Рішення
від 02.05.2018 по справі 299/774/18
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Виноградівський районний суд Закарпатської області


Справа № 299/774/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02.05.2018 року м.Виноградів

Виноградівський районний суд Закарпатської області в особі головуючого - судді Леньо В.В., при секретарі - Казимірська Н.В., за участю прокурора - Симйон І.Д., відповідача ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в місті Виноградів цивільну справу за позовом керівника Берегівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Виноградівської міської ради до ОСОБА_1, третя особа ДП «Виноградівський лісгосп» про відшкодування шкоди заподіяної внаслідок кримінального правопорушення,

В С Т А Н О В И В :

Керівник Берегівської місцевої прокуратури Закарпатської області в інтересах держави в особі Виноградівської міської ради звернувся в суд з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди заподіяної внаслідок вчинення кримінального правопорушення, третя особа: ДП "Виноградівський лісгосп".

Заявлені вимоги мотивовані тим, що своїми умисними діями ОСОБА_1 скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ст. 246 КК України - незаконна порубка лісу на території природно-заповідного фонду - ботанічного заазника Чорна Гора , загальнодержавного значення, в кварталі 87 виділ 7 ДП "Виноградівський лісгосп".

Вироком Виноградівського районного суду Закарпатської області від 09.06.2017, ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.246 КК України та призначено покарання у виді штрафу в розмірі п'ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень.

Внаслідок вчинення кримінального правопорушення завдано шкоди державі в розмірі 4422 гривень, однак збитки правопорушником не відшкодовано.

В судовому засіданні прокурор Симйон І.Д., позов підтримав.

Відповідач в судовому засіданні обставини та вимоги позову визнав повністю. Зазначив, що через скрутне матеріальне становище не сплатив суму завданих ним збитків.

Згідно ст.68 Закону України Про охорону навколишнього середовища підприємства, установи, організації та громадяни зобов'язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України.

У відповідності до ст.69 цього Закону шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища підлягає компенсації, як правило в повному обсязі без застосування норм зниження розміру стягнення та незалежно від збору за забруднення навколишнього природного середовища та погіршення якості природних ресурсів.

В судовому засіданні на підставі достовірних доказів встановлено, що ОСОБА_1, заподіяв збитки внаслідок лісопорушення на території природно-заповідного фонду - ботанічного заазника Чорна Гора , загальнодержавного значення, в кварталі 87 виділ 7 ДП "Виноградівський лісгосп", що стверджується вироком вироком Виноградівського районного суду Закарпатської області від 09.06.2017 року, відповідно до якого ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.246 КК України та призначено покарання у виді штрафу в розмірі п'ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень (а.с.7-9). Завдана шкода становить 4422 гривень (а.с.10).

Внаслідок вчинення кримінального правопорушення завдано шкоди державі в розмірі 4422 гривень (а.с.13).

Відповідно до п.1 ч.2 ст.105 Лісового кодексу України відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників.

У відповідності до ч. 1 ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Враховуючи встановлені судом факти і відповідні їм правовідносини, а також оцінюючи надані докази, суд вважає, що заявлений позов підлягає до задоволення.

Судові витрати, від оплати яких позивач звільнений на підставі ст. 5 Закону України Про судовий збір, в сумі 1600 гривень на підставі ст. 141 ЦПК України підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись ст.ст. 258, 259, 263, 265, 267, 268, 354 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, мешканця ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь держави в особі Виноградівської міської ради (ОСОБА_2, 5, Виноградів, Закарпатська область, 90300, код ЄДРПОУ 04349188, р/р 31420000800079 в ГУДКС України у Закарпатській області, МФО 812016) 4422 гривень (чотири тисячі чотириста двадцять дві гривень) шкоди заподіяної внаслідок кримінального правопорушення.

Стягнути з ОСОБА_1 в доход держави судовий збір у розмірі 704,8 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його прийняття безпосередньо до Апеляційного суду Закарпатської області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 03.05.2018 року.

ГоловуючийОСОБА_3

Дата ухвалення рішення02.05.2018
Оприлюднено04.05.2018
Номер документу73741003
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —299/774/18

Рішення від 02.05.2018

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Леньо В. В.

Рішення від 02.05.2018

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Леньо В. В.

Ухвала від 29.03.2018

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Леньо В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні