Ухвала
від 20.04.2018 по справі 804/1089/18
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

20 квітня 2018 року Справа № 804/1089/18

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді суддів при секретарі за участю: позивача представника позивача представників відповідачаОСОБА_1 ОСОБА_2, ОСОБА_3 ОСОБА_4 ОСОБА_5 ОСОБА_6 ОСОБА_7, ОСОБА_8 розглянувши у підготовчому судовому засіданні у місті Дніпрі заяву політичної партії Об'єднання САМОПОМІЧ про вступ як третьої особи у адміністративну справу за адміністративним позовом ОСОБА_5 до Дніпровської міської виборчої комісії Дніпропетровської області, третя особа, яка не заявляє самостійний вимог на предмет спору, ОСОБА_9 про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ :

08 лютого 2018 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_5 до Дніпровської міської виборчої комісії Дніпропетровської області, третя особа, яка не заявляє самостійний вимог на предмет спору, ОСОБА_9, в якому позивач просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність Відповідача, яка полягає у нездійсненні перевірки матеріалів щодо відкликання обраного у багатомандатному виборчому окрузі депутата Дніпровської міської ради VII скликання ОСОБА_9 за народною ініціативою, та зобов'язати Відповідача провести перевірку матеріалів щодо відкликання обраного у багатомандатному виборчому окрузі депутата Дніпровської міської ради VII скликання ОСОБА_9 за народною ініціативою.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 12 лютого 2018 року відкрито загальне позовне провадження у справі та справа призначена до розгляду у підготовчому засіданні 05 березня 2018 року о 13 год. 15 хв. 05 березня 2018 року у зв'язку з перебуванням члена колегії суддів Кононенко О.В. у відрядженні адміністративну справу №804/1089/18 було знято з розгляду та призначено до розгляду на 06 квітня 2018 року о 13 год. 15 хв. 06 квітня 2018 року у зв'язку з перебуванням головуючого судді Юхно І.В. на лікарняному адміністративну справу №804/1089/18 було знято з розгляду та призначено до розгляду на 20 квітня 2018 року о 10 год. 30 хв.

20 квітня 2018 року від політичної партії Об'єднання САМОПОМІЧ надійшла заява про вступ як третьої особи в справу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, в обґрунтування якої зазначено, що рішення суду у даній справі може вплинути на права та обов'язки партії, оскільки ОСОБА_9 був обраний депутатом Дніпропетровської міської ради VII скликання за виборчим списком від політичної партії Об'єднання САМОПОМІЧ .

У судовому засіданні 20 квітня 2018 року представник позивача вказану заяву підтримав, просив суд її задовольнити. Представники відповідача проти задоволення заяви про вступ третьої особи заперечили, зазначивши про те, що рішення справі не може вплинути на обов'язки політичної партії Об'єднання САМОПОМІЧ .

Заслухавши пояснення сторін, вирішуючи вказану заяву, суд виходить з наступного.

Відповідно до пункту 4 частини другої статті 180 Кодексу адміністративного судочинства України у підготовчому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, заміну позивача, залучення співвідповідача, об'єднання справ і роз'єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Згідно з приписами частини другої статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Частиною четвертою вказаної статті передбачено, що у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_9 був обраний депутатом Дніпропетровської міської ради VII скликання за виборчим списком від політичної партії Об'єднання САМОПОМІЧ

Ухвалою Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 23 червня 2017 року у справі №175/2166/17-ц задоволено клопотання ОСОБА_9 про забезпечення адміністративного позову, а саме прийнято рішення заборонити Дніпровській міській виборчій комісії Дніпропетровської області (ЄДРПОУ 33974490, 49000, м. Дніпро, просп. Дмитра Яворницького, 75):

- скликати засідання комісії для організації перевірки дотримання вимог ст.38 - 40 Закону України Про статус депутатів місцевих рад при ініціюванні відкликання депутата Дніпровської міської ради - ОСОБА_9 (ІПН НОМЕР_1, 49000, АДРЕСА_1) за народною ініціативою, правильність оформлення підписних листів, кількість підписів, що встановлена ч.1 ст. 40 цього Закону України Про статус депутатів місцевих рад ;

- із залученням органів ведення Державного реєстру виборців здійснювати перевірку достовірності відомостей про громадян, що містяться в підписних листах, та із залученням правоохоронних органів - вибіркову перевірку їхніх підписів, стосовно відкликання депутата Дніпровської міської ради - ОСОБА_9 (ІПН НОМЕР_1, 49000, АДРЕСА_1) за народною ініціативою;

- узагальнювати підсумки збору підписів на підтримку пропозиції про відкликання депутата Дніпровської міської ради - ОСОБА_9 (ІПН НОМЕР_1, 49000, АДРЕСА_1) за народною ініціативою, шляхом складання відповідного протоколу;

- приймати та подавати рішення про звернення до вищого керівного органу політичної партії Об'єднання САМОПОМІЧ , щодо відкликання депутата Дніпровської міської ради - ОСОБА_9 (ІПН НОМЕР_1, 49000, АДРЕСА_1) за народною ініціативою.

Частиною п'ятою статті 41 Закону України Про статус депутатів місцевих рад встановлено, якщо при ініціюванні відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою дотримано вимоги статей 38-40 цього Закону, оформлення підписних листів та кількість підписів виборців, які підтримують пропозицію про відкликання депутата місцевої ради, відповідає вимогам цього Закону, територіальна виборча комісія приймає рішення про відкликання депутата за народною ініціативою (у разі якщо депутат був обраний шляхом самовисування) або про звернення до вищого керівного органу партії, місцева організація якої висувала відповідного депутата, щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою.

Таким чином, з огляду на вищевикладені норми, у політичної партії Об'єднання САМОПОМІЧ можуть виникнути права та обов'язки.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне задовольнити заяву політичної партії Об'єднання САМОПОМІЧ про вступ як третьої особи у адміністративну справу та залучити останню як третю особу в справі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача.

Керуючись статтями 49, 173, 180-183, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву політичної партії Об'єднання САМОПОМІЧ про вступ як третьої особи у адміністративну справу №804/1089/18 - задовольнити.

Залучити політичну партію Об'єднання САМОПОМІЧ (місцезнаходження: 79012, Львівська область, м. Львів, вул. Сахарова, буд.42; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 38558365) як третю особу в справі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача.

Встановити третій особі 10-денний строк з дня отримання копії ухвали для подання до суду пояснень щодо позову або відзиву, які мають відповідати вимогам, встановленим статтею 165 Кодексу адміністративного судочинства України.

Роз'яснити учасникам справи, що відповідно до частини четвертої статті 181 Кодексу адміністративного судочинства України, у зв'язку зі вступом у справу третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, така особа, а також інші учасники справи мають право подати клопотання про розгляд справи спочатку не пізніше двох днів з дня вручення їм відповідної ухвали. Якщо таке клопотання не буде подане у вказаний строк, суд продовжує розгляд справи.

Копію ухвали та повістки про виклик до суду надіслати учасникам справи, третій особі - разом із копією адміністративного позову.

Ухвала набирає законної сили відповідно до положень статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України та в самостійному порядку оскарженню не підлягає. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Повний текст ухвали складений 20 квітня 2018 року.

Головуючий суддя Суддя СуддяОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення20.04.2018
Оприлюднено25.04.2018
Номер документу73601189
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/1089/18

Постанова від 07.11.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Постанова від 07.11.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Ухвала від 11.09.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Ухвала від 11.09.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Рішення від 02.08.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Рішення від 02.08.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Ухвала від 31.07.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Ухвала від 01.07.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Ухвала від 01.07.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Ухвала від 03.04.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні