Ухвала
від 24.04.2018 по справі 711/3257/18
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

УХВАЛА

Номер провадження 1-кс/711/1204/18

Справа № 711/3257/18

24 квітня 2018 року

Слідчий суддя Придніпровського районного суду міста Черкаси ОСОБА_1 за участю:

секретар судових засідань - ОСОБА_2 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні у приміщенні Придніпровського районного суду м. Черкаси клопотання слідчого Головного управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку в рамках кримінального провадження №12018250000000011,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернулась до слідчого судді з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем здійснення діяльності ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , а саме в офісному приміщенні АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання зазначено, що досудове розслідування здійснюється за обставинами, відповідно до яких оперативним підрозділом УСБУ в Черкаській області задокументовано злочинну діяльність групи службових осіб з числа юридичних осіб приватного права та фізичних осіб, які організували на території Черкаської області протиправну фінансову схему по незаконному переведенню безготівкових коштів у готівку та формування фіктивного податкового кредиту з податку на додану вартість з метою виведення капіталів суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки в «тіньовий» обіг та подальшої легалізації грошових коштів, одержаних злочинним шляхом.

За даними обставинами 18.01.2018р. розпочато кримінальне провадження №12018250000000011 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України.

Під час проведення негласних розшукових заходів в рамках оперативно-розшукової справи встановлено, що організатором протиправної фінансової схеми по переведенню безготівкових коштів у готівку та формування фіктивного податкового кредиту СГД на території Черкаської області є директор ПП «Калда» - ОСОБА_7 , яка залучила до своєї протиправної діяльності наступних осіб ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 . Крім того, ОСОБА_7 вступила в злочинну мову з директорами ТОВ «Рісон продакшн» - ОСОБА_11 та ТОВ «Укр агро союз» - ОСОБА_12 , які організували на території Київської та інших областей протиправну схему з формування фіктивного податкового кредиту СГД реального сектору економіки. До вказаної протиправної діяльності ОСОБА_11 залучений в якості пособника директор ТОВ «ЮК «Біржа підприємств» ОСОБА_13 , який підшукував СГД реального сектору економіки, вступивши при цьому в злочинну змову з ОСОБА_14 . Також встановлено, що послугами ОСОБА_11 користувалася група осіб під керівництвом ОСОБА_15 , до якої увійшли директор ТОВ «Нікітін та партнери» ОСОБА_16 , директор ТОВ «Стил форт буд» ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , директор ТОВ «Платинум Трейд» ОСОБА_17 , директор ТОВ «Стілторгтрейд» ОСОБА_18 , ОСОБА_19 та директор ТОВ «Укрбух» ОСОБА_20 , які діяли, будучи об`єднані спільним умислом з метою фіктивного формування податкового кредиту іншим СГД.

Так, згідно протоколу за результатами проведення негласних розшукових заходів за оперативно-розшуковою справою №149 від 15.01.2018р. встановлено, що протягом листопада 2017 року контролювалися телефонні розмови ОСОБА_5 з іншими особами. З тексту даних телефонних розмов ОСОБА_5 встановлена його безпосередня причетність до документального оформлення «безтоварних» операцій з іншими суб`єктами господарської діяльності, які зацікавлені в отриманні готівки з метою ухилення від сплати податків. Свою протиправну діяльність ОСОБА_5 та ФОП ОСОБА_6 здійснюють в офісних приміщеннях №313 та АДРЕСА_2 , що підтверджується рапортом оперативного підрозділу УСБУ в Черкаській області від 19.04.2018 №8/1949.

Слідчий вважає, що на даний час є достатні підстави вважати, що в офісному приміщенні за вищезазначеною адресою можуть знаходиться реєстраційні та установчі документи юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, фінансово-бухгалтерська документація суб`єктів господарської діяльності - ТОВ «Макстрейд СТ» (ЄДРПОУ 41067208), ТОВ «Стил форт буд» (ЄДРПОУ 41518956), ТОВ «Стил форт» (ЄДРПОУ 39003983), ТОВ «Стил форт сервіс» (ЄДРПОУ 41528220), ТОВ «Салем Ко» (ЄДРПОУ 41635690), їх печатки, комп`ютерна техніка, - а тому задля їх відшукання та вилучення необхідно провести обшук.

В судове засідання слідчий не з`явилась, про час розгляду клопотання була повідомлена, проте надала суду письмову заяву, в якій просила провести судовий розгляд за її відсутність та задовольнити клопотання на підставі обґрунтування викладеному у ньому та з урахуванням доданих до нього доказів .

Перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, та, дослідивши докази по даних матеріалах, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Клопотання про надання дозволу на обшук відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

З доданих до клопотання матеріалів (рапорт о/у в ОВС відділу КЗЕ УСБУ в Черкаській області, протоколи за результатами проведення негласних розшукових заходів, інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та інш.) вбачається, що є достатньо підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення щодо незаконного переведення безготівкових коштів у готівку та формування фіктивного податкового кредиту з податку на додану вартість з метою виведення капіталів суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки в «тіньовий» обіг та подальшого привласнення бюджетних грошових коштів.

Відшукувані речі мають значення для досудового розслідування, оскільки є речовими доказами його вчинення і на момент розгляду клопотання є достатні дані, які вказують на те, що відшукувані речі (фінансово-бухгалтерська документація вищезазначених товариства, їх печатки та реєстраційні і установчі документи) можуть знаходитись в офісному приміщенні №313, розташованому в приміщенні, загальною площею 3467,5кв.м. в нежитловому будинку №2 по вулиці Кірпи Георгія в м. Київ, яке, згідно інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно належить на праві приватної власності ПрАТ «Міжнародній економічний комітет» та використовується ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у своїй діяльності.

Статтею 30 Конституції України кожному гарантується недоторканність житла, а обмеження цього права може здійснюватись виключно на підставі вмотивованого рішення суду. Отже, діючи в інтересах громадської безпеки для захисту суспільства від протиправної діяльності, пов`язаної із зловживанням службовим становищем та посяганням на відносини власності, вважаю за можливе задовольнити клопотання слідчого.

Разом з тим, що слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання, окрім іншого, комп`ютерної техніки з правом здійснити її огляд та копіювання інформації, яка може мати значення для даного кримінального провадження, а також грошових коштів, які були здобуті в результаті вчинення кримінального правопорушення.

Варто зауважити, що обмеження гарантованих Конституції України прав громадян не може носити неконкретизований характер. Невизначене формулювання обсягу обшуку в ухвалі слідчого судді дає органу влади на власний розсуд вирішувати, які з особистих речей вилучати, а отже відсутність вказівки на індивідуалізовані ознаки речей та майна (грошових коштів), з метою відшукання яких надається дозвіл на проведення обшуку, є порушенням ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Отже, вважаю за необхідне при визначенні мети обшуку, обмежитись конкретно чітким переліком предметів та речей, без застосування абстрактних категорій.

За таких обставин, клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

На підставі вищевикладеного і керуючись ст.ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку в офісному приміщенні №313, що знаходиться у нежитловому будинку №2 по вул. Кірпи Георгія в місті Києві, яке належить на праві приватної власності ПрАТ «Міжнародній економічний комітет», - з метою виявлення та вилучення реєстраційних та установчих документів, фінансово-господарської документації суб`єктів господарської діяльності - ТОВ «Макстрейд СТ» (ЄДРПОУ 41067208), ТОВ «Стил форт буд» (ЄДРПОУ 41518956), ТОВ «Стил форт» (ЄДРПОУ 39003983), ТОВ «Стил форт сервіс» (ЄДРПОУ 41528220), ТОВ «Салем Ко» (ЄДРПОУ 41635690), їх печаток та інформації на комп`ютерній техніці, на якій виготовлялись відшукувані фінансово-господарські документи.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення і дозволяє проникнути до приміщення один раз.

Строк дії ухвали до 24 травня 2018 року.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудПридніпровський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення24.04.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73655771
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —711/3257/18

Ухвала від 24.04.2018

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Дунаєв С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні