Ухвала
від 10.05.2018 по справі 522/6105/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/6105/18

Провадження 1-кс/522/6754/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2018 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2

за участю заявника - адвоката ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Одесі скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Транс Юг Сервіс» на бездіяльність уповноважених осіб прокуратури Одеської області щодо невнесення до ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення, суд -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Транс Юг Сервіс» звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність уповноважених осіб прокуратури Одеської області щодо невнесення до ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення, згідно якої просить зобов`язати уповноважених посадових осіб прокуратури Одеської області внести відомості, викладені в заяві Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНС ЮГ СЕРВІС» про вчинення злочину особами, які контролюють діяльність ТОВ «БМК «СИМЕТРІЯ» та ТОВ «Будівельна компанія «Гіперіон», до складу яких входять ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та інші невстановлені особи (вхідний прокуратури Одеської області № 1701 від 02.04.2018), а також визнати Товариство з обмеженою відповідальністю «Транс Юг Сервіс» (код згідно ЄДРПОУ 40461930) потерпілим у кримінальному провадженні з моменту внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених в заяві Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНС ЮГ СЕРВІС» про вчинення злочину від 02.04.2018, яка отримана прокуратурою Одеської області за вх. № 1701 та зобов`язати уповноважених посадових осіб прокуратури Одеської області, інших посадових осіб органу досудового розслідування, уповноваженого на здійснення досудового розслідування, вручити представнику Товариству з обмеженою відповідальністю «Транс Юг Сервіс» (код СДРПОУ 40461930) пам`ятку про процесуальні права та обов`язки потерпілого.

В обґрунтування доводів скарги заявник зазначає, що 02.04.20185 року ТОВ «Транс ЮГ Сервіс» звернулось до прокуратури Одеської області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, яка зареєстрована за № 1701, але всупереч положенням ст. 214 КПК України, зазначені у заяві відомості не були внесені до ЄРДР.

В судове засідання заявник підтримав скаргу та просив її задовольнити.

Прокурор в судове засідання не з`явився, причину неявки суду не сповістив.

Згідно ч. 3 ст. 306 КПК України відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Розглянувши скаргу, а також дослідивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, при розгляді скарги встановлено, що 02.04.2018 року директор ТОВ «Транс ЮГ Сервіс» ОСОБА_7 звернувся до прокуратури Одеської області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, яка зареєстрована за № 1701. Проте, станом на теперішній час, всупереч положенням ст. 214 КПК України, зазначені у заяві директора ТОВ «Транс ЮГ Сервіс» відомості не були внесені до ЄРДР та досудове розслідування не розпочиналось.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому розслідуванні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Виходячи зі змісту ч. 1 ст. 214 КПК України, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, - є невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР не пізніше 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до положень ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. За змістом, цієї норми, обов`язок прийняти та зареєструвати заяву або повідомлення про кримінальні правопорушення покладено на слідчого, прокурора та інших службових осіб, що уповноважені на їх прийняття. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається, незалежно від того, чи відносяться розслідування фактів про повідомлені кримінальні правопорушення до територіальної юрисдикції або процесуальної компетенції органу, до якого надійшла заява чи повідомлення.

Кримінально-процесуальним законодавством не встановлено порядок та зміст викладу відомостей про кримінальні правопорушення в заявах або повідомленнях. Проте, надаючи оцінку таким відомостям, прокурор, слідчий, за змістом ст. 214 КПК України, повинні переконатися у наявності в них даних, що вказують на об`єктивні ознаки підготовки, вчинення, приховування кримінального правопорушення.

У своїй заяві про вчинення кримінального правопорушення від 02.04.2018 року директор ТОВ «Транс ЮГ Сервіс» ОСОБА_7 повідомляє про конкретні обставини та посилається на норми закону про кримінальну відповідальність. Перевірка таких відомостей та надання їм правової оцінки можливе лише в рамках кримінального провадження та входить до його завдань.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає, що скарга адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Транс Юг Сервіс» підлягає задоволенню, оскільки в судовому засіданні встановлено, що в порушення вимог ст. 214 КПК України та станом на час розгляду скарги в суді, заява про вчинення кримінального правопорушення, яка подана до прокуратури Одеської області 02.04.2018 року за № 1701, службовими особами прокуратури Одеської області не було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та досудове розслідування не розпочиналось.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 214, 303, 307 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Транс Юг Сервіс» на бездіяльність уповноважених осіб прокуратури Одеської області щодо невнесення до ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену службову особу прокуратури Одеської області внести до ЄРДР відомості, викладені у заяві директора ТОВ «Транс ЮГ Сервіс» ОСОБА_7 про вчинення кримінального правопорушення, яка зареєстрована в прокуратурі Одеської області 02.04.2018 року за № 1701, визнати ТОВ «Транс Юг Сервіс» (код ЄДРПОУ 40461930) потерпілим у кримінальному провадженні та вручити представнику ТОВ «Транс Юг Сервіс» пам`ятку про процесуальні права та обов`язки потерпілого.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

10.05.2018

Дата ухвалення рішення10.05.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73887755
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення, суд

Судовий реєстр по справі —522/6105/18

Ухвала від 10.05.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні