Ухвала
від 25.04.2018 по справі 592/4458/18
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/4458/18

Провадження № 1-кс/592/2120/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2018 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянув у судовому засіданні в залі судових засідань Ковпаківського районного суду м.Суми кримінальне провадження за клопотанням слідчого Сумського відділу поліції ГУНП в Сумській області ОСОБА_4 погодженого з прокурором Сумської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42018201010000037 від 09.02.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.358, ч.3 ст.191 КК України,

в с т а н о в и в :

24.04.2018 року до Ковпаківського районного суду м.Суми надійшло клопотання слідчого Сумського відділу поліції ГУНП в Сумській області ОСОБА_4 погодженого з прокурором Сумської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку, яке мотивується тим, що протягом 2017-2018 років працівники ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» підробили товарно-транспортні накладні на придбання лісоматеріалів, з метою отримання «сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлення з них пиломатеріалів для експортних операцій. Сумською місцевою прокуратурою Сумської області 09.02.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками ч.4 ст. 358 КК України.

Окрім цього службові особи ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» за попередньою змовою з посадовими особами ДП «Охтирське лісове господарство» здійснили розтрату грошових коштів державного підприємства, шляхом відпуску деревини породи «дуб-1-го сорту», при цьому супроводжуючі документи видано на породу «дуб-3-го сорту», тобто за заниженими цінами. Сума збитків встановлюється. За вказаним фактом Сумською місцевою прокуратурою Сумської області 13.04.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками ч.3 ст. 191 КК України.

З клопотання вбачається, що ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» займається експортом лісоматеріалів за кордон. Згідно накладної від «01» грудня 2017 року №411, одержувачем лісоматеріалів є ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» (ЄДРПОУ 36550359), яке розташоване за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, буд. 25, к.411, постачальником лісоматеріалів є ТОВ «Велмотекс» (ЄДРПОУ 41193402), яке розташоване за адресою: м. Чернігів вул. Лужна 12. Дана накладна скріплена печатками вищезазначених підприємств, але відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за номером ЄДРПОУ «41193402», зареєстровано ТОВ «ЛОАНДА» яке розташоване за адресою: м. Маріуполь, вул. Громової буд. 63, а не ТОВ «Велмотекс». Окрім цього відповідно до товарно-транспортної накладної при перевезенні деревини автомобільним транспортом (ТТН-ліс) ЕКЗ.2 від 27.02.2018 року ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» зазначено, що деревина, а саме дуб було завантажено 3 сорту в ДП «Охтирське лісове господарство», але в сертифікаті про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій зазначено, що деревина, а саме дуб об`ємом 4,5 м кубічних 1 сорту.

Постановами від 06.04.2018 року вилучений в ході огляду місця події від 06.04.2018 року, транспортний засіб марки SCANIA R420 реєстраційний номер НОМЕР_1 з причепом реєстраційний номер НОМЕР_2 з лісоматеріалами та речі і документи - визнано речовим доказом по матеріалам кримінального провадження. Транспортний засіб марки SCANIA R420 реєстраційний номер НОМЕР_1 з причепом реєстраційний номер НОМЕР_2 з лісоматеріалами, віддано під зберігальну розписку заступнику директора ТОВ «Автопорт-сервіс» ОСОБА_5 .

Постановами від 12.04.2018 року вилучені в ході додаткового огляду до протоколу огляду місця події від 06.04.2018 року 12.04.2018, два пакунки з дошками дубу обрізні та десять пакунків з дошками заготівки лісоматеріалів скріплені поліпропіленовою стрічкою - визнано речовим доказом по матеріалам кримінального провадження.

Слідча зазначає, що відповідно до видаткової накладної №46 від 10.05.2017 року ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» здійснювала купівлю деревини в ФОП ОСОБА_6 , який є директором ТОВ «Домінанта».

У клопотанні вказано, що було допитано ОСОБА_7 , який повідомив, що дізнався від ОСОБА_8 , яка є директором ТОВ «Украєвро-агроекспорт», що вона перебуває на посаді формально, діяльність даного підприємства здійснює та координує ОСОБА_6 , який є директором ТОВ «Домінанта», та здійснює свою підприємницьку діяльність за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна місцем знаходження юридичної особи ТОВ «Домінанта» за адресою: м. Суми, вул. Харківська, будинок 122.

За таких обставин слідча просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем знаходження ТОВ «Домінанта» з метою відшукування документів та речей, що можуть місити відомості про вчинення посадовими особами ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» кримінального правопорушення.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши думку прокурора, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що 09.02.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018201010000037 внесені відомості за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.358, ч.3 ст.191 КК України, досудове розслідування у якому здійснює Сумський відділ поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Частиною 2 ст. 235 КПК України передбачено, що ухвала про дозвіл на обшук повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

У даному випадку слідча просить провести обшук з подальшим вилученням, крім документів, що підтверджують фінансово-господарські відносини ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» з ТОВ «Домінанта» та ДП «Охтирське лісове господарство», ще і іншу фінансово господарську документації на підтвердження взаємовідносин зазначених підприємств та їх подальшого аналізу щодо ознак фіктивності чи підробки

Однак в цій частині доводи клопотання є необгрунтованими і задоволенню не підлягають, оскільки у випадку проведення обшуку органи досудового розслідування будуть наділені широкими повноваженнями, що є не припустимим в розумінні ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Відповідно до вимог статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод є те, що будь-яке втручання з боку органів державної влади у мирне володіння своїм майном має бути законним (права Iatridis v Greece Греція, № 31107/96, §58, 1999). Вимога законності, за змістом Конвенції, вимагає дотримання відповідних положень внутрішнього законодавства і сумісності з нормами права, яка включає в себе свободу від сваволі (справа Hentrich v. France, 22 вересня 1994, §42).

Як пояснив прокурор у судовому засіданні, що проведення обшуку з подальшим вилученням самих лісоматеріалів, слідчою помилково зазначено і органам досудового розслідування вони не потрібні, а їх лише цікавлять документи, що підтверджують фінансово-господарські відносини ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» з ТОВ «Домінанта» та ДП «Охтирське лісове господарство»,

Згідно інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна місцем знаходження юридичної особи ТОВ «Домінанта» за адресою: м. Суми, вул. Харківська, будинок 122.

Враховуючи, що в матеріалах клопотання слідчого СВ Сумського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_4 міститься протокол допиту свідків, протокол огляду, додатковий протокол огляду та об`єктивні дані з яких можна зробити висновки про те, що місцем знаходження юридичної особи ТОВ «Домінанта» за адресою: м. Суми, вул. Харківська, будинок 122, можуть знаходитись підроблені документи та документи, що підтверджують фінансово господарські відносини ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» з ТОВ «Домінанта» та ДП «Охтирське лісове господарство», щодо придбання деревини та її подальшого експортування за кордон. При розгляді даного клопотання прокурор у відповідності з вимогами ч.5 ст. 234 КПК України довів наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувана документи мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться у відшукуваних речах, можуть бути доказами під час судового розгляду , відшукувані документи у зазначеному в клопотанні приміщенні, тому клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України,

п о с т а н о в и в :

Клопотання слідчого Сумського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_4 задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: м. Суми, вул. Харківська, будинок 122 з метою відшукування документів, що підтверджують фінансово господарські відносини ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» з ТОВ «Домінанта» та ДП «Охтирське лісове господарство», щодо придбання деревини та її подальшого експортування за кордон, а саме: товарнотранспортні накладні на купівлю, перевезення лісоматеріалів, сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій.

Визначити строк дії ухвали п`ятнадцять днів з дня її ухвалення.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73650743
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні № 42018201010000037 від 09.02.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.358, ч.3 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —592/4458/18

Ухвала від 25.04.2018

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Чернобай О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні