Рішення
від 02.04.2018 по справі 676/3477/17
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/3477/17

Номер провадження 2/676/207/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ЗАОЧНЕ

02 квітня 2018 року Кам'янець-Подільський міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючої судді - Швець О. Д.

з участю секретаря - Ксьондз Р.М.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши в режимі відеоконференції у відкритому судовому засіданні в м. Кам'янець-Подільському цивільну справу № 676/3477/17 за позовом Публічного акціонерного товариства комерційний банк Приватбанк до ОСОБА_2, третя особа на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю Сальп Україна про стягнення заборгованості за договором,-

ВСТАНОВИВ:

ПАТ КБ ПриватБанк звернулося в суд з позовом до ОСОБА_2, третя особа на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю Сальп Україна про стягнення заборгованості за договором. В обґрунтування позову Товариство зазначало, що 15 лютого 2016 року між ПАТ КБ Приватбанком та ТОВ Сальп Україна укладений договір банківського обслуговування (поточного рахунку) № б/н зі встановленням кредитного ліміту на рахунок шляхом підписання заяви про відкриття поточного рахунку і карточки з зразками підписів і відбитку печатки. Згідно заяви від 15.02.2016 року ТОВ Сальп Україна приєдналася до ОСОБА_3 та правил надання банківських послуг , ОСОБА_4, що розміщені в мережі Інтернет на сайті www.pb.ua), які разом із заявою складають Договір банківського обслуговування № Б/Н від 15.02.2016 року та взяла на себе зобов'язання виконувати умови договору. Відповідно до умов договору третій особі було встановлено кредитний ліміт, на поточний рахунок № 26006052302061, в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку банку і клієнта, що визначено і врегульовано Умовами та правилами надання банківських послуг . Позивач виконав в повному обсязі, надавши третій особі кредитний ліміт в розмірі 200 000,00 грн. У зв'язку з порушеннями зобов'язань за договором обслуговування кредитних лімітів на поточному рахунку третя особа станом на 30.06.2017 року має заборгованість в розмірі 383 568,31 грн., яка складається з наступного: - 1999 977,55 грн. заборгованість за кредитом; 105 821,46 грн. заборгованість по процентам за користування кредитом; 16 398,18 грн. заборгованість по комісії; 61 371,12 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором. У порушення норм закону та умов договору третя особа зобов'язання за вказаним договором належним чином не виконала, а саме не сплатила необхідні кошти для погашення заборгованості. Зобов'язання за вказаним договором забезпечено порукою: договором поруки № POR1463044706766 від 12.05.2016 року, укладеним з поручителем ОСОБА_2 в забезпечення виконання зобов'язань за кредитним договором третьої особи. Згідно п.1.1 договору поруки, предметом є надання поруки відповідачем ОСОБА_2 перед банком, за виконання ТОВ Сальп Україна всіх своїх обов'язків за договором Б/Н від 15.02.2016 року. Тому позивач вважає за необхідне захистити свої права шляхом стягнення з відповідача суми заборгованості за договором банківського обслуговування № Б/Н від 15.02.2016 року, просить стягнути з ОСОБА_2 на користь ПАТ КБ Приватбанк заборгованість за договором № Б/Н від 15.02.2016 року в розмірі 383 568,31 грн., яка складається з наступного: - 1999 977,55 грн. заборгованість за кредитом; 105 821,46 грн заборгованість по процентам за користування кредитом; - 16 398,18 грн заборгованість по комісії; 61 371,12 . - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором та судовий збір.

Відповідач ОСОБА_2 повторно в судове засідання не з'явився, причини неявки не повідомив, про час і місце розгляду справи повідомлений своєчасно належним чином у відповідності до п.11 ст. 128 ЦПК України. Клопотань про відкладення розгляду справи від відповідача не надходило.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності відповідача на підставі наявних у справі доказів, наявні матеріали справи є достатніми для всебічного, повного і об'єктивного розгляду справи,.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Заслухавши представника позивача, вивчивши матеріали цивільної справи в повному обсязі, суд встановив наступне.

15.02.2016 між Товариством з обмеженою відповідальністю САЛЬП УКРАЇНА (відповідач) та Публічним акціонерним товариством Комерційний банк "Приватбанк" (відповідач, ОСОБА_3) укладено договір банківського обслуговування (поточного рахунку) 3б/н з встановленням кредитного ліміту на рахунок шляхом підписання заяви про відкриття поточного рахунку і карточки зі зразками підписів та відбитку печатки.

ОСОБА_4 взяв на себе зобов'язання при наявності вільних грошових ресурсів здійснювати обслуговування кредитного ліміту клієнта за рахунок кредитних коштів в межах ліміту, про розмір якого ОСОБА_3 повідомляє клієнту на свій розсуд або у письмовому вигляді, або через встановлені засоби електронного зв'язку ОСОБА_4 та клієнта. Порядок встановлення, зміни ліміту, погашення заборгованості та розмір відсоткової ставки за користування кредитним лімітом регламентується Умовами та Правилами надання банківських послуг і Тарифами банку, які розміщені в сеті Інтернету на сайте www.privatbank.ua , які разом з Анкетою (заявою) складають Договір банківського обслуговування.

Відповідно до договору Товариству з обмеженою відповідальністю САЛЬП УКРАЇНА було встановлено кредитний ліміт на поточний рахунок №26006052302061 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку ОСОБА_4 і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших), що визначено і врегульовано "Умовами та правилами надання банківських послуг".

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України , договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов'язками наділені обидві сторони договору.

Згідно ст. 627 Цивільного кодексу України встановлено, що відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу , інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Частиною 1 статті 1054 Цивільного кодексу України встановлено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до п. 1 ст. 628 Цивільного кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

У відповідності до п.3.1.2.1.16 ОСОБА_3 , при укладені договорів і угод, чи вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання Клієнта до ОСОБА_3 і правил надання банківських послуг (або у формі Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі). ОСОБА_4 і Клієнт допускають використання підписів Клієнта у вигляді електронного цифрового підпису та/або підтвердження через пароль, спрямований ОСОБА_4 через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі Клієнта з правом "першого" підпису. Підписання договорів і угод таким чином прирівнюється до укладанні договорів та угод у письмовій формі.

Згідно ч. 2. ст. 639 Цивільного кодексу України , якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Відповідно до п. 3.2.1.1.1. ОСОБА_3, кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення обігових коштів та здійснення поточних платежів Клієнта, в межах кредитного ліміту. Про розмір ліміту ОСОБА_3 повідомляє Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку ОСОБА_4 та Клієнта.

У відповідності до п. 3.2.1.1.3. ОСОБА_3, кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта щодо його повернення, сплаті процентів та винагороди.

Згідно 3.2.1.1.8 ОСОБА_3, проведення платежів Клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться ОСОБА_4 протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання Клієнта до ОСОБА_3 і правил надання банківських послуг (або у формі Заяви про відкритті поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі - Угода ).

В п. 3.2.1.1.6. ОСОБА_3 зазначається, що ліміт може бути змінений ОСОБА_4 в односторонньому порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами ОСОБА_4. Підписавши Угоду, Клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна Ліміту проводиться ОСОБА_4 в односторонньому порядку шляхом повідомлення Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку ОСОБА_4 і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших).

Свої зобов'язання за договором позивач виконав в повному обсязі, надавши відповідачу кредитний ліміт в розмірі 200 000,00 грн., що підтверджується та випискою про рух коштів по рахунку позичальника.

Розділом 3.2.1.4 ОСОБА_3 встановлений порядок розрахунків за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт виплачує відсотки, виходячи з відсоткової ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом (диференційована відсоткова ставка).

За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнуління дебетового сальдо в одну з дат до 25-го числа поточного місяця, якщо дебетове сальдо на поточному рахунку утворилося з 1-го до 20-го (включно) числа поточного місяця або до 25-го числа наступного місяця, якщо дебетове сальдо на поточному рахунку утворилося з 21-го до кінцевого числа поточного місяця, розрахунок відсотків здійснюється за відсотковою ставкою в розмірі 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості (п.3.2.1.4.1.1 ОСОБА_3).

У випадку необнулювання дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнулінню, на протязі 90 днів з кінцевої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, Клієнт сплачує ОСОБА_4 за користування кредитом відсотки в розмірі 32% річних, а з 01.04.2016 року 30 % річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнулінню (п.3.2.1.4.1.2 ОСОБА_3).

У разі непогашення кредиту впродовж 90 днів з дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання Клієнта з погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань Клієнт сплачує ОСОБА_4 відсотки за користування кредитом у розмірі 60% річних від суми залишку непогашеної заборгованості.. У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права ОСОБА_4 на встановлення іншого терміну повернення кредиту, передбаченого Умовами та правилами надання банківських послуг (п.3.2.4.4.1.3 ОСОБА_3).

Згідно п.3.2.1.4.9 ОСОБА_3 розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з моменту утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при зі банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом, на залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал нарах) відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати. При неї винагороди, відсотків у відповідні їм дати сплати, вони вважаються простроченими (п.3.2.1.4.10. ОСОБА_3).

Клієнт сплачує ОСОБА_4 комісію за використання Ліміту відповідно до п.п. 3.2.1.1.6, 3.2.1.2.3. 1- го числа кожного місяця в розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, що існував на кінець банківського дня за попередній місяць, в порядку, передбаченому Умовами і правих надання банківських послуг. ОСОБА_4 може на свій розсуд не стягувати зазначену комісію в разі, якщо максимальне сальдо кредиту, що існував на кінець банківського дня за попередній календар, місяць, не перевищувало 100 гривень. Сума стягуваної комісії не менше 200 грн.(п. 3.2.1.4.4)

Відповідно до п. 3.2.1.5.1. ОСОБА_3 при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п.3.2.1.2.2.2, 3.2.1.4.1, 3.2.1.4.2, 3.2.1.4 термінів повернення кредиту, передбачених п.п.3.2.1.1.8, 3.2.1.2.2.3, 3.2.1.2.3.4, винагород передбаченої п.п.3.2.1.2.2, 3.2.1.4.4, 3.2.1.4.5, 3.2.1.4.6 ОСОБА_3, Клієнт виплачує ОСОБА_4 за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочена платежу. А в разі реалізації ОСОБА_4 права на встановлення іншого строку повернення кредиту Клієнт сплачує ОСОБА_4 пеню у розмірі, зазначеному в п.3.2.1.4.1.3 ОСОБА_3 від суми заборгованості за кожен день прострочення.

Згідно п.3.2.1.2.3.4 ОСОБА_3 має право при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбаченого Умовами, змінити умови кредитування - вимагати від Клієнта дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання інших зобов'язань за кредитом.

Згідно договору поруки № POR1463044706766 від 12.05.2016 року ОСОБА_2 поручився перед кредитором ПАТ КБ Приватбанк за виконання ТОВ Сальп Україна зобов'язань за угодами-приєднання до: - 1.1.1. розділу 3.2.1. Кредитний ліміт ОСОБА_3 та правил надання банківських послуг, далі Угода 1 по сплаті: а)процентної ставки за користування кредитом: за період користування кредитом згідно п.3.2.1.4.1.2 Угоди 1 30% річних для договорів забезпечених порукою, 43% річних для договорів незабезпечених порукою; за період користування кредитом згідно п.3.2.1.4.1.3 Угоди 1 - 60% річних для договорів, забезпечених порукою, 68% річних для договорів, незабезпечених порукою; в) винагороди за використання ліміту відповідно до 3.2.1.4.4 Угоди 1 1-го числа кожного місяця в розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, що існувало на кінець банківського дня за попередній місяць; г) кредиту в розмірі 10000,00 грн.

Якщо під час виконання Угоди 1 зобов'язання боржника, що забезпечені цим договором збільшуються внаслідок чого збільшується обсяг відповідальності поручителя, поручитель при укладенні цього договору дає свою згоду на збільшення зобов'язань за Угодою 1 в розмірі таких збільшень. Додаткових узгоджень про такі збільшення з поручителем не потрібні: 1.1.2 до розділу 3.2.2 Кредит за послугою Гарантовані платежі ОСОБА_3 та правил надання банківських послуг Угода 2 по сплаті: а) процентної ставки за користування кредитом за період користування кредитом згідно п.3.2.2.2 Угоди 2 - 64% річних; б) винагород, штрафів, пені та інші платежі, відшкодування збитків у відповідності, порядку та строки, зазначені в Угоді 2 ; в) кредиту у розмірі 10000 грн.

Якщо під час виконання Угоди 2 зобов'язання боржника, що забезпечені цим договором збільшуються внаслідок чого збільшується обсяг відповідальності поручителя, поручитель при укладенні цього договору надає згоду на збільшення зобов'язань за зазначеною угодою.

Поручитель відповідає перед кредитором за виконання зобов'язань за Угодою 1 та Угодою 2 в тому ж розмірі, що і боржник.

Рішенням Господарського суду м. Києва від 23.10.2017 року (справа № 910/13232/17) позовні вимоги ПАТ КБ Приватбанк задоволені повністю. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "САЛЬП УКРАЇНА" (03067, м. Київ, бульвар І. Лепсе, 2, код ЄДРПОУ 40110042) на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (01001, м. Київ. вул. М. Грушевського, 1Д, код ЄДРПОУ 14360570) 199 977 грн. 55 коп. заборгованість за кредитом, 105 821 грн. 46 коп. заборгованість по процентам за користування кредитом, 16 398 грн. 18 коп. заборгованість по комісії, 61 371 грн. 12 коп. пені 5 753 грн. 53 коп. витрат по сплаті судового збору.

Відповідно п.1.5 договору поруки у випадку невиконання боржником зобов'язань за Угодою 1 та/або Угодою 2 - боржник та поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники.

Це означає право кредитора вимагати виконання зобов'язання в повному обсязі як від боржника і поручителя разом, так і від кожного з них окремо.

Зобов'язання виникають з підстав, передбачених статтею 11 ЦК України , зокрема договорів.

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти (частина перша статті 1054 ЦК України ).

За договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником (частина перша статті 553 ЦК України ).

У разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки (частини перша, друга статті 554 ЦК України ).

На підставі наведених норм чинного законодавства та встановлених у справі обставин, підтверджених належними та допустимими доказами, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 247, 263-265 , 280, 141 ЦПК України, ст. 526, 549, 550, 554, 610, 612, 625, 1050, 1054 ЦК України, -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНКОПП НОМЕР_1, місце прорживання АДРЕСА_1 на користь Публічного акціонерного товариства комерційний банк Приватбанк заборгованість по кредитному договору від 15.02.2016 року в сумі 383 568,31 грн., що складається із заборгованості за кредитом - 199 977 грн. 55 коп, заборгованості за відсотками 105 821 грн. 46 коп., заборгованість по комісії - 16 398,18 грн., пені - 61 371,12 грн. та 5753,53 грн. в відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Рішення суду набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення. На рішення суду може бути подана апеляційна скарга на протязі 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданною протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя Кам'янець-Подільського міськрайонного суду Швець О.Д.

Повний текст судового рішення виготовлений 12 квітня 2018 року

Дата ухвалення рішення02.04.2018
Оприлюднено05.05.2018
Номер документу73789039
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за договором

Судовий реєстр по справі —676/3477/17

Рішення від 02.04.2018

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Рішення від 02.04.2018

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 15.03.2018

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 19.02.2018

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 19.01.2018

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 18.12.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 15.11.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 23.10.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 27.07.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 20.07.2017

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні