Рішення
від 23.04.2018 по справі 709/401/18
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

709/401/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2018 року Чорнобаївський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Кваші І.М.,

за участі секретаря - Дем"яненко Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Чорнобай цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнаня права власності на нерухоме майно в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування на будинок та земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства. Мотивує позов тим, що дане спадкове майно належало його батькові ОСОБА_3, який помер 19.05.2016 року. Позивач прийняв спадщину, оскільки подав у встановлений законом строк відповідну заяву до нотаріальної контори, але не може оформити свої спадкові права у зв"язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

В судове засідання позивач не з"явився, в поданій до суду заяві просив розгляд справи проводити за його відсутності, позовні вимоги підтримує, просить їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з"явилася. 29.03.2018 року до суду надійшла заява, в якій просить розглядати справу без її участі, не заперечує проти задоволення позову.

Виходячи з приписів ст.ст. 43, 128, 223 ЦПК суд ухвалив слухати справу за відсутності сторін.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в сукупності, приходить до наступних висновків.

З матеріалів справи вбачається, що позивач ОСОБА_1 є сином ОСОБА_3 на підтвердження чого суду надано копію свідоцтва про народження (а.с. 6).

19 травня 2016 року ОСОБА_3 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія І-СР № 277188 (а.с.7).

Після його смерті відкрилася спадщина за законом до складу якої, зокрема, входить:

- будинок з надвірними спорудами, що знаходиться за адресою: с. Малі Канівці Чорнобаївського району Черкаської області, провулок Зелений, 23. Належність померлому зазначеного майна підтверджується довідкою Великоканівецької сільської ради від 17.04.2018 № 563 (а.с.40).

- земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства в с. Малі Канівці Чорнобаївського району Черкаської області, провулок Зелений, 23, площею 0,5001 га, кадастровий номер 7125181600:02:000:0300, що належала померлому згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 424536 (а.с.16).

Згідно ст. 1217 ЦК Ураїни, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Як вбачається з Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру, заповіту померлий не складав (а.с. 38).

За положеннями ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У відповідності до ч. 3 ст. 1268, ч. 1 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до п. 1 ОСОБА_4 спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у листі від 16.05.2013 року №24-753/0/4-13 "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування", при розгляді справ про спадкування суди мають встановлювати місце відкриття спадщини; коло спадкоємців, які прийняли спадщину. Обставини, які входять до предмета доказування (ч. 1 ст. 179 Цивільного процесуального кодексу України (ЦПК) у зазначеній категорії справ, можна встановити лише при дослідженні документів, наявних у спадковій справі. Належними доказами щодо фактів, які необхідно встановити для вирішення спору про право спадкування, є копії документів відповідної спадкової справи, зокрема, поданих заяв про прийняття спадщини, виданих свідоцтв про право на спадщину, довідок житлово-експлуатаційних організацій, сільських, селищних рад за місцем проживання спадкодавця.

Згідно довідки Великоканівецької сільської ради від 18.12.2017 року № 2357 ОСОБА_3 до дня смерті був зареєстрований і проживав в ІНФОРМАЦІЯ_1 з дружиною ОСОБА_2 та сином ОСОБА_1 (а.с. 19).

З листа Чорнобаївської державної нотаріальної контори № 358-01/16 від 14.04.2018 та доданих документів вбачається, що після смерті ОСОБА_3 до нотаріальної контори у встановлений законодавством строк подано заяву про прийняття спадщини від ОСОБА_1 та заяву про відмову від прийняття спадщини від ОСОБА_2 На ім"я ОСОБА_1 видано свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 36-38).

Відповідно ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем, який у встановлений законом строк та спосіб прийняв спадщину.

Інших спадкоємців померлого, які прийняли спадщину, судом не встановлено.

Позивач звертався до нотаріальної контори, але у видачі свідоцтва про право на спадщину йому відмовлено, у зв"язку з відсутністю оригіналів правостановлюючих документів на спадкове майно (копія листа Чорнобаївської державної нотаріальної контори № 59/02-16 від 01.02.2018, а.с. 18).

Відповідач і на даний час на спадщину не претендує, позов ОСОБА_1 визнає (заява, а.с. 28).

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В розумінні глави 12 Цивільного кодексу України земельна ділянка як нерухоме майно є об"єктом цивільних прав.

Згідно ст. 79 Земельного кодексу України земельна ділянка може бути об'єктом права власності.

За приписом ст. 81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі, зокрема, прийняття спадщини.

У відповідності до ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого немайнового або майнового права та інтересу, а одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Статтею 392 ЦК України визначено, що власник майна може предявити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також в разі втрати ним документа, який засвідчує його.

Враховуючи викладені обставини, грунтуючись на вищезазначених нормах права, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, оскільки ОСОБА_1 прийняв спадщину у встановлений законом спосіб, а наданими суду доказами підтверджено його право на спадкування зазначеного майна за законом та його належність на час смерті спадкодавцю.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 81, 259, 263-265 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнаня права власності на нерухоме майно в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, який проживає в ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності в порядку спадкування за законом на нерухоме майно, що належало ОСОБА_3, померлому 19 травня 2016 року:

- будинок з надвірними спорудами, що знаходиться за адресою с. Малі Канівці Чорнобаївського району Черкаської області провулок Зелений, 23;

- земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 0.5001 га, кадастровий номер 7125181600:02:000:0300, розташовану в с. Малі Канівці Чорнобаївського району Черкаської області, провулок Зелений, 23.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Черкаської області через Чорнобаївський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І.М. Кваша

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення23.04.2018
Оприлюднено27.04.2018
Номер документу73655146
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —709/401/18

Рішення від 23.04.2018

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 12.03.2018

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні