Рішення
від 26.04.2018 по справі 528/239/18
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа №: 528/239/18

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

26 квітня 2018 року м. Гребінка

Гребінківський районний суд Полтавської області у складі головуючого судді Федорак Л.М., секретар судового засідання Коваленко О.В., розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Овсюківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в:

02.04.2018 року ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до суду із вказаним позовом, мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_4 року в с. Покровщина Гребінківського району Полтавської області померла його баба по лінії матері ОСОБА_3. На час смерті вона мала право на земельну частку (пай) розміром 4,21 (а після змін, внесених до сертифіката 4,08) в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), у землі, яка перебувала у колективній власності КСП Україна с. Овсюки Гребінківського району Полтавської області. За час свого життя баба позивача заповіту не склала. Після смерті ОСОБА_3 відповідну заяву про прийняття спадщини до нотаріуса подала ОСОБА_4 (мати позивача), але остання померла ІНФОРМАЦІЯ_5 року, тому не встигла переоформити спадкове майно після смерті своєї матері. Отже, ОСОБА_4 на момент смерті мала право на вищевказану земельну частку (пай). За час свого життя вона заповіту не склала. Після її смерті позивач як спадкоємець як за законом першої черги прийняв спадщину шляхом спільного проживання разом зі спадкодавцем. З метою отримання свідоцтва про право на спадщину позивач звернувся із заявою про прийняття спадщини до Гребінківської державної нотаріальної контори Полтавської області, проте у видачі свідоцтва про право на спадщину йому було відмовлено у зв'язку з відсутністю оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно. З огляду на викладене, позивач просить визнати за ним право на вищевказане спадкове майно.

Представник відповідача Овсюківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області у підготовче засідання не з'явився, надіслав заяву, згідно якої просить розглядати справу без його участі, проти задоволення позову не заперечує.

Позивач в судове засідання не з'явився, подав заяву згідно якої просить розглядати справу у його відсутність, позовні вимоги підтримує повністю, просить задовольнити.

З'ясувавши обставини, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов належить задовольнити повністю, виходячи з наступних встановлених обставин і відповідних їм правовідносин.

Судом на підставі копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 року /а.с.11/.

Згідно письмового роз'яснення державного нотаріуса, в.о. завідувача Гребінківської державної нотаріальної контори № 138/02-14 від 07 березня 2018 року спадкова справа на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 року ОСОБА_3 відкрита за № 91/1999 рік та видане свідоцтво про право на спадщину в 1999 році за реєстровим № 549. На даний час спадкова справа передана на зберігання до Полтавського державного нотаріального архіву, тому надати інформацію щодо кола спадкоємців, які подавали заяви про прийняття спадщини чи про відмову від спадщини, а також склад спадкового майна немає можливості /а.с. 16/.

Як вбачається з копії спадкової справи № 91 відкритої після померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 року ОСОБА_3, заяву про прийняття спадщини 23.06.1999 року подала її дочка - ОСОБА_4, яка отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на домоволодіння, розташованого на держфондівській земельній ділянці на підставі свідоцтва на право приватної власності на жилий будинок від 12.05.1999 року, виданого Овсюківською сільською радою Гребінківського району Полтавської області, та зареєстрованого в Лубенському МБТІ 12.05.1999 року під № НОМЕР_3 в книгу № 2, за адресою: АДРЕСА_1

Згідно довідки, виданої виконкомом Овсюківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області № 743 від 13.12.2017 року, ОСОБА_3 дійсно на час смерті була зареєстрована і проживала за адресою: АДРЕСА_1, одна /а.с. 14/.

Відповідно п. п. 4 та 5 Прикінцевих і перехідних положень ЦК України цивільний кодекс застосовується до цивільних відносин, що виникли після набранння ним чинності. Правила книги шостої ЦК України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набранння чинності ЦК України. Зважаючи на дату смерті спадкодавця та прийняття спадщини до спадкових відносин із спадкування після смерті ОСОБА_3 підлягає застосуванню ЦК УРСР 1963 р. з наступними змінами та доповненнями.

Таким чином, відповідно до ст. 525 ЦК УРСР України ІНФОРМАЦІЯ_4 року на усі права та обов'язки, що належали йому на цей момент відкрилась спадщина.

Згідно ст. 529 ЦК УРСР при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в

рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого.

Отже, ОСОБА_4 як спадкоємець першої черги за законом прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3

Судом на підставі свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 встановлено, що ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_6 року /а.с. 11/. Таким чином, в силу частин 1 та 2 статті 1220 ЦК України ІНФОРМАЦІЯ_6 року на усі права та обов'язки, що належали їй на цей момент відкрилась спадщина.

Відповідно копії довідки, виданої виконавчим комітетом Гребінківської міської ради Полтавської області № 5667 від 15.12.2017 року, на день смерть ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 року була зареєстровна за адресою: АДРЕСА_2, разом з нею за даною адресою був зареєстрований син - ОСОБА_1 /а.с. 15/.

Згідно письмового роз'яснення державного нотаріуса, в.о. завідувача Гребінківської державної нотаріальної контори № 138/02-14 від 07 березня 2018 року /а.с.16/ спадкова справа на майно померлої ОСОБА_4 відкрита за № 130/2008 рік, відповідно матеріалів спадкової справи заяву про прийняття спадщини подав син - ОСОБА_1, про інших спадкоємців не відомо. Державним нотаріусом було видано на його ім'я свідоцтво про право на спадщину на 1/2 частину квартиру під номером АДРЕСА_3. Позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай) через відсутність правовстановлюючих документів.

Відповідно до статті 3 ЦПК України та статті 15 ЦК України у порядку цивільного судочинства підлягає захисту порушене, невизнане або оспорюване право.

На підставі копії паспорта серії НОМЕР_5 /а.с. 7/, копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_6 /а.с. 10/ судом встановлено, що позивач є сином померлої ОСОБА_4, та силу ст. 1261 ЦК України є спадкоємцем першої черги за законом після смерті ОСОБА_4

За таких обставин, позивач по справі прийняв спадщину після смерті ОСОБА_4 як спадкоємець першої черги за законом, в тому числі, майно, що було успадковано ОСОБА_4 після смерті ОСОБА_5

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно копії Сертифікату серії НОМЕР_7, виданого 26.12.199 року на підставі рішення Гребінківської районної державної адміністрації від 24.12.1996 року № 404, ОСОБА_3 мала право на земельну частку (пай) розміром 4,21 (після змін внесених до сертифіката 4,08) в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевоості) у землі, яка перебувала у колективній власності КСП Україна с. Овсюки Гребінківського району Полтавської області /а.с. 12/.

Відповідно до чинного на момент видачі сертифікату Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 08.08.1995 № 720/95 сертифікат посвідчував право особи на відповідний пай.

В силу частин 3 та 4 статті 3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 1 липня 2004 року за № 1952-IV з наступними змінами та доповненнями права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації. Права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення.

З огляду на викладене, судом встановлено, що право спадкодавця ОСОБА_5 на вищевказану земельну частку (пай) було дійсним до її смерті. Спадщину після смерті ОСОБА_5 прийняла ОСОБА_4 як спадкоємець першої черги за законом, після смерті якої спадщину прийняв позивач як спадкоємець першої черги за законом, а тому визнання права власності на спірне майно в порядку спадкування відповідає положенням чинного законодавства України, а заявлені вимоги підлягають задоволенню.

З огляду на викладене, на підставі ст. ст. 525, 529 ЦК УРСР, ч. 1 та ч. 2 статті 1220, ст. 1261, п. п. 4 та 5 Прикінцевих і перехідних положень ЦК України, ч. 3, 4 статті 3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 1 липня 2004 року за № 1952-IV, Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 08.08.1995 № 720/95, керуючись ст. ст. 1, 12, 13, 81, 89, ч.ч. 3,4 ст. 200, ч. 4 ст. 206, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

ухвалив:

позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) розміром 4,21 (після змін внесених до сертифіката 4,08) в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевоості) у землі, яка перебувала у колективній власності КСП Україна с. Овсюки Гребінківського району Полтавської області згідно Сертифікату серії НОМЕР_7, виданого 26.12.199 року на підставі рішення Гребінківської районної державної адміністрації від 24.12.1996 року № 404.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги апеляційному суду Полтавської області через Гребінківський районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач - ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_4, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1).

Відповідач - Овсюківська сільська рада Гребінківського району Полтавської області (місцезнаходження: вул. Миру, 46а, с. Овсюки, Гребінківський район, Полтавська область, код ЄДРПОУ 13956384).

Суддя Л. М. Федорак

СудГребінківський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення26.04.2018
Оприлюднено27.04.2018
Номер документу73659133
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —528/239/18

Рішення від 26.04.2018

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Федорак Л. М.

Ухвала від 02.04.2018

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Федорак Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні