Рішення
від 10.05.2018 по справі 910/4184/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

10.05.2018Справа № 910/4184/18

Господарський суд міста Києва у складі судді Ярмак О.М. при секретарі судового засідання Коноплянко Л.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження позов Приватного підприємства "УКР-КОМ" (35360, Рівненська область, Рівненська область, с.Велика Омеляна, вул.Шевченка, 79, код ЄДРПОУ 34488279)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українські радіотелекомунікації" (03113, м.Київ, вул.Дружківська, 10, оф.408, код ЄДРПОУ 25642053)

про стягнення 42 901,35 грн.

за участю представників сторін:

від позивача: Костевич Т.О. за дов.

від відповідача: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство "УКР-КОМ" звернулось із вказаним позовом про стягнення 34 938,00 грн. заборгованості, 4604,16 грн. пені, 2664,26 грн. інфляційних втрат, 694,93 грн. 3% річних за виконані підрядні роботи по договору на виконання підрядних робіт № LVI STP TOW від 04.11.2016.

Ухвалою суду від 10.04.2018 відкрито провадження у справі № 910/4184/18 за правилами спрощеного позовного провадження, розгляд справи призначено на 10.05.2018.

У судовому засіданні 10.05.2018 представник позивача позовні вимоги, викладені у позовній заяві, підтримав.

Відповідач письмового відзиву на позов, та заперечень щодо розгляду справи в порядку спрощеного провадження, у т.ч. у встановлений строк, не подав, про розгляд справи повідомлявся належним чином.

Ухвала суду від 10.04.2018 була надіслана відповідачу на адресу, зазначену у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, та згідно повідомлення про вручення поштового відправлення, повернена з адреси відповідача із зазначенням причини повернення "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до ст. 120 ГПК України, суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов'язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Учасники судового процесу зобов'язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи.

У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Враховуючи викладене, відповідач вважається належно повідомленим про розгляд справи.

Згідно з ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Згідно з п. 1 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Враховуючи належне повідомлення учасників справи про судове засідання, призначене на 10.05.2018, неявку представника позивача та неповідомлення причин неявки, суд розглядає за наявними матеріалами відповідно до п.9 ст. 165 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд, встановив наступне.

04 листопада 2016 року між ПП Укр-Ком (налалі - позивач, підрядник) та ТОВ Українські радіотелекомунікації (надалі - відповідач, замовник) було укладено договір на виконання підрядних робіт № LVI STR TOW (надалі - Договір).

Відповідно до п. 1.1. договору, підрядник зобов'язується виконати комплекс будівельно-монтажнх робіт на базовій станції мобільного зв'язку ПрАТ МТС Україна за адресою: Рівенська обл. Сарненський р-н., пгт. Степань, вул.. Пушкіна, 25,вежа Київстар (LVI STR TOW), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити вказаний нижче комплекс робіт на умовах цього договору.

Склад комплексу будівельно-монтажних робіт визначений у додатку №1 до цього договору - попередня специфікація робіт. Остаточний перелік та об'єми робіт визначається на етапі приймання виконаних робіт та відображається в акті виконаних робіт (п. 1.2. договору).

Відповідно до п. 2.1. договору, передбачено, попередня вартість робіт за договором складає 29 115,00 грн., крім того ПДВ 20% - 5823,00 грн., всього з урахуванням ПДВ - 34 938,00 грн.

Остаточна вартість робіт за договором визначається в акті приймання - передачі виконаних робіт, підписаний двома сторонами (п. 2.2. договору).

У додатку №1 до цього договору сторонами погоджено найменування робіт, одиниця виміру, кількість та вартість робіт.

Відповідно до п. 3.1. договору, підрядник зобов'язується приступити до виконання комплексу робіт, визначеного в п. 1.2. договору, протягом 3-х робочих днів з моменту підписання договору.

Згідно п. 2.3. договору, після підписання акту виконаних робіт замовник проводить 100 % розрахунок за цим договором протягом 3-х банківських днів з моменту отримання коштів від головного замовника ПрАТ МТС Україна .

Підрядник зобов'язаний негайно сповістити замовника про завершення виконання робіт за цим договором вцілому і передати замовнику акт приймання - передачі виконаних робіт за договором (п. 3.2. договору).

Відповідно до п. 7.1. договору, цей договір набуває чинності з моменту його підписання уповноваженими представниками сторін діє до повного виконання сторонами взятих на себе зобов'язань.

На виконання умов договору позивачем було виконано комплекс робіт на суму 34 938,00 грн., що підтверджується належно оформленими та підписаними сторонами Актом LVI STP TOW приймання - здачі виконаних робіт (послуг) від 26.07.207 до договору на виконання підрядних робіт № LVI STR TOW від 04.11.2016.

Проте, відповідач за виконані роботи не розрахувався, в зв'язку з чим станом на час розгляду справи за відповідачем рахується заборгованість у розмірі 34 938,00 грн.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Зазначене також кореспондується зі ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), відповідно до яких зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Згідно з ч. 1 ст. 843 Цивільного кодексу України у договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення.

За змістом ч. 4 ст. 882 ЦК України передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами.

Матеріалами справи встановлено та відповідачем не спростовано факт виконання позивачем та передання відповідачу підрядних робіт на суму 34 938,00 грн.

Доказів оплати відповідачем суми 34 938,00 грн., у тому числі у встановлені строки, або висловлення будь-яких заперечень, виявлення недоліків у виконаних роботах на спірну суму, суду не надано.

Відповідно до ч. 1 статті 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до п.5.1 Договору, у разі порушення термінів проведення розрахунків за виконані роботи, зазначені в пунктах 2.3., 2.4. договору, замовник сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що при порушенні строку оплати за виконанні роботи, вказаного в п. 3.3. цього договору, що діяла в період за який нараховується пеня, від несплаченої або несвоєчасно сплаченої суми заборгованості за кожен день прострочення.

Згідно з ч. 6 ст. 231 ГК України штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

В силу вимог частини 2 ст. 625 ЦК України, боржник який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

З урахуванням викладеного, позивач просить стягнути з відповідача 4 604,16 грн. пені за період з 01.08.2017 по 31.01.2018, 2 664,26 грн. інфляційних збитків за період з 01.08.2017 по 30.03.2018 та 694,93 грн. 3% річних за період з 01.08.2017 по 30.03.2018.

Перевіривши наданий розрахунок, суд приходить до висновку, що заявлена позивачем сума пені, річних та інфляційних є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог про стягнення заборгованості з відповідача по договору на виконання підрядних робіт № LVI STR TOW від 04.11.2016 у сумі 34 938,00 грн. основного боргу, 4604,16 грн. пені, 2 664,26 грн. інфляційних втрат, 694,93 грн. 3% річних.

Витрати позивача по сплаті судового збору, відповідно до ст. 129 ГПК України, покладаються на відповідача у повному обсязі.

Керуючись статтями ст.ст. 86, 129, 232- 233, 236-240, 247-252 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Українські радіотелекомунікації" (03113, м. Київ, вул.. Дружківська, буд.10, оф.408, код ЄДРПОУ 25642053) на користь приватного підприємства УКР-КОМ (35360, Рівненська обл., Рівненський р-н., с.Велика Омеляна, вул..Шевченка, 79, код ЄДРПОУ 34488279) 34 938 (тридцять чотири тисячі дев'ятсот тридцять вісім) грн. 00 коп. заборгованості, 4 604 (чотири тисячі шістсот чотири) грн. 16 коп. пені, 694 (шістсот дев'яносто чотири) грн. 93 коп. 3% річних, 2 664 (дві тисячі шістсот шістдесят чотири) грн. 26 коп. інфляційних втрат, 1 762 (одну тисячу сімсот шістдесят дві) грн. 00 коп. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене у строки та порядку, встановленому розділом ІV ГПК України.

Повне рішення складено 10.05.2018

Суддя О.М.Ярмак

Дата ухвалення рішення10.05.2018
Оприлюднено14.05.2018
Номер документу73871142
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/4184/18

Рішення від 10.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Рішення від 10.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 10.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 10.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні