Ухвала
від 05.05.2018 по справі 808/1644/18
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

З ПИТАНЬ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПОЗОВУ

05 травня 2018 рокуСправа № 808/1644/18 м.Запоріжжя

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Батрак І.В., розглянувши клопотання про забезпечення позову у справі

за позовом Благовіщенської сільської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71330, Запорізька область, Кам'янсько-Дніпровський район, с. Благовіщенка, пров. Центральний, буд.10; код ЄДРПОУ 24906372)

до Державного реєстратора Виконавчого комітету Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області Скиби Марини Олександрівни (71304, Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Каховська, буд.98)

до Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71304, Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Каховська, буд.98; код ЄДРПОУ 25218421)

треті особи на стороні позивача Водянська сільська рада Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71316, Запорізька область, Кам'янсько-Дніпровський район, с. Водяне, вул. Миру, буд.145А; код ЄДРПОУ 04352902), Комунальне підприємство Кам'янсько-Дніпровський міський ринок Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71304, Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Чкалова, буд.8; код ЄДРПОУ 05297909)

треті особи на стороні відповідача Кам'янсько-Дніпровська районна рада Запорізької області (71300, Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Набережна, буд.87; код ЄДРПОУ 20524573), Комунальне підприємство Міський ринок об'єднаної територіальної громади Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71304, Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Чкалова, буд. 8; код ЄДРПОУ 05297909)

про визнання протиправними та скасування рішень

ВСТАНОВИВ:

На адресу Запорізького окружного адміністративного суду (далі - суд) надійшов адміністративний позов від Благовіщенської сільської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області до Державного реєстратора Виконавчого комітету Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області Скиби Марини Олександрівни (далі - відповідач 1), до Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (далі - відповідач 2), треті особи на стороні позивача Водянська сільська рада Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області, Комунальне підприємство Кам'янсько-Дніпровський міський ринок Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області, треті особи на стороні відповідача Кам'янсько-Дніпровська районна рада Запорізької області, Комунальне підприємство Міський ринок об'єднаної територіальної громади Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області, в якому просить суд:

визнати протиправним та скасувати рішення відповідача 1 номер 40242742 від 22.03.2018 про внесення запису про право власності за відповідачем 2 на нерухоме майно, а саме: відносно внесення запису про право власності за відповідачем 2 на нерухоме майно: адміністративна будівля, літ. 2А (контора ринку); торгівельний павільйон, літ. Б (м'ясний та молочний павільйон); вбиральня, літ. З; вбиральня громадська, літ. И, розташовані за адресою: Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Чкалова, буд. 8;

визнати протиправним та скасувати пункти 5, 6, 7 рішення №58 від 04.04.2018, прийнятого на двадцятій сесії восьмого скликання відповідача 2 Про створення юридичної особи - Комунальне підприємство Міський ринок об'єднаної територіальної громади Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області та затвердження Статуту.

Разом із адміністративним позовом представником позивача надано суду заяву (вх. №13877) про забезпечення позов шляхом заборони до набрання законної сили рішенням в даній адміністративній справі органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам на нерухоме майно, у тому числі особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, зокрема, Міністерству юстиції України та його територіальним органам, нотаріусам та іншим органам чи особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, вчиняти будь які реєстраційні дії щодо нерухомого майна, а саме нежитлової будівлі, розташованої за адресою: Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Чкалова, буд. 8, а саме: адміністративна будівля, літ. 2А (контора ринку); торгівельний павільйон, літ. Б (м'ясний та молочний павільйон); вбиральня, літ. З; вбиральня громадська, літ. И.

Відповідно до частини першої статті 150 КАС України, суд за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову.

Частиною другою цієї статті встановлено, що забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо: 1) невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду; або 2) очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

Тобто, забезпечення адміністративного позову - це вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, до вирішення адміністративної справи визначених законом заходів щодо створення можливості реального виконання у майбутньому рішення суду, якщо його буде прийнято на користь позивача.

Згідно із частиною четвертою статті 150 КАС України подання позову, а також відкриття провадження в адміністративній справі не зупиняють дію оскаржуваного рішення суб'єкта владних повноважень, якщо суд не застосував відповідні заходи забезпечення позову.

Таким чином, статтею 150 КАС України визначено вичерпний перелік підстав для вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, а суд повинен, виходячи з конкретних доказів, встановити, чи існує хоча б одна з названих підстав, і оцінити, чи не може застосування заходів забезпечення позову завдати більшої шкоди, ніж та, якій можна запобігти.

Аналізуючи приписи викладених вище норм законодавства, необхідною передумовою вжиття заходів забезпечення адміністративного позову є вірогідність того, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Суд зауважує, що відповідно до ухвали суду від 05.05.2018 у даній справі вирішив відмовити у відкритті провадження в адміністративній справі за позовом Благовіщенської сільської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області до Державного реєстратора Виконавчого комітету Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області Скиби Марини Олександрівни, до Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області, треті особи на стороні позивача Водянська сільська рада Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області, Комунальне підприємство Кам'янсько-Дніпровський міський ринок Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області, треті особи на стороні відповідача Кам'янсько-Дніпровська районна рада Запорізької області, Комунальне підприємство Міський ринок об'єднаної територіальної громади Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області про визнання протиправними та скасування рішень, у зв'язку із тим, що даний спір не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Ураховуючи вищевикладені обставини, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання позивача про забезпечення позову, у зв'язку із тим, що спір належить розглядати в порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст. ст. 150, 151, 154, 256 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяву Благовіщенської сільської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (вх. №13877) про забезпечення позов відмовити.

Ухвала, постановлена судом в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, у відповідності до ч. 2 ст. 256 КАС України набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя І.В.Батрак

Дата ухвалення рішення05.05.2018
Оприлюднено11.05.2018
Номер документу73840899
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/1644/18

Ухвала від 05.05.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 05.05.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні