Ухвала
від 24.04.2018 по справі 592/4456/18
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/4456/18

Провадження № 1-кс/592/2119/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2018 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянув у закритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Сумського ВП ГУНП в Сумській області лейтенант поліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Сумської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про дозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42018201010000037, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.02.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.358, ч.3 ст.191 КК України.

встановив:

Слідчий СВ Сумського ВП ГУНП в Сумській області лейтенант поліції ОСОБА_3 клопотання, погоджене з прокурором Сумської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , обґрунтовує тим, що протягом 2017-2018 років працівники ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» підробили товарно-транспортні накладні на придбання лісоматеріалів, з метою отримання «сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлення з них пиломатеріалів для експортних операцій.

Сумською місцевою прокуратурою Сумської області 09.02.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками ч.4 ст. 358 КК України.

Окрім цього службові особи ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» за попередньою змовою посадовими особами ДП «Охтирське лісове господарство» здійснили розтрату грошових коштів державного підприємства, шляхом відпуску деревини породи «дуб-1-го сорту», при цьому супроводжуючі документи видано на породу «дуб-3-го сорту», тобто за заниженими цінами. Сума збитків встановлюється. За вказаним фактом Сумською місцевою прокуратурою Сумської області 13.04.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками ч.3 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування було встановлено, що ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» займається експортом лісоматеріалів за кордон. Згідно накладної від «01» грудня 2017 року №411, одержувачем лісоматеріалів є ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» (ЄДРПОУ 36550359), яке розташоване за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, буд. 25, к.411, постачальником лісоматеріалів є ТОВ «Велмотекс» (ЄДРПОУ 41193402), яке розташоване за адресою: м. Чернігів вул. Лужна 12. Дана накладна скріплена печатками вищезазначених підприємств, але відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за номером ЄДРПОУ «41193402», зареєстровано ТОВ «ЛОАНДА» яке розташоване за адресою: м. Маріуполь, вул. Громової буд. 63, а не ТОВ «Велмотекс».

В ході досудового розслідування було встановлено, що ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» (ЄДРПОУ 36550359), за допомогою транспортного засобу марки SCANIA R420 реєстраційний номер НОМЕР_1 з причепом реєстраційний номер НОМЕР_2 , який відповідно до технічного паспорту серія та номер НОМЕР_3 , знаходиться у власності ТОВ «ГІЛЕЯ» (ЄДРПОУ 30693226), згідно заявки на перевезення вантажів вищезазначеним транспортним засобом, здійснили завантаження лісоматеріалів за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 , знаходиться нежитлове приміщення, склад-магазин, загальною площею 457,9 м2, власником якого є ОСОБА_5 , який здійснює свою підприємницьку діяльність за вищевказаною адресою.

Також в сертифікаті про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій від 05.04.2018 року №438531 встановлено, що лісокористувач - продавець ДП «Охтирське лісове господарство», а експортер ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» придбало дошку обрізну, а саме дуб 1-го сорту, об`ємом 4,5 метри кубічні. Однак завантаження вищезазначених лісоматеріалів відповідно до заявки на перевезення вантажів автомобільним транспортом, було здійснено за адресою: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою здійснює свою підприємницьку діяльність ФОП ОСОБА_5 .

Окрім цього відповідно до товарно-транспортної накладної при перевезенні деревини автомобільним транспортом (ТТН-ліс) ЕКЗ.2 від 27.02.2018 року ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» зазначено, що деревина, а саме дуб було завантажено 3 сорту в ДП «Охтирське лісове господарство», але в сертифікаті про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій зазначено, що деревина, а саме дуб об`ємом 4,5 м кубічних 1 сорту.

Постановами від 06.04.2018 року вилучений в ході огляду місця події від 06.04.2018 року, транспортний засіб марки SCANIA R420 реєстраційний номер НОМЕР_1 з причепом реєстраційний номер НОМЕР_2 з лісоматеріалами та речі і документи - визнано речовим доказом по матеріалам кримінального провадження.

Транспортний засіб марки SCANIA R420 реєстраційний номер НОМЕР_1 з причепом реєстраційний номер НОМЕР_2 з лісоматеріалами, віддано під зберігальну розписку заступнику директора ТОВ «Автопорт-сервіс» ОСОБА_6 .

Постановами від 12.04.2018 року вилучені в ході додаткового огляду до протоколу огляду місця події від 06.04.2018 року 12.04.2018, два пакунки з дошками дубу обрізні та десять пакунків з дошками заготівки лісоматеріалів скріплені поліпропіленовою стрічкою - визнано речовим доказом по матеріалам кримінального провадження.

На даний час, в ході досудового розслідування у слідства виникла об`єктивна необхідність у проведенні обшуку у приміщенні ФОП ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання підроблених документів та документів, що підтверджують фінансово господарські відносини ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» та ФОП ОСОБА_5 , щодо придбання деревини та її подальшого експортування за кордон.

У судовому засіданні слідчий та прокурор клопотання підтримали у повному обсязі.

Заслухавши слідчого та прокурора, дослідивши документи та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 26 КПК України, слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

09.02.2018 у Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано кримінальне провадження № 42018201010000037, правова кваліфікація ч.4 ст. 358 КК України яке перебуває у провадженні Слідчого відділу Сумського ВП ГУ НП в Сумській області.

Згідно інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, нежиле приміщення, склад-магазин загальною площею 457,9 м2 за адресою: АДРЕСА_1 , належить на праві власності ОСОБА_5 .

Європейський суд з прав людини у п. 75 рішення по справі «Ратушна проти Україна» (заява № 17318/06) від 02.12.2010 р. вказав, що для санкціонування проведення обшуку житла чи іншої власності закон вимагає, аби суди України були переконані у наявності достатніх підстав вважати, що речі, які розшукуються, можуть бути знайдені там.

На виконання вимог ч.5 ст. 234 КПК України, слідчий довів наявність достатніх підстав вважати, що вчинено кримінальне правопорушення; відшукуванні документи, в частині, зазначеній нижче, мають значення для досудового розслідування; відомості які містяться у відшукуванних документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукуванні документи вірогідно знаходяться у зазначеному в клопотанні нежилому приміщенні, склад-магазині.

В наданих матеріалах містяться достатньо підстав вважати, що за адресою: АДРЕСА_1 , можуть знаходитись документи, зазначені у клопотанні сторони обвинувачення, а саме: документи, що підтверджують фінансово господарські відносини ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» та ФОП ОСОБА_5 , щодо придбання деревини та її подальшого експортування за кордон, а саме: товарнотранспортні накладні на купівлю, перевезення лісоматеріалів, сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, самі лісоматеріали для визначенні сорту, іншу фінансово господарську документації на підтвердження взаємовідносин зазначених підприємств та їх подальшого аналізу щодо ознак фіктивності чи підробки.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, -

постановив:

Надати дозвіл на обшук нежитлових приміщеннь, склад-магазину загальною площею 457,9 м2, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , які на праві власності належать ОСОБА_5 та перебувають у фактичному використанні ФОП ОСОБА_5 , з метою відшукування документів, що підтверджують фінансово господарські відносини ТОВ «Укрєвро-агроекспорт» та ФОП ОСОБА_5 , щодо придбання деревини та її подальшого експортування за кордон, а саме: товарнотранспортні накладні на купівлю, перевезення лісоматеріалів, сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, самі лісоматеріали для визначенні сорту, іншу фінансово господарську документації на підтвердження взаємовідносин зазначених підприємств та їх подальшого аналізу щодо ознак фіктивності чи підробки.

Визначити строк дії ухвали тривалістю 20 днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Виготовлено дві копії ухвали, які чітко позначені як копії.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук надає право проникнути до володіння особи лише один раз.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.04.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73651659
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42018201010000037, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.02.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.358, ч.3 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —592/4456/18

Ухвала від 24.04.2018

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні