Ухвала
від 27.04.2018 по справі 755/11156/17
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/11156/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"27" квітня 2018 р. слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , секретар судових засідань ОСОБА_2 , за участю слідчої ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчої СУ фінансових розслідувань ДПІ у Дніпровському районі Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017100040000048 від 17.07.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України,

в с т а н о в и в:

До Дніпровського районного суду м. Києва надійшло зазначене клопотання слідчого, яке погоджене з прокурором у кримінальному провадженні прокурором Київської місцевої прокуратури № 4 про надання тимчасового доступу до документів, що становлять банківську таємницю, в вищезазначеному кримінальному провадженні.

У судовому засіданні, слідчий заявлене клопотання підтримав, просив задовольнити з підстав викладених у його мотивувальній частині.

В свою чергу, ухвалою суду, постановленою у порядку ч. 4 ст. 371 та ч. 2 ст. 372 КПК України, на підставі положень ч. 2, 4 ст. 163 КПК України, визнано за можливе провести судовий розгляд клопотання без участі прокурора та представника особи у володінні, якої знаходяться речі і документи.

Тож, слідчий суддя, перевіривши клопотання заявника на дотримання вимог Кримінального процесуального Кодексу України (далі КПК), приходить до наступного.

У випадку необхідності отримання тимчасового доступу до речей і документів, сторона кримінального провадження має право, згідно положень ст. 160 КПК України, звернутись до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Як убачається з клопотання, в ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в порушення вимог податкового законодавства України, при здійсненні фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за липень 2015 та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) за липень 2016 ухилились від сплати податку на прибуток на загальну суму 144 366,0 грн. та податку на додану вартість 583 929, 0, що підтверджується актом документальної позапланової виїзної перевірки №303/26-15-14-04-04/39388554 від 07.12.2016.

В ході досудового розслідування допитаний у якості свідка засновник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), який надав показання, що ніякого відношення до фінансово-господарської діяльності вищевказаних підприємств.

Встановлено, що TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) має банківські рахунки № НОМЕР_5 (ЄВРО), № НОМЕР_6 (РОСІЙСЬКИЙ РУБЛЬ) № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 (980 UAH) № НОМЕР_9 (ДОЛАР США), які відкриті у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_10 ), що розташований за адресою: АДРЕСА_1 у володінні якого знаходяться документи справ з юридичного оформлення рахунків зазначеного підприємства та інші документи TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), а також відомості про рух грошових коштів по банківським рахункам вказаного підприємства.

Як зазначає заявник, метою швидкого, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, визначення обсягу наслідків, спричинених діяльністю підприємства, необхідно встановити розмір збитків, завданих державі та суспільству, з метою встановлення факту настання юридичних наслідків від господарської діяльності вищезазначеного підприємства, а також з метою встановлення та відстеження грошових обсягів та потоків підприємства, виникла необхідність вилучення документів TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), що становлять собою банківську таємницю.

Дані обставини, на думку автора клопотання, підтверджують необхідність надання тимчасового доступу, з метою встановлення відомостей визначених ст. 91 КПК України, у даному кримінальному провадженні, виконання завдань визначних ст. 2 КПК України.

Тож, слідчий суддя, перевіривши клопотання заявника на дотримання вимог Кримінального процесуального Кодексу України (далі КПК), приходить до наступного.

Порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України, яке складається з відповідних положеньКонституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, цього Кодексу та інших законів України (ст. 1 КПК України).

Зокрема, питання застосування заходів забезпечення кримінального провадження, до яких відносяться і тимчасовий доступ до речей і документів регламентовані Главою 10 - заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування та Главою 15 тимчасовий доступ до речей і документів Кримінального процесуального Кодексу України (надалі КПК України).

А саме, у випадку необхідності отримання тимчасового доступу до речей і документів, які містять банківську таємницю, що відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України, становить охоронювану законом таємницю, сторона кримінального провадження має право, згідно положень ст. 160 КПК України, звернутись до слідчого судді з клопотанням про такий тимчасовий доступ до речей і документів.

При цьому, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання доступу до речей і документів з розпорядженням можливості їх вилучення за умови, що сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, та можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а без вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів (ч. 5, ч. 6 та ч. 7 ст. 163 КПК України).

Такий доступ здійснюється в порядку визначеному законом, а саме на підставі ухвали слідчого судді (ч. 1 ст. 132, ч. 2 ст. 159, ч. 6 ст. 163, ст. 164 КПК України).

Бо, інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду (ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність»).

Та, в силу положень частин 3 та 5 ст. 132 КПК України передбачено, що під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, в тому числі щодо надання тимчасового доступу (п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України), сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються, а не просто вказати їх.

А, як убачається з цього клопотання, тимчасовий доступ до документів вказаних у ньому обумовлений заявником тим, що відображені у них дані, на думку автора клопотання, підтверджують необхідність надання тимчасового доступу, з метою встановлення відомостей визначених ст. 91 КПК України, у даному кримінальному провадженні та виконання завдань визначних ст. 2 КПК України.

Самі ж документи перебувають (можуть перебувати) у володінні відповідної особи вказаної у клопотанні, останні, як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Є наявною можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та вкзують паралельно на неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Таким чином, у судовому засіданні слідчим суддею встановлено, що, згідно ч. 2 ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подано до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування та за своєю суттю в цілому відповідає вимогам ч. 6 ст. 132, ст. 160 КПК України, обставин, регламентованих п. п. 1-3 ч. 3 ст. 132, ст.ст. 161, 163 КПК України, не встановлено.

Порушень вимог Глави 10 КПК України - заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування та Глави 15 КПК України - тимчасовий доступ до речей і документів, у судовому засіданні, слідчим суддею не виявлено.

За таких обставин, слідчий суддя дослідивши, матеріали клопотання, долучені до нього документи, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи кожний доказ, що наявний у провадженні, з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає, що наявні у провадженні докази, передбачені параграфами 3-5 Глави 4 КПК України (показання, речові докази і документи та інші) свідчать про те, що слідчим у судовому засіданні надано ґрунтовні докази, які дають змогу прийти до висновку про неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів (ч. 6 ст. 163 КПК України), забезпечити повноту, всебічність та неупередженість розслідування вищезазначеного кримінального правопорушення, отримати відомості, що є необхідними для з`ясування всіх важливих обставин у їх сукупності, кореспондуються з вимогами ст. 132 КПК України, а тому воно підлягає задоволенню частково.

Однак, підстав для вилучення цих даних в оригіналах не має, оскільки в ході судового розгляду не було встановлено, що без вилучення існує реальна загроза зміни, знищення речей або ж документів, а таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

При цьому, слідчий суддя, враховуючи положення ст.ст. 3, 131, 132, Глави 15 КПК України, те, що ст. 41 - оперативні підрозділи цього Кодексу входить до § 2 - сторона обвинувачення Глави 3, на підставі норм ч. 6 ст. 9 даного Кодексу, виходячи з загальних засад кримінального провадження визначених його сьомою статтею, вважає за можливе надати доступ вказаним у цьому клопотанні оперуповноваженим УП, за умови наявності у них доручення слідчого, який звернувся з клопотанням, та яке буде сформоване у порядку ст.ст. 40, 41 вказаного Кодексу.

Керуючись ст.ст. 1-29, 131-132, 159-166, 369-372 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити частково.

Надати розпорядження (забезпечити) слідчому кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС в м. Києві, ст. лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , а також оперативним співробітникам ОУ ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві, визначених слідчим відповідним дорученням щодо проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст.ст. 40, 41 Кримінально-процесуального кодексу України право тимчасового доступу до речей і документів, відносно TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_10 ), що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та надати дозвіл на проведення виїмки документів справ з юридичного оформлення та використання рахунків вказаного підприємства № НОМЕР_5 (ЄВРО), № НОМЕР_6 (РОСІЙСЬКИЙ РУБЛЬ) № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 (980 UAH) № НОМЕР_9 (ДОЛАР США), за період з 01.01.2013 по теперішній час, з можливістю вилучення копій документів, в тому числі:

- - заяв від імені службових осіб підприємства на відкриття, а, у разі наявності, і на закриття вказаних рахунків;

- інших заяв, доручень та повідомлень від імені службових осіб підприємства;

- договорів щодо відкриття і обслуговування рахунків та використання системи „Клієнт банк, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер підприємства вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи „Клієнт банк, всіх заяв та доручень від службових осіб TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 );

- ІР-адреси, виписок з номерами телефонів, з яких проходило з`єднання системи „Клієнт банк між комп`ютером банку і комп`ютером вказаного підприємства, з зазначенням часу і дати проведення вказаних з`єднань на паперовому та магнітному (електронному) носіях;

- заяв на отримання чекових книжок, всіх платіжних документів (платіжних доручень, заявок на видачу готівки, грошових чеків, квитанцій, меморіальних ордерів та інших) по рахункам № НОМЕР_5 (ЄВРО), № НОМЕР_6 (РОСІЙСЬКИЙ РУБЛЬ) № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 (980 UAH) № НОМЕР_9 (ДОЛАР США);

- копій особистих документів, наданих при відкритті та функціонуванні вказаних рахунків;

- договору банківського рахунку (обслуговування платіжної картки) та доповнень і додатків до нього;

- інших документів, наданих при відкритті та функціонуванні вказаних рахунків;

- документів, що засвідчують видачу готівкових грошових коштів з вказаному рахунку, а також даних про рух грошових коштів по рахункам № НОМЕР_5 (ЄВРО), № НОМЕР_6 (РОСІЙСЬКИЙ РУБЛЬ) № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 (980 UAH) № НОМЕР_9 (ДОЛАР США), в роздрукованому вигляді на паперових носіях та електронному вигляді із зазначенням призначення платежів, реквізитів контрагентів (назва, код ЄДРПОУ, ідентифікаційний код, номер рахунку), суми та часу надходження, перерахування і видачі грошових коштів, у разі отримання коштів з банкоматів їх адреси розташування, за період з 01.01.2013 по теперішній час, а також зобов`язати працівників банку надати інформацію стосовно залишку грошових коштів на рахунку на час оголошення ухвали.

В іншій частині в задовлені клопотання відмовити.

Визначити строк дії даної ухвали до 27 травня 2018 року.

Роз`яснити, особі, яка зазначена в ухвалі слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, як володілець речей або документів, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді, та є обов`язковою до виконання на всій території України.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 - знаходиться в матеріалах судового провадження № 755/11156/17

Примірник 2 та завірена копія - надано слідчій ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення27.04.2018
Оприлюднено27.02.2023

Судовий реєстр по справі —755/11156/17

Ухвала від 19.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 19.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 19.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні