Рішення
від 30.04.2018 по справі 289/679/18
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/679/18

Номер провадження 2/289/521/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.04.2018 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Невмержицького І.М.

при секретарі- Шуба В.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Радомишлі Житомирської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ПП АГРО-ФТ Радомишльського району про дострокове розірвання Договорів оренди земельних ділянок,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 через свого представника звернувся в суд з позовом до Відповідача з зазначених в позові підстав.

Представник позивача ОСОБА_2Г.в судове засідання не з'явилася,надіслала до суду письмову заяву,в якій просила слухати справу без їх участі,позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Представник відповідача - ПП "АГРО-ФТ в судове засідання не з"явився,про день та час слухання справи був належним чином повідомлений,причину неявки суду не повідомив,заяв та клопотань до суду не надіслав.

За таких обставин та на підставі ч. 3 ст. 211 ЦПК України , якою передбачено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності, якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів, суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності сторін.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК Україниу разі визнання Відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно ст.187 ЦПК України, враховуючи, що представник Відповідача в судове засідання не з'явився, хоч належним чином повідомлений про розгляд справи і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за відсутності його представника, суд ухвалює розгляд справи, на підставі наявних у справі доказів.

Суд, дослідивши матеріали справи,надавши оцінку доказам у їх сукупності, встановив наступне.

Позивач ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 2,1360 Га ,яка складається з трьох земельних ділянок з цільовим призначенням для ведення селянського господарства,а саме:

- земельної ділянки площею 1,2702 Га, кадастровий номер 1825081800:04:000:0009,індексний номер- 12548611 від 18.04.2014 року,номер запису про інше речове право - 5411639;

- земельної ділянки площею 0,5475 Га, кадастровий номер 1825081800:02:000:0201,індексний номер- 12547813 від 18.04.2014 року,номер запису про інше речове право - 5411403 , які належать йому на праві власності,згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА за №141893,виданого на підставі Розпорядження голови Радомишльської РДА від 26 січня 2004 року за №8,з цільовим призначенням для ведення селянського господарства,яка розташована на території Вишевицької с/ради Радомишльського району Житомирської області,Акт зареєстровано в Книзі записів реєстрації Державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею,договорів оренди землі за №010422000107 відділом Держкомзему у Радомишльському районі 26 жовтня 2004 року.

20 березня 2013 року між ОСОБА_1 та ПП "АГРО-ФТ був укладений Договір оренди земельних ділянок площею 1,2702 Га та 0,5475 Га , з цільовим призначенням для ведення селянського господарства та розташовані на території Вишевицької с/ради Радомишльського району Житомирської області, які належать йому на праві власності,що підтверджується Інформацією Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку.

ОСОБА_1 на виконання своїх зобов'язань, визначених в пункті 20 Договору передав Відповідачу в строкове платне користування на 10 років земельні ділянки, які розташовані на території Вишевицької сільської ради Радомишльського району Житомирської області з цільовим призначенням для ведення селянського господарства.

Згідно пунктів 9 та 11 вищевказаного Договору орендна плата становить 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, і вноситься як в грошовій так і в натуральній формі. Орендна плата вноситься не пізніше 31 грудня кожного орендованого року. Обчислення розміру орендної плати за оренду земельної ділянки приватної власності здійснюється з урахуванням індексу інфляції.

У разі невнесення орендної плати або внесення у неповному розмірі у строки,визначені Договором оренди,справляється пеня у розмірі 0,2% несплаченої суми за кожен день прострочення платежу але не більше подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення платежу.

Відповідно до пунктів 9-12 Договору оренди землі передбачено право орендодавця вимагати від орендаря своєчасної виплати орендної плати. Всупереч вказаному та згідно Інформації Позивача заборгованість по сплаті орендної плати за земельні ділянки, наданої ПП АГРО-ФТ , перед Відповідачем у порушення умов Договору та вимог ст.ст.526,629 ЦК України існує за 2015-2017 роки.

Статтею 96 Земельного кодексу України, пунктом 2 частини 1 статті 24 Закону України "Про оренду землі» та пунктом 29 укладеного Договору оренди землі передбачено,що Орендодавець має право вимагати від Орендаря своєчасного внесення орендної плати. Невиплата Відповідачем Позивачу орендної плати є істотним порушенням умов укладеного між сторонами Договору та порушує майнові права Позивачки.

Згідно пункту 39 Договору оренди землі дія даного Договору може бути припинена шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін, рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов'язків передбачених даним договором.

Згідно ст.792 ЦК України, за договором найму (оренди) земельної ділянки, наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Згідно ст.2 Закону України "Про оренду землі» відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також Договором оренди землі.

Згідно положень ст.1 Закону України "Про оренду землі", ст.93 ч.І Земельного кодексу України, - оренда землі та право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та іншої видів діяльності.

Відповідно до п.п. 9 та 11 Договору оренди землі Відповідач зобов'язувався виплачувати Позивачеві щорічно орендну плату як в грошовій так і в натуральній формі в розмірі 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, не пізніше 31 грудня кожного орендованого року.

Таким чином, між сторонами склалися договірні зобов'язання з приводу оренди землі.

Договірні зобов'язання Позивач виконав у повному обсязі, передавши Відповідачу земельні ділянки згідно Договору від 20.03.2013 року.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України і одностороння відмова від зобов'язання не допускається.

Проте Відповідач в порушення умов договору свої зобов'язання по виплаті орендної плати не виконав,оскільки має заборгованість із виплати орендної плати перед Позивачем за 2015-2017 роки з урахуванням проіндексованої нормативної грошової оцінки земельної ділянки: за 2015 рік - 1400,00 грн.,за 2016 рік - 1602,56 грн.,за 2017 рік - 1602,56 грн.

Відповідно до ст.32 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі може бути достроково розірваний на вимогу однієї із сторін за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених ст.ст. 24, 25 цього Закону та умовами Договору, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Законодавець в п. в ч.1 ст.96 Земельного кодексу України встановив обов'язок орендаря своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Згідно ч.2 ст.651 ЦК України Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення Договору другою стороною та в інших випадках, встановлених Договором або Законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої ним шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно ст.15 Закону України "Про оренду землі" орендна плата є істотною умовою договору оренди землі.

Згідно п.38 Договору оренди землі передбачається, що договір оренди землі припиняється за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін унаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, а також інших підстав, визначених законом.

Зазначені вище положення закону повністю відповідають захисту права власності, яке гарантується ст. 1 Протоколу №1 до Європейської Конвенції з прав людини та основних свобод, що у відповідності до ст.9 Конституції України є частиною національного законодавства. Так, у рішенні Європейського Суду з прав людини від 29.11.1991 року ОСОБА_3 Девелопментс ЛТД та інші проти Ірландії , в якому розкрито зміст захисту права власності та зазначається, що власники мають право претендувати щонайменше на «законне сподівання» можливістю користуватися своєю власністю. Зазначені сподівання, тобто те, на що розраховувала Позивач, Відповідачем було порушено.

Судом встановлено, що Відповідач не виконав покладені на нього Договором зобов'язання по своєчасній сплаті Позивачеві орендної плати, чим порушив істотні умови Договору оренди землі, що і є підставою для його розірвання.

Дані обставинами підтверджуються матеріалами справи.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 про дострокове розірвання договору оренди земельних ділянок - є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до положень ст.ст.141-142 ЦПК України суд стягує із Відповідача на користь Позивача судовий збір в розмірі 704 грн.80 коп.+2= 1 409,60 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4,5,6,7,12,13,141,142,265,273 ЦПК України,ст.ст. 525, 526, 629, 651, 792 Цивільного кодексу України, ст.ст. 93 ч.1, ст.96 ч.1 п.в), 125 ч.2 Земельного кодексу України, ст.ст. 1, 2, 15, 18, 24, 25, 32 Закону України "Про оренду землі", суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

1. Розірвати Договір оренди земельної ділянки - площею 1,2702 Га, кадастровий номер 1825081800:04:000:0009,індексний номер- 12548611 від 18.04.2014 року,номер запису про інше речове право - 5411639,яка розташована на території Вишевицької с/ради Радомишльського району з цільовим призначенням для ведення селянського господарства,укладений 20.03.2013 року між ОСОБА_1 та ПП АГРО-ФТ ,право оренди на яку зареєстроване 18.04.2014 року;

2. Розірвати Договір оренди земельної ділянки - площею 0,5475 Га, кадастровий номер 1825081800:02:000:0129,індексний номер- 8560892 від 02.12.2013 року,номер запису про інше речове право - 3640957,яка розташована на території Вишевицької с/ради Радомишльського району з цільовим призначенням для ведення селянського господарства ,укладений 20.03.2013 року між ОСОБА_1 та ПП АГРО-ФТ ,право оренди на яку зареєстроване 18.04.2014 року.

Стягнути з ПП "АГРО-ФТ" (ідент.код ЄДРПОУ 32887857),м.Дніпро Дніпропетровської області на користь ОСОБА_1 кошти сплаченого останнім судового збору у розмірі 1 409,60 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Житомирської області через Радомишльський районний суд протягом тридцяти днів, починаючи з дня його проголошення.

Суддя І. М. Невмержицький

Дата ухвалення рішення30.04.2018
Оприлюднено08.05.2018
Номер документу73814958
СудочинствоЦивільне
Сутьдострокове розірвання Договорів оренди земельних ділянок

Судовий реєстр по справі —289/679/18

Рішення від 30.04.2018

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Невмержицький І. М.

Ухвала від 16.04.2018

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Невмержицький І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні