Ухвала
від 04.05.2018 по справі 641/1497/18
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районий суд м.Харкова

Номер провадження №1-кс/641/1000/2018 Справа №641/1497/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2018 року Комінтернівський районний суд м. Харкова

у складі: головуючого слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотання керівника органу досудового розслідування начальника відділення СВ Слобідського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітана поліції ОСОБА_3 , що користується повноваженнями слідчого, погодженого з прокурором відділу прокуратури Харківської області молодшим радником юстиції ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018220540000457 від 21.02.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

В обґрунтування свого клопотання слідчий посилається на те, що До чергової частини Слобідського ВП ГУНП в Харківській області надійшов рапорт ст. о/у ВКП Слобідського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 про те, що в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , невстановлені особи складають підроблені офіційні документи фінансово бухгалтерську та податкову документацію ряду підприємств.

21.02.2018 року матеріали про кримінальне правопорушення були прийняті та зареєстровані в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12018220540000457 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, тобто підроблення офіційного документу.

Під час досудового розслідування було встановлено, що невстановлена група осіб упродовж 2016 2017 років за попередньою змовою з використанням реквізитів таких підприємств, як ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » код НОМЕР_3 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » код ЄДРПОУ НОМЕР_9 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » код ЄДРПОУ НОМЕР_10 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » код ЄДРПОУ НОМЕР_11 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » код ЄДРПОУ НОМЕР_12 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » код ЄДРПОУ НОМЕР_13 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » код ЄДРПОУ НОМЕР_14 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » код ЄДРПОУ НОМЕР_15 та ряду інших підприємств, складають у приміщенні будинку АДРЕСА_1 та в подальшому використовують підробленні фінансово бухгалтерські та податкові документи, внаслідок чого заволодівають грошовими коштами та товарно матеріальними цінностями підприємств реального сектору економіки.

Зокрема, під час досудового розслідування була встановлена особа, яка значиться керівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , однак фактично функції директора не виконує.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , зареєстровано 17.05.2017 року за адресою: АДРЕСА_2 . Засновником, керівником та головним бухгалтером підприємства з моменту реєстрації значиться ОСОБА_6 .

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 .

Допитаний в якості свідка, ОСОБА_6 пояснив, що мешкає у м. Кам`янське Дніпропетровської області, та є директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », яке зареєстроване та фактично знаходиться в м. Маріуполь Донецької області. У підприємства відсутнє будь яке рухоме чи не рухоме майно, та надалі відмовився давати покази.

Згідно відповіді на запит міжрайонного оперативно розшукового відділу (з м.д. н.п. Харків) оперативно розшукового управління ІНФОРМАЦІЯ_16 № 5/4/680 від 23.03.2018, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_17 , 22.05.2017 року перетнув державний кордон України через пропускний пункт «Гоптівка», та повернувся на територію України, перетнувши державний кордон через пропускний пункт « ІНФОРМАЦІЯ_18 », 28.12.2017 року.

Таким чином, достеменно встановлено, що через 5 днів після реєстрації підприємства на своє ім`я, ОСОБА_6 покинув територію країни і повернувся наприкінці року, тобто був відсутній на території України близько 7 місяців, та фактично не міг здійснювати фінансово-господарську діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », а саме підписувати від свого імені будь які документи стосовно діяльності підприємства.

Однак, відповідно до відповіді на запит з ІНФОРМАЦІЯ_19 встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » від імені директора ОСОБА_6 подавало звітність до податкової інспекції.

Згідно відповіді на доручення встановлено, що ОСОБА_6 має рівень життя нижче від середнього, оточення характеризує його як особу, яка схильна до зловживання спиртними напоями, на життя останній заробляє випадковими заробітками (вантажник, підсобний працівник на будівництвах). Під час аналізу соціальної мережі «Вконтакте», був знайдений профіль ОСОБА_6 , де останній зображений на більшості фотокартках як водій трактора на будівельному майданчику або різноробочим.

Таким чином, орган досудового розслідування має достатні підстави вважати, що ОСОБА_7 не може бути ні засновником, ні директором, будь якого підприємства, так як не має відповідної освіти та досвіду, як у відкритті юридичної особи, так і в подальшому веденні фінансово господарської діяльності юридичної особи, в тому числі здачі звітів до контролюючих органів, укладання договорів тощо.

Крім того, останній був відсутній на території України близько 7 місяців і не міг, як посадова особа ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » подавати відповідні звіти до контролюючих органів.

На підставі викладеного, такі ознаки як реєстрація підприємства в іншому регіоні України, в той час, як директор/засновник проживає в інший області; відсутність у підприємства основних засобів, власних або орендованих офісних та складських приміщень, тобто всіх складових частин для забезпечення проведення законної фінансово-господарської діяльності; відсутність директора на території країни 7 місяців, і тим самим відсутність можливості у директора підписання фінансово господарської та бухгалтерської документації підприємства, дають обґрунтовані підстави вважати дане підприємство таким, що містить ознаки фіктивності.

Відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, реєстраційна справа ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 перебуває в ІНФОРМАЦІЯ_20 .

Згідно з даними офіційного веб сайту ІНФОРМАЦІЯ_20 розташований за адресою: АДРЕСА_4 (тимчасова дислокація: АДРЕСА_5 ).

Таким чином, для встановлення істини по кримінальному провадженню, а саме підтвердження або спростування факту підроблення офіційних документів та подальшого їх використання при реєстрації та здійсненні фінансово господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », необхідно провести судово почеркознавчу експертизу, для призначення якої експерту необхідно надати оригінали досліджуваних документів і вільні зразки підписів осіб.

Відповідно до п. 2.3 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом міністерства юстиції України від 08.10.1998 року № 53/5, експерту забороняється самостійно збирати матеріали, які підлягають дослідженню, а також вибирати вихідні дані для проведення експертизи, якщо вони відображені в наданих йому матеріалах неоднозначно.

Таким чином, з метою підтвердження або спростування факту підроблення офіційних документів та подальшого їх використання, встановлення даних щодо осіб, які подавали документи до податкової інспекції, і тим самим встановлення істини по кримінальному провадженню, осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення, що має доказове значення по провадженню як речові докази, у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають в ІНФОРМАЦІЯ_20 , розташованому за адресою: АДРЕСА_4 (тимчасова дислокація: АДРЕСА_5 ), а саме до оригіналу реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , що зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 , та можливість їх вилучення.

Слідчий вважає, що наявні у ІНФОРМАЦІЯ_20 вищевказані документи можуть сприяти встановленню істини по кримінальному провадженню, і осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення, і мають доказове значення по провадженню, як речові докази, та іншими способами одержати дані речі та документи не можливо, в зв`язку з чим необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів та можливість їх вилучити.

У судовому засіданні начальник відділення слідчого відділу ОСОБА_3 клопотання підтримала в повному обсязі.

Представники ІНФОРМАЦІЯ_20 до судового засідання не з`явилися, про причини неявки не повідомили, про дату та час судового засідання були повідомлені належним чином.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, заслухавши пояснення начальника відділення СВ ОСОБА_3 , дослідивши додані до клопотання документи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Клопотання, яке надійшло до суду, відповідає вимогам КПК України.

Згідно з ч.5,6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1)перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2)самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3)не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до п. 8 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать персональні дані особи, що знаходиться у її особистому володінні або в базі даних, яка знаходиться у володінні персональних даних.

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 39 КПК України керівник органу досудового розслідування уповноважений здійснювати досудове розслідування, користуючись при цьому повноваженнями слідчого.

п. 8 ч. 1 ст. 3 КПК України визначено, що керівник органу досудового розслідування начальник Головного слідчого управління, слідчого управління, відділу, відділення органу Національної поліції, органу безпеки, органу, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, органу державного бюро розслідувань, органу Державної кримінально-виконавчої служби України, підрозділу детективів, підрозділу внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України та його заступники, які діють у межах своїх повноважень.

Слідчий суддя вважає, що слідчим доведено, що речі та документи перебувають, або можуть перебувати у юридичної особи - ІНФОРМАЦІЯ_20 та самі по собі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженню, і можуть бути використані як докази по справі, сприяти розкриттю кримінального правопорушення.

За таких обставин, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого обґрунтовано та підлягає задоволенню.

Керуючись вимогами ст. ст. 159-164, 166 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання керівника органу досудового розслідування начальника відділення СВ Слобідського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітана поліції ОСОБА_3 , що користується повноваженнями слідчого, про надання тимчасового доступу до речей і документів, - задовольнити.

Надати начальнику відділення СВ Слобідського ВП ГУНП в Харківській області капітану поліції ОСОБА_3 , слідчому СВ Слобідського ВП ГУНП в Харківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_8 , слідчому СВ Слобідського ВП ГУНП в Харківській області молодшому лейтенанту поліції ОСОБА_9 тимчасовий доступ до оригіналів документів, які перебувають в ІНФОРМАЦІЯ_20 , розташованому за адресою: АДРЕСА_4 (тимчасова дислокація: АДРЕСА_5 ), а саме до оригіналу реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , що зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 , та можливість їх вилучення.

Строк дії ухвали один місяць.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя- ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.05.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу73787717
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018220540000457 від 21.02.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України

Судовий реєстр по справі —641/1497/18

Ухвала від 25.05.2018

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

Ухвала від 25.05.2018

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

Ухвала від 25.05.2018

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

Ухвала від 25.05.2018

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

Ухвала від 04.05.2018

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

Ухвала від 04.05.2018

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

Ухвала від 04.05.2018

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

Ухвала від 04.05.2018

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

Ухвала від 04.05.2018

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

Ухвала від 04.05.2018

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні