Ухвала
від 24.04.2018 по справі 758/4855/18
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/4855/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 квітня 2018 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого СВ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий СВ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді Подільського районного суду м. Києва із клопотанням, погодженим прокурором Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_4 , в межах кримінального провадження № 42017101070000250, внесеного в ЄРДР 17.10.2017, за ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205, ч.2 ст.205, ч.1 ст.205-1 КК України, про надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні банківської установи ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) ( АДРЕСА_1 ), стосовно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ Толлінг (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_5 ).

З повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, яке надійшло від ІНФОРМАЦІЯ_5 та висновку експертного дослідження №19/2 від 10.10.2017 встановлено, що у період 2017р. директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) ОСОБА_5 за попередньою змовою групою осіб з засновниками товариства ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та іншими невстановленими особами, діючи умисно з метою ухилення від сплати податків, внесли до податковій звітності підприємства неправдиві відомості про проведені «безтоварні» фінансово-господарські операції з придбання ТМЦ у «фіктивних» суб`єктів підприємницької діяльності: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), які зареєстровані у м. Києві.

Службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » не нарахували та не перерахували до державного бюджету податок на додану вартість у сумі 7 603 747 грн., тим самим умисно ухилилися від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

В обґрунтування клопотання, слідчий зазначив, що коло осіб протягом 2016-2017 років діючи умисно на території м. Києва, повторно з метою незаконного прикриття незаконної діяльності, яка полягала у наданні додаткової вигоди та мінімізації податкових зобов`язань підприємствам «реального сектора економіки», а саме в документальному оформленню закупівлі сільськогосподарської продукції у фермерських господарствах виробників сільськогосподарської продукції та у посередників не платників ПДВ без відображення у звітності та за не обліковані готівкові кошти, створило або придбало наступні суб`єкти господарювання (юридичні особи), а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), при цьому використовували реквізити, печатки та банківські рахунки вищевказаних підприємств для здійснення злочинної діяльності, тобто скоїли фіктивне підприємництво.

Також посилався на те, що в ході проведення досудового розслідування, встановлено, що протягом 2016 2017 рр., невстановлені особи повторно з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у наданні податкової вигоди та мінімізації податкових зобов`язань підприємствам «реального сектору економіки», створили або придбали наступні суб`єкти господарювання (юридичні особи), серед яких: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (ЄДРПОУ НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (ЄДРПОУ НОМЕР_27 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_30 » (ЄДРПОУ НОМЕР_29 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_31 » (ЄДРПОУ НОМЕР_30 ), ПП « ОСОБА_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_31 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_32 » (ЄДРПОУ НОМЕР_32 ), ПП « ОСОБА_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_33 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_33 » (ЄДРПОУ НОМЕР_34 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_34 » (ЄДРПОУ НОМЕР_35 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_35 » (ЄДРПОУ НОМЕР_36 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_36 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_37 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_37 » (ЄДРПОУ НОМЕР_38 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_38 » (ЄДРПОУ НОМЕР_39 ), при цьому використовуючи реквізити, печатки та банківські рахунки вищевказаних підприємств для здійснення злочинної діяльності, тобто скоїли фіктивне підприємництво.

Згідно матеріалів досудового розслідування встановлено, що підприємствами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) має рахунок № НОМЕР_40 (код валюти 980), ТОВ Толлінг ( НОМЕР_3 ) № НОМЕР_41 (код валюти 840), № НОМЕР_42 (код валюти 978), № НОМЕР_43 (код валюти 980), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( НОМЕР_4 ) № НОМЕР_44 (код валюти 980), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_5 ) № НОМЕР_45 (код валюти 980), № НОМЕР_46 (код валюти 840), № НОМЕР_47 (код валюти 980), які відкрито у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Посилаючись на те, що для отримання додаткової інформації про обставини вчинення кримінального правопорушення та встановлення причетних до нього осіб, необхідно провести аналіз інформації про рух грошових коштів по рахунках, юридичних справ по них та інших документів, які наявні в банківській установі ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) по ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ Толлінг (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_5 ), слідчий звернувся до слідчого судді з даним клопотанням.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання, просив його задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності особи, у володінні якої знаходиться речі і документи, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Заслухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали клопотання та доданих до нього документів, слідчий суддя прийшов до висновку про задоволення клопотання у зв`язку з наступним.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити виїмку).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст.162 КПК України відомості, які можуть становити банківську таємницю, є охоронюваною законом таємницею.

Відповідно до п. 2 ст.62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» доступ до банківської таємниці надається на підставі рішення суду.

Відповідно до ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які становлять охоронювану законом таємницею, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

- перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

- самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

- містять відомості, які можуть бути використані як докази;

- довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо довести іншими способами.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке ґрунтується на положеннях ст. ст. 159, 162, 163 КПК України, зважаючи на доведення підстав допускати, що документи по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ Толлінг (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_5 ) знаходяться в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) та в сукупності з іншими документами мають суттєве значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, а також з огляду на те, що відомості про рух коштів на рахунках вказаних товариств можуть бути використані як доказ вчинення кримінального правопорушення та не можуть перебувати в розпорядженні інших осіб, окрім як в розпорядженні банку, в якому відкрито рахунки для вказаних товариств, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність підстав для надання доступу до запитуваних стороною кримінального провадження документів.

При цьому, відповідно до ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

При прийнятті рішення слідчий суддя виходить з того, що вилучення оригіналів документів необхідне для забезпечення можливості проведення криміналістичної експертизи, про необхідність призначення якої повідомив слідчий у судовому засіданні.

На підставі викладеного і керуючись ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», ст.ст. 159-164, 166, 309 КПК України слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого СВ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Зобов`язати посадових осіб ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) надати старшому слідчому слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , старшому слідчому слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві майору податкової міліції ОСОБА_10 , старшому слідчому слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_11 , старшому слідчому слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_12 , слідчому слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві лейтенанту податкової міліції ОСОБА_13 , ОУ ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві, які діятимуть за дорученням в порядку ст.40 КПК України, тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю, з можливістю вилучення їх оригіналів стосовно клієнтів банку - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ Толлінг (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_5 ), а саме:

- копій документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження та списання безготівкових грошових коштів з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) має рахунок № НОМЕР_40 (код валюти 980), ТОВ Толлінг ( НОМЕР_3 ) № НОМЕР_41 (код валюти 840), № НОМЕР_42 (код валюти 978), № НОМЕР_43 (код валюти 980), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( НОМЕР_4 ) № НОМЕР_44 (код валюти 980), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_5 ) № НОМЕР_45 (код валюти 980), № НОМЕР_46 (код валюти 840), № НОМЕР_47 (код валюти 980), із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, МФО й номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції на паперовому та магнітному (електронному) носіях;

- оригінали виписок платіжних доручень з відображенням дати та часу (години, хвилини, секунди) отримання платіжних доручень, а також IP-адреси, з якої надійшло платіжне доручення;

- оригінали справ з юридичного оформлення рахунків рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) має рахунок № НОМЕР_40 (код валюти 980), ТОВ Толлінг ( НОМЕР_3 ) № НОМЕР_41 (код валюти 840), № НОМЕР_42 (код валюти 978), № НОМЕР_43 (код валюти 980), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( НОМЕР_4 ) № НОМЕР_44 (код валюти 980), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_5 ) № НОМЕР_45 (код валюти 980), № НОМЕР_46 (код валюти 840), № НОМЕР_47 (код валюти 980), в тому числі, анкет, реєстраційних документів підприємства, наказів про призначення службових осіб, договорів щодо відкриття і обслуговування рахунків та використання системи „Клієнт банк, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер підприємства вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи „Клієнт банк, всіх заяв та доручень від імені службових осіб підприємства, а також карток зі зразками підписів службових осіб і відбитку печатки підприємства; угод та інших документів на підставі яких використовувалась система віддаленого доступу „Клієнт банк; ІР-адреси вказаних користувачів системи

- оригінали заяв на отримання чекових книжок, всіх платіжних документів (платіжних доручень, заявок на видачу готівки, грошових чеків, квитанцій, меморіальних ордерів та інших) по рахункам підприємства.

У разі відсутності будь-яких з вище перелічених документів, зазначити письмово окремим листом про причину ненадання документів.

Визначити строк дії ухвали протягом одного місяця, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала виготовлена в двох оригінальних примірниках, один з яких знаходиться в матеріалах справи № 758/4855/18, інший виданий слідчому.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.04.2018
Оприлюднено01.03.2023

Судовий реєстр по справі —758/4855/18

Ухвала від 24.04.2018

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Войтенко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні