Ухвала
від 02.05.2018 по справі 331/2565/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

02.05.2018

Провадження № 1-кп/331/285/2018

ЄУН 331/2565/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 травня 2018 року Жовтневий районний суд м.Запоріжжя у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі п.1 ч.1 ст.49 КК України

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Ольчинка Волноваського району,

Донецькій області, громадянина України, який

має середню освіту, офіційно не працює, офіційноне одружени, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає АДРЕСА_2 , раніше не судимий,

за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У період березня 2014 року ОСОБА_5 , діючи умисно, з корисливих мотивів з метою отримання грошової винагороди, за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, відносно яких матеріали виділено в окреме провадження вчинив злочин за наступних обставин.

Так, у березні 2014 року невстановлені в ході досудового розслідування особи, відносно яких матеріали виділені в окреме провадження, знаючи ОСОБА_6 як малозабезпечену людину, яка не має постійного місця роботи та прибутку, а також який не має належної освіти та ділових якостей для зайняття підприємницькою діяльністю, запропонували йому за грошову винагороду створити юридичну особу, виступити формальним засновником та керівником підприємства та після здійснення реєстраційних дій передати печатку та статутні документи для здійснення незаконної діяльності. Зокрема, незаконна діяльність полягала у конвертації у готівку грошових коштів з рахунків підприємства, а також проведення безтоварних господарських операцій з документального відображення продажу продукції та товарів на адресу підприємств з метою незаконного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат, а знятті з каси підприємства кошти в подальшому використовувати у тіньовому обігу.

Відповідно ОСОБА_5 виступив виконавцем злочину, якому належало виконувати вказівки невстановлених осіб, щодо реєстрації юридичної особи на своє ім`я, підписання реєстраційних документів, протоколів, наказів, довіреностей, грошових чеків та формально бути призначеним службовою особою суб`єкта господарювання.

У березні 2014 року ОСОБА_5 , реалізуючи досягнуті домовленості, з метою створення підприємства, яке буде використовуватись для ведення незаконної діяльності, дав свою добровільну згоду, на пропозицію невстановлених осіб, щодо створення на його ім`я Товариства з обмеженою відповідальністю «БИАСС» (ідентифікаційний код юридичної особи - 39149146, скорочено TOB «БИАСС») та надав невстановленій особі копії сторінок свого паспорту НОМЕР_1 , виданого 17.09.2008 року Ленінським РВ ГУМВС України в Запорізькій області та копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 . Після чого, невстановлена досудовим розслідуванням особа склала у визначеній формі протокол від 21.03.2014 №1 загальних зборів учасників, статут, який затверджений 21.03.2014 загальними зборами учасників TOB «БИАСС» (код ЄДРПОУ 39149146) та наказ №1 від 21.03.2014 про призначення ОСОБА_6 на посаду директора TOB «БИАСС» (код СДРПОУ 39149146).

21 березня 2014 року, з метою реалізації злочинних намірів спрямованих на створення підприємства, яке буде використовуватися для ведення незаконної діяльності, перебуваючи в офісному приміщенні приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу ОСОБА_7 за адресою: м.Запоріжжя, пр. Леніна (нині проспект Соборний), 6.148-А кв.43 ОСОБА_8 надав невстановленій особі свій паспорт НОМЕР_1 , виданий 17.09.2008 року Ленінським РВ ГУМВС України в Запорізькій області та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 .

За проведення вищезазначених дій, пов`язаних з державною реєстрацією TOB «БИАСС» (код ЄДРПОУ 39149146) та відкриття банківського рахунку невстановлені особи заплатили грошову винагороду у розмірі 3000 грн.

Таким чином, ОСОБА_5 діючи умисно, з корисливих мотивів з метою отримання грошової винагороди, за домовленістю з невстановленими особами, створив з метою прикриття незаконної діяльності TOB «БИАСС» (код ЄДРПОУ 39149146), яке не мало на балансі основних та оборотних фондів (активів), власних або орендованих виробничих потужностей, складських приміщень, автотранспорту, не залучало найманих працівників, тобто не мало господарських можливостей здійснювати власну статутну діяльність з неспеціалізованої оптової торгівлі та іншої діяльності.

Також вчинення дій, пов`язаних з перереєстрацію TOB «БИАСС» (код СДРПОУ 39149146) як засновника вказаного підприємства та директора, надало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи реквізити юридичної особи - TOB «БИАСС» (код СДРПОУ 39149146). Таким чином, невстановлені особи отримали можливість укладати від імені ОСОБА_6 , шляхом підроблення документів, господарські угоди та первинні бухгалтерські документи, що свідчили про нібито реалізацію товарів, робіт (послуг) для підприємств реального сектору економіки.

Реалізуючи свій злочинний план невстановлені особи сприяли незаконному формуванню податкового кредиту з податку на додану вартість та безпідставному формуванні валових витрат підприємств для TOB "УКРАГРО-М" (код СДРПОУ 36969440) на загальну суму 177 347,22 грн., в т.ч. ПДВ -29 557,87 грн., а також у період з 16.07.2014 р. по 20.01.2015 р. використовували поточний рахунок TOB «БИАСС» (код ЄДРПОУ 39149146) та зняти готівкових коштів через касу банка з метою їх подальшого використання у тіньовому секторі економіки на загальну суму 6 955 400,00 грн.

Таким чином, ОСОБА_5 за попередньою змовою з невстановленою особою створив суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) з метою прикриття незаконної діяльності, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 205 КК України, яке кваліфікується як фіктивне підприємництво.

Прокурор ОСОБА_3 в підготовчому судовому засіданні підтримав вищезазначене клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 на підставі п.1 ч.1 ст.49 КК України за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України, зазначивши, що станом на сьогодні сплив встановлений законом дворічний строк для притягнення ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності.

Підозрюваний ОСОБА_4 також підтримав в підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора, при цьому, підтвердив встановлені органом досудового розслідування обставини, за яких він вчинив дане кримінальне правопорушення та визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України. Зобов"язався не порушувати закон у майбутньому.

Вивчивши клопотання прокурора та матеріали кримінального провадження, роз`яснивши підозрюваному ОСОБА_4 правові наслідки звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності та його право заперечувати проти закриття справи з цих підстав, вислухавши думку прокурора, який підтримав своє клопотання, думку підозрюваного ОСОБА_4 , який також підтримав клопотання прокурора, суд приходить до наступного.

Так, відповідно до вимог ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених ч.2 ст.284 КК України.

Згідно з положеннями п.1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Разом з тим, відповідно до вимог ч.1 ст.285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом про кримінальну відповідальність.

Так, відповідно до вимог ст.49 КК України матеріально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є закінчення встановлених законом строків давності та відсутність обставин, що порушують перебіг строків давності.

Крім того, особу може бути звільнено від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності також за наявності поряд з цим процесуально-правових підстав, таких як притягнення особи до кримінальної відповідальності, що починається як стадія кримінального провадження з моменту повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, та за наявності згоди підозрюваного на таке звільнення від кримінальної відповідальності.

В судовому засіданні встановлено, що діяння, яке поставлене в провину ОСОБА_4 , дійсно мало місце, у його діях наявний склад злочину, передбаченого ч.1 ст. 205 КК України та ОСОБА_4 винний у його вчиненні. Із матеріалів кримінального провадження вбачається, що дії ОСОБА_4 мали місце в березні 2014 року.

Вказані обставини свідчать про те, що з дня вчинення кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 , та яке відноситься до злочинів невеликої тяжкості, минуло понад два роки, крім того, по справі відсутні обставини, які б зупиняли або переривали перебіг строків давності.

Поряд з цим, підозрюваний ОСОБА_4 не заперечує проти звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Враховуючи вищенаведені обставини, які свідчать про наявність сукупності матеріально-правових підстав, передбачених ст.49 КК України, та процесуально-правових підстав звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, суд приходить до висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню, а справа закриттю.

Обставин, які б виключали звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за злочин, передбачений ч.1 ст.205 КК України та закриття даного кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків давності судом не встановлено.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.44, 49 КК України, ст.ст.284ч.2 п.1, 285, 286, 288, 314, 369 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 на підставі п.1 ч.1 ст.49 КК України за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України на підставі п.1 ч.1 ст.49 КК України.

Кримінальне провадження за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України - закрити на підставі ст.284 ч.2 п.1 КПК України.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційного суду Запорізької області через Жовтневий районний суд м. Запоріжжя протягом семи днів з дня оголошення ухвали. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.05.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73710971
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності на підставі п.1 ч.1 ст.49 КК України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Ольчинка Волноваського району, Донецькій області, громадянина України, який має середню освіту, офіційно не працює, офіційноне одружени, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає АДРЕСА_2 , раніше не судимий, за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України

Судовий реєстр по справі —331/2565/18

Ухвала від 02.05.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 22.03.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні