Рішення
від 27.04.2018 по справі 173/457/18
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/457/18

Провадження №2/173/531/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2018 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючої - судді Петрюк Т.М.

При секретарі - Рудовій Л.В.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в спрощеному провадженні в місті Верхньодніпровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог: відділ у Верхньодніпровському район головного управління держгеокадастру у Дніпропетровській області, про визнання права власності в порядку спадкування -

ВСТАНОВИВ:

27.02.2018 року до суду звернувся позивач ОСОБА_1В з позовом про визнання права власності в порядку спадкування до відповідача ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог: відділ у Верхньодніпровському район головного управління держгеокадастру у Дніпропетровській області .

Ухвалою Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 02 березня 2018 року відкрите провадження у справі та справу призначено до розгляду в спрощеному судовому засіданні без виклику сторін на 27 квітня 2018 року.

Відповідачем в установлений строк відзив на позовну заяву не наданий

Згідно поданої позовної заяви позивач просить визнати за нею право власності на земельну ділянку площею 7.5265 га., кадастровий номер 1221084100-01-036-0258 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за законом після смерті батька - ОСОБА_3 померлого 02 грудня 2005 року

В обґрунтування позовних вимог позивач посилаються на наступне : вона є спадкоємицею за законом після смерті батька ОСОБА_3, померлого 02 грудня 2005 року

Після смерті батька залишилось спадкове майно, в тому числі і земельна ділянка площею 7.5265 га., кадастровий номер 1221084100-01-036-0258 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області .

Після смерті батька вона звернувся до нотаріальної контори, із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину. Проте, постановою державного Верхньодніпровської державної нотаріальної контори від 19.02.2018 року їй було відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину на зазначену вище земельну ділянку в зв'язку з пропуском шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини та в зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документу, що й стало підставою звернення до суду.

Справа розглядалась в спрощеному провадженні без виклику сторін. Відповідач в установлений строк відзиву на позовну заяву не надав.

Третя особи, що не заявляє самостійних вимог пояснення на позовну заяву не надала.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку , встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів

Завданням суду при здійсненні правосуддя, в силу ст. 2 Закону України Про судоустрій і статус суддів є забезпечити кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною радою України.

За змістом положень вказаних норм, розпорядження своїм правом на захист є диспозитивною нормою цивільного законодавства, яке полягає у наданні особі, яка вважає свої права порушеними, невизнаними або оспорюваними, можливості застосувати способи захисту, визначені законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, держави та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором

При цьому, предметом позову є матеріально-правова вимога позивача до відповідача, а підставою - посилання на належне йому право, юридичні факти, що призвели до порушення цього права, та правове обґрунтування необхідності його захисту.

Отже, виходячи із наведеного, на момент звернення із тим чи іншим позовом, права та інтереси, на захист яких поданий позов вже мають бути порушені, невизнані або оспорювані особою, до якої пред'явлений позов, тобто, законодавець пов'язує факт звернення до суду із наявністю вже порушених прав та інтересів позивача. Метою ж позову є розгляд спору і захист вже порушених, невизнаних або оспорюваних суб'єктивних прав або законних інтересів позивача.

Суд, заслухавши пояснення сторін, вивчивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, приходить до таких висновків.

Судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини

Судом встановлено, що 02.12.2005 року помер батько позивача ОСОБА_3, що підтверджується копіями свідоцтв про народження та про смерть

Після смерті ОСОБА_3В залишилось спадкове майно в тому числі і земельна ділянка (пай) площею 7.5265 га., кадастровий номер 1221084100-01-036-0258 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області .

19.02.2018 року представником позивача подано до нотаріальної контори заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину. Проте, постановою державного Верхньодніпровської державної нотаріальної контори від 19.02.2018 року їй було відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину на зазначену вище земельну ділянку в зв'язку з пропуском шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини та в зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документу.

Відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК України - право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до ч. 2 ст. 328 ЦК - право власності вважається набутим правомірним, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Судом встановлено, що ОСОБА_3, за життя була власником земельної ділянки площею 7.5265 га., кадастровий номер 1221084100-01-036-0258 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, що підтверджується копією державного акту про право власності на земельну ділянку (пай) серія ДП №074977, виданого на ім'я ОСОБА_3, 06 травня 2005 року.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує право власності.

Відповідно до п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року № 7 - право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами ( зі збереженням її цільового призначення) при підтверджені цього права спадкодавця державним актом про право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Судом встановлено, що за життя ОСОБА_3, був власником земельної ділянки (паю) площею 7.5265 га., кадастровий номер 1221084100-01-036-0258 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області так як на його ім'я був виготовлений Державний акт, який посвідчував його право власності на спадкову земельну ділянку.

Підстави припинення права власності передбачені ст. 346, 378 ЦК України, ст. 140 ЗК України, але ці норми не містять таку правову підставу припинення права власності, як не отримання (втрата) правовстановлюючого документа.

Зазначена вище земельна ділянка є спадковим майном.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України - спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщина) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Судом встановлено, що позивач є сином померлої та спадкоємцем за заповітом.

Відповідно до ст. 1268, 1269 ЦК України спадкоємці за законом чи за заповітом мають право прийняти спадщину або не прийняти її.

Позивач є спадкоємцем за законом першої черги, бажає прийняти спадщину після померлої батька ОСОБА_3, та подала заяву про видачу йому свідоцтва про право на спадщину.

Враховуючи, що позивач є дочкою померлого, тобто спадкоємцем першої черги, інші спадкоємці із заявами про прийняття спадщини до нотаріальної контори не звертались, тому пропуск позивачкою строку для подання заяви про прийняття спадщини судом не береться до уваги, так як свідоцтво про право на спадщину іншим спадкоємцям не видавалось. І за даних обставин суд приходить до висновку, що позивач є єдиною спадкоємицею майна померлого.

За наведених вище обставин суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги у відповідності із обраним позивачем способом захисту порушених прав, який передбачений нормами ЦК України та з яким погоджується суд, та визнати за спадкоємцем ОСОБА_1, право власності на земельну ділянку (пай) площею 7.5265 га., кадастровий номер 1221084100-01-036-0258 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_3, померлого 02.12.2005 року

Понесені позивачем судові витрати по сплаті судового збору в загальній сумі 2162.00 грн., суд вважає за можливе покласти на позивача так як судом не встановлено вини відповідача, щодо порушення прав позивача, а необхідність звернення до суду виникла в зв'язку з неналежним зберіганням правовстановлюючого документу.

Керуючись ст. 12, 13, 89, 141, 259, 263, 264, 265, 268, 273 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ

Позовні вимоги за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог: відділ у Верхньодніпровському район головного управління держгеокадастру у Дніпропетровській області, про визнання права власності в порядку спадкування - задовольнити

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованою за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН НОМЕР_1 право власності на земельну ділянку (пай), площею 7.5265 га., кадастровий номер 1221084100-01-036-0258, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_3, померлого 02 грудня 2005 року.

Понесені позивачами судові витрати в загальній сумі 2162.00 грн., покласти на позивача ОСОБА_1 .

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до судової палати з цивільних справ апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 30 днів з моменту складання повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У випадку подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду .

Учасники справи, яким копія рішення не була вручена у день його роголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідної копії рішення суду

Повний текст рішення виготовлений 27 квітня 2018 року

Суддя Петрюк Т.М.

Зареєстроване: 27.04.2018

Оприлюднене: 03.05.2018

Дата набрання законної сили: 29.05.2018

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення27.04.2018
Оприлюднено04.05.2018
Номер документу73737945
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —173/457/18

Рішення від 27.04.2018

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 02.03.2018

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні