Рішення
від 14.05.2018 по справі 907/153/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ДОДАТКОВЕ Рішення

14.05.2018 р. м. Ужгород Справа № 907/153/18

Суддя господарського суду Пригара Л.І.

розглянувши заяву представника позивача - Фізичної особи - підприємця Ніжегородова Антона Віталійовича, м. Харків - Пшеницької Г.В. б/н від 02.05.2018 року (вх. № 02.3.1-09/5341/18 від 02.05.2018 року) про винесення додаткового рішення у справі № 907/153/18 за позовом Фізичної особи - підприємця Ніжегородова Антона Віталійовича, м. Харків до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Сінкмобайлс", м. Ужгород про стягнення 22 846 грн. 30 коп. заборгованості за надані послуги, щодо вирішення питання про розподіл судових витрат на правничу допомогу,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Закарпатської області від 27.04.2018 року позов у справі № 907/153/18 задоволено повністю, присуджено до стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сінкмобайлс", м. Ужгород, пл. Ш.Петефі, буд. 47, офіс 401 (код 39364549) на користь Фізичної особи - підприємця Ніжегородова Антона Віталійовича, АДРЕСА_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_1) суму 22 846 (Двадцять дві тисячі вісімсот сорок шість гривень) грн. 30 коп. заборгованості за надані послуги, а також суму 1 762 (Одна тисяча сімсот шістдесят дві гривні) грн. на відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Під час розгляду даної справи стороною позивача суду була подана заява про попередній розрахунок судових витрат, до якої було долучено договір про надання послуг № НА-1 від 21.11.2017 року. В подальшому, представник позивача інформувала суд про те, що документальні докази розміру судових витрат (витрат на професійну правничу допомогу) та заява про стягнення відповідної суми витрат будуть надані стороною позивача після ухвалення рішення у даній справі на підставі ч. 8 ст. 129 та п. 3 ч. 1 ст. 244 ГПК України.

02.05.2018 року на адресу суду надійшла заява представника позивача Фізичної особи - підприємця Ніжегородова Антона Віталійовича, м. Харків - Пшеницької Г.В. б/н від 02.05.2018 року (вх. № 02.3.1-09/5341/18 від 02.05.2018 року) про винесення додаткового рішення у справі № 907/153/18 щодо вирішення питання про розподіл судових витрат на правничу допомогу.

Зокрема, вказаною заявою просить стягнути з відповідача суму 6 000 грн. витрат, понесених позивачем на правничу допомогу у справі. До заяви представник позивача долучив оригінал акту здачі - прийняття наданих послуг за договором № НА-1 від 21.11.2017 року на суму 6 000 грн. та оригінал квитанції до прибуткового касового ордеру № 8 від 27.04.2018 року на суму 6 000 грн.

Відповідно до п. 3 ч. 1, ч. ч. 2, 3 ст. 244 ГПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо, зокрема, судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви.

Враховуючи, що питання розподілу судових витрат на професійну правничу допомогу не стосується суті спору, суд вважає за можливе розглянути це питання без виклику сторін у судове засідання у відповідності до приписів ч. 4 ст. 244 ГПК України.

Згідно ст. 123 ГПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи. До витрат, пов'язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

На підставі ст. 126 ГПК України, за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов'язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У порядку ч. 4 ст. 129 ГПК України, інші судові витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову на відповідача.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 ГПК України, розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв'язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п'яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відшкодування витрат з надання правової допомоги здійснюються господарським судом шляхом зазначення про це у рішенні, ухвалі, постанові за наявності документального підтвердження витрат, зокрема, угоди про надання послуг щодо ведення справи у суді та/або належно оформленої довіреності, виданої стороною представникові її інтересів у суді, платіжного доручення або іншого документа, який підтверджує сплату відповідних послуг, а також копії свідоцтва адвоката, який представляв інтереси відповідної сторони, або оригіналу ордеру адвоката, виданого відповідним адвокатським об'єднанням, з доданням до нього витягу з договору, в якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих процесуальних дій (правова позиція, викладена у Постанові Пленуму Вищого господарського суду України № 7 від 21.02.2013 року "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України").

Відшкодовуються витрати, які були здійснені стороною за отримання послуг саме адвоката (у розумінні п. 1 ст. 1 та ч. 1 ст. 6 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"), а не будь - якої особи, яка надавала правову допомогу стороні у справі. Аналогічну правову позицію викладено у Рішенні Конституційного Суду України від 11.07.2013 року № 6-рп/2013 у справі № 1-4/2013.

Представник позивача просить стягнути з відповідача судові витрати, пов'язані з правничою допомогою адвоката. На підтвердження наданих послуг та понесених витрат надав оригінал договору про надання послуг № НА-1 від 21.11.2017 року, копію свідоцтва про право зайняття адвокатською діяльністю від 25.05.2015 року, копію ордеру серії ЗР № 34575 від 18.12.2017 року, оригінал акту здачі - прийняття наданих послуг за договором № НА-1 від 21.11.2017 року на суму 6 000 грн. та оригінал квитанції до прибуткового касового ордеру № 8 від 27.04.2018 року на суму 6 000 грн.

Крім того, представник позивача навів детальний опис послуг, наданих адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги, а саме: надання юридичних консультацій по справі у кількості 2 на суму 1 000 грн. (2 по 500 грн.), написання заяв по суті справи та заяв з процесуальних питань у кількості 7 на суму 3 500 грн. (7 по 500 грн.), участь у судових засіданнях у кількості 3 на суму 1 500 грн. (3 по 500 грн.).

Суд, розглянувши подані документи, задовольняє вимоги про стягнення з відповідача витрат, пов'язаних з правничою допомогою, на загальну суму 6 000 грн., оскільки:

- згідно ст. 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги;

- відповідно до ст. 30 даного Закону, гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту, порядок обчислення якого (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При цьому, при встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Згідно п.п. 3.3., 3.4., 3.5., 3.6. Договору про надання послуг № НА-1 від 21.11.2017 року оплата наданих послуг за Договором здійснюється замовником - Фізичною особою - підприємцем Ніжегородовим Антоном Віталійовичем у безготівковій або готівковій формі протягом одного дня після підписання сторонами акту приймання - здачі наданих послуг. У випадку оплати послуг готівкою, виконавець зобов'язаний видати замовнику квитанцію до прибуткового касового ордеру із зазначенням повної суми, яка була понесена замовником. Квитанція до прибуткового касового ордера та акт приймання - здачі наданих послуг є доказами понесених витрат на правничу допомогу і компенсуються в порядку, визначеному законодавством. Вартість послуг, наданих виконавцем за умовами даного договору, складає 500 грн. за одну людино-годину/одиницю роботи грн.

Приймаючи до уваги те, що рішенням господарського суду Закарпатської області від 27.04.2018 року позовні вимоги задоволено повністю на суму 22 846 грн. 30 коп., представник позивача надав суду докази надання професійної правничої допомоги, а тому суд визнає заяву представника позивача обґрунтованою та приймає додаткове рішення про стягнення з відповідача на користь позивача витрат на професійну правничу допомогу у сумі 6 000 грн.

Керуючись ст. ст. 123, 126, 129, 244 Господарського процесуального кодексу України,

СУД ВИРІШИВ:

1. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сінкмобайлс", м. Ужгород, пл. Ш.Петефі, буд. 47, офіс 401 (код 39364549) на користь Фізичної особи - підприємця Ніжегородова Антона Віталійовича, АДРЕСА_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_1) суму 6 000 (Шість тисяч гривень) грн. витрат на професійну правничу допомогу.

2. Додаткове рішення надіслати сторонам спору та представнику позивача.

3. Додаткове рішення набирає законної сили в порядку ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду у строк, визначений ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

4. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі - http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Повне судове рішення складено 14.05.2018 року

Суддя Пригара Л.І.

Дата ухвалення рішення14.05.2018
Оприлюднено16.05.2018
Номер документу73926180
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/153/18

Судовий наказ від 20.07.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Рішення від 14.05.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Рішення від 27.04.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 19.04.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 27.03.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 06.03.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні