Ухвала
від 25.04.2018 по справі 501/3096/16-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження: 22-ц/785/4860/18

Номер справи місцевого суду: 501/3096/16-ц

Головуючий у першій інстанції Пушкарський Д. В.

Доповідач Кравець Ю. І.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

25.04.2018 року м. Одеса

Апеляційний суд Одеської області в особі судді-доповідача Кравця Ю.І,, розглянувши питання про відкриття провадження за апеляційною скаргою Голови правління Публічного акціонерного товариства Фінансова компанія СТС-Інвест ОСОБА_3 на рішення Іллічівського міського суду Одеської області від 19.02.2018 року, ухваленого суддею Пушкарським Д.В., по цивільній справі за позовом ОСОБА_4 до Публічного акціонерного товариства Фінансова компанія СТС-Інвест про ознайомлення з наказом про звільнення, стягнення заборгованості по заробітній платі, середнього заробітку за час вимушеного прогулу та компенсації за невикористану щорічну відпустку,

встановив:

29.12.2016 року ОСОБА_4 звернулась до суду з позовом до ПАТ Фінансова компанія СТС-Інвест в якому просив (з урахуванням уточнень в остаточній редакції) стягнути з відповідача заборгованість по заробітній платі за вересень 2016 року в розмірі 3051,03 грн., середній заробіток за час затримки заробітної плати в розмірі 47153,83 грн., компенсацію за невикористану щорічну відпустку в розмірі 8153,40 грн., а також просить зобов'язати відповідача ознайомити ОСОБА_4 з наказом про звільнення.

Рішенням Іллічівського міського суду Одеської області від 19.02.2018 року позовні вимоги ОСОБА_4 задоволено та стягнуто з ПАТ Фінансова компанія СТС-Інвест на її користь заборгованість по заробітній платі за вересень 2016 року в розмірі 3051,03 грн., середній заробіток за час затримки заробітної плати в розмірі 47153,83 грн., та компенсацію за невикористану щорічну відпустку в розмірі 8153,40 грн.; зобов'язано ПАТ Фінансова компанія СТС-Інвест ознайомити ОСОБА_4 з наказом про звільнення на підставі ч.1 ст.38 КЗпП України. Вирішено питання судових витрат.

Вказане рішення оскаржує в апеляційному порядку ПАТ Фінансова компанія СТС-Інвест в особі Голови правління ОСОБА_3В скарзі ставиться питання про зміну рішення в частині стягнення середнього заробітку та судових витрат.

Однак, дана апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Із матеріалів справи вбачається, що рішення суду по справі проголошено 19.02.2018 року .

17.04.2018 року представник ПАТ Фінансова компанія СТС-Інвест ОСОБА_3 звернувся до суду з апеляційною скаргою з пропуском строку на апеляційне оскарження рішення суду.

В апеляційній скарзі ОСОБА_3 просить поновити строк на апеляційне оскарження, посилаючись на те, що оскаржуване рішення апелянт отримав 17.04.2018 року на підставі заяви.

Однак зазначене спростовується матеріалами справи, а саме рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, згідно якого рішення суду було отримано ПАТ Фінансова компанія СТС-Інвест 14.03.2018 року (а.с.80).

Таким чином, враховуючи отримання оскаржуваного рішення 14.03.2018 року, апеляційна скарга повинна бути подана до 13.04.2018 року .

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку, що апеляційна скарга подана після закінчення строків, установлених ст. 354 ЦПК України та підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження, вказані в апеляційній скарзі, є неповажними.

Також враховуючи отримання оскаржуваного рішення 14.03.2018 року, презумпцію можливості та обов'язку особи знати про стан справ, про розгляд яких йому достовірно відомо, суд вважає недоведений факт, через який апелянт не знав про порушення свого цивільного права і саме з цієї причини не звернувся своєчасно за його захистом до суду.

Згідно з ч. 3, ч.4 ст. 357 ЦПК України апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених ст.354 ЦПК України і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку. Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку апеляційного оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження в порядку, встановленому статтею 358 цього Кодексу.

Враховуючи вищенаведене, апеляційну скаргу слід залишити без руху та надати апелянту строк для подання обґрунтованої заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження. Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку апеляційного оскарження будуть визнані неповажними буде відмовлено у відкритті апеляційного провадження.

Крім того апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до ч.3 ст. 356 ЦПК України апеляційна скарга підписується особою, яка її подає, або представником такої особи.

Встановлено, що апеляційну скаргу від імені ПАТ Фінансова компанія СТС-Інвест подано та підписано Головою правління ОСОБА_3

Відповідно до ч.3 ст. 58 ЦПК України юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника, яким відповідно до ч.1 ст. 60 ЦПК України може бути адвокат.

Матеріали справи не містять належних доказів того, що ОСОБА_3, який підписав від імені ПАТ Фінансова компанія СТС-Інвест апеляційну скаргу, є керівником ПАТ Фінансова компанія СТС-Інвест або членом виконавчого органу, уповноваженого діяти від імені цієї юридичної особи відповідно до закону, статуту, положення, або доказів того, що він є адвокатом.

Враховуючи вищенаведене, ПАТ Фінансова компанія СТС-Інвест необхідно надати належні докази повноважень ОСОБА_3, який підписав від імені ПАТ Фінансова компанія СТС-Інвест апеляційну скаргу, на її підписання.

Відповідно до ч.2 ст.357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу, згідно якої суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Таким чином, апеляційну скаргу слід залишити без руху та надати апелянту строк для усунення зазначених недоліків. В разі невиконання у передбачений законом строк вимог закону, апеляційна скарга буде визнана неподаною та повернута.

Керуючись ст.ст. 185, 356, 357 ЦПК України,

ухвалив:

Апеляційну скаргу Голови правління Публічного акціонерного товариства Фінансова компанія СТС-Інвест ОСОБА_3 на рішення Іллічівського міського суду Одеської області від 19.02.2018 року, ухваленого суддею Пушкарським Д.В., по цивільній справі за позовом ОСОБА_4 до Публічного акціонерного товариства Фінансова компанія СТС-Інвест про ознайомлення з наказом про звільнення, стягнення заборгованості по заробітній платі, середнього заробітку за час вимушеного прогулу та компенсації за невикористану щорічну відпустку - залишити без руху.

Надати апелянту строк десять днів з дня вручення даної ухвали для усунення вказаних недоліків скарги.

Роз`яснити апелянту, що у разі не усунення недоліків апеляційна скарга буде вважатися неподаною та повернута.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя апеляційного суду

Одеської області Ю.І. Кравець

СудАпеляційний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення25.04.2018
Оприлюднено26.04.2018
Номер документу73618970
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —501/3096/16-ц

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

Ухвала від 21.10.2021

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

Ухвала від 08.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Кравець Ю. І.

Ухвала від 08.06.2016

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Кравець Ю. І.

Ухвала від 25.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Кравець Ю. І.

Рішення від 19.02.2018

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

Ухвала від 05.01.2017

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні