Ухвала
від 24.04.2018 по справі 484/1675/18
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/1675/18

Провадження № 1-кс/484/313/18

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей і документів

м. Первомайськ 24 квітня 2018 року

Слідчий суддя Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю начальника відділення СВ Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , представника КУВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » адвоката ОСОБА_4 , розглянувши винесене у кримінальному провадженні № 42017151300000088 клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області перебуває кримінальне провадження № 42017151300000088, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Слідчий звернувся до суду із даним клопотанням, в якому зазначає, що з Первомайської місцевої прокуратури надійшло кримінальне провадження за фактом умисного використання свого службового становища з метою одержання неправомірної вигоди, службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 під час виконання договору про капітальний ремонт ІНФОРМАЦІЯ_3 по АДРЕСА_1 , а саме завищення вартості оздоблювальних робіт за вищевказаним договором.

Так, 18.10.2017 року між ІНФОРМАЦІЯ_2 та КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » укладено договір № 302-10/17 про капітальний ремонт ІНФОРМАЦІЯ_5 (заміна та встановлення перегородок в санвузлах) по АДРЕСА_1 на загальну суму 4 630 000 грн. з ПДВ.

23.10.2017 року замовником проведено попередню оплату в розмірі 30% від суми договору згідно рахунку № 486 від 18.10.2017 року, що становила 1013 510,40(в т.ч. ПДВ 168918,40 грн.)

В ході проведення працівниками ІНФОРМАЦІЯ_6 заходів, спрямованих на запобігання втратам Державного бюджету, розкраданню та нецільовому використанню бюджетних коштів, протидії незаконному розподілу коштів, усуненню причин їх відтоку до тіньового сектора економіки у сфері житлово-комунального господарства, освіти та будівництва було отримано інформацію, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 під час виконання договору про капітальний ремонт ІНФОРМАЦІЯ_3 по АДРЕСА_1 , з метою одержання неправомірної вигоди для КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », умисно використали своє службове становище всупереч інтересам служби, завищивши вартість оздоблювальних робіт за вищевказаним договором.

В ході розслідування був направлений запит до КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » з метою отримання фінансово-господарських та інших документів, які стосуються договору про капітальний ремонт ІНФОРМАЦІЯ_3 по АДРЕСА_1 . Згідно відповіді директора КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » від 16.03.2018 року, підприємство надасть фінансово-господарські та інші документи, які стосуються договору про капітальний ремонт ЗОШ № З І-ІІІ ступенів по АДРЕСА_1 міста Южноукраїнська лише за ухвалою слідчого судді про надання тимчасового доступу до речей і документів.

Слідчий вважає за необхідне отримати доступ до фінансово-господарських документів підприємства, зокрема: оригіналів реєстраційних документів юридичної особи, свідоцтва про сплату податку, статуту КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », повного переліку осіб - працівників КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » якими виконувались роботи на об`єкті капітального ремонту ІНФОРМАЦІЯ_7 , накладних на придбання будівельних матеріалів, що використовувались для проведення робіт на вищевказаному об`єкті, специфікацій та сертифікатів відповідності, посадових інструкцій та наказів про призначення/звільнення директора підприємства, головного інженера, бригадира, бухгалтера та головного бухгалтера, наказів про призначення/договорів чи інших трудових угод з особами, якими виконувались роботи на вказаному об`єкті, виписок по поточному розрахунковому рахунку № НОМЕР_1 АТ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " МФО: НОМЕР_2 за період з 01.10.2017 по 28.02.2018року, підтверджуючих документів про сплату податку та податкові звіти з додатками № 5 до них за період з 01.10.2017 року по 28.02.2018 року та інших фінансово-господарських документів, які стосуються виконання договору № 302-10/17 про капітальний ремонт ІНФОРМАЦІЯ_5 , що перебувають у володінні КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та в подальшому після їх дослідження вирішити питання про проведення судових експертиз необхідних для встановлення чи спростування факту завищення вартості робіт та привласнення грошових коштів, які були надані для проведення робіт за договором № 302-10/17 про капітальний ремонт ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Вислухавши пояснення начальника відділення СВ Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , який уточнив клопотання в частині періоду, за який просить надати тимчасовий доступ до виписок по поточному розрахунковому рахунку № НОМЕР_1 в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », МФО НОМЕР_2 - з 18 жовтня 2017 року по 22 грудня 2017 року та підтверджуючих документів про сплату податку та податкових звітів з додатками № 5 - з 18 жовтня 2017 року по 22 грудня 2017 року, а в іншій частині клопотання підтримав та просив задовольнити, представника КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » адвоката ОСОБА_4 , який просив відмовити в задоволенні клопотання через його необґрунтованість, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього матеріали, вважаю, що клопотання підлягає частковому задоволенню, виходячи з такого.

Відповідно до положень п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України, конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відноситься до охоронюваної законом таємниці та порядок доступу до неї регулюється положеннями ч. ч.5 та 6 ст.163 КПК України.

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (ч. 1 ст. 159 КПК України).

Документи, які просить витребувати слідчий, у відповідності ст. 161 КПК України, не є документами, доступ до яких заборонено.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, документи, доступ до яких просить отримати слідчий, що перебувають у володінні КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, за яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Однак, відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Вважаю, що слідчим не доведена можливість використання як доказів саме у даному кримінальному провадженні за фактом умисного використання свого службового становища з метою одержання неправомірної вигоди службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 , відомостей, що містяться в посадових інструкціях та наказах про призначення/звільнення директора, головного інженера, бригадира, бухгалтера та головного бухгалтера КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Крім того, слідчим не конкретизовано, до яких саме інших фінансово-господарських документів, які стосуються виконання договору № 302-10/17, він просить надати тимчасовий доступ.

Крім того, слідчим не доведена неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою специфікацій та сертифікатів відповідності, групова чи індивідуальна належність яких також не конкретизована.

Тому клопотання слід задовольнити частково в частині, що відповідає наведеним вимогам КПК України.

Також, слід застережити, що тимчасовий доступ до речей та документів надається без дозволу на вилучення реєстраційних документів юридичної особи, свідоцтва про сплату податку, статуту КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », так як ці документи посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, за відсутності яких юридична особа позбавляється можливості здійснювати свою діяльність.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати начальнику відділення СВ Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) за адресою АДРЕСА_2 , з можливістю їх копіювання, а саме:

1.реєстраційних документів юридичної особи;

2.свідоцтва про сплату податку;

3.статуту КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

4.повного переліку осіб працівників КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », якими виконувались роботи на виконання договору № 302-10/17 про закупівлю робіт по об`єкту капітальний ремонт ІНФОРМАЦІЯ_5 (заміна вікон та встановлення перегородок в санвузлах) по АДРЕСА_1 від 18 жовтня 2017 року;

5.накладних на придбання будівельних матеріалів, що використовувались для проведення робіт на виконання договору № 302-10/17 про закупівлю робіт по об`єкту капітальний ремонт ІНФОРМАЦІЯ_5 (заміна вікон та встановлення перегородок в санвузлах) по АДРЕСА_1 від 18 жовтня 2017 року;

6.наказів про призначення/договорів чи інших трудових угод з особами, якими виконувались роботи на виконання договору № 302-10/17 про закупівлю робіт по об`єкту капітальний ремонт ІНФОРМАЦІЯ_5 (заміна вікон та встановлення перегородок в санвузлах) по АДРЕСА_1 від 18 жовтня 2017 року;

7.виписки по поточному розрахунковому рахунку № НОМЕР_1 в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », МФО НОМЕР_2 за період з 18 жовтня 2017 року по 22 грудня 2017 року;

8.підтверджуючі документи про сплату податку та податкові звіти з додатками № 5 за період з 18 жовтня 2017 року по 22 грудня 2017 року,

без дозволу на вилучення реєстраційних документів юридичної особи, свідоцтва про сплату податку, статуту КНВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

В іншій частині клопотання відмовити.

Доступ надати на строк, який не може перевищувати тридцяти днів з дня винесення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого судового провадження.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.04.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу73674425
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —484/1675/18

Ухвала від 24.04.2018

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

Ухвала від 24.04.2018

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні