Рішення
від 20.04.2018 по справі 917/2035/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.04.2018 р. Справа № 917/2035/17

м. Полтава

за позовною заявою Першого заступника керівника Золотоніської місцевої прокуратури, вул. Шевченка, 153, м. Золотоноша, Черкаської області, 19700 в інтересах держави в особі:

1. Державної екологічної інспекції у Черкаській області, вул. Вернигори, 17, м. Черкаси, 18008;

2. Нехайківської сільської ради Драбівського району Черкаської області, вул. Б.Хмельницького, 2, с. Нехайки, Драбівського району, Черкаської області, 19831

до Приватного підприємства "Воронинці", вул.Центральна, 12, с. Воронинці, Оржицького району, Полтавської області, 37711

про стягнення 21 678,94 грн.

Суддя Солодюк О.В.

Секретар судового засідання Олійник Н.І.

Представники сторін:

від прокуратури: ОСОБА_1, посв. в протоколі

від позивачів: 1. не з"явився; 2. не з"явився

від відповідача: не з"явився

Розглядається позовна заява про стягнення 21 678,94 грн. шкоди за порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Представник прокуратури в судовому засіданні позовні вимоги підтримує.

Представники позивачів в судове засідання не з'явились. Про дату, час та місце судового засідання позивачі повідомленні, що підтверджується поштовими повідомленнями.

Позовні вимоги позивач-1 та позивач-2 підтримують, що підтверджується листом (а.с.74) та клопотанням (а.с.83).

Відповідач відзив на позов не надав. Представник відповідача в судове засідання не з'явився. Про дату, час та місце судового засідання відповідач повідомлений, що підтверджується поштовим повідомленням.

Згідно ч.2 ст. 178 ГПК України спір вирішується за наявними матеріалами справи.

В судовому засіданні 20.04.2018р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення згідно ст. 240 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора, суд встановив, що між Приватним підприємством Воронинці (наймач) та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Пальміра (наймодавець) був укладений договір найму (оренди) майна від 19.03.2013р. (а.с. 18-19), відповідно до якого наймодавець передав наймачеві у строкове платне користування п'ять нежитлових приміщень свиноферми загальною площею 2680 м 2 та майно, яке знаходиться в цих приміщеннях - станки металеві з кормушками в кількості 18 штук, станки металеві в кількості 80 штук, транспортери ТСН-2Б в кількості 2 штуки (далі-майно). Вартість майна, що передається у користування становить 274840 грн., яке знаходиться за адресою: с. Петровського, Драбівський район, Черкаської області для здійснення господарської діяльності. Факт передачі майна підтверджується актом приймання-передачі майна.

Протягом 12-13 серпня 2015 року Державною екологічною інспекцією у Черкаській області проведено перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства в галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів щодо поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами ПП Воронинці на виробничих потужностях, розташованих по вул. Петровського, 25, хутір Петровського Нехайківської сільської ради Драбівського району Черкаської області, за результатами якої складено відповідний акт перевірки (а.с.20-33).

Перевіркою встановлено факт псування та забруднення відповідачем земельної ділянки площею 2610 м2 виробничими відходами, що є порушеннями вимог ст. 46 Закону України Про охорону земель , ст. 17 Закону України Про відходи .

В акті зазначено, що при здійсненні виробничої діяльності ПП Воронинці на території хутора Петровського Нехайківської сільської ради Драбівського району Черкаської області утворюються відходи. Дозвіл на операції у сфері поводження з відходами або декларація про утворення відходів у ПП Воронинці відсутні. Відсутній також дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, статистична звітність щодо викидів відповідачем не проводиться.

Відповідно до акта відбору проб грунтів від 12.08.2015р. (а.с. 34-37) проведено вимірювання показників складу та властивостей ґрунтів, відібраних на території послідосховища, користування яким здійснюється ПП Воронинці , про що складено протокол вимірювання показників складу та властивостей ґрунтів від 19.08.2015 №11-08-15 (а.с. 38-40).

Згідно вищезазначеного протоколу на земельній ділянці на території послідосховища, яка межує у південній частині із СТФ, біля каркасів бувшого літнього табору вигодівлі ВРХ площею 2610 м 2 нормований вміст перевищують показники амонію, нітратів, фосфору, хлоридів.

Державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Черкаської області ОСОБА_2 складений протокол № 005459 від 13.08.2015р. про адміністративне правопорушення, вчинене директором ПП Воронинці Драбівського району Нехайківської сільської ради, х. Петровського, ОСОБА_3 згідно ст.ст. 10, 11, 31 Закону України Про охорону атмосферного повітря , ст.ст. 17, 33, 34 Закону України Про відходи , ст.ст. 35, 45 Закону України Про охорону земель (а.с. 49).

13.08.2015р. державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Черкаської області ОСОБА_2 складена постанова № 009020 про накладення адміністративного стягнення відповідно до вище зазначеного протоколу, якою визнано директора ПП Воронинці Драбівського району, Нехайківської сільської ради, х. Петровського ОСОБА_3 винним у вчиненні адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та накладено на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 1700,00 грн. (а.с.50).

Згідно квитанції Оржицького відділення Полтавського ГРУ ПриватБанк № 0.0.422999368.1 від 17.08.2015р., директор ПП Воронинці ОСОБА_3 сплатив накладений штраф у розмірі 1700,00 грн. (а.с. 51).

З метою усунення порушень природоохоронного законодавства, виявлених під час перевірки дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, проведеної 12-13 серпня 2015 року, старшим державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Черкаської області ОСОБА_4 та державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції у Черкаській області ОСОБА_2, ОСОБА_5 винесено припис №5 від 17.08.2015р. (а.с. 41-43).

Таким чином, відповідачем порушено природоохоронне законодавство (ст.46 Закону України Про охорону земель та ст.17 Закону України Про відходи ), відповідно до чого сталося забруднення земельної ділянки виробничими відходами площею 2610 м 2

Державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища у Черкаській області виконано розрахунок розміру шкоди, нанесеної відповідачем державі в результаті забруднення земельної ділянки площею 2610 м 2 виробничими відходами на території послідосховища в адміністративних межах хутора Петровського Нехайківської сільської ради Драбівського району Черкаської області на загальну суму 21 678, 94 грн.(а.с. 48).

Прокурор звернувся з позовом в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Черкаській області та Нехайківської сільської ради Драбівського району Черкаської області про стягнення з відповідача 21 678, 94 грн. шкоди, заподіяної державі внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника прокуратури, дослідивши та оцінивши додані до матеріалів справи докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до Конституції України кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди (ст. 50) і зобов'язаний не заподіювати шкоди природі та відшкодовувати завдані ним збитки (ст. 66).

Законом України Про відходи визначено правові, організаційні та економічні засади діяльності, пов'язаної із запобіганням або зменшенням обсягів утворення відходів, їх збиранням, обробленням, утилізацією та видаленням, знешкодженням та захороненням, а також з відверненням негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини на території України.

За статтею 1 вказаного Закону відходи - будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення.

Статтею 17 Закону України Про відходи передбачено, що суб'єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами зобов'язані запобігати утворенню та зменшенню обсягів відходів; забезпечувати повне збирання, належне їх зберігання, не допускати зберігання та видалення відходів у несанкціонованих місцях чи об'єктах; відшкодовувати шкоду, заподіяну навколишньому природному середовищу, здоров'ю та майну громадян, підприємствам, установам та організаціям внаслідок порушення встановлених правил поводження з відходами, відповідно до законодавства України.

За змістом статті 33 Закону України Про відходи зберігання та видалення відходів здійснюються відповідно до вимог екологічної безпеки та способами, що забезпечують максимальне використання відходів чи передачу їх іншим споживачам (за винятком захоронення).

Перелік правопорушень у сфері поводження з відходами, наведений у статті 42 Закону України Про відходи , включає, зокрема, порушення встановленого порядку поводження з відходами, що призвело або може призвести до забруднення навколишнього природного середовища, прямого чи опосередкованого шкідливого впливу на здоров'я людини та економічних збитків; самовільне розміщення чи видалення відходів.

Цивільна відповідальність за таке порушення передбачена статтею 43 цього Закону та може бути застосована до будь-якої особи, що підпадає під регулювання вказаного Закону та зобов'язана додержуватися встановленого порядку.

Закон України Про охорону земель визначив правові, економічні та соціальні основи охорони земель з метою забезпечення їх раціонального використання, відтворення та підвищення родючості ґрунтів, інших корисних властивостей землі, збереження екологічних функцій ґрунтового покриву та охорони довкілля.

Згідно зі ст. 46 Закону України Про охорону земель при здійсненні господарської діяльності, пов'язаної із зберіганням, обробленням, утилізацією та видаленням, знешкодженням і захороненням відходів, забезпечуються: виконання заходів щодо запобігання або зменшення обсягів утворення відходів та екологічно безпечне поводження з ними; максимальне збереження ґрунтового покриву на основі обраного оптимального варіанта територіального розміщення об'єктів поводження з відходами; зняття родючого шару ґрунту, його складування, збереження та використання при рекультивації земель, покращенні малопродуктивних земель і благоустрої населених пунктів; запобігання негативному впливу об'єктів поводження з відходами, що використовуються для збирання, зберігання, оброблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронения відходів на ґрунтовий покрив прилеглих територій; рекультивація земельних ділянок після ліквідації об'єктів поводження з відходами. Підприємства, установи та організації, а також громадяни, діяльність яких пов'язана з накопиченням відходів, зобов'язані забезпечувати своєчасне вивезення таких відходів на спеціальні об'єкти, що використовуються для їх збирання, зберігання, оброблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення.

Згідно зі ст. 211 Земельного Кодексу України громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства за псування сільськогосподарських угідь та інших земель, їх забруднення хімічними та радіоактивними речовинами і стічними водами, засмічення промисловими, побутовими та іншими відходами.

Частиною 2 статті 68 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища передбачено, що особи зобов'язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України.

Відповідно до ст. 69 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища шкода, заподіяна внаслідок порушення природоохоронного законодавства, підлягає компенсації в повному обсязі без застосування норм зниження розміру стягнення та незалежно від сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища та погіршення якості природних ресурсів. Шкода, заподіяна внаслідок порушення цього законодавства, повинна відшкодовуватись у розмірах, які визначаються на підставі затверджених у встановленому порядку такс і методик обрахування розмірів шкоди, що діють на час здійснення порушення, або у разі неможливості встановлення часу здійснення правопорушення, - на час його виявлення.

Згідно зі ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 № 7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ у випадках забруднення земель чи вчинення інших порушень земельного законодавства шкода відшкодовується відповідно до статей 211, 212 Земельного Кодексу України, статей 22, 623, 1166, 1172,1192 Цивільного Кодексу України, особами, що її заподіяли.

З матеріалів справи вбачається, що ПП Воронинці орендує нежитлові приміщення свиноферми загальною площею 2680 м 2 та майно, яке знаходиться в цих приміщеннях в с. Петровського, Драбівський район, Черкаської області. Відповідно до договору найму (оренди) майна, мета найму майна - його використання відповідачем за функціональним призначенням для здійснення господарської діяльності.

Факт порушення відповідачем природоохоронного законодавства (ст.46 Закону України Про охорону земель та ст.17 Закону України Про відходи ) підтверджується актом перевірки Державною екологічною інспекцією у Черкаській області від 12-13 серпня 2015 року, актом відбору проб грунтів від 12.08.2015р., протоколом вимірювання показників складу та властивостей ґрунтів від 19.08.2015 р. №11-08-15, протоколом № 005459 від 13.08.2015р. про адміністративне правопорушення, вчинене директором ПП Воронинці ОСОБА_3 та постановою № 009020 про накладення адміністративного стягнення відповідно до вищезазначеного протоколу, якою визнано директора ПП Воронинці ОСОБА_3 винним у вчиненні адміністративного правопорушення (ч. 1 ст. 78, ст.ст.82, 82-1, 82-5, 52, 36, 242-1, 283, 284 КУпАП) та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 1700,00 грн., який сплачений директором ПП Воронинці ОСОБА_3 17.08.2015р.

Таким чином, вина відповідача у завданні шкоди, нанесеної державі в результаті забруднення земельної ділянки площею 2610 м 2 виробничими відходами на території послідосховища в адміністративних межах хутора Петровського Нехайківської сільської ради Драбівського району Державною екологічною інспекцією у Черкаській області доведена. Директор ПП Воронинці ОСОБА_3 постанову № 009020 про накладення на нього адміністративного стягнення у вигляді штрафу в розмірі 1700,00 грн. не оскаржував, штраф сплатив, в протоколі про адміністративне правопорушення № 005459 від 13.08.2015 р. власноруч зазначив, що згоден з порушеннями, порушення будуть усунуті.

Розрахунок розміру шкоди, нанесеної державі в результаті забруднення земельної ділянки площею 2610 м 2 виробничими відходами на території послідосховища в адміністративних межах хутора Петровського Нехайківської сільської ради Драбівського району Черкаської області на загальну суму 21 678, 94 грн. виконано Державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища у Черкаській області згідно ОСОБА_3 визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства , затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 27.10.1997 №171 (у редакції наказу Мінприроди 04.04.2007 №149), та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України від 25.04.2007 №422/13689.

Відповідно до ст. 56 Закону України Про охорону земель юридичні і фізичні особи, винні в порушенні законодавства України про охорону земель, несуть відповідальність згідно із законом. Застосування заходів дисциплінарної, цивільно-правової, адміністративної чи кримінальної відповідальності не звільняє винних від відшкодування шкоди , заподіяним земельним ресурсам. Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства України про охорону земель, підлягає відшкодуванню в повному обсязі.

Таким чином, позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь держави в особі Нехайківської сільської ради Драбівського району Черкаської області коштів (шкоди) у сумі 21 678,94 грн. є обґрунтованими, відповідачем не оспорені, підтверджені матеріалами справи і підлягають судом задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 73, 74 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно ст. 76-79 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи (ч. 5 ст. 236 ГПК України).

Позов прокурора в інтересах держави є обґрунтованим, підтверджений належними, достовірними та достатніми доказами, що є підставою для його задоволення судом в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 73, 74, 76-79, 123, 232, 233, 236, 238, 240, 241 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватного підприємства Воронинці (вул. Центральна,12, с. Воронинці Оржицький район Полтавська область, код ЄДРПОУ 34387928) на користь держави в особі Нехайківської сільської ради Драбівського району Черкаської області кошти у сумі 21 678,94 грн., зарахувавши кошти до спеціального фонду бюджету Нехайківської сільської ради Драбівського району Черкаської області, код ЄДРПОУ 34238418 на рахунок за наступними реквізитами: р/р 33114331700057, код класифікації бюджету 24062100, код МФО 854018, код ЗКПО 38002109 ГУДКСУ в Черкаській області.

3. Стягнути з Приватного підприємства Воронинці (вул. Центральна,12, с. Воронинці Оржицький район Полтавська область, код ЄДРПОУ 34387928) на користь прокуратури Черкаської області (код ЄДРПОУ 02911119) на банківський р/р 35212034003751 в Державній казначейській службі України у м. Київ (МФО 820172) за кодом класифікації видатків бюджету - 2800 витрати по сплаті судового збору в сумі 1600,00 грн.

Згідно ч.1,ч.2 ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Згідно ст. 257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п.17.5 Перехідних положень ГПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя Солодюк О.В.

Повне рішення складено 25 квітня 2018 р.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення20.04.2018
Оприлюднено26.04.2018
Номер документу73630408
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/2035/17

Рішення від 20.04.2018

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Рішення від 20.04.2018

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 23.03.2018

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 23.03.2018

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 19.01.2018

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 06.12.2017

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні