Ухвала
від 02.05.2018 по справі 910/5294/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

02.05.2018Справа № 910/5294/18

Суддя Мудрий С.М., розглянувши

позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю експедиційна компанія Фолькон Логістік

до приватного акціонерного товариства Київ-Дніпровське МППЗТ в особі Київ-Петрівської філії приватного акціонерного товариства Київ-Дніпровське МППЗТ

про стягнення 174 028,62 грн.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю експедиційна компанія Фолькон Логістік до приватного акціонерного товариства Київ-Дніпровське МППЗТ в особі Київ-Петрівської філії приватного акціонерного товариства Київ-Дніпровське МППЗТ про стягнення 174 028,62 грн.

Згідно з частиною 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з приписами п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Положеннями ч. 1 ст. 172 ГПК України унормовано, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Такі приписи згаданих норм мають на меті забезпечення, як конституційних засад змагальності сторін та рівності усіх учасників процесу перед законом і судом (п. п. 2, 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України), так і аналогічних приписів ст. 7 Господарського процесуального кодексу України.

Принцип рівності сторін у процесі вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представляти справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони (п. 87 Рішення у справі "Салов проти України" від 06.09.2005 року).

У Рішенні у справі "Надточий проти України" від 15.05.2008 року зазначено, що принцип рівності сторін передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом.

В якості доказів надсилання відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами, поданої до Господарського суду міста Києва, позивачем надано докази її направлення тільки на адресу Київ-Петрівської філії приватного акціонерного товариства Київ-Дніпровське МППЗТ .

Проте, доказів направлення копії позовної заяви з доданими до неї документами на адресу приватного акціонерного товариства Київ-Дніпровське МППЗТ (02092, м. Київ, вул.. Алма-Атинська, 37) матеріали позовної заяви не містять.

З договору №126 від 01.01.2018 року вбачається, що зі сторони приватного акціонерного товариства Київ-Дніпровське МППЗТ він укладений виконуючим обов'язків директора Київ-Петрівської філії приватного акціонерного товариства Київ-Дніпровське МППЗТ Мазуренка О.В., який діє на підставі Положення про філію та довіреності від 03.11.2017 №365.

Також, з витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що Київ-Петрівської філія приватного акціонерного товариства Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту не є юридичною особою, а є відособленим підрозділом приватного акціонерного товариства Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту .

Відповідно до ч. 2 статті 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Згідно з п.1 ч.1 статті 20 ГПК України Господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв'язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов'язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці;

У справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи (ч.1 ст. 41 ГПК України).

Відповідно до ч.1 статті 45 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Оскільки, позовна заява не відповідає вимогам господарського процесуального законодавства, суддя вважає необхідним залишити позовну заяву без руху, надавши позивачу строк для усунення зазначених недоліків.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 164, 172, 174 ГПК України, суд-

У Х В А Л И В:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Встановити позивачу десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви.

3. Попередити позивача, що відповідно до частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, у разі якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою

4. Дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя С.М. Мудрий

Дата ухвалення рішення02.05.2018
Оприлюднено14.05.2018
Номер документу73871245
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/5294/18

Постанова від 09.01.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Власов Ю.Л.

Ухвала від 19.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Власов Ю.Л.

Ухвала від 17.08.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Мартюк А.І.

Ухвала від 20.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Рішення від 18.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 15.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 02.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні