Вирок
від 23.04.2018 по справі 755/4897/18
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/4897/18

1-кп/755840/18

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ "23" квітня 2018 р.

Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

розглянувши у підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження, відомості про яке внесені до ЄРДР № 32018100070000016 за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Конотоп, Сумської області, громадянки України, працюючої помічником вихователя дитячого садочка № 15 м. Київ, маючої на утриманні двох малолітніх дітей восьми та шести років, неодруженої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , не судимої, -

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України,

в с т а н о в и в:

Згідно даних Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, директором та головним бухгалтером ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762) в період з 17.01.2017 по 28.02.2017 являлась ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та в період 17.01.2017 по теперішній час являється співзасновником вказаного підприємства, на яку, відповідно до вимог діючого законодавства, покладаються наступні обов`язки:

Згідно ст. 67 Конституції України сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом;

Згідно п. 3 ст. 8 ст. 9 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні № 996-ХІV (в редакції від 16.07.1999р.) обов`язок створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів, а також відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах; створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку; відображення в облікових регістрах господарських операцій у тому звітному періоді в якому вони були здійснені, несення відповідальності за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних;

Згідно ст. 42 Господарського кодексу України N436-IV від 16.01.2003 року здійснювати самостійну, ініціативну, систематичну, на власний ризик господарську діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відповідно до положень абз.3 ч.1 ст.55-1 Господарського кодексу України N 436-IV від 16.01.2003 року, однією з ознак фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою - підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними є: «зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження.

Так, ОСОБА_5 , у грудні 2016 року, перебуваючи на території міста Києва, точної дати та місця не встановлено, у зв`язку з тяжким матеріальним становищем, усвідомлюючи, що її дії будуть мати злочинний характер, з метою отримання грошової винагороди, вступила у злочинну змову з невстановленою досудовим слідством особою, дії якої були направлені на досягнення злочинного умислу, а саме: придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762), з метою прикриття незаконної діяльності, що полягало у подальшому використанні статутних та реєстраційних даних з метою надання можливості формування незаконної податкової вигоди та валових витрат з податку на прибуток підприємств, підприємствам реального сектору економіки.

При цьому невстановлена слідством особа повідомила ОСОБА_5 , що для отримання грошової винагороди, необхідно буде надати їй особисті анкетні дані, а саме: копію облікової картки платника податків та копію паспорту громадянина України, для внесення їх у документи, за допомогою яких буде придбано «фіктивне» підприємство, і що вона не буде здійснювати ніякої фінансово-господарської діяльності та виконувати обов`язки директора, та засновника, а лише формально рахуватиметься на даній посаді.

Розуміючи противоправний характер своїх дій, усвідомлюючи про відсутність навичок і досвіду для виконання таких обов`язків і зайняття підприємницькою діяльністю, ОСОБА_5 з корисливих мотивів та не маючи наміру здійснювати господарську діяльність від імені вказаного товариства, погодилась на таку пропозицію.

ОСОБА_5 у грудні 2016 року, точних часу та дати не встановлено, перебуваючи на території міста Києва, у зв`язку з тяжким матеріальним становищем, усвідомлюючи, що її дії будуть мати злочинний характер, з метою отримання грошової винагороди, вступила в злочинну змову з невстановленими досудовим слідством особами, дії яких були направлені на досягнення злочинного умислу, а саме: придбання на ім`я ОСОБА_5 суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762) з метою прикриття незаконної діяльності, що полягало у подальшому використанні статутних та реєстраційних даних з метою надання можливості формування незаконної податкової вигоди та валових витрат з податку на прибуток підприємств, підприємствам реального сектору економіки.

В подальшому ОСОБА_5 реалізовуючи злочинний намір, направлений на вчинення фіктивного підприємництва, а саме придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) на своє ім`я з метою прикриття незаконної діяльності іншими особами, на території міста Києва, точного місця не встановлено, у січні 2017 року, точної дати не встановлено, у денний період часу підписала реєстраційні документи ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762), а саме: протокол №16/01/17 Загальних зборів учасників ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762), договори купівлі продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762) від 16.01.2017, статут ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762) від 16.01.2017, довіреність ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762) від 17.01.2017, де ОСОБА_5 була зазначена як власник та директор ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762).

В подальшому невстановлена досудовим розслідуванням особа, реалізовуючи злочинний умисел щодо придбання фіктивного підприємства, вказані документи ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762) надала до відділу державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Пожарського, буд. 5, на підставі яких здійснено перереєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762), при цьому зазначено, що засновником та директором ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762) є ОСОБА_5 .

При цьому, ОСОБА_5 , діючи умисно з корисливих мотивів, реалізовуючи свій злочинний намір, надавши особисті дані для придбання ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762) достовірно знала, що не має наміру здійснювати фінансово-господарську діяльність від імені вказаного підприємства, та усвідомлювала, що ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762) придбано лише з метою прикриття незаконної діяльності іншими особами.

Відповідно, після придбання ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762) ОСОБА_5 , печатку підприємства не отримувала, первинну бухгалтерську, податкову, фінансову звітність підприємства не формувала та не підписувала.

Враховуючи вищевикладене, ОСОБА_5 , придбала на своє ім`я ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762) та одночасно взяла на себе обов`язки, передбачені посадою директора в частині ведення фінансово-господарської діяльності, організаційно розпорядчих та адміністративно господарських функцій, усвідомлюючи покладену на неї відповідальність службової особи та передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, щодо прикриття незаконної діяльності, усвідомлювала що не прийматиме жодної участі у подальшому веденні фінансово-господарської діяльності підприємства ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762).

Такі дії ОСОБА_5 дали змогу невстановленим слідством особам придбати та в подальшому використовувати суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762) для прикриття незаконної діяльності, що полягала у наданні незаконної податкової вигоди в частині формування валових витрат з податку на прибуток підприємства, для підприємств реального сектору економіки за рахунок лише документального оформлення «безтоварних» (фіктивних операцій).

Обвинувальний акт надійшов до суду разом із угодою про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним.

28 березня 2018 року між прокурором Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 та підозрюваною ОСОБА_5 , за участю захисника ОСОБА_4 було укладено угоду про визнання винуватості, згідно якої ОСОБА_5 беззастережно визнала свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

Сторони узгодили покарання за ч. 1 ст. 205 КК України з застосуванням положень ст. 69 КК України, враховуючи обставини, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, а саме: щире каяття, вчинення злочину внаслідок збігу тяжких матеріальних та сімейних обставин, те що обвинувачена має на утриманні двох малолітніх дітей, не судима та до кримінальної та іншої відповідальності раніше не притягувалась, характеризується виключно позитивно, - у виді штрафу у розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 3400 грн.

Відповідно до вимог ст. 469 КПК України угода про визнання вини між прокурором і підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у проваджені щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Угода про визнання винуватості може ініціюватись в будь-який момент після повідомлення особі про підозру.

Згідно вимог ст. 474 КПК України якщо угоди досягнуто під час досудового розслідування, обвинувальний акт із підписаною між сторонами угодою невідкладно надсилається до суду. Розгляд щодо угоди проводиться судом під час підготовчого судового засідання за обов`язково участі сторін угоди з повідомленням інших учасників судового провадження.

Суд вважає правильною кваліфікацію дій ОСОБА_5 за ч. 1 ст. 205 КК України.

Враховуючи вищевикладене, заслухавши думку прокурора, який просив затвердити угоду про визнання винуватості, думку обвинуваченої ОСОБА_5 яка підтримала думку прокурора, вивчивши обвинувальний акт, перевіривши угоду про визнання винуватості, яка відповідає вимогам ч. 4 ст. 469, ст. 472 КПК України, з`ясувавши у обвинуваченої ОСОБА_5 , що вона розуміє викладені в ч. 4 ст. 474 КПК України обставини, зокрема, те, що вона має право на те, що прокурор зобов`язаний довести кожну обставину щодо кримінального правопорушення, у вчиненні якого її обвинувачують та має такі права: мовчати, і факт мовчання не матиме для суду жодного доказового значення, мати захисника, у тому числі на отримання правової допомоги безоплатно у порядку та випадках, передбачених законом, або захищатись самостійно, допитати під час судового розгляду свідків обвинувачення, подати клопотання про виклик свідків і подати докази, що свідчать на її користь; наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені ст. 473 КПК України; характер обвинувачення, щодо якого вона визнає себе винуватою; вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом, та переконавшись, що укладення даної угоди сторонами є добровільним, суд вважає за необхідне винести у даному провадженні вирок відносно ОСОБА_5 , яким затвердити угоду про визнання ним винуватості, визнати ОСОБА_5 винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України за викладених у вироку обставин, та призначити узгоджену сторонами міру покарання, яка відповідає загальним засадам призначення покарання, передбаченим ст. 65 КК України, та санкції ч. 1 ст. 205 КК України.

Суд визнає доведеною винуватість ОСОБА_5 у фіктивному підприємництві, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності та кваліфікує ці її дії за ч. 1 ст. 205 КК України.

Відповідно до ст. 65 КК України при призначенні покарання суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, дані про особу обвинуваченої, її майновий стан, стан здоров`я.

Суд визнає пом`якшуючою покарання обставиною щире каяття обвинуваченої.

Обставин, що обтяжують покарання, судом не встановлено.

Судові витрати підлягають стягненню з обвинуваченої.

Цивільний позов у даному кримінальному провадженні не заявлявся.

Керуючись ст.ст. 314, 368, 472-475 КПК України, -

з а с у д и в:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 28 березня 2018 року між прокурором Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 та підозрюваною ОСОБА_5 , за участю захисника ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до ЄРДР № 32018100070000016.

ОСОБА_5 визнати винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України та призначити їй покарання з застосуванням положень ст. 69 КК України, у виді штрафу у розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що на день винесення становить 3400 грн.

Вирок може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через Дніпровський районний суд м. Києва протягом 30 днів з дня проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення23.04.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73757396
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —755/4897/18

Вирок від 23.04.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 29.03.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні