, вул. Протасів Яр, 13, де безпосередньо здійснювалася їхня реалізація кінцевим покупцям. Однак, взаємовідносин між ТОВ «Праймкорп», ТОВ «Статус Альянс», ТОВ «Дженерал-Спейс», ТОВ «Селінкс Україна», ТОВ «Брокс Інвестмент», ТОВ «Новохмельницьке» та ФОП ОСОБА_9 з приводу поставки ТМЦ в період 2016-2017 років взагалі немає. Крім цього, ФОП ОСОБА_9 також не здійснює імпорту такої продукції.

Так, за результатами проведення обшуків за вказаними адресами дійсно було виявлено та вилучено зазначені товарно-матеріальні цінності. У ході подальшого огляду шляхом співставлення даних про ТМЦ («Мотоцикли (мопеди) з двигуном внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом»), а саме назви та номера кузова, вилучених під час проведення вказаних обшуків встановлено, що вони повністю співпадають з ТМЦ, які ввозились на митну територію України службовими особами ТОВ «Міленіум Інвест» (код ЄДРПОУ 40101408).

Таким чином, проведеним аналізом фінансового - господарської діяльності ТОВ «Міленіум Інвест» встановлено, що імпортовані даним підприємством ТМЦ насправді реалізуються на території України за готівкові кошти в адресу третіх осіб, при цьому видимість законності їх реалізації здійснюється шляхом документального оформлення безтоварних операцій з підприємствами, які мають ознаки фіктивності, а саме ТОВ «Праймкорп», ТОВ «Статус Альянс», ТОВ «Дженерал-Спейс», ТОВ «Селінкс Україна», ТОВ «Брокс Інвестмент» та ТОВ «Новохмельницьке», з метою подальшої можливості незаконного формування даними підприємствами податкового кредиту з податку на додану вартість в адресу підприємств реального сектору економіки по ланцюгу постачання товарів.

Слідчий вказує, що для встановлення обставин кримінального правопорушення (часу, місця, способу, та іншого), форми вини, мотиву і мети, виду та розміру шкоди, завданої Державному бюджету, виникла необхідність в проведені позапланової документальної перевірки ТОВ «Міленіум Інвест» з приводу фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Праймкорп», ТОВ «Статус Альянс», ТОВ «Дженерал-Спейс», ТОВ «Селінкс Україна», ТОВ «Брокс Інвестмент» та ТОВ «Новохмельницьке» за весь період діяльності і, як наслідок, швидкого та повного досудового розслідування, оскільки висновки даної перевірки самі по собі та в сукупності з матеріалами кримінального провадження матимуть суттєве значення для встановлення важливих обставин вчинення злочину та розміру збитків, завданих ним.

Так, згідно даних Аналітичної системи ДФС України «Податковий блок» встановлено, що ТОВ «Міленіум Інвест» зареєстровано у відділі з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації за №10691020000035590 від 04.11.2015 за адресою: м. Київ, вул. Маршала Рокоссовського, 3, кв. 5. Дане підприємство перебуває обліку в ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві за №265415167732 від 04.11.2015.

У зв`язку з викладеним слідчий просив надати дозвіл на проведення позапланової документальної перевірки.

Слідчий суддя, заслухавши слідчого, дослідивши надані матеріали, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання з огляду на таке.

У відповідності до ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребуванням та отриманням від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених КПК України.

Згідно п.п. 20.1.4 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право проводити відповідно до законодавства перевірки і звірки платників податків.

Відповідно до п. 75.1 ст. 75 даного Кодексу, контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Відповідно до ст. 78 Податкового кодексу України документальна позапланова перевірка здійснюється, зокрема, на підставі рішення слідчого судді про призначення перевірки.

Матеріалами клопотання доведено, що мало місце кримінальне правопорушення, що підтверджується витягом з кримінального провадження № 32017100000000024, обґрунтована необхідність проведення позапланової документальної перевірки ТОВ «Міленіум Інвест» з приводу фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Праймкорп», ТОВ «Статус Альянс», ТОВ «Дженерал-Спейс», ТОВ «Селінкс Україна», ТОВ «Брокс Інвестмент» та ТОВ «Новохмельницьке».

На підставі викладеного, керуючись, ст. 78 ПК України, ст. 110 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в :

Клопотання старшого слідчого з ОВС 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про призначення позапланової документальної перевірки у кримінальному провадженні № 32017100000000024 від 13.02.2017 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212, ч.2 ст. 205 КК України, - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення документальної позапланової невиїзної перевірки фінансово-господарської діяльності підприємства ТОВ «Міленіум Інвест» (код ЄДРПОУ 40101408) з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства при здійснені фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Праймкорп» (код ЄДРПОУ 40800168), ТОВ «Статус Альянс» (код ЄДРПОУ 40517333), ТОВ «Дженерал-Спейс» (код ЄДРПОУ 40101462), ТОВ «Селінкс Україна» (код ЄДРПОУ 40086172), ТОВ «Брокс Інвестмент» (код ЄДРПОУ 39526679) та ТОВ «Новохмельницьке» (код ЄДРПОУ 40990138);

Проведення перевірки доручити співробіникам ГУ ДФС у м. Києві у строки, встановлені Податковим кодексом України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу73577796
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення позапланової документальної перевірки у кримінальному провадженні № 32017100000000024 від 13.02.2017 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212, ч.2 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —761/2745/18

Ухвала від 02.02.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні