Ухвала
від 07.05.2018 по справі 712/5084/18
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа №712/5084/18

Провадження №1-кс/712/2209/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про отримання зразків для експертизи

07 травня 2018 року слідчий суддя Соснівського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши винесене в кримінальному провадженні №32017250000000029 від 13 липня 2017 року, за ознаками за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 4 ст. 358 КК України, прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 клопотання про отримання зразків для експертизи,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням про отримання зразків для експертизи.

В клопотанні зазначає, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Черкаській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №32017250000000029, яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.07.2017 за фактом умисного ухилення від сплати податків до державного бюджету службовими особами ТОВ «Промбуд-Індустрія» в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 4 ст. 358 КК України.

Досудовим розслідуванням по даному кримінальному провадженню встановлено, що службові особи ТОВ «Промбуд-Індустрія» (код ЄДРПОУ 40277109) та ТОВ «Хлібний Дім Україна» (код ЄДРПОУ 39617824), будучи відповідальними за правильність нарахування та своєчасність сплати податків та обов`язкових платежів до державного бюджету в період з 01.04.2016 по 31.05.2017 шляхом безпідставного відображення в бухгалтерському та податковому обліках ТОВ «Промбуд-Індустрія» безтоварних операцій з придбання товарів та послуг у ТОВ «Хлібний Дім Україна», яке в даній схемі виступило пособником в ухиленні від сплати податків, умисно ухилились від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток на загальну суму 3928 339 грн., що є в особливо великих розмірах.

Під час досудового розслідування встановлено, що між КП «ЧЕЛУАШ» та ТОВ «Промбуд Індустрія» укладено низку договорів стосовно здійснення капітального ремонту зупинок громадського транспорту по місту Черкаси.

З метою встановлення відповідності проведення капітального ремонту зупинок громадського транспорту із проектно-кошторисною документацією та актами виконаних робіт, об`ємам і вартості таких робіт, 14.03.2018 року призначено судово-будівельну експертизу виконання якої доручено експертам Черкаського НДЕКЦ при МВС України.

12.04.2018 року від судового експерта Черкаського НДЕКЦ при МВС України ОСОБА_4 надійшло клопотання, згідно якого він просить надати безперешкодний доступ до об`єктів дослідження, а саме зупинок громадського транспорту «Пологовий будинок» (непарна) по вул. Чехова; зупинки громадського транспорту «вул. Пацаєва» (непарна) по вул. Пацаєва; зупинки громадського транспорту «Благовісна» (парна) по вул. Пастерівська; зупинки громадського транспорту «Гетьмана Сагайдачного» (непарна) по вул. Пастерівська; зупинка громадського транспорту «Нарбутівська» (непарна) по вул. Пацаєва; зупинки громадського транспорту «вул. Чехова» (непарна) по вул. Гетьмана Сагайдачного.

Разом з тим, під час проведення натурного обстеження необхідно забезпечити видимість усіх улаштованих шарів елементів благоустрою (основа під плитку ФЕМ, підготовчі шари тощо), які неможливо встановити обстеженням та контрольним обміром, так як вони технологічно приховуються при виконанні подальших робіт.

У зв`язку з викладеним у ході досудового розслідування на даний час виникла потреба в отриманні зразків для проведення вказаної експертизи, з метою дослідження шарів улаштування, які на даний час приховано від зовнішнього дослідження, із залученням спеціаліста для їх відкриття.

Вказані зупинки громадського транспорту є власністю міста Черкаси, а тому для виконання розкриття елементів благоустрою у деяких містах для подальшого співставлення товщини підготовчих шарів та основи з проектною документацією, виникла потреба у наданні судом дозволу для отримання, із залученням спеціаліста, зразків для проведення призначеної експертизи.

У судове засідання прокурор ОСОБА_3 не з`явилась, до суду скерувала заяву про розгляд клопотання за її відсутності, клопотання підтримує повністю.

Відповідно до ст. 245 КПК України, у разі необхідності отримання зразків для проведення експертизи вони відбираються стороною кримінального провадження, яка звернулася за проведенням експертизи або за клопотанням якої експертиза призначена слідчим суддею. У випадку, якщо проведення експертизи доручено судом, відібрання зразків для її проведення здійснюється судом або за його дорученням залученим спеціалістом.

Відповідно до ч. 2 ст. 245 КПК України порядок відібрання зразків з речей і документів встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів (статті 160-166 цього Кодексу).

Відповідно до п. 3.2 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року № 53/5 до експертної установи (експерту) надаються: документ про призначення експертизи, об`єкти, зразки для порівняльного дослідження та, за клопотанням експерта, - матеріали справи (протоколи оглядів з додатками, протоколи вилучення речових доказів тощо).

Дослідивши матеріали справи та матеріали кримінального провадження слідчий суддя приходить до висновку, що оскільки для проведення експертизи в даному кримінальному провадженні експерту необхідно забезпечити видимість усіх улаштованих шарів елементів благоустрою (основа під плитку ФЕМ, підготовчі шари тощо), клопотання прокурора є обґрунтованим, а тому підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 160-166, 245, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати дозвіл на отримання зразків для експертизи по зупинкам громадського транспорту «Пологовий будинок» (непарна) по вул. Чехова; зупинки громадського транспорту «вул. Пацаєва» (непарна) по вул. Пацаєва; зупинки громадського транспорту «Благовісна» (парна) по вул. Пастерівська; зупинки громадського транспорту «Гетьмана Сагайдачного» (непарна) по вул. Пастерівська; зупинка громадського транспорту «Нарбутівська» (непарна) по вул. Пацаєва; зупинки громадського транспорту «вул. Чехова» (непарна) по вул. Гетьмана Сагайдачного, шляхом вибіркового зняття плитки, розкриття елементів благоустрою у деяких місцях для подальшого співставлення товщини шарів та основи з проектною документацією.

Виконання ухвали покласти на прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 , заступника начальника ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_5 , заступника начальника ВОСА ПДВ ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_6 , судового експерта ЧНДЕКЦ ОСОБА_4 , залученого спеціаліста, або іншій особі за дорученням прокурора, слідчого.

Термін дії ухвали 30 діб з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.05.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу73820686
СудочинствоКримінальне
Сутьотримання зразків для експертизи

Судовий реєстр по справі —712/5084/18

Ухвала від 07.05.2018

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні