Постанова
від 17.04.2018 по справі 922/764/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-21-42, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"17" квітня 2018 р.Справа № 922/764/18

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Усатого В.О.

при секретарі судового засідання

розглянувши заявуТОВ "Ланатель", м. Харків про визнання банкрутом ТОВ "Ланатель", м. Харків , код ЄДРПОУ 39861678 за участю :

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 29.03.2018 р. прийнято заяву ТОВ "Ланатель", м. Харків про порушення справи про його банкрутство до розгляду, зобов'язано заявника надати необхідні для розгляду заяви документи, призначено підготовче засідання по справі на 05.04.2018 р.

В судове засіданні 05.04.18 р. представник боржника не з'явився.

Розглянувши заяву боржника суд встановив, що згідно протоколу загальних зборів учасників товариства прийнято рішення про ліквідацію боржника, призначено ліквідатора та встановлено двохмісячний термін для пред'явлення претензій кредиторів з дня опублікування оголошення про ліквідацію підприємства. Ліквідатором розглянуто вимоги кредиторів, проведено інвентаризацію майнових активів підприємства. За наслідками проведеної роботи було встановлено, що активів боржника недостатньо для погашення кредиторської заборгованості. На підставі цього було прийнято рішення про звернення до господарського суду із заявою про визнання боржника банкрутом та призначення ліквідатором ОСОБА_1

Перевіривши обґрунтованість вимог заявника, а також з'ясувавши наявність підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство та ознаки неплатоспроможності боржника, суд вважає за необхідне відкрити провадження у справі про банкрутство ТОВ "Ланатель", ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів та призначити судове засідання, на якому буде вирішено питання щодо подальшої процедури банкрутства боржника на 27.04.2018 р.

В судове засідання 27.04.18 р. представник боржника не з'явився.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані документи, суд зазначає наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон), якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. Відповідне правило передбачено ч. 3 ст. 110 ЦК України, яка містить загальні положення про ліквідацію юридичної особи.

Спрощена процедура банкрутства, яка передбачена ст. 95 Закону, (банкрутство боржника, що ліквідується власником), випливає з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

Відповідно до ст.105 ЦК України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію. Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється. Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи. До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється. Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Згідно з положеннями ст.104 Цивільного кодексу України (ЦК України) юридична особа може бути припиненою шляхом ліквідації.

Відповідно до ч.1 ст.110 ЦК України, юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документам.

28.12.2017 р. згідно протоколу № 28-12/17 єдиним учасником товариства вирішено ліквідувати підприємство, призначено ліквідатора, встановлено двохмісячний термін для пред'явлення претензій кредиторів з дня опублікування оголошення про ліквідацію підприємства та встановлено проведення процедури ліквідації у відповідності із ЦК України та ГПК України.

На виконання вимог Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" державному реєстратору було передано опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційних дій "Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи". Державним реєстратором було внесено відповідні відомості про прийняття рішення про ліквідацію підприємства та призначення ліквідаційної комісії в ЄДР.

Відповідно до матеріалів справи, повідомлення про припинення діяльності підприємства шляхом ліквідації було опубліковано на веб-сайті Міністерства юстиції України, що підтверджується відповідною роздруківкою, яка міститься в матеріалах справи.

У встановлений строк на адресу ліквідаційної комісії надійшли вимоги від кредиторів, а саме:

ТОВ "Тубний завод" в сумі 1577012,48 грн,

ТОВ "Будімекс Плюс" в сумі 735540,00 грн;

ПП "АВТОТОРГ 7" в сумі 791582,78 грн.

Ліквідатором вказані вимоги розглянуті, визнані в повному обсязі, про що повідомлено кредиторів.

Будь -які інші кредитори з вимогами до боржника не звертались.

Боржник не має заборгованості із заробітної плати та перед державним бюджетом.

Ліквідатором проведено інвентаризацію майна боржника, згідно якої будь-яких активів у підприємства не виявлено, дебіторська заборгованість відсутня.

Відсутність зареєстрованого за боржником на праві власності майна, також підтверджується відповідними довідками (роздруківками) з органів, які згідно з чинним законодавством в обов'язковому порядку реєструють права власності на нерухоме та цінне рухоме майно.

Також, відповідно до заяви боржника підприємство не володіє рахунками цінних паперів, корпоративними правами, не має відокремлених підрозділів, філій та дочірніх підприємств,

Таким чином, загальна кредиторська заборгованість перевищує активи боржника.

На виконання вимог ч. 1 ст. 111 ЦК України, на підставі даних інвентаризації активів та зобов'язань підприємства, ліквідатором було складено проміжний ліквідаційний баланс з непогашеною кредиторською заборгованістю на суму 3104 тис. грн., який затверджено у встановленому порядку та прийнято рішення звернутися до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ч. 5 ст. 11 Закону, боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення обставин, коли задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності), або під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі, або в інших випадках, передбачених цим Законом.

Зазначені обставини виявлено головою ліквідаційної комісії в ході проведення ліквідаційної процедури, що зобов'язує його звернутися до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання банкрутом.

Частиною 1 ст. 111 ЦК України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу, що здійснює державну реєстрацію та складання проміжного ліквідаційного балансу.

Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого ст. 105 ЦК України.

Як свідчать матеріали справи, ліквідатором повністю дотримано вказаного порядку.

Відповідно до п.2 ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон), за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Таким чином, враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, що сума кредиторської заборгованості перевищує вартість активів боржника, підприємство не веде підприємницької діяльності, що робить неможливим погашення заборгованості перед кредиторами, боржник є дійсно неплатоспроможним, що свідчить про скрутний фінансовий стан боржника і неможливість відновлення виробництва, суд вважає необхідним визнати боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

Приймаючи до уваги те, що відповідно до п.2 ст. 95 Закону, обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого, врахувавши те, що ліквідатор не є заінтересованою особою стосовно боржника, суд дійшов висновку призначити ліквідатором боржника ОСОБА_1, адреса: пр. Науки, 40, оф. 123, м. Харків, 61166.

Керуючись ст. 11, 37, 38, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 232-235 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Ланатель" (ідентифікаційний номер боржника: 39861678, адреса боржника: пр. Науки, 40, оф. 123, м. Харків, 61166) банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

З дня прийняття зазначеної постанови:

господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо;

строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав;

у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

скасовуються записи про проведену державну реєстрацію арештів, заборон та інших обмежень щодо розпорядження майном ТОВ "Ланатель". Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених цим розділом.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном. Керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута.

Призначити ліквідатором ТОВ "Ланатель" - ОСОБА_1, адреса: пр. Науки, 40, оф. 123, м. Харків, 61166.

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, текст якого додається.

Зобов'язати ліквідатора закрити всі рахунки банкрута в установах банку і відкрити або переоформити один основний рахунок для проведення розрахунків з кредиторами, виконати інші дії передбачені ст.ст. 41-48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з урахуванням особливостей, встановлених ст.ст. 95 Закону і надавати суду щомісячно звіти про хід ліквідаційної процедури, використання коштів боржника.

Зобов'язати ліквідатора в строк до 27.04.2019 р. виконати ліквідаційну процедуру, надати суду обґрунтований звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі, відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси, відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти прийманні-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Постанову направити ліквідатору, боржнику, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору, фондам, виконавчій службі, податковому органу.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття.

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів з дня її підписання.

Повний текст постанови підписано 23.04.2018 р.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення17.04.2018
Оприлюднено26.04.2018
Номер документу73630384
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/764/18

Ухвала від 08.05.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.05.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 05.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 10.12.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 11.10.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 27.09.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 17.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 05.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 29.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні