Рішення
від 02.12.2009 по справі 51/572
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьког о,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 51/572 02.12.09

За позовом Комунально го підприємства «Дирекція з управління та обслуговуванн я житлового фонду Печерської районної у місті Києві ради»

до Товариства з обмежен ою відповідальністю «Гравіс »

про стягнення 28 698, 22 грн.

Суддя Пригунова А .Б.

Представники сторін:

від позивача: Богомаз А.К.

від відповідача: не з' явил ись

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Госп одарського суду міста Києва з вимогою про стягнення з від повідача заборгованості у ро змірі 28 698, 22 грн. за договором № 32 /604 від 10.06.08 р. Позовні вимоги обґр унтовані неналежним виконан ням відповідачем своїх зобов ' язань щодо сплати орендної плати відповідно до умов заз наченого договору.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 02.10.09 р. поруше но провадження у даній справ і, призначено її до розгляду у судовому засіданні на 21.10.09 р. за участю представників сторін , яких зобов' язано надати су ду певні документи.

У процесі провадження у спр аві представник позивача над ав заяву про збільшення розм іру позовних вимог, в якій про сить стягнути з відповідача 57 731,19 грн. заборгованості з орен дної плати. Суд прийняв вказа ну заяву до розгляду.

Розгляд справи переносивс я через нез' явлення у судов е засідання повноважного пре дставника відповідача, ненал ежне виконання сторонами вим ог суду та з технічних причин .

У даному судовому засіданн і представник позивача підтр имав збільшені позовні вимог и.

Представник відповідача н а виклик суду не з' явився, ві дзиву на позов не надав, вимог ухвали суду від 13.11.09 р. не викон ав, причини неявки суду не пов ідомив.

Враховуючи, що матеріали сп рави містять докази належног о повідомлення відповідача п ро час та місце судового засі дання та про наслідки ненада ння ним відзиву на позов та ви требуваних судом документів , суд, на підставі ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України, приходить до висн овку про можливість розгляду справи за наявними матеріал ами без участі представника відповідача.

Відповідно до статті 85 Госп одарського процесуального к одексу України у судовому за сіданні 02.12.09 р. за згодою предст авника позивача судом оголош ено вступну та резолютивну ч астини рішення.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, Господа рський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

10.06.08 року між сторонами був у кладений договір № 32/604 оренди н ерухомого майна (будівель, сп оруд, приміщень) комунальної власності територіальної гр омади Печерського району м. К иєва (надалі - договір), за умо вами якого позивач на підста ві розпорядження голови Пече рської районної у місті Києв і державної адміністрації № 59 від 28.01.94 р. (при переукладенні д оговору оренди на новий терм ін чи продовжені терміну дії договору оренди) на підставі протокольного рішення коміс ії з питань користування та в ідчуження комунального майн а Печерської районної у міст і Києві ради (протокол № 8 від 29. 05.08 р.) зобов' язався передати, а відповідач - прийняти в ор ендне користування нежитлов е приміщення, будівлю, споруд у загальною площею 63,80 кв.м., що з находиться у напівпідвалі за адресою: вул. Щорса, 27 для розмі щення офісу телевізійного ка налу «Кіно»- 21 %.

Пунктом 9.1. договору передба чено термін його дії - з 10.06.08 р. до 10.06.09 р.

Порядок розрахунків між ст оронами визначений в розділі 4 договору, відповідно до яког о за користування об' єктом оренди відповідач сплачує по зивачу орендну плату незалеж но від наслідків своєї госпо дарської діяльності, розраху нок якої здійснюється на під ставі методики розрахунку і порядку використання орендн ої плати за користування май ном територіальної громади П ечерського району м. Києва, що затверджена рішенням Печерс ької районної у місті Києві р ади від 12.06.03 р. № 105. зі змінами та д оповненнями до неї, внесеним и рішенням районної ради від 19.10.06 р. № 14 і яка становить за пер ший місяць оренди 8276,77 грн. (в т.ч . ПДВ - 1379,46 грн.). Розмір орендно ї плати за кожний наступний м ісяць визначається шляхом ко ригування розміру місячної о рендної плати за попередній місяць на індекс інфляції, оп ублікований у поточному міся ці. Розмір орендної плати під лягає перегляду на вимогу од нієї із сторін у разі зміни ме тодики її розрахунку, експер тної вартості нерухомого май на, базових орендних ставок, ц ін, тарифів та у інших випадка х, передбачених чинним закон одавством України і методико ю розрахунку та порядком вик ористання орендної плати за користування майном територ іальної громади Печерського району м. Києва. Розмір орендн ої плати може також бути змін ено на вимогу однієї із сторі н, якщо з незалежних від них об ставин істотно змінився стан об' єкту оренди, а також в інш их випадках, передбачених чи нним законодавством України та нормативними актами.

Пунктами 4.5., 4.9., 4.12. договору сто рони погодили, що платежі за п оточний місяць, що зазначені у п. 4.1. цього договору (орендна плата), вносяться відповідач ем на рахунок позивача до 20-го числа поточного місяця. Пода ток на додану вартість нарах овується у розмірах та у поря дку, встановленому чинним за конодавством, на суму орендн ої плати та зазначається від повідачем при сплаті платежі в окремо. При внесенні платеж ів у сумі, що перевищує нарахо вані, надлишок зараховується позивачем в рахунок майбутн іх платежів, а при припиненні договірних орендних відноси н - повертається відповідач у.

Пунктом 4.13 договору передба чено, що відповідач сплачу є орендну плату та інші пл атежі, що визначені цим догов ором, до дня фактичної пере дачі позивачу об' єкту оренд и по акту приймання-перед ачі.

Судом встановлено, що загал ьна сума орендної плати за пе ріод з 10.06.08 р. до жовтня 2009 року ск ладає 152 685,73 грн., з них: сума орен дної плати за період з травня 2009 року до жовтня 2009 року склада є 57 731,19 грн.

З довідки Печерського відд ілення Акціонерного банку «Б анк регіонального розвитку» від 30.10.09 р. № 11/01-1/315 вбачається, що в ід відповідача на рахунок по зивача за період з 10.06.08 р. до 29.10.09 р . надійшли грошові кошти в роз мірі 58 218,03 грн. в оплату за корис тування приміщенням у 2008 році .

У той же час, позивач стверд жує, що відповідач за користу вання приміщенням за період з 10.06.08 р. до квітня 2009 року розрах увався з позивачем в повному обсязі в розмірі 94 954,54 грн., прот е не сплачує орендної плати з а користування приміщенням з а період з травня до жовтня 2009 р оку.

Частиною 2 статті 17 Закону Ук раїни «Про оренду державного та комунального майна»перед бачено, що у разі відсутності заяви однієї із сторін про пр ипинення або зміну умов дого вору оренди протягом одного місяця після закінчення терм іну дії договору, він вважаєт ься продовженим на той же сам ий строк і на тих самих умовах , які були передбачені догово ром.

Згідно зі статтею 284 ГК Украї ни строк договору оренди виз начається за погодженням сто рін. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припине ння або зміну умов договору о ренди протягом одного місяця після закінчення строку дії договору він вважається про довженим на такий самий стро к і на тих самих умовах, які бу ли передбачені договором.

Відповідно до ст. 764 Цивільно го кодексу України, якщо найм ач продовжує користуватися м айном після закінчення строк у договору найму, то, за відсут ності заперечень наймодавця протягом одного місяця, дого вір вважається поновленим на строк, який був раніше встано влений договором.

Листом від 15.06.09 р. № 883 позивач з апропонував відповідачу в те рмін до 10.07.09 р. укласти новий дог овір оренди або здати орендо ване приміщення по акту прий ому-передачі позивачу.

Як вбачається з повідомлен ня про вручення поштового ві дправлення зазначений лист о держаний зі сторони відповід ача 22.06.09 р.

Проте, як зазначає позивач, відповідач у вказаний термін нового договору оренди не ук лав.

Згідно зі статтею 27 Закону У країни «Про оренду державног о та комунального майна»у ра зі розірвання договору оренд и, закінчення строку його дії та відмови від його продовже ння або банкрутства орендаря він зобов`язаний повернути о рендодавцеві об`єкт оренди н а умовах, зазначених у догово рі оренди.

Згідно зі статтею 291 ГК Украї ни договір оренди припиняєть ся у разі закінчення строку, н а який його було укладено.

Відповідно до ч.1 ст.785 Цивіль ного кодексу України у разі п рипинення договору найму най мач зобов`язаний негайно пов ернути наймодавцеві річ у ст ані, в якому вона була одержан а, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було о бумовлено в договорі.

Пунктом 5.5. договору передба чено, що при закінченні термі ну дії договору оренди і непр одовженні його на новий терм ін чи достроковому припиненн і договірних відносин відпов ідач має попередити позивача за 10 днів про звільнення об' єкту оренди та передати його по акту приймання - передач і представникам позивача у н алежному технічному та саніт арному стані, не гіршому ніж н а момент передачі в оренду, з у рахуванням усіх здійснених в ідповідачем поліпшень, які н еможливо відокремити від об' єкта оренди без заподіяння й ому шкоди.

Проте, як зазначає позивач, відповідач до даного часу пр иміщення площею 63,80 кв.м., що зна ходиться за адресою: вул. Щорс а, 27 за актом прийому-передачі представникам позивача не п ередав. У підтвердження оста ннього позивач посилається н а листи відповідача від 24.09.09 р. № 139, від 13.10.09 р. № 156 про перегляд роз міру орендної плати за корис тування приміщенням.

За таких обставин суд дійшо в висновку, що договір від 10.06.08 р . № 32/604 припинив свою дію у зв' я зку із закінченням його стро ку - 10.06.09 р., а в частині розраху нків з орендної плати та інши х платежів - діє до дня факти чної передачі орендованого м айна за актом приймання-пере дачі позивачу.

У зв' язку з неналежним вик онанням відповідачем своїх з обов' язань щодо сплати орен дної плати за договором від 10. 06.08 р. № 32/604 позивач просить стягн ути з відповідача 57 731,19 грн. заб оргованості з орендної плати за період з травня 2009 року до ж овтня 2009 року.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, та врахо вуючи, що кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь, суд вважає, що вимоги позива ча підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 759 Цивільно го кодексу України за догово ром найму (оренди) наймодавец ь передає або зобов' язуєтьс я передати наймачеві майно у користування за плату на пев ний строк.

Згідно з ч. 3 ст. 285 Господарськ ого кодексу України орендар зобов' язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати ор ендну плату.

Орендна плата - це фіксова ний платіж, який орендар спла чує орендодавцю незалежно ві д наслідків своєї господарсь кої діяльності. Строки внесе ння орендної плати визначают ься в договорі (ст. 286 ГК України ).

Відповідно до ст. 762 Цивільно го кодексу України за корист ування майном з наймача спра вляється плата, розмір якої в становлюється договором най му.

Статтею 173 ГК України передб ачено, що один суб' єкт госпо дарського зобов' язання пов инен вчинити певну дію на кор исть іншого суб' єкта, а інши й суб' єкт має право вимагат и від зобов' язаної сторони виконання її обов' язку.

Стаття 193 Господарського ко дексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарськи х відносин повинні виконува ти господарські зобов'язанн я належним чином відповідно до закону, інших правових акт ів, договору, а за відсутност і конкретних вимог щодо в иконання зобов'язання - від повідно до вимог, що у певних у мовах звичайно ставляться і до виконання господарс ьких договорів застосовую ться відповідні положення Ци вільного кодексу України з у рахуванням особливостей, пер едбачених цим Кодексом.

Частина друга цієї ж статті передбачає, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного ви конання нею зобов'язання, вра ховуючи інтереси другої стор они та забезпечення загально господарського інтересу.

Відповідно до ч. 7 ст.193 Господ арського кодексу України не допускаються одностороння в ідмова від виконання зобов'я зань, крім випадків, передбач ених законом, а також відмова від виконання або відстрочк а виконання з мотиву, що зобов 'язання другої сторони за інш им договором не було виконан о належним чином.

Згідно зі ст. 526 ЦК України зо бов'язання повинні виконуват ися належним чином відповідн о до умов договору та вимог ць ого кодексу, інших актів циві льного законодавства, а за ві дсутності таких умов та вимо г - відповідно до звичаїв ді лового обороту або інших вим ог, що звичайно ставляться.

В силу вимог ст.ст. 33, 34 ГПК Укр аїни кожна із сторін повинна довести належними та допуст имими доказами ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи запе речень.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився та заявлени х до нього позовних вимог не с простував.

Беручи до уваги наведене, зв ажаючи на те, що договір припи нив свою дію 10.06.09р., а зобов' яза ння відповідача сплачувати о рендну плату, відповідно до п оложень п. 4.13. договору, припиня ється після фактичної переда чі позивачу об' єкту оренди за актом приймання-передачі, та враховуючи, що позивач про довжує користуватися приміщ енням площею 63,80 кв.м., що знаход иться за адресою: вул. Щорса, 27, суд визнає вимоги позивача п ро стягнення з відповідача 57 731,19 грн. заборгованості з оренд ної плати за період з травня д о жовтня 2009 року правомірними та такими, що підлягають задо воленню.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідн о до вимог статті 49 Господарсь кого процесуального кодексу України, покладаються на від повідача.

Керуючись ст. ст. 82-85 ГПК Украї ни, Господарський суд міста К иєва, ?

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Г равіс»(01023, м. Київ, вул. Мечников а, 14/1, ідентифікаційний код 19133985) з будь-якого рахунку, виявлен ого державним виконавцем під час виконання судового ріше ння на користь Комунального підприємства «Дирекція з упр авління та обслуговування жи тлового фонду Печерської рай онної у місті Києві ради»(01010, м . Київ, провулок Січневий, 9, іде нтифікаційний код 35692211) 57 731 (п' я тдесят сім тисяч сімсот трид цять одну) грн. 19 коп. заборгова ності з орендної плати, 577 (п' я тсот сімдесят сім) грн. 31 коп. де ржавного мита, 236 (двісті тридц ять шість) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу.

3. Видати наказ після набран ня рішенням законної сили.

Дане рішення набирає закон ної сили після закінчення де сятиденного строку з дня йог о підписання і може бути оска ржене в порядку, передбачено му чинним законодавством Укр аїни.

Суддя Пригунова А.Б.

Дата підписання 25.12.09 р.

Дата ухвалення рішення02.12.2009
Оприлюднено20.11.2010

Судовий реєстр по справі —51/572

Рішення від 02.12.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні