Ухвала
від 16.02.2018 по справі 554/9340/17
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 16.02.2018 Справа № 554/9340/17

Справа № 554/9340/17

Провадження № 1-кс/554/1600/2018

У Х В А Л А

про проведення обшуку

16 лютого 2018 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління Національної поліції в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження до ЄРДР 12017170000000503 від 23.11.2017 року за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України про проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із вище зазначеним клопотанням, яке мотивує наступним.

Досудовим розслідуванням установлено, що невстановлені на даний час слідством особи, у листопаді 2017 року, шахрайським шляхом, під приводом доставки вершкового масла, заволоділи майном гр. Вірменії ОСОБА_4 на загальну суму 86100 доларів США.

Встановлено, що гр. ОСОБА_4 працює менеджером в ТОВ «Дан Транс», котре займається міжнародними перевезеннями.

Так, 07.11.2017 року до даного товариства звернулася фірма ТОВ «Дустор Маріанна», котра зареєстрована в Вірменії, з діловою пропозицією здійснити перевезення товару, який напередодні було придбано в ТОВ «ІР-Агроторг» (ЄРДПОУ 40163927), з м. Гадяч до м. Єреван на суму 86100 доларів США та в подальшому було підписано догорів на перевезення вантажу.

З метою виконання своєї частини договору гр. ОСОБА_4 розмістив оголошення в мережі Інтернет на сайті Lardi-Trans.com про пошук перевізника на території України.

03.11.2017 року до гр. ОСОБА_4 , на його мобільний номер телефона НОМЕР_1 , було здійснено телефонний дзвінок з раніше невідомого номеру телефона від представника ФОП « ОСОБА_5 » з діловою пропозицією, здійснити перевезення вантажу з м. Гадяч до м. Єреван.

В подальшому 09.11.2017 року між гр. ОСОБА_4 та представником ФОП« ОСОБА_5 » було складено договір про міжнародне перевезення №А-042 від 09.11.2017 та заявку на товар №2201 від 09.11.2017. Після заключення договорів представником ФОП « ОСОБА_5 » було надано автомобіль RENAULT 340 д.н.з. НОМЕР_2 власником якого є ОСОБА_6 з напівпричепом рефрижератором JUMBO д.н.з. НОМЕР_3 власником якого є ОСОБА_6 та водія ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , котрий мав перевозити вантаж, завантаження якого відбувалось в м. Гадяч на території ТОВ «Техмолпром» (ЄРДПОУ 35293993).

Вранці 13.11.2017 до гр. ОСОБА_4 надійшов телефонний дзвінок від представника ФОП « ОСОБА_5 » про те, що машина й досі знаходиться на митному пості « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за адресою АДРЕСА_1 -«3», після чого в свою чергу гр. ОСОБА_4 здійснив телефонний дзвінок до представника ТОВ «ІР-Агроторг» (ЄРДПОУ 40163927), які здійснювали митне оформлення вантажу, та поцікавився в чому саме затримка, на що отримав відповідь, що були деякі проблеми з документами перевізника та запевнили, що автомобіль до вечора пройде митний контроль та зможе відправитись до пункту призначення.

Ввечері 13.11.2017 до гр. ОСОБА_4 надійшов телефонний дзвінок від представника ФОП « ОСОБА_5 » про те, що машина завантажена та готова до відправлення до м.Іллічівськ, для подальшого транспортування через паром.

В подальшому 20.11.2017 року гр. ОСОБА_4 виявив, що з представником ФОП « ОСОБА_5 » та водієм котрий повинен був перевозити вантаж відсутній зв`язок.

Хвилюючись за долю ввіреного йому вантажу гр. ОСОБА_4 розпочав пошук детальної інформації в мережі Інтернет про ФОП « ОСОБА_5 » та виявив, що дане ФОП півтора року як не працює, після чого гр. ОСОБА_4 , знайшовши інформацію про автомобіль, який перевозив товар, зв`язався із його власником та дізнався від останнього, що автомобіль було продано за довіреністю невстановленій на даний час особі, а також надано доступ до GPS-трекера котрий було встановлено в автомобілі.

Із інформації, що була доступна з GPS-трекера гр. ОСОБА_4 дізнався, що його вантаж викрали.

Після того, як ОСОБА_4 зрозумів що вантажем незаконно заволоділи, останній попросив в експортера (ТОВ «ІР-Агроторг» (ЄРДПОУ 40163927)) відправити весь пакет експортних документів на товар, після отримання якого виявив, що в СMR стоїть печатка перевізника зовсім іншої компанії, а саме ФОП« ОСОБА_8 ».

Вищевказаними діями не встановлених на даний час осіб, гр. Вірменії ОСОБА_4 спричинено матеріальну шкоду на суму 86 100 доларів США.

У ході проведення досудового розслідування та виконання доручення, від інспектора відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області Слобожанського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Національної поліції України надійшов рапорт про те, що до вчинення вказаного злочину може бути причетний ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , іпн НОМЕР_4 , котрий зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 , котрий фактично здійснював перевезення ввіреного йому вантажу.

Згідно інформації з Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно: інформація, щодо власника будівлі за адресою: АДРЕСА_3 відсутня.

Під час проведення обшуку за місцем мешкання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , іпн НОМЕР_5 , за адресою АДРЕСА_2 , було вилучено особисту медичну книжку щодо проведення медичного огляду на його ім`я, яка була видана 06.11.2017 року юридичною особою ПрАТ «МЕДИЧНИЙ КОМПЛЕКС «СИРЕЦЬ» (ідентифікаційний код юридичної особи 23388308) за підписом лікаря ОСОБА_9 , що підтверджується штампом зазначеної юридичної особи, печаткою «Для довідок», особистою печаткою лікаря ОСОБА_9 та її підписом. Також у довідці стоїть відмітка про проходження флюорографії.

Під час допиту в якості свідка ОСОБА_7 повідомив, що дана медична книжка була потрібна для перевезення вантажу пов`язаного з транспортуванням харчової продукції. Так як зазначеної книжки у нього не було, то особа на ім`я « ОСОБА_10 », який найняв його для перевезення вантажу, пообіцяв вирішити це питання. В послідуючому, особисту медичну книжку щодо проходження медичного огляду, видану на ім`я ОСОБА_7 юридичною особою ПрАТ «МЕДИЧНИЙ КОМПЛЕКС «СИРЕЦЬ», було йому надіслано за допомогою служби доставки «Нова Пошта» з відділення №44, яке розташоване за адресою м. Київ, вул. Мілютенка, 11а. Відправником зазначено приватну особу ОСОБА_11 .

Безпосередньо ОСОБА_7 медичний огляд не проходив та 06.11.2017 року знаходився в м. Харків, де готував автомобіль RENAULT 340 д.н.з. НОМЕР_2 , до виїзду в м. Гадяч для завантаження вантажу на території ТОВ «Техмолпром».

В подальшому ОСОБА_7 прибувши в м. Гадяч та завантаживши товар на території ТОВ «Техмолпром» по розпорядженню особи на імя « ОСОБА_10 », що найняла його, перевіз вантаж до м. Полтава де залишив його разом з автомобілем. Як йому пояснив « ОСОБА_10 » далі вантаж буде слідувати у Вірменію до м. Єреван з іншим водієм.

Згідно розділу 1 «Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 року № 599, водії, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту) підлягають обов`язковому профілактичному медичному огляду.

Обов`язковий профілактичний медичний огляд включає в себе: загальне обстеження лікарями-спеціалістами (лікар-терапевт, лікар-дерматовенеролог, лікар-отоларинголог, лікар-стоматолог та інші спеціалісти (за потреби), лабораторне і функціональне обстеження згідно з «Переліком необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов`язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення» затвердженого наказом МОЗ України від 23 липня 2002 року № 280.

В подальшому, під час досудового розслідування встановлено, що відповідно до відомостей наданих Міністерством юстиції України, ПрАТ «МЕДИЧНИЙ КОМПЛЕКС «СИРЕЦЬ» (ідентифікаційний код юридичної особи 23388308), зареєстровано як суб`єкт господарювання та фактично знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Максима Берлінського, буд. 23/8.

У звязку з викладеним є підстави вважати, що особи які вчинили шахрайські дії могли неодноразово оформлювати в даному медичному закладі особисті медичні книжки на різних водіїв, а також у звязку з тим, щоб підтвердити або спростувати інформацію щодо не проходження особисто ОСОБА_7 медичного огляду та отримання медичної книжки.

На підставі вищевикладеного, враховуючи, що в приміщеннях ПрАТ «МЕДИЧНИЙ КОМПЛЕКС «СИРЕЦЬ» (ідентифікаційний код юридичної особи 23388308), зареєстровано як суб`єкт господарювання та фактично знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Максима Берлінського, буд. 23/8, слідчим планується відшукати речові докази у кримінальному провадженні, а саме інформацію у паперовій формі: картки пацієнтів, журнали обліку пацієнтів, інформація щодо проведення клінічних, лабораторних та інших досліджень щодо ОСОБА_7 та автомобілю RENAULT 340 д.н.з. НОМЕР_2 та видачі особистих медичних книжкок у зазначеному медичному закладі на протязі 2017 року, а також бухгалтерську документацію (договори, чеки, квітанції) щодо отримання медичною установою готівкових коштів за проходження медичного огляду ОСОБА_7 та на автомобіль RENAULT 340 д.н.з. НОМЕР_2 , клінічних, лабораторних, інших досліджень та видачі санітарних книжок на протязі 2017 року. А також електронні носії: диски, флеш карти, системні блоки, ноутбуки на яких міститься інформація, що підтверджує вчинення шахрайських дії спрямоване на заволодіння вантажем потерпілого у кримінальному провадженні, а також з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування доказів, що мають доказове значення по справі виникла необхідність у отриманні дозволу на проведення обшуку.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та прохав його задовольнити.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, суд дійшов висновку про необхідність часткового задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення злочину, відшукання знаряддя злочину або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місця знаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Обшук, або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи здійснюється з обов`язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії (частина 7 абзац 2 ст. 223 КПК України).

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не довели наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Під час розгляду зазначеного клопотання слідчим в повній мірі доведено достатність підстав для проведення зазначеного обшуку. Отримати інформацію в інший спосіб неможливо.

Однак, звертаю увагу на вимоги п.6 ч.2 ст.235 КПК України, згідно якої ухвала суду про дозвіл на обшук житла чи іншого володінні повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

ЄСПЛ у своєму рішенні від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції.

Таким чином, посилання слідчого в клопотанні на а також з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування доказів, що мають доказове значення по справі» є неконкретизованими, а сама ухвала суду з приводу проведення обшуку на виявлення таких речей може бути незрозумілою для виконання, що суперечить вимогам п.6 ч.2 ст.235 КПК України, і тому клопотання слідчого в цій частині задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 234, 370, 372 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління Національної поліції в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку в приміщеннях за адресою: м. Київ, вул. Максима Берлінського, буд. 23/8 за місцем фактичного знаходження ПрАТ «МЕДИЧНИЙ КОМПЛЕКС «СИРЕЦЬ» (ідентифікаційний код юридичної особи 23388308), де слідчим планується відшукати речові докази у кримінальному провадженні, а саме інформацію у паперовій формі: картки пацієнтів, журнали обліку пацієнтів, інформація щодо проведення клінічних, лабораторних та інших досліджень щодо ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та автомобілю RENAULT 340 д.н.з. НОМЕР_2 та видачі особистих медичних книжок у зазначеному медичному закладі щодо ОСОБА_7 , та на автомобіль RENAULT 340 д.н.з. НОМЕР_2 , клінічних, лабораторних та інших досліджень, що стали підставою для видачі санітарної книжки на ОСОБА_7 та автомобіль RENAULT 340 д.н.з. НОМЕР_2 .

Строк дії ухвали - один місяць.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення16.02.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73905153
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/9340/17

Ухвала від 06.07.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 06.07.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 09.02.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 08.06.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 08.06.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 12.02.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 16.02.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 09.02.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 01.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 15.01.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні