Рішення
від 18.04.2018 по справі 551/193/18
ШИШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №551/193/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"18" квітня 2018 р. Шишацький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Вергун Н.В.,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Шишаки Полтавської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Благовість до ОСОБА_2 селищної ради Шишацького району Полтавської області про визнання права власності на спадкове майно, -

в с т а н о в и в:

05 березня 2018 року ОСОБА_3, як представник за довіреністю СТОВ Благовість , звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 селищної ради Шишацького району Полтавської області про визнання права власності на спадкове майно померлого 17 жовтня 2014 року ОСОБА_4, яке складається з земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2.64 га, яка розташована на території Воскобійницького старостинського округу ОСОБА_2 селищної ради Шишацького району Полтавської області.

Ухвалою суду від 06 березня 2018 року позовну заяву СТОВ Благовість прийнято до розгляду, провадження у справі відкрито, її розгляд ухвалено проводити в порядку загального позовного провадження, у зв'язку з чим розпочато підготовче провадження у справі / а. с. 21 /.

Ухвалою суду від 29 березня 2018 року підготовче провадження у справі за позовом СТОВ Благовість закрито. Справу призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні на 18 квітня 2018 року / а. с. 30 /.

Представники позивача СТОВ Благовість ОСОБА_3, ОСОБА_5 у судове засідання не з'явилися, надіславши до суду заяви про підтримання позову та розгляд справи у їх відсутність / а. с. 27, 33 /.

Не з'явився в судове засідання й представник відповідача ОСОБА_2 селищної ради Шишацького району. 28 березня 2018 року від селищного голови ОСОБА_6 на адресу суду надійшло клопотання про розгляд справи за позовом СТОВ Благовість у відсутність представника, ввіреної йому, установи. Рішення суду просив направити поштою / а. с. 26 /.

За правилами ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявний у суду матеріалів.

Перевіривши фактичні обставини справи в межах наданих письмових доказів, суд, керуючись принципом верховенства права, вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Так, 17 жовтня 2014 року в с. Дейкалівка Зіньківського району Полтавської області помер ОСОБА_4, про що цього ж дня виконавчим комітетом Дейкалівської сільської ради Зіньківського району Полтавської області складено відповідний актовий запис за № 25 та видано Свідоцтво про смерть серії І - КЕ № 280816 / а. с. 8 /.

Згідно із довідками, виданими Дейкалівською сільською радою Зіньківського району Полтавської області, ОСОБА_4 на момент смерті проживав у будинку ветеранів, що по вул. Фрунзе, 9 б у с. Дейкалівка Зіньківського району Полтавської області, який знаходиться на балансі СТОВ Благовість / а. с. 9, 1- /.

Відповідно до довідки Воскобійницького старостинського округу ОСОБА_2 селищної ради Шишацького району Полтавської області, ОСОБА_4 був зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, разом з яким на момент його смерті була зареєстрована й колишня дружина - ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2 / а. с. 11 /.

За своє життя ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, заповідав, належну йому на праві приватної власності, земельну ділянку СТОВ Благовість , склавши про це заповіт, який 27 травня 2013 року посвідчений секретарем Дейкалівської сільської ради Зіньківського району Полтавської області ОСОБА_8 та зареєстрований в реєстрі за № 46 / а. с. 12 /.

Відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю серії ПЛ № 089327 від 07 квітня 2003 року, який виданий на підставі розпорядження ОСОБА_2 райдержадміністрації від 28 грудня 2002 року, № 657, нині померлий ОСОБА_4 являється власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2.64 га, яка розташована на території Воскобійницької сільської ради Шишацького району Полтавської області, що наразі об'єднана в ОСОБА_2 селищну раду Шишацького району Полтавської області / а. с.13 /.

Державний акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 519 / а. с. 13 /.

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 112 850 грн. 80 коп., що слідує з довідки відділу у ОСОБА_2 районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області / а. с. 15 /.

Таким чином, після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, єдиним спадкоємцем за заповітом якої являється позивач, який прийняв її, однак при зверненні до приватного нотаріуса Зіньківського районного нотаріального округу Головного територіального управління юстиції у Полтавській області ОСОБА_9 йому в реалізації спадкових прав було відмовлено / а. с. 17 /.

Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Статтею 1218 ЦК України встановлено, що до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

У відповідності з ч. 1 ст. 1235 ЦК України заповідач може призначити спадкоємцями одну або кілька осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Згідно з положеннями статті 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її у межах строку, визначеного ст. 1270 ЦК України.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку він не заявив про відмову від неї.

Враховуючи, що після смерті ОСОБА_4 залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2.64 га, єдиним спадкоємцем якого за заповітом являється позивач СТОВ Благовість , який прийняв спадщину та не відмовився від неї, за ним може бути визнано право власності на успадковане майно.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 16, 1218, 1235, 1268, 1270 ЦК України та статтями 4,5, 259, 263, 265, 273 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Благовість , - задовольнити.

Визнати за Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Благовість , адреса місця знаходження: 38132, Полтавська область, Зіньківський район, с. Дейкалівка, вул. Миру, 55 а, код ЄДРПОУ 32543919, як за спадкоємцем за заповітом, право власності на спадкове майно померлого 17 жовтня 2014 року ОСОБА_4, яке складається з земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського товариства, площею 2.64 га, що розташована на території Воскобійницької сільської ради Шишацького району Полтавської області, яка належала останньому на праві приватної власності на підставі Державного акту серії ПЛ № 099327 від 07 квітня 2003 року за реєстраційним номером 519.

Рішення суду може бути оскаржено через Шишацький районний суд Полтавської області до Апеляційного суду Полтавської області, шляхом подачі апеляційної скарги, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддя:

Дата ухвалення рішення18.04.2018
Оприлюднено27.04.2018
Номер документу73649214
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —551/193/18

Рішення від 18.04.2018

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

Ухвала від 29.03.2018

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

Ухвала від 06.03.2018

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні