Ухвала
від 25.04.2018 по справі 711/3261/18
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/3261/18

провадження № 1-кс/711/1207/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 квітня 2018 року м. Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 ,

при секретарі судових засідань ОСОБА_2 ,

слідчого - ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання заступника начальника відділу СУ ГУНП в Черкаській області майора поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , що винесене у кримінальному провадженні №12018250000000011 від 18.01.2018 за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.191 КК України про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

Заступник начальника віділу СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , в провадженні якого перебуває кримінальне провадження, звернувся до слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси з клопотанням, за погодженням прокурора відділу прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , що винесене у кримінальному провадженні №12018250000000011 від 18.01.2018 за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.191 КК України про надання дозволу на проведення обшуку, мотивуючи тим, що СУ ГУНП в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018250000000011 від 18.01.2018 за ознаками злочину, передбаченого за ч.3 ст.191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що оперативним підрозділом УСБУ в Черкаській області задокументовано злочинну діяльність групи службових осіб з числа юридичних осіб приватного права та фізичних осіб, які організували на території Черкаської, Київської, Дніпропетровської та Харківської областей протиправну фінансову схему по незаконному переведенню безготівкових коштів у готівку та формування фіктивного податкового кредиту з податку на додану вартість з метою виведення капіталів суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки в «тіньовий» обіг та подальшої легалізації грошових коштів, одержаних злочинним шляхом.

Під час проведення негласних розшукових заходів в рамках оперативно-розшукової справи встановлено, що організатором протиправної фінансової схеми по переведенню безготівкових коштів у готівку та формування фіктивного податкового кредиту СГД на території Черкаської області є директор ПП «Калда» - ОСОБА_5 , яка залучила до своєї протиправної діяльності наступних осіб ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 . Крім того, ОСОБА_5 вступила в злочинну мову з директорами ТОВ «Рісонпродакшн» - ОСОБА_9 та ТОВ «Украгро союз» - ОСОБА_10 , які організували на території Київської та інших областей протиправну схему з формування фіктивного податкового кредиту СГД реального сектору економіки. До вказаної протиправної діяльності ОСОБА_9 залучений в якості пособника директор ТОВ «ЮК «Біржа підприємств» ОСОБА_11 , який підшукував СГД реального сектору економіки, вступивши при цьому в злочинну змову з ОСОБА_12 . Також встановлено, що послугами ОСОБА_9 користувалася група осіб під керівництвом ОСОБА_13 , до якої увійшли директор ТОВ «Нікітін та партнери» ОСОБА_14 , директор ТОВ «Стил форт буд» ОСОБА_15 , ФОП ОСОБА_16 , директор ТОВ «ПлатинумТрейд» ОСОБА_17 , директор ТОВ «Стілторгтрейд» ОСОБА_18 , ОСОБА_19 та директор ТОВ «Укрбух» ОСОБА_20 , які діяли, будучи об`єднані спільним умислом з метою фіктивного формування податкового кредиту іншим СГД.

Так, згідно протоколу за результатами проведення негласних розшукових заходів за оперативно-розшуковою справою №149 від15.01.2018 встановлено, що в період серпня-грудня 2017 контролювалися телефонні розмови ОСОБА_10 з іншими особами. З тексту даних телефонних розмов ОСОБА_10 встановлена його безпосередня причетність до «конвертації» безготівкових коштів в готівку, шляхом оформлення безтоварних операцій з іншими суб`єктами господарської діяльності, які зацікавлені в отриманні готівки з метою ухилення від сплати податків, а також до створення фіктивних суб`єктів господарської діяльності з метою їх використання для конвертації безготівкових коштів у готівку. При цьому, безпосередньо ОСОБА_10 являється засновником або керівником ТОВ «Украгросоюз» (ЄДРПОУ 41109017), ТОВ «БК «Будівельні системи України» (ЄДРПОУ 41244357), ТОВ «Торговий дім «чай, кава, капучино» (ЄДРПОУ 41252373), ТОВ «Всеукраїнське бюро транспортних послуг» (ЄДРПОУ 41252221), ТОВ «Всеукраїнське бюро будівельної комплектації» (ЄДРПОУ 41244430), юридичні адреса яких зареєстровані як на території м. Києва, так і в м. Черкаси.В ході документування неправомірної діяльності ОСОБА_10 встановлено, що вказані юридичні особи носять ознаки фіктивності та використовуються ним виключно для формування незаконного податкового кредиту іншим суб`єктам господарської діяльності.

Приймаючи до уваги вищевикладене, на даний час є достатні підстави вважати, що за місцем проживання ОСОБА_10 можуть знаходиться документи та речі, які свідчать про здійснення ним незаконної діяльності щодо формування незаконного податкового кредиту та конвертації безготівкових коштів в готівку, а саме: реєстраційні та установчі документи юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, фінансово-бухгалтерська документація вказаних вище суб`єктів господарської діяльності, їх печатки, комп`ютерна техніка за допомогою якої ОСОБА_10 здійснює свою протиправну діяльність та грошові кошти, здобуті злочинним шляхом.

Необхідність проведення саме обшуку в даному випадку полягає в досягненні кінцевої мети даної слідчої дії, оскільки результат може бути досягнутий лише у випадку неочікуваності такої слідчої дії для ОСОБА_10 , так як в зв`язку з викриттям йогозлочинної діяльності існує реальна загроза знищення зазначених вище документів з метою укриття обставин вчинення злочину.

В ході досудового розслідування встановлено, щона даний час ОСОБА_10 фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від17.04.2018, право власності на вказану квартиру зареєстровано за ОСОБА_21 .

На підставі вищевикладеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, слідчий звернувся до суду з даним клопотанням.

В судовому засіданні слідчий підтримав подане клопотання та просив його задовольнити.

Заслухавши доводи слідчого, який наполягав на задоволенні поданого клопотання, ознайомившись з матеріалами наданими слідчим, слідчий суддя вважає, що воно підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб та згідно з ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч.5 ст.236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження.

Враховуючи, що на даний час є достатні підстави вважати, що за місцем проживання ОСОБА_10 можуть знаходиться документи та речі, які свідчать про здійснення ним незаконної діяльності щодо формування незаконного податкового кредиту та конвертації безготівкових коштів в готівку, а саме: реєстраційні та установчі документи юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, фінансово-бухгалтерська документація вказаних вище суб`єктів господарської діяльності, їх печатки, комп`ютерна техніка за допомогою якої ОСОБА_10 здійснює свою протиправну діяльність та грошові кошти, здобуті злочинним шляхом мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду, слідчий суддя прийшов до висновку про надання дозволу на проведення обшуку в квартирі АДРЕСА_2 з метою відшукання та вилучення реєстраційних та установчих документів юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, фінансово-бухгалтерської документації суб`єктів господарської діяльності - ТОВ «Украгро союз» (ЄДРПОУ 41109017), ТОВ «БК «Будівельні системи України» (ЄДРПОУ 41244357), ТОВ «Торговий дім «чай, кава, капучино» (ЄДРПОУ 41252373), ТОВ «Всеукраїнське бюро транспортних послуг» (ЄДРПОУ 41252221), ТОВ «Всеукраїнське бюро будівельної комплектації» (ЄДРПОУ 41244430), їх печаток; комп`ютерної техніки з правом її огляду та копіювання інформації, яка може мати значення для даного кримінального провадження; грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, тому клопотання як обґрунтоване підлягає до задоволення.

На підставі викладеного та, керуючись ст.ст. 3, 110, 234 - 236, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати заступнику начальника відділу СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку в квартирі АДРЕСА_2 з метою відшукання та вилучення наступних речей і документів: реєстраційні та установчі документи юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, фінансово-бухгалтерська документація суб`єктів господарської діяльності - ТОВ «Украгро союз» (ЄДРПОУ 41109017), ТОВ «БК «Будівельні системи України» (ЄДРПОУ 41244357), ТОВ «Торговий дім «чай, кава, капучино» (ЄДРПОУ 41252373), ТОВ «Всеукраїнське бюро транспортних послуг» (ЄДРПОУ 41252221), ТОВ «Всеукраїнське бюро будівельної комплектації» (ЄДРПОУ 41244430), їх печатки; комп`ютерна техніка з правом її огляду та копіювання інформації, яка може мати значення для даного кримінального провадження; грошові кошти, здобуті злочинним шляхом, яка може мати значення для даного кримінального провадження; грошові кошти, здобуті злочинним шляхом.

Виготовити дві копії ухвали та направити їх слідчому для виконання, одну з яких слід приєднати до матеріалів справи, а іншу для вручення особі, яка володіє житлом чи присутня при обшуку, роз`яснивши про те, що вказана ухвала надає право проникнути до житла чи іншого приміщення особи лише один раз.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73614672
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —711/3261/18

Ухвала від 24.04.2018

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Михальченко Ю. В.

Ухвала від 25.04.2018

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Михальченко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні