Ухвала
від 26.10.2017 по справі 554/8432/17
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 26.10.2017 Справа № 554/8432/17

Справа № 554/8432/17

Провадження № 1-кс/554/7378/2017

У Х В А Л А

про обшук

26 жовтня 2017 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання слідчого в ОВС другого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження №42017170000000356 від 23.10.2017 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 212 КК України про проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із вище зазначеним клопотанням, яке мотивує наступним.

Прокуратурою Полтавської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017170000000356 від 23.10.17, за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ГУДФС в Полтавській області, шляхом прикриття протиправної діяльності, пов`язаної з здійсненням нереальних фінансово господарських операція з метою формування підприємствам реального сектору економіки фіктивного податкового кредиту, тобто за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Окрім цього, прокуратурою Полтавської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017170000000357 від 23.10.17, встановлено, що група осіб з числа службових осіб ТОВ «Гранд - омега», ПП «Ангропродукт», ПП «Рембудплюс», ТОВ «БК Полтава Білд», ТОВ «Рост Агро», ТОВ «ВВК Інтеррост», ФОП ОСОБА_4 , умисно ухиляються від сплати податків, користуючись незаконними послугами ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ПП «Дім цементу», ТОВ «Восток цемент», тобто за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України.

25.10.2017 року матеріали кримінальних проваджень за №4017170000000356 за ч. 2 ст. 364 та за № 420171770000000357 за ч. 2 ст. 212 КК України об`єднані в одне кримінальне провадження та присвоєно загальний № 42017170000000356.

Вході досудового розслідування встановлено, 23.10.2017 року отримано рапорт від ОУ ГУ ДФС в Полтавській області, з приводу ОСОБА_5 , яка спільно з іншими не встановленими особами створили та організували ряд підконтрольних платників податків, такі як: ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_1 , перебуває на податковому обліку в Бориспільському відділенні Броварської ОДПІ ГУ ДФС у київській області), ПП «Дім цементу»(код ЄДРПОУ 37829208, перебуває на податковому обліку в ДПІ у м. Полтава ГУ ДФС у Полтавській області), ТОВ «Восток цемент» (код ЄДРПОУ 39073804 перебуває на податковому обліку в Бориспільському відділені Броварської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області).

Використовуючи підконтрольні платники податків ОСОБА_5 в період 2016 І півріччя 2017 року здійснює та відображає в податковій звітності постачання товаро матеріальних цінностей, а саме цемент, портландцемент, ущільнювач, плита деревоволокниста, профіль від наступних платників податків: ТОВ «СОЮЗ РЕГІОН» (код ЄДРПОУ 39073804), ТОВ «Лідер - Тех»(код ЄДРПОУ 39336108), ТОВ «Неман ТМ» (код ЄДРПОУ 39881598), ТОВ «ВК Термінал» (код ЄДРПОУ 39679536) та інші на загальну суму ПДВ 5239479 грн.

В подальшому придбані товаро матеріальні цінності реалізуються за готівку фізичним та юридичним особам. З метою відображення в податкові звітності відповідних податкових зобов`язань, ОСОБА_5 через підконтрольних платників податків проводить безтоварні операції, зокрема реалізацію придбаних будівельних матеріалів в адресу підприємств вигодо набувачів, які скуповують податковий кредит з метою мінімізації власних податкових зобов`язань та в адресу підприємств з ознаками фіктивності, які в подальшому формують фіктивний податковий кредит платникам податків реального сектору економіки.

Окрім цього, отримано інформацію від ГУ ДФС у Полтавській області з приводу протиправної діяльності ТОВ «Гранд - омега», ПП «Ангропродукт», ПП «Рембудплюс», ТОВ «БК Полтава Білд», ТОВ «Рост Агро», ТОВ «ВВК Інтеррост», ФОП ОСОБА_4 , які використовують реквізити ОСОБА_5 , як інструмент для ухилення від сплати податків, шляхом проведення та відображення в податковій звітності безтоварних операцій для формування неправомірного податкового кредиту з ПДВ. Для втілення злочинного наміру з мінімізації податкових зобов`язань з ПДВ та зручності проведення неправомірних фінансово господарських операцій та розрахунків підконтрольними ОСОБА_7 СГД та зазначеними платниками податків - вигодонабувачами відкриті розрахункові рахунки в ПАТ «Комерційний Банк Глобус» (МФО 380526, код ЄРДПОУ 35591059), відділення №11 у м. Полтаві, знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. В`ячеслава Чорновіла, 6). Таким чином, за вищевказаною адресою місцезнаходження відділення №11 у м. Полтаві ПАТ «Комерційний Банк Глобус» можуть зберігатися предмети та документи, які містять достовірні відомості та обставини отримання неправомірної вигоди та здійснення злочинної діяльності службових осіб вищевказаних платників податків вигодо набувачів та безпосередньо ОСОБА_5 .

Окрім цього, отримано рапорт ВБКОЗ УСБУ в Полтавській області про те, що ОСОБА_5 , яка є фактичною власницею ФОП « ОСОБА_5 », ФОП « ОСОБА_6 », ТОВ «Восток Цемент», ПП «Дім цементу» використовує вказані підприємства з метою реалізації на території Полтавської області протиправних фінансових схем виведення з реального сектору економіки у тіньовий обіг та конвертації в готівку фінансових ресурсів, а також частково їх використовує для надання суб`єктам господарської діяльності протиправних послуг з формуванням фіктивного податкового кредиту з ПДВ та незаконного завищення валових витрат з подальшою конвертацією коштів у готівку. Крім того, для реалізації на території полтавської області протиправних фінансових схем виведення з реального сектору економіки у тіньовий обіг та конвертації в готівку фінансових ресурсів ОСОБА_5 залучила до своєї протиправної діяльності ОСОБА_8 , яка здійснює ведення податкового та бухгалтерського обліку підконтрольних підприємств, а також керівника ПАТ «КБ Глобус Банк» ОСОБА_9 . За наявною оперативною інформацією, протиправну діяльність ОСОБА_5 прикривають невстановлені посадові особи ГУ ДФС в Полтавській області.

Окрім цього, встановлено, що ОСОБА_5 мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , де можуть знаходитися договори, угоди купівлі - продажу, виконання робіт та послуг з додатками, платіжні документи, виписки з банку щодо перерахування коштів, податкові та видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, сертифікати якості, рахунки - фактури та ін. документи), комп`ютерної оргтехніки, на якій вони виготовлялись, електронних носіїв інформації (серверів, флеш карт, накопичувачів на жорстких дисках, оптичних лазерних дисків), даних та документів, що свідчать про факти ухилення від сплати податків, тобто відомостей (чорнових записів) в яких міститься інформація та дані про фактичну реалізацію будівельних матеріалів за готівковий розрахунок, грошові кошти, речі і цінності здобуті злочинним шляхом, печатки, штампи та відтиски, предмети і документи за період з 2016 року по теперішній час відносно ФОП ОСОБА_5 , ТОВ «Восток Цемент», ПП «Дім Цементу».

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та прохав його задовольнити.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, суд дійшов висновку про необхідність задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення злочину, відшукання знаряддя злочину або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місця знаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Обшук, або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи здійснюється з обов`язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії (частина 7 абзац 2 ст. 223 КПК України).

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не довели наявність достатніх підстав вважати, що:було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках пов`язаних із рятуванням життя людей та майна чи безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчинені злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням з прокурором зобов`язаний невідкладно після вчинення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Під час розгляду зазначеного клопотання слідчим в повній мірі доведено достатність підстав для проведення зазначеного обшуку. Отримати інформацію в інший спосіб неможливо.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 234, 370, 372 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого про проведення обшуку задовольнити.

Задовольнити клопотання про проведення обшуку та надати дозвіл на проведення обшуку, приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , яке належить ОСОБА_5 , в приміщенні якого можуть знаходитися договори, угоди купівлі- продажу будівельних матеріалів, відносно формування та продажу податкового кредиту підприємствам вигодо набувачам ТОВ «Гранд Омега - Трейд», ПП «Ангропродукт», ПП «Рембудплюс», ТОВ «БК Полтава Білд», ТОВ «Рост Агро», ТОВ «ВВК Інтеррост», ТОВ «Торгіндустрія», ПП «Поло - Інвестбуд», ТОВ ВП «Терморесурс», ФОП ОСОБА_4 , виконання робіт та послуг з додатками відносно будівельних матеріалів, платіжні документи, виписки з банку КБ «ПАТ Глобус Банк», щодо перерахування коштів ОСОБА_5 податкові та видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, сертифікати якості, рахунки - фактури та ін. документи), даних та документів, що свідчать про факти ухилення від сплати податків ТОВ «Гранд Омега - Трейд», ПП «Ангропродукт», ПП «Рембудплюс», ТОВ «БК Полтава Білд», ТОВ «Рост Агро», ТОВ «ВВК Інтеррост», ТОВ «Торгіндустрія», ПП «Поло - Інвестбуд», ТОВ ВП «Терморесурс»,ФОП ОСОБА_4 , тобто відомостей (чорнових записів) в яких міститься інформація та дані про фактичну реалізацію будівельних матеріалів за готівковий розрахунок, документи за період з 2016 року по теперішній час відносно ФОП ОСОБА_5 , ТОВ «Восток Цемент», ПП «Дім Цементу».

Строк дії ухвали - один місяць.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.10.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу73716759
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/8432/17

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні