Ухвала
від 27.04.2018 по справі 643/5024/18
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/5024/18

Номер провадження 1-кс/643/1310/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.04.2018 року м. Харків

Московський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в м. Харкові в залі суду клопотання слідчого Московського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Харківської місцевої прокуратури № 4 ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей та документів за кримінальним провадженням, внесеним до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018220470000366 від 19.01.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4, ст.358 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло вищезазначене клопотання.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що у провадженні слідчого СВ Московського ВП ГУ НП в Харківській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018220470000366 від 19.01.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України, тобто підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів та бланків.

В ході досудового розслідування зазначеного кримінального провадження встановлено, що протягом 2016-2017 років невстановлені особи використовували підроблені документи, а саме договори, бухгалтерську документацію та податкову звітність підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 підписану від імені ОСОБА_5 .

З метою перевірки вищевказаних фактів відносно підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 та підприємств вигодонабувачів, які користувалась послугами підприємств з ознаками фіктивності по формуванню штучного податкового кредиту з ПДВ було допитано в якості свідка гр.-ку ОСОБА_5 , яка зареєстрована як директор, бухгалтер та засновник підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Під час допиту в якості свідка гр.-ка. ОСОБА_5 пояснила, що вказане підприємство їй не відомо, крім цього пояснила, що ніякого відношення до фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вона не має, договори з постачальниками та покупцями підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не укладала та не підписувала.

Крім цього, з матеріалів провадження встановлено, що до складу «конвертаційного центру» в який входить підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 входить ряд СГД, які надають послуги підприємствам Харківського регіону та інших регіонів України по формуванню штучного податкового кредиту з ПДВ, шляхом порушення діючого законодавства України, а саме: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " код ЄДРПОУ НОМЕР_8 .

В ході досудового розслідування встановлені фінансово-господарські взаємовідносини між ПП " ОСОБА_6 " код ЄДРПОУ НОМЕР_9 та підприємствами з ознаками «фіктивності» за рахунок фінансово-господарських взаємовідносин з якими було сформовано штучний податковий кредит з ПДВ, «фіктивність» яких підтверджена допитом в якості свідка посадової особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ОСОБА_5 , а саме: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " код ЄДРПОУ НОМЕР_8 .

З метою встановлення істини та збирання доказів по вказаному провадженню, в якості свідка запрошений директор ПП " ОСОБА_6 " код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ОСОБА_7 , який за повісткою про виклик не з`явився. Крім цього надісланий запити директору ПП " ОСОБА_6 " код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ОСОБА_7 на виконання якого слідчому відмовлено в наданні копій документів по фінансово-господарських взаємовідносинах між ПП " ОСОБА_6 " код ЄДРПОУ НОМЕР_9 та підприємствами з ознаками фіктивності.

З метою всебічного, повного дослідження обставин вчинення вказаного злочину, виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів з можливістю їх вилучення в ПП " ОСОБА_6 " код ЄДРПОУ НОМЕР_9 , а саме документів по фінансово-господарським взаємовідносинам ПП " ОСОБА_6 " код ЄДРПОУ НОМЕР_9 з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , а саме: договорів, додаткових угод та специфікацій до них, видаткових накладних, прибуткових накладних, податкових накладних, товаро-транспортних накладних, прибуткових ордерів, рахунків, рахунків-фактур, платіжних доручень, квитанцій, актів приймання-передачі за весь період фінансово-господарських взаємовідносин.

Слідчий зазначає, що неможливо отримати відомості в інший спосіб, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація, що містить охоронювану законом таємницю, має суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та в разі вилучення зазначеної інформації, відомості, що містять в ній можуть бути використані, як доказ вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий просить розглянути це клопотання за відсутності особи, у володінні якої знаходяться документи, з метою унеможливлення завчасного їх знищення або зміни.

Дослідивши клопотання, матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України під час розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до вимог КПК України слідчий суддя надає тимчасовий доступ до речей і документів, а не до приміщень, слідчим не доведена необхідність вилучення саме оригіналів зазначених у клопотанні документи, підстави для вилучення оригіналів документів відсутні, та клопотання підлягає задоволенню в частині вилучення належним чином виготовлених та завірених копій цих документів.

Крім того, у клопотанні не зазначено, за який період слідчий просить витребувати документи, а тому слідчий суддя надає дозвіл на тимчасовий доступ до документів, виготовлених за період з 2016-2017 року, оскільки, як зазначено у клопотанні, саме протягом 2016-2017 років невстановлені особи використовували підроблені документи, а саме договори, бухгалтерську документацію та податкову звітність підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Згідно ч.7 ст. 163 слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до положень ст. ст. 160, 163 КПК України слідчий суддя надає тимчасовий доступ до речей та документів стороні кримінального провадження.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 164 КПК України в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено прізвище, ім`я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів.

Таким чином, клопотання в частині надання тимчасового доступу до речей і документів невизначеним особам, а саме, співробітникам Московського ВП ГУ НП в Харківській області не підлягає задоволенню.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 107, 160, 163, 164, 166, 372, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

1. Клопотання задовольнити частково.

2. Надати слідчому Московського відділу поліції ГУ НП в Харківській області підполковнику поліції ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, а саме, до належним чином виготовлених та завірених копій документів по фінансово-господарським взаємовідносинам ПП " ОСОБА_6 " код ЄДРПОУ НОМЕР_9 з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , а саме: договорів, додаткових угод та специфікацій до них, видаткових накладних, прибуткових накладних, податкових накладних, товаро-транспортних накладних, прибуткових ордерів, рахунків, рахунків-фактур, платіжних доручень, квитанцій, актів приймання-передачі за період фінансово-господарських взаємовідносин 2016-2017 р.р., які знаходяться у приміщенні ПП " ОСОБА_6 " код ЄДРПОУ НОМЕР_9 за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення.

В решті вимог відмовити.

3.Строк дії ухвали один місяць з дня постановлення ухвали.

4. У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

5. Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.04.2018
Оприлюднено27.02.2023

Судовий реєстр по справі —643/5024/18

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Погасій О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні