Ухвала
від 26.04.2018 по справі 569/7405/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/7405/18

У Х В А Л А

26 квітня 2018 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань СУФР ГУ ДФС у Рівненській області ОСОБА_2 про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань СУФР ГУ ДФС у Рівненській області ОСОБА_2 звернувся до Рівненського міського суду із клопотанням, яке погоджене прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у СТОЛИЧНА ФIЛIЯ ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " КИЇВ (МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ,) та містять відомості, які можуть становити банківську таємницю.

В обґрунтування клопотання, зазначив, що невстановленими особами, без наміру здійснення діяльності, пов`язаної з продажем товарно-матеріальних цінностей, виконанням робіт або наданням послуг, з метою прикриття незаконної діяльності по незаконному, безпідставному формуванню податкового кредиту з ПДВ та валових витрат суб`єктам господарювання реального сектору економіки, у 2017-2018р. створено та оформлено на підставних осіб підконтрольні суб`єкти господарювання з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 ».

У ході аналізу діяльності підприємств встановлено невідповідність придбаних та реалізованих товарів. Так, вказані СГД не займаються повноцінною, самодостатньою підприємницькою діяльністю, а прикриваючись комерційною юридичною особою приховують свою незаконну діяльність.

Використовуючи реквізити та банківські рахунки в комерційних банках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 », невстановлені особи, організували документальне оформлення фіктивних фінансово-господарських операцій, з метою заниження податкових зобов`язань з ПДВ та податку на прибуток підприємств для суб`єктів реального сектору економіки.

Так, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » протягом зазначеного часу, шляхом проведення «безтоварних» господарських операцій, сформовано штучний податковий кредит з ПДВ для суб`єктів господарської діяльності легального сектору економіки на суму понад 11 млн.грн., чим завдали матеріальну шкоду державі.

Таким чином, у діях невстановлених осіб вбачаються ознаки кримінального правопорушення, відповідальність за який передбачена ч.1 ст.205 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи, яким підконтрольні вище вказані суб`єкти господарської діяльності з ознаками фіктивності, для забезпечення функціонування незаконної схеми конвертації коштів, «виводять» кошти через підконтрольні суб`єкти господарської діяльності, зокрема через фізичних осіб та підприємствами з незначними обсягами розрахунків.

Слідством відпрацьовується версія, щодо участі у незаконній схемі надання послуг з мінімізації податкових зобов`язання реальному сектору економіки шляхом створенні штучного податкового кредиту, «виводу» конвертації коштів, громадянина ОСОБА_5 , та підконтрольних йому підприємств, зокрма ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 )

Також встановлено, що фінансові операції ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код НОМЕР_2 ), проведені через розрахунковий рахунок, а саме:

- НОМЕР_3 (вид валюти Українська гривня), дата відкриття 05.05.2017, відкритий у СТОЛИЧНА ФIЛIЯ ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " КИЇВ (МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ,)

З метою дослідження механізму проведених розрахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код НОМЕР_2 ), в тому числі підтвердження чи спростування проведення розрахунків, встановлення надходження сум коштів на рахунки, виникла необхідність в дослідженні даних про фактичне надходження та списання грошових коштів по рахункам СГД.

З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження необхідно провести виїмку первинних документів, що становлять банківську таємницю клієнта ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ).

Слідчий вказує, що інформація, яка міститься в матеріалах справи з юридичного оформлення відкриття вказаних рахунків, в платіжних дорученнях ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код НОМЕР_2 ) на списання коштів з рахунків має істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні і є банківською таємницею, тому просить клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив суд його задовольнити.

Згідно із ч. 2ст. 163 КПК Українислідчий суддя розглядає клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі чи документи.

Заслухавши слідчого в судовому засіданні, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення.

Згідно положень ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий поступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третій особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав зважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Оскільки відомості щодо особи власника банківського рахунку та операції проведені по даному рахунку за вказаний період часу мають істотне значення для даного кримінального провадження і є банківською таємницею, слідчий суддя вважає, що дане клопотання обґрунтоване та таке, що підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 159-166, 131, 132 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл групі слідчих СУФР ГУ ДФС у Рівненській області: ОСОБА_2 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та оперуповноваженим ОУ ГУ ДФС у Рівненській області: ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 або іншим працівникам податкової міліції за дорученням (постанова про проведення процесуальних дій на іншій території) на тимчасовий доступ до документів та їх вилучити щодо діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » ( АДРЕСА_3 ), які знаходяться у СТОЛИЧНА ФIЛIЯ ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " КИЇВ (МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ,), та містять відомості, які можуть становити банківську таємницю, а саме:

?документи, які відображають надходження та списання за період з часу відкриття рахунку, або з 01.01.2016 по дату оголошення ухвали, або закриття рахунку, грошових коштів по рахунку: НОМЕР_3 (вид валюти Українська гривня), дата відкриття 05.05.2017, відкритий у СТОЛИЧНА ФIЛIЯ ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " КИЇВ (МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ,), із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу надходження коштів на рахунки та перерахування з них, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, МФО й номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції на паперовому та магнітному (електронному) носіях;

?справ з юридичного оформлення рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » ( АДРЕСА_3 ), в тому числі, реєстраційних документів підприємства, наказів про призначення службових осіб, доручення на представництво інтересів, договорів щодо відкриття і обслуговування рахунків та використання системи „Клієнт банк, заяви та доручення від імені службових осіб підприємства, а також картки зі зразками їх підписів і відбитку печатки підприємства;

?грошові чеки про видачу готівки з вказаних рахунків;

?платіжні доручення;

?протоколи системи „Клієнт банк в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнта

?матеріалів фото-, відеофіксації осіб, які знімали готівкові кошти із вказаних вище рахунків, що відкритті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ), у відділеннях банку та через мережу банкоматів за період з 01.01.2016 по дату оголошення ухвали, в паперовому та електронному вигляді.

Надати дозвіл вилучити зазначені документи (здійснити їх виїмку) в оригіналах і в повному обсязі.

У разі відсутності оригіналів документів, зобов`язати посадових осіб ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ) надати засвідчені копії вказаних документів та протоколів (описів), що підтверджують вилучення оригіналів.

На вимогу ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копії вилучених документів.

Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Встановити строк дії ухвали терміном на один місяць з моменту постановлення ухвали. У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.04.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —569/7405/18

Ухвала від 26.04.2018

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні