Рішення
від 25.04.2018 по справі 142/272/18
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа № 142/272/18

Провадження№ 2/142/204/18

26 квітня 2018 року смт. Піщанка

Піщанський районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді Гринишиної А.А.,

при секретарі Яворській О.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в смт. Піщанка Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Рудницької селищної ради Піщанського району Вінницької області про визнання права власності на майно внаслідок успадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся з позовом до Рудницької селищної радипро визнання права власності на спадкове майно, яке залишилося після смерті його батьків: матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 просить визнати за ним право власності на квартиру АДРЕСА_1 , житловою площею 30.1 кв.м., загальною площею-53.3 кв.м.

Також позивач просить поновити пропущений строк на прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_3 .

В підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, проте від представника позивача, - адвоката Дорошенка О.О. на адресу суду надійшла заява, в якій просить слухати справу у його та позивача відсутності, підтримує заявлені позовні вимоги, наполягає на їх задоволенні.

Представник відповідача Рудницької селищної ради Піщанського району Вінницької області в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій позовні вимоги визнає повністю, просить слухати справу у його відсутності.

Частиною 3 статті 211 ЦПК України визначено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За вказаних обставин суд вважає можливим провести підготовче судове засідання за відсутності учасників справи та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Частиною 3 статті 200 ЦПК України визначено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У зв`язку із визнанням відповідачем обставин, які наведені позивачем у позовній заяві на підтвердження своїх вимог, суд вважає, що ці обставини не підлягають доказуванню і оцінює їх як достовірні докази.

Судом встановлено, що батькам позивача ОСОБА_2 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , на праві спільної часткової власності- по 1/2 частині кожному- належить приватизована ними за життя квартира АДРЕСА_1 ( свідоцтво про право власності на житло від 30 липня 1995 року видане на підставі розпорядження органу приватизації Одеської залізниці від 16 березня 1995 року №341) в якій вони постійно проживали до дня смерті.

Проживаючи постійно разом батько після смерті матері успадкував належну їй 1/2 частину квартири, але не оформив своїх спадкових прав. Позивач ОСОБА_1 спадщину, яка відкрилась після смерті матері, не приймав.

Похоронивши батька позивач звернувся до секретаря селищної ради, яка запевнила його що спадщина належить йому з дня смерті батька, а тому він пропустив строк з поважних причин. Технічний паспорт на квартиру батьків був відсутній, тому був виготовлений новий технічний паспорт, а в газеті "Піщанські вісті" 17 листопада 2017 року опубліковане оголошення про визнання недійсним втраченого технічного паспорта на квартиру батьків.

Позивач є спадкоємцем першої черги спадкоємців за законом на спадкове майно, яке залишилося після смерті батьків. Спадкоємців які мають право на обов`язкову частку в спадковому майні, відповідно до ст. 1241 ЦК України, не має. Позивачем пропущено строк звернення до суду з вимогою про визнання права власності, однак його можливо поновити як пропущений з поважної причини.

При зверненні позивача до приватного нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину йому було відмовлено, оскільки відсутні правовстановлюючі документи на спадкове майно, а тому здійснити своє право на спадкування вищезазначеного майна він може лише в судовому порядку.

Зазначене підтверджується: постановою приватного нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій № 02-31/569 від 14 грудня 2017 року,копією свідоцтва про смерть ОСОБА_2 серії НОМЕР_1 , копією свідоцтва про смерть ОСОБА_3 серії НОМЕР_2 , копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 , довідкою Рудницької селищної ради, технічним паспортом на квартиру.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно із ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов"язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її, як це передбачено ч. 1 ст. 1268 ЦК України.

Вказані обставини в цілому є підставою для задоволення позову.

Питання про стягнення з відповідача понесених судових витрат позивачем перед судом не ставилось, в зв`язку з чим суд вважає необхідним всі понесені позивачем судові витрати, пов`язані з розглядом справи залишити за позивачем.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 15, 16, 319, 321, 328, 1217, 1218, ч. 2 ст. 1220, ч. 1 ст. 1222, ст.ст. 1223, 1258, 1259, 1266, 1268, 1296 ЦК України, ст.ст. 206 ч.4, 258, 265, ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Поновити ОСОБА_1 строк на прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_3 .

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування право власності на квартиру АДРЕСА_1 житловою площею 30.1 кв.м., загальною площею-53.3 кв.м., позначену в плані літером "А", що належала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Вінницької області через Піщанський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Повний текст рішення складено 26 квітня 2018 року.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Піщанським РВ УМВС України у Вінницькій області 24 листопада 2011 року, РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Рудницька селищна рада, 24723, смт.Рудниця Піщанського району Вінницької області, вул.Подільська.119, ідентифікаційний код 04325992.

Суддя:

СудПіщанський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення25.04.2018
Оприлюднено21.09.2022
Номер документу73658416
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —142/272/18

Рішення від 25.04.2018

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Рішення від 26.04.2018

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 29.03.2018

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 30.03.2018

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні