Ухвала
від 25.04.2018 по справі 537/1541/18
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 1-кс/537/439/2018

Справа № 537/1541/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.04.2018 року слідчий суддя Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в м. Кременчуці клопотання старшого слідчого СВ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області майора податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,

встановив:

Старший слідчий СВ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області майор податкової міліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із клопотанням з уточненнями, у встановленому законом порядку погодженим з прокурором Кременчуцької місцевої прокуратури, про надання дозволу на проведення обшуку в нежитлових приміщеннях, які розміщенні на другому поверсі (без урахування підвальних та цокольних поверхів), які знаходяться над торгівельним залом супермаркета «Пчелка маркет» у будинку, за адресою: АДРЕСА_1 , яке в своїй діяльності використовує ТОВ «Легіон 2015» (код ЄДРПОУ 39775097) та на праві власності належить Організації орендарів орендного підприємства Виставочно-торговельного центру "Квіти України" (код ЄДРПОУ 16288397), з метою виявлення та вилучення на електронних носіях так і в паперовому вигляді оригіналів первинних документи СВК "Багачанський" (код ЄДРПОУ 3770201) та СВК "Хильківський" (код ЄДРПОУ 3770247) по взаємовідносинам із ТОВ «Баришівський тепличний комбінат» (код ЄДРПОУ 41358864), ТОВ «Консул 8» (код ЄДРПОУ 37490921), ТОВ «Форт Лайн» (код ЄДРПОУ 40135821) та ТОВ «Легіон 2015» (код ЄДРПОУ 39775097) за період з 01.01.2017 року по 31.10.2017 року, що зазначені в прохальній частині клопотання.

В обґрунтування вимог клопотання вказано на те, що слідчий відділ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області, проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018170090000004, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.02.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України. У ході досудового розслідування встановлено, що протягом періоду з 01.01.2017 року по 31.10.2017 року службові особи СВК "Багачанський" та СВК "Хильківський", які є пов`язаними підприємствами, шляхом відображення в документах податкової звітності підприємств фактично неіснуючі господарські взаємовідносин із ТОВ «Баришівський тепличний комбінат», ТОВ «Консул 8», ТОВ «Форт Лайн» та ТОВ «Легіон 2015», умисно ухилилися від сплати податків у значних розмірах. Так, ТОВ «Легіон 2015» у декларації з ПДВ за березень 2017 року відображено реалізацію в адресу СВК «Багачанський» і СВК «Хильківський», юридичних та консультаційних послуг на суму ПДВ 466 666 грн. та 1 033 333 грн. відповідно. ТОВ «Легіон 2015» являє собою мережу супермаркетів під назвою «Пчёлка маркет», що знаходиться у м. Києві та Київській області. Асортимент товарів є загальновживаним, а саме продукти харчування та продовольчі товари. У зв`язку із чим підприємство акумулює значні суми готівкових коштів та частково не відображає реалізацію на кінцевих споживачів, що дає їм змогу неправомірно формувати податковий кредит підприємствам реального сектору економіки, в тому числі для СВК «Багачанський» і СВК «Хильківський». Згідно реєстраційних відомостей ТОВ «Легіон 2015» перебуває на податковому обліку в ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві. Податкова адреса підприємства: м. Київ, вул. Січових Стрільців (Артема), буд. 49. Враховуючи дані обставини у ході досудового розслідування виникла необхідність у фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та відшуканні і вилученні речей і документів, які б в подальшому могли бути використані як докази у кримінальному провадженні, в зв`язку з чим необхідно провести обшук, оскільки відповідні особи фактично обізнані про свою протиправну діяльність і спроба вилучити документи, предмети та речі, які мають значення для кримінального провадження у спосіб, відмінний від обшуку, може призвести до їх втрати, переховування або знищення, в зв`язку з чим слідчий звернувся до слідчого судді з даним клопотанням.

Слідчий в судовому засіданні клопотання та його мотиви підтримав в повному обсязі, посилаючись на викладені у ньому обставини.

В судовому засіданні заслухано ОСОБА_4 , який підтвердив те, що в нежитлових приміщеннях на другому поверсі будинку, за адресою: м. Київ вул. Артема, 49, фактично ведеться бухгалтерія ТОВ «Легіон 2015», а також СВК «Багачанський» та СВК «Хильківський», що було встановлено ним в ході проведення досудового розслідування.

Вислухавши учасників розгляду клопотання, вивчивши представлені в суд матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Слідчим суддею, зокрема з наявного в матеріалах клопотання витягу з кримінального провадження № 32018170090000004 в сукупності з іншими матеріалами кримінального провадження, долученими до клопотання, встановлено, що слідчий відділ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області здійснює досудове розслідування кримінального провадження за вказаним номером, відомості про яке внесено до ЄРДР 21.02.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України.

В витязі з ЄРДР зазначено, що протягом періоду з 01.01.2017 року по 31.10.2017 року службові особи СВК «Багачанський» (код ЄДРПОУ 3770201) та СВК «Хильківський» (код ЄДРПОУ 3770247), які є пов`язаними підприємствами, шляхом відображення в документах податкової звітності підприємств фактично неіснуючі господарські взаємовідносини із ТОВ «Баришівський тепличний комбінат» (код ЄДРПОУ 41358864), ТОВ «Консул 8» (код ЄДРПОУ 37490921), ТОВ «Форт Лайн» (код ЄДРПОУ 40135821), ТОВ «Легіон 2015» (код ЄДРПОУ 39775097), умисно ухилилися від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах, а саме: СВК «Багачанський» (код ЄДРПОУ 3770201) на загальну суму 2,5 млн. грн.. ПДВ та СВК «Хильківський» (код ЄДРПОУ 3770247) на загальну суму 2,2 млн. грн.. ПДВ.

На час розгляду клопотання, письмову підозру у вчиненні кримінального правопорушення за описаним вище фактом будь-якій визначеній фізичній особі не вручено.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Так, за результатами аналізу та співставлення наявних матеріалів клопотання у співвідношенні з поясненнями слідчого та свідка, слідчий суддя вважає, що клопотання містить відомості, необхідність наявності яких вимагає ст. 234 КПК України. При цьому клопотання обґрунтовується долученими документами в їх сукупності.

Згідно реєстраційних відомостей ТОВ «Легіон 2015» перебуває на податковому обліку в ДПІ Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві, податкова адреса підприємства: м. Київ, вул. Артема, буд. 49. З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна вбачається, що приміщення за адресою: м. Київ, вул. Артема, 49, належить Організації орендарів орендного підприємства Виставочно-торгівельного центру «Квіти України». З податкових накладних вбачається, що ТОВ «Легіон 2015» орендує нежитлові приміщення у ПАТ «Квіти України». Таким чином необхідні слідству документи та речі можуть знаходитись в нежитлових приміщеннях за зазначеною в клопотанні адресою, що також було підтверджено в судовому засіданні свідком та слідчим.

Так, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення та доведено наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення мети обшуку. Відшукуванні речі та документи можуть мати значення для досудового розслідування в даному кримінальному провадженні, можуть бути доказами під час судового розгляду та можуть знаходиться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

При цьому, що стосується виявлення та вилучення шляхом копіювання з мобільних телефонів контактів, слідчий суддя приходить до висновку, що дана вимога не підлягає задоволенню, оскільки слідчим не доведено, яке мають значення для досудового розслідування дані контакти.

Окрім того однією з вимог клопотання є надання дозволу на проведення обшуку з метою виявлення «інформації важливої для кримінального провадження». Зважаючи на таку вимогу, слідчий суддя вважає за необхідне зазначити про те, що неокреслення конкретного вичерпного переліку речей, документи, які планується відшукати не відповідає поняттю обшуку, оскільки відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК України, ухвала про дозвіл на обшук повинна містити відомості про речі, документи, для виявлення та вилучення яких проводиться обшук.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя вважає, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку, а саме нежитлових приміщень на другому поверсі (без урахування підвальних та цокольних поверхів), який знаходиться над торгівельним залом супермаркету «Пчёлка маркет» у будинку, за адресою: АДРЕСА_1 , яке в своїй діяльності використовує ТОВ «Легіон 2015» на підставі оренди є таким, що підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 376 КПК України, слідчий суддя,-

постановив:

Клопотання старшого слідчого СВ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області майора податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СВ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області майору податкової міліції ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку в нежитлових приміщеннях на другому поверсі (без урахування підвальних та цокольних поверхів), який знаходиться над торгівельним залом супермаркету «Пчёлка маркет» у будинку, за адресою: АДРЕСА_1 , яке в своїй діяльності використовує ТОВ «Легіон 2015» (код ЄДРПОУ 39775097) на підставі оренди, що на праві власності належить Організації орендарів орендного підприємства Виставочно-торговельного центру "Квіти України" (код ЄДРПОУ 16288397), з метою виявлення та вилучення на електронних носіях так і в паперовому вигляді оригіналів первинних документи СВК "Багачанський" (код ЄДРПОУ 3770201) та СВК "Хильківський" (код ЄДРПОУ 3770247) по взаємовідносинам із ТОВ «Баришівський тепличний комбінат» (код ЄДРПОУ 41358864), ТОВ «Консул 8» (код ЄДРПОУ 37490921), ТОВ «Форт Лайн» (код ЄДРПОУ 40135821) та ТОВ «Легіон 2015» (код ЄДРПОУ 39775097) за період з 01.01.2017 року по 31.10.2017 року, саме: договорів (угод) та додатків до них, специфікацій, рахунків-фактури, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, маршрутних листів, актів, у т.ч. приймання-здачі виконаних робіт (послуг), актів звірки, сертифікатів відповідності, якісні свідоцтва, паспортів якості, довіреностей, у т.ч. на отримання товарно-матеріальних цінностей, звітів про надані юридичні та консультаційні послуги, платіжних доручень, банківських виписок (роздруківок), прибуткових касових ордерів та платіжних квитанцій до них, листування, посадові інструкції директора та головного бухгалтера, журналів ордерів та головних книг, а також вилучення шляхом копіювання інформації, яка міститься на комп`ютерній та оргтехніці, електронних носіях інформації (серверах, флеш-картах, планшетах, накопичувачах на жорстких (магнітних) дисках, оптичних лазерних дисках), мобільних телефонах, на яких містяться вказані документи в електронному вигляді, печаток, штампів, кліше підписів посадових осіб підприємств з ознаками «фіктивності», чорнових записів та готівкових коштів, отриманих злочинним шляхом.

Старшому слідчому СВ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 в порядку положень ч. 4 ст. 535 КПК України повідомити слідчого суддю про виконання даної ухвали.

З даної ухвали виготовлено два примірники, які чітко позначені як копії.

Ухвала діє до 25.05.2018 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Повний текст ухвали слідчого судді оголошено 27.04.2018 року.

Дата ухвалення рішення25.04.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73678178
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —537/1541/18

Ухвала від 21.09.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 21.09.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні