Рішення
від 03.05.2018 по справі 825/1595/18
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 травня 2018 року Чернігів Справа № 825/1595/18

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Соломко І.І., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу (в письмовому провадженні) адміністративну справу за позовом Чернігівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України до Чернігівської об'єднаної виробничо-наукової асоціації по картоплі «Чернігівкартопля» про стягнення суми витрат на фінансування різниці між сумою пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про наукову і наукову-технічну діяльність» і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів, -

ВСТАНОВИВ:

Чернігівське об'єднане управління Пенсійного фонду України звернулось до суду з адміністративним позовом до Чернігівської об'єднаної виробничо-наукової асоціації по картоплі «Чернігівкартопля» про стягнення суми витрат на фінансування різниці між сумою пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про наукову і наукову-технічну діяльність» і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів за період з 01.09.2017 по 30.09.2017 в розмірі 286,62 грн., мотивуючи тим, що відповідач в добровільному порядку вищевказані кошти не сплатив.

Ухвалою суду від 03.04.2018 відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження. Відповідачу встановлено 15 денний строк з дня отримання даної ухвали для подачі до суду відзиву на позовну заяву.

Проте відзив від відповідача на адресу суду в строки, передбачені статтею 162 та 261 Кодексу адміністративного судочинства України, не надходив.

Частиною 6 ст. 162 КАС України передбачено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 2 ст. 262 Кодексу адміністративного судочинства України, визначено, що розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - через п'ятнадцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Дослідивши докази, що містяться в матеріалах справи, надавши їм юридичну оцінку, суд дійшов висновку про задоволення позову виходячи з наступного.

Суд встановив, що Чернігівська об'єднана виробничо-наукова асоціація по картоплі «Чернігівкартопля» зареєстровано в Чернігівському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України.

Правові, організаційні та фінансові засади функціонування і розвитку у сфері наукової і науково-технічної діяльності, створює умови для провадження наукової і науково-технічної діяльності, задоволення потреб суспільства і держави у технологічному розвитку шляхом взаємодії освіти, науки, бізнесу та влади, визначає Закон України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) (далі - Закон № 848-VIII).

Статтею 37 Закону № 848-VIII визначено, що пенсійне забезпечення наукових (науково-педагогічних) працівників здійснюється відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Механізм фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи (далі - різниця у розмірі пенсії), визначений Порядком фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого постановою Кабінетом Міністрів України від 24.03.2004 № 372.

Згідно із пунктами 2-3 Порядку встановлено, що за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів. Фінансування різниці у розмірі пенсії осіб, які мають науковий стаж роботи на кількох підприємствах, в установах, організаціях та вищих навчальних закладах III - IV рівнів акредитації незалежно від форми власності та фінансування, здійснюється пропорційно зарахованому для призначення пенсії науковому стажу роботи за рахунок джерел фінансування, визначених законодавством для відповідних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації.

Пунктами 5-8 встановлено, що розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається. Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

У разі зміни розміру пенсії або виникнення обставин, які впливають на фінансування різниці у розмірі пенсії (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це відповідні підприємства, установи, організації та заклади у місячний строк з дня виникнення таких обставин.

У разі виявлення факту надміру сплачених сум, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії, відповідні кошти за бажанням підприємства, установи, організації або закладу повертаються їм у 10-денний строк з дня виявлення переплати або зараховуються в рахунок фінансування різниці у розмірі пенсії у наступних періодах.

У разі порушення строку сплати коштів, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенсійного фонду стягують відповідні суми у порядку, визначеному законодавством.

Згідно повідомлення від 19.09.2017 загальна сума витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів за вересень 2017 року становить 286,62 грн.

На адресу відповідача направлялось письмове повідомлення з розрахунком витрат фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, які отримані відповідачем.

На час розгляду судом цієї адміністративної справи докази сплати відповідачем суми різниці наукової пенсії з 01.09.2017 по 30.09.2017 в розмірі 286,62 грн. відсутні, тому суд доходить висновку про обґрунтованість звернення позивача з позовом щодо її стягнення у примусовому порядку.

Враховуючи вимоги ч. 2 ст. 139 КАС України судові витрати у цій справі стягненню з відповідача не підлягають.

Відповідно до ч. 5 ст. 250 КАС України датою ухвалення судового рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 75, 76, 77, 90, 94, 139, 241, 245, 246, 250, 255, 295 КАС України, суд -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Чернігівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України (проспект Миру, 44, м. Чернігів, 14000) до Чернігівської об'єднаної виробничо-наукової асоціації по картоплі «Чернігівкартопля» (проспект Миру, 14, офіс 217, м. Чернігів, 14000) про стягнення суми витрат на фінансування різниці між сумою пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про наукову і наукову-технічну діяльність» і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів, задовольнити повністю.

Стягнути з Чернігівської об'єднаної виробничо-наукової асоціації по картоплі «Чернігівкартопля» (проспект Миру, 14, офіс 217, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 14222282, р/р 26007000036944, МФО 300023, в ОСОБА_1. Розвитку Укрсоцбанк м. Київ) на користь Чернігівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України (р/р, 25607300037163, в ОПЕРВ ЧОУ Ощадбанку, МФО 353553, код ЄДРПОУ 40378209) суми витрат на фінансування різниці між сумою пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про наукову і наукову-технічну діяльність» і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів в розмірі 286 (двісті вісімдесят шість) грн., 62 коп.

Рішення суду набирає законної сили в порядку статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до Київського апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення суду. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Повне судове рішення складено 03.05.2018.

Суддя І.І. Соломко

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.05.2018
Оприлюднено04.05.2018
Номер документу73734782
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —825/1595/18

Ухвала від 21.08.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Ткаченко О.Є.

Рішення від 03.05.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

Ухвала від 03.04.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні